03.06.11
11:34
Здравейте!
На 25 години съм, жена, нераждала. Тренирам с тежести от около 5 години, като в по-голямата част с максове или с тежести близки до тях. От около 8 месеца имам анална фисура, която така и не успяха да уточнят от какво е. Не пия никакъв алкохол, не ям люто, кисело и т.н. Без оплаквания за запек. Не изключиха възможността да е от тежестите, но единодушен отговор не получих.
Направиха ми дилатация, но подобрение нямаше. Продължих с локално лечение - също никакво подобрение. В момента съм на хомеопатия, но все още е рано да се кажат резултати.
Въпросът ми е - може ли някой да сподели опит от тренирането с тежести при наличие на анална фисура? Прекратили ли сте напълно тренировките с тежести или просто тренирате с по-малки тежести? Как ви се отразяват изобщо тежестите в такава ситуация?
Ще се радвам на споделен опит!
поздрави
12.06.11
10:10
Колко са ти като грамаж растителните храни, които приемаш?
Каква част от тях са готвени и каква част - сурови?
Консумираш ли трици?
Развиваш ли високо вътрешно-коремно налягане при упражненията без тежести?
поздрави
12.06.11
10:22
стягаш ли си тазовото дъно нарочно? а то стяга ли се без да го командваш?
Доколкото знам - фисура = сцепване, разкъсване. Някак не го свързвам с тежести... По-скоро поводът е прозаичен, а зарастването се е забавило по някаква причина и е хронифицирало.
Още малко въпроси:
- Как ти зарастват малките ранички (порязвания, охлузвания..) в други области на тялото? Лесно ли се инфектират, налага ли се да им обръщаш специално внимание?
- При порязвания, белегът който остава изпъкнал ли е или вдлъбнат?
Мнението беше редактирано от Vic на 14.06.11 19:03.
14.06.11
21:51
казано от Vic на 14.06.11, 19:03:
Доколкото знам - фисура = сцепване, разкъсване. Някак не го свързвам с тежести... По-скоро поводът е прозаичен, а зарастването се е забавило по някаква причина и е хронифицирало.
Още малко въпроси:
- Как ти зарастват малките ранички (порязвания, охлузвания..) в други области на тялото? Лесно ли се инфектират, налага ли се да им обръщаш специално внимание?
- При порязвания, белегът който остава изпъкнал ли е или вдлъбнат?
Постът на Вик ме подсети - твърде високият прием на рибено масло (колко е “твърде висок” май зависи от човека) влияе негативно върху съсирването на кръвта заради анти-коагулиращия си ефект.
Та, ако някой пие от бутилката и после се чуди защо кърви стабилно и раната не се затваря - да знае.
Може да има връзка с темата, може и да няма.
поздрави
ами освен да започна подред:
1. Не мога да кажа точен грамаж на растителните храни, които приемам. На всички хранения без закуската имам зеленчук под формата на салата. Плодове имам със сигурност минимум половин кило на ден. В последно време доста повече заради черешите и пъпешите. По-голямата част от растителните храни определено поемам в суров вид.
2. В триците включваш ли мюсли? До преди 2 седмици го ядох кажи-речи всеки ден - не заради друго, а защото ми е вкусно. Оттогава май никакви мюслита, овесени ядки и подобните им не съм приемала.
3. “Развиваш ли високо вътрешно-коремно налягане при упражненията без тежести?” - Ами в момента се опитвам да не. Правя си и упражнения за корем, но не карам до отказ. Коремът го включвам дотолкова, доколкото усещам, че няма някакво екстра натоварване.
4. “стягаш ли си тазовото дъно нарочно? а то стяга ли се без да го командваш?” - може ли по-конкретно? :)
5. “Как ти зарастват малките ранички (порязвания, охлузвания..) в други области на тялото? Лесно ли се инфектират, налага ли се да им обръщаш специално внимание?” - Ами не бих казала, че зарастват необичайно бавно. Дори нацепвания по кожата не съм имала. Например никога не ми е излизал херпес. Мисля, че всичко си зараства с нормална скорост. Нямам спомен да са ми съждавали и екстра проблеми с инфектиране и т.н.
6. “При порязвания, белегът който остава изпъкнал ли е или вдлъбнат?” - е, тук вече ме заби. не съм обръщала внимание. но можеш ли да ми обясниш по-подробно? ще обърна внимание при следваща възможност.
7. за рибеното масло - не пия от около 2 месеца вече. просто още не съм си купила тук в БГ. но ще го имам предвид. по принцип пиех по 1000мг. на ден преди. според теб много ли е?
