15.06.11
02:26
Тъй като нямам възможност да спортувам активно, защото съм студентка и като цяло ежедневието ми е един ураган от различни предмети, проблеми с университета, курсови и т.н. се породи проблем с теглото ми.
Преди да започна пубертета бях страшно слаба - 1.62 и 37-8 кг., но тъй като растях, това какво количество храна поглъщах, не ми правеше впечатление. В крайна сметка за 1-2 години станах близо 57 килограма, което ме ужаси.
В ученическите ми години не съм тренирала, а и бях извинена от физическо, защото имам бронхиална астма.
Както и да е... Миналата година започнах да спортувам редовно и за близо месец и половина с тичане и премахване на тестените изделия от менюто, бях свалила близо 10 кг., при което станах 48 :) Чувствах се страхотно и реших, че няма нужда да свалям повече килограми и спрях диетата... Не е имало йо-йо ефект, но в университета имаше акция за даряване на кръв.. нещо, което винаги съм искала да направя, затова за 2 седмици качих към 3 кг, за да ми разрешат да даря. Всичко ок, но в последствие без стренировки, а само с диета, не успях да сваля обратно килограмите.. нещо повече, сега съм 53 кг. Редовно плувам вече година и тялото ми е горе-долу стегнато, но излишните мазнини по бедрата (това е единственото ми проблемно място) просто не изчезнаха.
Приятелят ми, който се занимава редовно с фитнес ми препоръча Л карнитин за “изчистване”.
Прочетох, че приемът му е ефективен само до 3-4 седмици и после отганизма привиква..
Искам съвет - подходящ ли е настина Л карнитинът за моя случай и може ли да ми дадете някакви допълнителни препоръки.
Мога сама да добавя, че менюто на студента не е особено разнообразно - пържени картофи със сирене, пържени картофи без сирене.. , ако успея да заделя пари, може дори един хот-дог.. Като цяло ще гледам да променя и тази “диета”, но нямам възможност в близкия един месец, а искам да видя резултати..
Сега съм на 20 години, висока съм 1.62 и тежа 53-4 кг., искам отново да бъда 48 или поне да оформя тялото.
Също ще се радвам, ако някой ми препоръча нещо за целулит, защото с тези промени в теглото напоследък, виждам, че и това не е наред..
Надявам се, ако вече някой е пускал подобни теми, все пак да имате впредвид, че се надявам на малко по-лично отношение и затова отворих моя собствена, а и тук мога да задавам въпросите си по-свободно :) Дано няма раздразнени потебители, ако нещо се повтаря.. За сега това от мен.. :)
Благодаря предварително! :)
Да, Л-карнитина ще помогне ако имаш висока физическа активност. Но без промяна в храненето, ефекта ще е незадоволителен и ще кажеш че добавката не работи. Но проблема няма да е в добавката, а в храненето. Ако не разпологаш с много средства, разбираемо е че е трудно, но не и невъзможно. Аз си докарвах годен режим за под 5лв на ден, също съм студент като теб и знам какво е. А за целулита и стягането, без упражнения чрез които да сложиш малко мускул където е нужно, няма как да стане.
Мнението беше редактирано от Vlado89 на 15.06.11 02:33.
Здравей Владо 89, благодаря ти за мнението :)
Ако разполагах с по 5 лв на ден, щеше да е песен.. по-скоро нещо от типа на 2 ;)
Спортът при мен в момента се изразява в това да тичам всяка събота и неделя сутрин както и разтягане и упражнения вкъщи, но тъй като започнах миналата седмица все още естествено няма резултати :) До преди месец плувах по 2 пъти седмично, но резултати на кантара не е имало :) Спрях защото всъщност това беше към задължителните часове спорт в университета и аз просто направих мужните присъствия.
Искам да знам каква е оптималната доза за Л карнитина на моите килограми. Взех си опаковка от 90 таблетки (миришат ужасно междудругото...) и до колкото видях са от по 500 мг. За сега пия преди лягане.. но не на съвсем гладно, защото вечерям около 2 часа преди това, а имам нужда от поне 3-4, за да почувствам глад. Също има ли някакви странични ефекти при него.. Единственото, което прочетох, че след по-продължителна употреба може да се появи гадене и диария.. Но винаги предпочитам да чуя и лично мнение..
