11.05.11
15:26
Добре, ето ме и мен всред пишещите дневници. Основна цел на заниманието - критики и съвети от странични хора, извън тези от кръга на личния ми треньор (вечно недоволен), личните ми роднини (вечно доволни), личния ми домашен любимец (нищо незабелязващ) и личните ми приятели (в зависимост от настроението).
На този етап не мога да дам пълно инфо за себе си, тъй като не разполагам с последните ми “замервания”. Друг път ще пиша за процента активно тегло и прочее. Обобщено: 38г., 166 см., 60 кг., работа пред бюро, спорт - 2 пъти седмично тренировки със свободни тежести, 1-2 пъти седмично кардио на пътека, в зависимост от нивото на себеомерзението ми. Спортни навици от миналото - интензивно баскетбол в гимназията, в резултат на което имам проблеми с коленете, особено лявото. В университета - предимно спорт на маса. Преди 4 години отказах цигарите и избухнах хоризонтално, като до тогава винаги съм успявала да поддържам все пак някакво приличие.... Това беше и повода да започна тренировки, като Случайността ме запрати при свободните тежести, за което съм и безкрайно благодарна. Храня се (или поне се опитвам) ВМ-НВХ с известни ексцесии, разбира се. В най-лошия си момент бях с 26% мазнини (мерени с калипер в началото на съзнателното ми спортуване), в най-добрия - с 16.7% (края на миналото лято). В момента съм приблизително с 18%, зимата бе жестока към мен и волята ми. Толкова за сега, в някой от следващите дни ще дам повече инфо храна-тренировки, за да не запълвам сега пространството с безсмислено дърдорене. Поздрави.
11.05.11
15:34
Честит дневник,успех!
11.05.11
17:08
Честит дневник!Успех с поставените цели!
Добро утро, благодаря много за окураженията!
Решавам все пак да започна да пиша, за да си създам правилни навици и стимули в тази насока.
Храната от понеделник:
8,30ч. 1 яйце, краставица, шунка, масло, маскарпоне, тахан, 2 капсули (1000мг.) рибено масло ~470 калории
12,30ч. Пилешко бутче на фурна, салата зеле-моркови, 2 капсули рибено масло ~340
19ч. Салата от маруля, чушка, пресен лук, репички, зехтин и 100 гр. риба тон във вода ~234
Вода за целия ден - 4 л.; ~ 1 200 калории за целия ден, но за сметка на това - никакъв спорт (освен умствен).
Вторник:
8,30ч. 1 яйце, краставица, шунка, масло, маскарпоне, тахан, рибено ~570 ккал. (повечко от тахана)
10,30ч. тренировка:
cable push-pull: 1х5х37кг.; 2х5х32кг. - петте кг. разлика ми дойдоха в повече като за първи път.....
мъртва тяга: 3х5х55кг.;
кърл преса: 2х5х20кг. (нова тежест) и 1х5х16кг.
български клек: 3х5х24кг., вече ми е леко
скрипец: 3х5х45кг., никакъв прогрес тук от месеци!
лицеви опори, коремни преси.... нещо ми се губи едно упражнение, но не си спомням кое беше...
12,30ч. Свинско със зеле; салата домати и краставици; рибено масло ~400
19-22,30ч. Салата, малко тиквички по гръцки и хомос, риба на скара, 2 чаши розе, парче торта! еклерова! мамка му! (не можах да се справя да поставя емотикона със засраменото лице......)
Вода за целия ден - само 3,5 л.
Сряда:
8,30ч. 1 яйце, краставица, шунка, 15 масло, маскарпоне, тахан, рибено ~414 ккал.
13,30ч. ~150 скумрия на скара, салата зеле и моркови, рибено ~400?
19ч. Салата чушка, пресен лук, краставица, репички, зеле, зехтин, гъби, маслини и сметана, 100 риба тон във вода ~400ккал.
Вода за деня: 4,5л., ~1 220ккал. за деня.
Обедната храна ми е трудно контролируема и много относителна като сметки, защото се храня навън.