Мнението беше редактирано от jojoly на 15.06.11 15:50.
15.06.11
16:44
Здравей. Не съм сигурен дали е едно и също... На мен са ми излизали хемороиди и ще споделя опит с тях.
На кратко. Лекарите ми препоръчваха оперативна намеса(аз нямах никакво желание за това). И тъка стгнах до билкар. Той ми препоръча да сваря смрадлика да я сложа в шише и 6 пъти дневно да се мия с нея, както и след тоалетна. Изчезна всичко на втората седмица. От тогава са ми излизали още 4 пъти. За две седмици с тази терапия изчезват.
Сори ако не е същото игнорирай го.
Мнението беше редактирано от Delfin Dimitrov на 15.06.11 17:02.
казано от jojoly на 15.06.11, 15:46:
...
5. “Как ти зарастват малките ранички (порязвания, охлузвания..) в други области на тялото? Лесно ли се инфектират, налага ли се да им обръщаш специално внимание?” - Ами не бих казала, че зарастват необичайно бавно. Дори нацепвания по кожата не съм имала. Например никога не ми е излизал херпес. Мисля, че всичко си зараства с нормална скорост. Нямам спомен да са ми съждавали и екстра проблеми с инфектиране и т.н.
Херпес се проявява с раничка, но си е инфекциозно заболяване, радвай се, че не си заразена.
По принцип раничките в аналната област зарастват бързо, стига да не се инфектират. 8 месеца е дълъг период, явно нещо пречи на естествения процес на заздравяване. Мога да ти препоръчам едно мазило, което при мен прави чудеса с изгаряния, разкъсани мазоли и забрали ранички, но в конкретната област не е тестван.
6. “При порязвания, белегът който остава изпъкнал ли е или вдлъбнат?” - е, тук вече ме заби. не съм обръщала внимание. но можеш ли да ми обясниш по-подробно? ще обърна внимание при следваща възможност.
Видът на зарасналия белег може да даде информация за синтеза на колаген (изпъкнал белег - повишен синтез, вдлъбнат белег - понижен синтез). Дефекти в синтеза на колаген могат да доведат до трудно заздравяване на рани.
Мнението беше редактирано от Vic на 15.06.11 19:10.
казано от Delfin Dimitrov на 15.06.11, 16:44:
Здравей. Не съм сигурен дали е едно и също... На мен са ми излизали хемороиди и ще споделя опит с тях.
На кратко. Лекарите ми препоръчваха оперативна намеса(аз нямах никакво желание за това). И тъка стгнах до билкар. Той ми препоръча да сваря смрадлика да я сложа в шише и 6 пъти дневно да се мия с нея, както и след тоалетна. Изчезна всичко на втората седмица. От тогава са ми излизали още 4 пъти. За две седмици с тази терапия изчезват.Сори ако не е същото игнорирай го.
Първо, благодаря ти за споделения опит. :)
Ами не, не е същото. Фисурата е съвсем друго нещо, но да кажем, че имат някакви общи неща.
Смрадликата я минах - никакъв ефект. Е, единствено, че успокоява. Но вече и на този етап друго наистина няма да може да направи.
А я кажи - как действаше с тежестите? Нормално ли си тренираше? Спирал ли си тренировки?
казано от Vic на 15.06.11, 19:09:
Видът на зарасналия белег може да даде информация за синтеза на колаген (изпъкнал белег - повишен синтез, вдлъбнат белег - понижен синтез). Дефекти в синтеза на колаген могат да доведат до трудно заздравяване на рани.
Много съм зле! Имам един точно на подмишницата, но дотоллкова съм свикнала с него, че даже не го забелязвам. :D
та - зараснал е нагоре. еднозначно нагоре.
Да не казвам голяма дума, но от един месец хомеопатията започва да действа и...ама да не казвам голяма дума.
Надявам се все пак някой да сподели вЧеПетления с тренирането с тежести. Мисля, че специално по отношение на тежестите може да споделят опит и хора, имали оплаквания като цяло в областта - с хемороиди и т.н. Принципът е същият.
Момчета, много благодаря за отговорите!
Мнението беше редактирано от jojoly на 15.06.11 21:24.
16.06.11
22:38
7. за рибеното масло - не пия от около 2 месеца вече. просто още не съм си купила тук в БГ. но ще го имам предвид. по принцип пиех по 1000мг. на ден преди. според теб много ли е?
По-скоро е малко, но това няма връзка с темата.
поздрави