За целулита се надявах на лично мнение от някого, който се е справил вече с този проблем, защото навсякъде чета подходящи храни и т.н., но до сега не съм чула някой да е казал “Ей, ядох зеле и правих това и това упражнение и вече имам гладко дупе и бедра!”.. Колкото и смешно да звучи ;)
Мнението беше редактирано от Яна Ххх на 15.06.11 02:54.
Защото за целулита няма такъв отговор какъвто желаеш да получиш. Обуславя се множество комплексни фактори, а не само от един елемент. Имам сестра 1 година по-малка от мен, имах и доскоро сериозна приятелка, та не е като да не ми е познат този въпрос. Не искам да се впускам в подробности, но накратко трябва да има мускул, за да е стегнато тялото и кожата, а не мазнини. Мускули се правят чрез правилен хранителен режим и физическо натоварване - било то спорт, фитнес или достатъчно физическо натоварване.
Кантарът не е важен - гледай огледалото. Плуването е отличен спорт, но не виждам защо търсиш връзка между него и кг-те. Килограмите се влият от калорииния ти прием за деня. Статии относно това, можеш да намериш тук в сайта.
И последно за Л-карнитина - дозата прави отровата. От личен опит аз никога не съм имал странични ефекти в рамките на до 6-8гр на ден, което е много за човек, нямащ опит с добавки. Бих ти препоръчал до го пиеш 3х2 таблетки - сутрин, обед и вечер - тъкмо за 15 дена. Дали с храна или без, аз лично разлика не съм виждал при. След тези 15 дена и да пиеш и да не пиеш, организма се е наситил и файда няма. Прави се пауза от поне 4 седмици и може отново да се приема.
Всичко изписано е на база личен опит и прочетеното от мен. Може някъде да бъркам и друг да изкаже различно мнение.
Мнението беше редактирано от Vlado89 на 15.06.11 04:29.
Е как пари за Л карнитин има, а за ядене-не? Карнитин без спорт е хвърлени пари на вятъра. Така че си оправи диетата. За 2 лв на ден е трудно,, но не и невъзможно: 1/3 пълнозърнест хляб 30 ст., 6 яйца 1,20 лв. и извара 100 гр. 30 ст., краставица и домат 50 ст. Пакет ориз или кг картофи също не са скъпи, а стават за няколко хранения. Не че са диетични, но по-добре от пържени картофи.
Не мога да повярвам на това какво прочетох преди малко..
За това как имам пари за Л карнитин - няколко седмици търпение.
Тъй като не мога да променя драстично хранителния си режим и нямам възможност за нормални тренировки и фитнес, ми препоръчаха Л карнитина. Казаха ми, че върви и с по-леки тренировки.
В крайна сметка от хранителния си режим до сега не съм качвала килограми. Единствените случаи са били, когато се опитвам да пазя диета, при която обикновено просто закусвам. Опитах 2-3 пъти, но съм с ниско кръвно и подобни диети не мога да спазвам, естествено след това си връщах с малко отгоре. Когато се храня редовно, нямам проблем да задържа килограмите си. Л карнитина е 20 лв. и реших, че си струва инвестицията.
Колкото до смятанията за храната.. Хляба дори и 1/3 съм почти сигурна, че не е 30 ст.. (не ям хляб).. колкото до другите сметки.. всичко е преувеличено.. ако бяха толкова евтини нещата дали всички щяха да се оплакват.. Няма как да си похарча парите за 3 дни, за да си купя храна за 1.. По-рано отбелязах, че не мога да променя кой знае колко хренителния си режим и не съм го казала просто, защото обичам да щрапам по клавиатурата и е трябвало нещо да напиша. Ако можех щях да ям пилешко месо и печена риба, но не мога. Не знам защо се прави такъв проблем от това.
В крайна сметка пиша тук, за да ми се препоръча нещо съобразено с дадените обстоятелства и да ми се даде съвет.
Не знам защо се ядосах толкова. Моля другите потребители, които са решили, че може да помогнат по темата, да игнорират офтопика :)
Мнението беше редактирано от Яна Ххх на 15.06.11 08:03.
15.06.11
08:07
Не се ядосвай. Начина на писане на потребителите в темата ти няма за цел да те обиди, а да ти помогне.
Л-карнитина е помощно средство. Главните действащи “лица” при отслабването са хранителните продукти и начина на хранене. И тренировките разбира се. Проблема е там, че ако не се храниш правилно, Л-карнитина ще свърши нищожна работа (ако въобще свърши някаква). Ок, разбирам, че нямаш възможност да караш хранителни режими, но поне не си давай парите за този Л-карнитин, защото ги хвърляш на вятъра.