В момента като добавки пия само рибеното масло, иначе през зимата пия Вит. С, А и Д.
Поздрави.
12.05.11
11:28
Здравей,
интересен изказ имаш! Много ми хареса “хоризонталното избухване”. Уважавам жени, които работят със свободни тежести, правят тяга и клякат. Ако продължаваш така, обещавя да хвърлям по едно око от времена време. Дай още малко инфо за себе си и сложи една снимчица, за да не си говорим с анимационни герои. Успех и постоянство в тренировките и в писането на дневника.
Здравей, vladokar, благодаря за включването. Успях да се преборя с качването на снимка като аватар поне. Снимки на тялото си нямам, защото все още не го уважавам достатъчно, за да го увековечавам в пози. Иначе какво повече инфо да дам - тренирам и се храня по този начин от около 4 години, с 2-3 по-продължителни прекъсвания в тренировките поради операции. Стремежът ми е да сваля мазнините поне до 15% и прогрес в тежестите. Към момента клякам с 45 кг., напади - същата тежест, странична преса - 14 кг., ренегадско - 15кг., но ми е леко вече, good morning с 35кг., военна преса с 23кг.... По принцип ръцете са ми по-силни от краката, обичайно правя 3 серии с по 5 повторения от всяко упражнение. Тренировката ми е час общо (с почивките).
12.05.11
19:45
Браво, сериозна мацка си ти :)
Здрасти и от мен!
И аз като Владо харесвам много такива жени.
Подборът на упражненията и начинът ти на хранене са ми познати.
За ВМ хранене знаеш - там рискът е свързан с прехвърлянето на калориите.
На мен ми е интересно много дали за толкова време едни и същи тренировки считаш резултата за оптимален. Не говоря за процента мазнини, а за мускулите. За четиригодишно трениране разликата от началото до сега вероятно е голяма, но има ли промяна за последната една година? С колко качи работните кг?
Между другото 3% ще свалиш за отрицателно време.
12.05.11
21:11
Здравей burn.me!
Нещо на Спайдърспорт ми намирисват тренировъчните и хранителните ти режими. Познах ли?
Ако е така, най-добре ще е да се вслушаш в думите на “недоволния ти личен треньор” :)
Здравейте всички, благодаря ви за включванията!
Инис, следя с интерес твоите мнения тук, много са ми полезни. Когато започнах с този вид тренировки, положението беше отчайващо - едвам кляках с лост от 20кг. Не бих казала, че имам бърз прогрес с тежестите - напредвам бавно и постоянно, но явно такъв ми е типажа на цялото тяло - нещата (хубавите, имам предвид) винаги ми се случват много бавно и след много усилия. Винаги, когато наблегна паралелно и на кардиото резултатите са ми по-добри, но волята ми не винаги е в достатъчни количества, уви. Иначе визуално разликата между това, което бях и това, което съм сега, е фрапираща. Активното ми тегло към момента е 51 кг. на плуващи килограми 60-62. Трябва да изровя най-старите архиви от замерванията, за да видя с колко съм започнала. Начина на хранене ми допада, липсват ми само плодовете. Гледам да похапвам повече калории в дните на тренировки, като все още ми е странно, че резултатите са по-добри когато ядеш, а не когато гладуваш (матрицата се променя ужасно трудно).
Freelancer, добър нос имаш, но аз много си слушам треньора, наистина. Въпреки това смятам, че нечий различен поглед може само да ми помогне, а не да ми навреди.
Та в този ред на мисли, ето и храната ми от вчера:
8,30ч. 1 яйце, краставица, мортадела, масло, маскарпоне, тахан, рибено ~463
13,30ч. ~150 скумрия на скара, салата зеле и моркови, рибено ~400?
19ч. 1 яйце, сметана, маслини, кисели краставички
20,30ч. 400 кисело мляко 3,6%; ½ ябълка ~450 за вечерта. Тъпа ми е вечерята, но нямаше вода и се наложи да се справя с подръчни материали.
Вода за деня - 4,5 л., ~1 350 ккал. за деня.