Поздрави! :)
15.06.11
08:15
казано от Яна Ххх на 15.06.11, 07:57:
Тъй като не мога да променя драстично хранителния си режим и нямам възможност за нормални тренировки и фитнес, ми препоръчаха Л карнитина. Върви с леки тренировки.. или поне това ми хазаха.
Значи отиваш при приятеля си, който ти е дал тези вълшебни напътствия и го питаш как да стане работата.
Докато начинът ти на мислене е такъв (тип ‘няколко седмици търпение - L-карнитин - без промяна на храненето’) няма как да ти се помогне ефективно. Тук има всякакви потребители - бъдещи студенти, настоящи студенти и бивши студенти, та малко или много имаме представа за какво говориш. Колкото и да не ти се вярва, варианти за решение има, стига да искаш. Ако не искаш, спокойно можеш да продължиш да се ядосваш, но моля - само на себе си.
Има и един последен вариант - изпиваш купения L-карнитин, убеждаваш се в “ефективността” му и пишеш пак тук, ако си готова да говорим по същество.
15.06.11
08:15
Как качи тези килограми, за да дадеш кръв?
Какво точно е ‘диета’ (това, което си направила след даряването на кръв)?
Колко струват пържените картофи и хот-догът?
Искаш да си определени килограми, независимо от съотношението колко е сланина и колко мускул?
Искаш да си определени килограми, независимо колко нездравословно си стигнала до тях и живееш, за да ги поддържаш?
И един малко с елемент на разсъждение: защо по света има дебели и богати хора, след като те могат да си купят л-карнитин колкото искат?
казано от Яна Ххх на 15.06.11, 07:57:
Не мога да повярвам на това какво прочетох преди малко..
За това как имам пари за Л карнитин - няколко седмици търпение.
Тъй като не мога да променя драстично хранителния си режим и нямам възможност за нормални тренировки и фитнес, ми препоръчаха Л карнитина. Казаха ми, че върви и с по-леки тренировки.В крайна сметка от хранителния си режим до сега не съм качвала килограми. Единствените случаи са били, когато се опитвам да пазя диета, при която обикновено просто закусвам. Опитах 2-3 пъти, но съм с ниско кръвно и подобни диети не мога да спазвам, естествено след това си връщах с малко отгоре. Когато се храня редовно, нямам проблем да задържа килограмите си. Л карнитина е 20 лв. и реших, че си струва инвестицията.
Колкото до смятанията за храната.. Хляба дори и 1/3 съм почти сигурна, че не е 30 ст.. (не ям хляб).. колкото до другите сметки.. всичко е преувеличено.. ако бяха толкова евтини нещата дали всички щяха да се оплакват.. Няма как да си похарча парите за 3 дни, за да си купя храна за 1.. По-рано отбелязах, че не мога да променя кой знае колко хренителния си режим и не съм го казала просто, защото обичам да щрапам по клавиатурата и е трябвало нещо да напиша. Ако можех щях да ям пилешко месо и печена риба, но не мога. Не знам защо се прави такъв проблем от това.
В крайна сметка пиша тук, за да ми се препоръча нещо съобразено с дадените обстоятелства и да ми се даде съвет.
Не знам защо се ядосах толкова. Моля другите потребители, които са решили, че може да помогнат по темата, да игнорират офтопика :)
Извинявай , обаче това което си написала не ми харесва. Нормално е човек да се запита как така нямаш пари за храна , а имаш пари за Л карнитине. И аз това се запитах като прочетох, че имаш 2лв на ден за храна. И колко струват тези пържени катрофи със/без сирене. Нещо не ми се срува, че са 2 лв. Според мен Анелия ти е дала доста добри съвети и не мисля, че с основание се възмущаваш. Това което ти наричаш хранителен режим според мен е хранене с неподходяща храна. А това кото наричаш диета, ако правилно съм разбрала, че диета е само да се закусва, ами такава диета няма и не е ефективна. Има теми за във форума за Л карнитине и то лесно откриваеми, както и за хранителни режими. Прочети и сама ще се убедиш, че това което те съветват другите не е грешно. А ако смяташ, че съветите които получаваш не са верни и ти си права, ами значи нямаш нужда от помощт.
За целулита, какво да ти кажа с пържени храни и липса на качестбена такава няма да стане. Борбата с него е продължителна и ако не си постоянна няма как да стане. Аз за момента имам някакви резултати, но с цената на много тренировки и то с тежести, не просто разходка по бягащата пътека , правилна храна, пиене на одстатъчно вода и като цяло избягване на пържене, тестяно, сладко , газирано. Кремчетата са само за подпомагане, но определено само от тях файда няма.
Много са ми странни някои потребители. Решили са да направят нещо, пишат тук какво е то и молят за съвет. Ако, обаче, ги посъветват нещо различно от това, което вече са си наумили, стават агресивни и започват да се цупят и да искат съвет от някой истински компетентен (демек който да мисли като тях и да потвърди грешното им решение). И такива се намират в този форум, но са голяма рядкост, тъй че Яна, сбъркала си мястото. Всички, които си правят труда да ти дават акъл, са добронамерени и го правят за да са ти от полза, а не да блеснат с познания. Аз не съм експерт и затова няма да ти давам съвети относно хранене и добавки (за мен Л-Карнитина е пълно разхищение на средства), но бих те посъветвал да си по-толерантна и когато търсиш чуждо мнение, поне да се замисляш върху него, а не да се нахвърляш. И не мога да повярвам, че някой може да живее с 2 лв. на ден и не прави нищо за да го промени, но това е друга тема. Живота и здравето ти са си твои и само ти имаш право да определяш как ще постъпваш с тях. Бъди разумна, защото като поостарееш, е много вероятно да съжаляваш.
аз лично правя следната сметка:
1 порция пържени картофи за обяд - 1.50лв + 1 хот-дог за вечеря - 1лв - 2.50 + 1 лв от Л-карнитина = 3.50 на ден * 7 дни = 24.50лв за седмица
10 яйца * 0.18лв * 7 дни = 12.60
1 пакет овес /за цяла седмица/= 1.50
кисело мляко 1*0.60 лв * 7 дни = 4.20лв
1 пакет ориз /за седмица/ = 2 лв
общо 20.30 лв за седмица - за останалите пари може да си вземеш домати и краставици. може за заменяш ориза с боб и леща. овеса може да смениш с ворено жито, което също е много питателно. остава да обиколиш магазините за да видиш кое къде е най евтино, също да следиш промоциите на хипермаркетите.
давам това меню като пример за да видиш, че ако наистина имаш желание може да изградиш по добър хранителен режим.
Мислех, че ще разберете, че това за картофите отчасти е шега.. Ако наистина само на тях живеех до сега да съм се поболяла от нещо.
Но, да като цяло са основното меню ии са доста по-евтини, ако си ги носиш от вкъщи.. към 1 лв килото.
Както и да е..
Колкото до нападането.. Л-карнитинът, който взех е 90 таблетки, като на опаковката пише, за хора под 69 кг по една таблетка на ден. При положение, че се налага да го спирам на всеки 3-4 седмици, бих казала, че ще ми стигне за доста време (т.е. инвестицията ми харесва). Попитах Владо 89 за примерна дозировка, за да мога да направя сравнение, но както се знае, всяка фирма е с различни продукти.
Както казах - не очаквам резултати само от него, може да не мога да спортувам във фитнес, където има тежести и т.н., но както вече казах - тичам редовно и работя по тялото си вкъщи, просто тренировките не са толкова интензивни, колкото ми се иска да бъдат и каквито бяха миналата година по това време.
За храненето.. това, че не мога да променя кой знае колко менюто си не значи, че не съм го променила.. даже съм убедена, че точно това казах. ( в момента не ми се, четат стари съобщения)
Всичко това вече съм го писала.
Колкото до онова мнение за това как може да живея с такава сума и да не правя нищо по въпроса - правя. Уча. Това ми е работата на тези години.
С 10 лв седмично, планирам да включа и доста по-разнообразна храна, зеленчуците наистина не са скъпи, но това няма как да стане веднага. Най-малкото ще умра от глад, ако веднага сменя порциите, които сега включват супи, спагети, салати, полуготови храни и т.н.
Писах тук, защото поисках съвет до каква степен е добър Л-карнитина и също така нещо ефективно и изпитамно (може би) за борбата с целулита.
Сега всички тук пишат за единственото нещо, което помолих да не се коментира.