Днес бях на тренировка и ето какво ми се случи:
Военна преса: 3х5х23кг., най-накрая 3 чисти серии с тази тежест
good morning: 3х5х35кг., даже вече ми е лееееко леко
лежанка: 3х5х14кг. на всяка ръка
full contact twist: 3x25кг - ненавиждам това упражнение!
swing: 4х20х16кг. - по принцип тук тежестта ми е 24кг., но днес я намалих за сметка на сериите.
Традиционни лицеви + корем.
Можех и повече, днес се чувствах във форма и имах доста енергия, вероятно заради слънчевото време и очакваната довечера сбирка с приятели.... айде пак вино и мезета....
В чест на тренировката закусих с приблизително 540 ккал, увеличени от мазнините. Иначе обядвах абсолютно същото като вчера - скумрия на скара и салата от зеле - това читаво имаше, но аз така или иначе обожавам риба и морски храни във всичките им форми, така че нямам проблем с еднообразието в това отношение.
Вчера бях на погребение на мой много близък роднина, който си отиде след дълго и болезнено боледуване. Какво значение имат мамка му калориите, които съм изяла вчера, днес или когато и да било, когато истински смислените неща в живота ми остават все по-малко и по-малко...
Днес все пак намерих сили да отида на тренировка защото знаех, че ще ми подейства добре (и се оказах права).
Закусих обичайните неща, като ги докарах до около 460 ккал.
Тренировката ми беше кръгова, доста се изморих, но останах доволна от себе си, че успях да се справя с нови тежести въпреки по-интензивното натоварване.
Започнах с ренегатско - нова тежест от 17кг. и направих и трите серии с по 5 повторения с новата тежест. Доволен! Ренегатското беше комбинирано с клек, като първата серия я направих с 45 кг., а после направих още 3 серии с 43кг. Беше уморително, но съм доволна от себе си.
Странична преса - 3х5 на всяка ръка с 12,5кг.
БГ клек - 3х5 на всеки крах с 12,5 кг.
Сайд бек 3х10х27 кг.
Планк 3х1 мин., можех и повече, но се скатах
Лицеви.
Обядвах бистра зеленчукова супа (без картофите из нея) и ~300 гр. пилешка кавърма.
Изключително задълбочено осмисляне на живота ми!
17.05.11
20:54
Загубата на близък човек винаги ни кара да разсъждаваме за смисъла на живота. В тези тежки моменти човек осъзнава кои са важните неща и колко малко му трябва, за да е щастлив. Сблъсквал съм се прекалено често със смъртта и мога да ти каза, че с нея не може да се свикне. Иска ми се да ти напиша някоя успокоителна дума, но истината е, че сълзите трябва да се изплачат и само времето ще излекува болката.
Нямаше ме известно време, бях надалеч, после пак се върнах, после пак заминах.... такива ми ти работи. Днес е ден за отчет, преди поредното ми заминаване в края на седмицата.
Закуска: яйце, пуешка шунка, кашкавал, масло, маскарпоне, краставица, рибено масло - общо ~386 ккал, нещо малко съм ги докарала.
Тренировка:
ренегадско: 3х10х17кг.
клек: 1х5х45кг.; 2х5х43кг.; 1х5х40кг. - взе ми здравето това клякане, хич не го обичам, освен това от ренегадското нещо пренапрегнах мускул на левия крак, та не ми беше особено комфортен клека
лежанка на Милко: 3х5х14кг. на всяка ръка
БГ клек: 3х5х12 кг. на всеки крак
дървар (горен): 1х10х37кг.; 2х12х35кг. - вече бях доста изморена, въпреки че можех да се преборя поне още веднъж с 37кг.
лицеви+коремни
Обядвах ~200 гр. скумрия на скара със салата зеле и моркови.
П.П. Владо, благодаря.
Да довърша вчерашния ден - вечерях печено пиле (двете крилца+още малко от месото, беше нещо много гадно) със салата китайско зеле, домати, краставици, маслини и зехтин, хапнах и 20 гр. печени тиквени семки. Знам, че не трябваше, но гледах интересен филм....