Не мнението ви, не ми харесва. Голяма съм и ми е ясно кое е заяждане и кое градивна критика. Със сигурност безпогрешно отсявам това, което е полезно и това, което цели по някакъв начин да подрони авторитета. Не съм от “ония момиченца” както се изрази друг или може би същия потребител и не се цупя. Писах във форум и очаквах отговори. Е предполагам, че по-дружелюбна атмосфера има в аквариум с пирани, но това е отделен въпрос. Свикнала съм като кажа нещо и някой приеме да се заеме с него, той да го изпълнява.. Как може в 3 поредни мнения аз да настоявам хранителния ми режим (който е достатъчно разнообразен, въпреки, че не схванахте шегата за картофите.. мислех, че е очевидна), да не бъде коментиран и сега като се връщам от изпит виждам 10тина мнения, които коментират единствено точно това и личните ми пари. Очаквах сериозно отношение.
Може да съм имала неточности в мненията, но когато получавам коментар, чиито изречения завършват с цяла редица удивителни и въпростителни, нормално е да се засегна. Питам ви като човек, а вие хапете.
Как може Владо да ми отговори нормално заедно с още няколко потребителя, а всички други се заядоха? Не сме малки хора, да се кълвеме по форумите.
За прите, които получам обикновено на седмица мога да си позволя
1. пастюризирано прясно мляко, без което не мога
2. 1-2кг домати
3. минерална вода
4. 1-2 кг ябълки
от вкъщи нося неща от типа на картофи (вече ми става смешно като тръгна да пиша думата), зеленчукови супи, ако имам късмет - кашкавал, някакви други гозби на фурна
И последно - не си мислете, че нашите са ме оставили на улицата. Живея в малък апартамент, на който те плащат сметките, телефоните също не са моя грижа ии не на последно място, те купуват неща като платна, бои, четки, линии, учебници и т.н., които не са особено евтини. Мога без проблем да им кажа, че искам още пари, но в момента не намирам за нужно да ги товаря. Това може да се случи лятото, когато сметките не такива.
Ммм последното с еоказа предпоследно. Току що се замислих, че говорите така сякаш съм оставила карнитина да свърши цялата работа и разчитам на него. Това не е вярно и въпреки,ч е мисля, че го обясних, ще се повторя. Л-карнитина е просто хранителна добавка, тя няма за цел да натисне вълщебно копче и Пепеляшка да стане принцеса. С него просто улеснявам процеса и надявам се - ускорявам го. Премислила съм добре какво точно се случва, когато човек взима подобни неща. Приятелят ми е напълн наясно с чудото (или както там се изрази някой) и се постара подробно да ми обясни как действат тези продукти ииии аз като всяка жена реших, че искам да чуя и още някое мнение.
Съжалявам за дългия коементар и се надявам този път да съм била достатъчно подробна, за да няма недоразумения
След поредната ти словесна тирада, която не носи никаква информация и която ясно доказва, че не ти пука за чуждото мнение, а искаш да чуеш само за жалкия Л-Карнитин, много се съмнявам, че някой ще тръгне да налива акъл в пробита каца. Има достатъчно статии и теми за Л-Карнитина в този форум - използвай търсачката и ги прочети. Ще се сдобиеш с необходимото инфо. И ако искаш, пий ги тези таблетки по 1 в месеца, така ще имаш за години напред. Прав ти път и успех в живота.
Мнението беше редактирано от Anthony на 15.06.11 16:26.
15.06.11
16:30
Джон Ленън казва, че талантливият творец може да вземе пробита, изпразнена и смачкана туба за боя и да направи изкуство. Може би е така, прав е.
Нека се опитам да ти обясня ситуацията с рисуване:
Това, което се опитваш, е с полупразна туба да нарисуваш картина. И си си взела стимул - четката на известен художник. Супер, това е много добра надъхвация. Обаче всеки, разбираш от рисуване, ще ти каже, че боята е малко и няма да ти стигне. Всеки, разбираш от рисуване, вижда, че това е проблем и се опитва да ти го каже. Всеки, разбиращ от рисуване, не те мрази, не е пираня и т.н., но вижда нещо, което ти не виждаш. Затова и мненията са предимно върху храната ти.
Дори и да не ядеш само картофки (и аз се подлъгах от шегата), то изброените от теб неща не съдържат достатъчно от градивния материал на телата на земните жители - белтъчините. Те са основата, те са най-важната част от храната. Даже Енгелс (не знам дали е разбирал от изкуство) е казал, че животът е форма на съществуване на белтъчините. А ти нямаш много такива в своята храна...