Днес закусих почти същите неща, като си докарах към 370 ккал. на закуската. На обяд - същото като вчера + 3 сурови какаови зърна. Лошото е, че утре заминавам за три дни на семинар, а по тези мероприятия се консумира предимно течна храна и та НЕ Е мляко.
Много ми е офф настроението днес....
Тренировката ми днес:
кърл преса: 2х5х10кг. и 1х5х8кг. - мисля, че следващия път ще мога да направя три чисти серии с десятките
мъртва тяга: 3х5х55кг. - можех да дръпна поне с още 3 килца отгоре
лежанка Милко: 3х5х14кг. на всяка ръка - следващия път ще се пробвам с 15-ки, но днес кърл пресата ми измори ръцете
сайд бек: 3х10х30кг. - чисти с нова тежест. Забелязвам, че напоследък като премина на по-висока тежест на някое упражнение, го правя от раз и в трите серии... явно заяквам все повече...
суинг: 3х15х24кг.
лицеви+коремни преси
Е, готова съм за семинара!
Ето ме пак, след известно забавяне, че нещо работата ми идва в повече, а времето - в по-малко.
Понеделник:
8,30ч. 1 яйце, шунка, масло, краставица, маскарпоне, тахан, рибено ~411ккал
14,30ч. Пилешко бутче на фурна със зеле; рибено - неизвестно количество калории
18,30ч. Зелена салата с краставица и зехтин; ~100 пилешко бутче на плоча; 5 какаови зърна
22,00ч. ½ ябълка; 50 гъби ~350ккал (за вечерята)
Вода за деня - 3,5л.
Вторник:
Същата закуска, но си докарах ~500 ккал от повечко мазнини
Тренировка:
военна преса: 2х5х23кг., 1х5х20кг.
напади: 3х10х45кг.
кейбъл пуш-пул: 3х6х32кг., защото започнах с военната преса
гуд морнинг: 1х5х37кг. (нова тежест), 2х6х35кг., супер леко ми беше. Можех да направя 2 серии поне с новата тежест, но не ми разрешиха....
скрипец: 3х6х42кг. - и тук ми е време да се извися на едно по-висше ниво на болката
суинг: 4х15х24кг.
Обяд: ~150 свинска вратна пържола; салата домати-краставици; ½ тиквичка запечена с кашкавал и зеленчуци; рибено 20 ~450ккал
Вечеря: салата от марули и краставица със зехтин, пилешко бутче на плоча; 60гр. ягоди, 6 какаови зърна ~350ккал.
Вода: ~5л., някъде към 1300ккал. за деня
Забравих да добавя нещо важно - мерих мазнини вчера - 19%, като съм свалила навсякъде, с изключение на трицепса (!!!), където съм качила. Нямам обяснение на този феномен, по принцип когато пълнея, пълнея основно на крака и ханш. Някакво обяснение?
Бърз отчет за три дни наведнъж, че нещо хич не ми остава време за писане.
Сряда:
8,30ч. яйце, шунка, масло, краставица, маскарпоне, 15 тахан, рибено ~390ккал.
13ч. ~150 скумрия на фурна; ~200 салата зеле и моркови; рибено ~450ккал
19ч. ~200 салата марули, зехтин, бяла риба на плоча, какаови зърна ~380ккал
Вода - 4л.; ~1300 ккал за деня
Четвъртък:
8,30ч. същата закуска, ~431 ккал
13ч. ~200 скумрия на фурна; ~200 салата зеле и моркови; рибено ~550ккал
19ч. салата марули, зехтин, бяла риба на плоча, пилешко филе от гърди на плоча, какаови зърна ~411
Вода - чл.; ~ 1 400 ккал за деня.
Петък:
8,30ч. същата закуска, ~480 ккал.
Тренировка:
ренегадско - 3х10х17кг. - скука
мъртва тяга: 3х5х58кг., три серии с нова тежест от раз!