Така, живял съм с много малко пари и знам какво е. Но съм приемал съвети. Ето ти един: ябълките и зеленчуците са предимно вода. За тези пари може да си купиш по-хубава храна. Ще се учудиш, но един жълтък се равнява по витамини на много килограми ябълки и зеленчуци...
И още един съвет: дори вкъщи, дори за няколко минути, може да си направиш тренировката много интензивна. Например с табата.
Ние виждаме, че тубичката ти няма достаатъчно боя и се опитваме да ти кажем. Дали ще ни намразиш или ще се замислиш - зависи от теб.
Успех в рисуването!
15.06.11
16:46
Така... пираните в аквариума се опитват “нежно” да ти обяснят, че в основата на контрола върху телесното тегло и телесните мазнини стои ХРАНЕНЕТО. Опитват се да ти кажат също, че в описаната от теб ситуация L-карнитинът е излишен разход и обречен на провал (само се поинтересувай какви са работещите дневни дози, за да се убедиш). Посоката на мислене ти е погрешна в случая - трябва да мислиш с приоритет как да оптимизираш храненето, а не с какви добавки да си помагаш, особено след като средствата не са неограничени.
и аз не сханах шегата за картофите и хотдога. до колкото знам обаче всяко начинание за отслабване или качване зависи от следното съотношение - 70% начин на хранене + 25-27% тренировки + 5-3% добавки = 100% успех. ако ще пиеш по 1 таблетка л-карнитин то тогава му давам само 1%, т.е. ако свалиш 1 кг то 10 гр ще са благодарение на добавката.
има и още нещо имам приятелка, която сега завършва и която преди ми се оплакваше, че няма 4 лв да даде за автобус да си дойде до Казанлък, а в същото време 2 поредни лета ходи на море, купи си фотоапарат, компютър, нов gsm и т.н. и затова ми е странно, че ми вика, че няма какво да яде, а си дава парите за глупости /в твоя случай за добавки/. ако тези 20 лв ги беше вложила в качествена храна щеше да направиш много повече за тялото си и външния си вид.
16.06.11
10:55
А защо просто не си хванеш работа?
16.06.11
12:31
Виш ако не спуртуваш няма ефек затова прави по няколко обиколки на стадиона или бягаи някаде .:)
11.05.12
00:18
Здравейте! Попрочетох темите из форума и ми бяха доста полезни. Искам обаче да се посъветвам с някого, който разбира повече от мен(която всъщност нищо не разбирам:))
На 25 години съм и цял живот съм била с приятна пухкава форма :) В смисъл, че никога не съм била слаба, а нещо между нормална и приятно оформена. Податлива бях към напълняване, но усетих ли се, че качвам, се взимах в ръце и се оправях. Последните 2 години и половина обаче промених начина на живот, в смисъл, че не ходя на работа, срещнах един мъж, оженихме се, преместих се от Пловдив в едно супер далечно село и общо взето с няколко думи качих 18 килограма и сега не мога да се погледна в огледалото. Започнах преди седмица фитнес, като наблягам само на кардио. От вчера започнах да взимам и Л-карнитин.
Не знам обаче по колко хапчета на ден да пия, защото ме посъветваха да пия едно и час след тренировката. Пия едно сутрин преди тренировка, но да взимам ли още 1 и вечер? Какъв ефект мога да очаквам? И такива количества килограми могат ли да бъдат свалени само със спорт?
Задължителен ли е хранителен режим, за да има ефект?
Не искам да се качвам на кантара поне 2 седмици, за да усетя наистина има ли разлика.
11.05.12
09:40
Започвам отзад-напред.
Първият ми съвет е - ИЗХВЪРЛИ кантара! Веднага! Огледалото може да ти бъде достатъчен съветник.
Хранителният режим е повече от задължителен. Не може да пиеш хапченца и да чакаш резултатите да се случат, без ти самата да се включиш активно в процеса “сваляне на килограми”
И килограмите могат да се свалят и без каквито и да било добавки. Формулата е - “Хранителен режим, тренировки, почивка”
С кардио само ще свалиш килограми, но няма да стегнеш мускула. По-добре започни да правиш и някакви упражнения - в Интернет и повече от достатъчна информация по темата.