кърл преса: 3х5х10кг., три чисти серии с новата тежест
БГ клек: 3х5х25кг. на всеки крак - забелязах, че в предишните си постове съм посочила тежест от 12,5кг., но е грешно, защото иде реч за дъмбел от по 12,5кг. във ВСЯКА ръка.... :)))) В интерес на истината, тази тежест вече ми е лека - ще трябва психологически да се преборя със следващото ниво от 30кг.
фул контакт туист: 3х10х27кг., нова тежест, но се преборих и с трите серии
суинг: 5х10х24кг.
Обядвах ~200 гр. пилешка пържола по хайдушки (в було) със салата домати и краставици + рибеното.
Определено имам напредък в качването на тежестите, лошото е, че нямам напредък с свалянето на мазнините.....
Нещо поизостанах с писането, но по законите на Мърфи и двата ми компютъра се скапаха, точно когато имам най-много работа! Та сега губя и време в изчакване да се освободи друго работно място..... Аман вече! Както и да е, описвам само тренировката във вторник, храната ми е почти същата, като изключим съботното запиване с приятелка до зори + сладолед в малките часове на зората.
Тренировката във вторник:
клек с лост над глава: 3х7х20кг. - не съм го правила отдавна това упражнение, тежестта ми беше супер лека, можех да си клякам така до зори....
лежанка Милко: 3х5х14кг. на всяка ръка - определено следващия път ще се метна с петнайските
дървар: 3х10х37кг. - нова тежест, три серии без проблем
напади: 3х10х45кг. - много добре се чувствах
сайд бек: 3х10х30кг. - стабилно с новата тежест от миналия път
спринт с ластик: 3х25сек., можех и повече
Тъй като установявам (за кой ли път), че ако трябва да разчитам на себе си за системно кардио нещата явно няма да ми се получат, реших всяка сряда принудително да ходя на нещо, наречено “комбинирана гимнастика”. Днес бях, добре се изпотих, не мога да кажа, че натоварването е кой знае какво, но е по-добре от нищо. Мисля в неделите да бягам и на пътеката в къщи. Мисля.
Тренировката днес:
военна преса: 2х5х23кг., 1х5х20кг. - ейййй, голяма мъка ми е това упражнение!
клек: 2х5х45кг., 1х5х40кг. - определено клека не е моята стихия
странична преса: 2х5х14кг., 1х5х12кг. на всяка ръка
БГ клек: 3х5х24кг. на всеки крак - мислех да се пробвам с 30кг., но не и след класическия клек
фул контакт туист: 3х10х27кг. - стабилно на новата тежест
изобилно коремни.
Тренировката днес:
ренегадско: 3х10х17кг.
скрипец: 3х5х42кг. - време ми е вече да кача малко тук
странична преса: 3х5х14кг. на всяка ръка - най-накрая и трите серии с тази тежест
гуд морнинг: 1х5х37кг., 2х5х35кг.
сайд бек: 3х10х30кг.
спринт с ластик: 3х30сек. - можех и повече, особено след като в неделя изтичах 5 км. на пътеката......
Нещо не ми остава време да качвам храната. Опитах се да кача като файл цялата седмица, но нещо не се получи. Ако някой може да ми каже как става, ще съм много благодарна!
Поздрави.
Тренировката днес:
ренегадско: 3х10х17кг. - тук вече мога да се извися и по-нагоре
мъртва тяга: 3х5х58кг.
лежанка Милко: 2х5х15кг. (нова тежест) и 1х5х14,5кг.
БГ клек: 3х5х24кг. - следващия път - с 15кг.
скрипец: 3х5х42кг.
суинг с 24кг: 20, 15, 15
коремни преси
Пак нямам време за нищо, така че ще отбележа поне тренировката във вторник:
военна преса: 3х5х23кг. - чисти
клек: 3х5х45кг., 1х6х42кг. - много доволен, клекът най-накрая напредва!
фул контакт туист: 3х10х27кг. - стабилно на тази тежест
напади: 1х10х45кг., 2х10х42кг. - клекът все пак ме поизмори доста
скрипец: 1х5х45кг. (нова тежест), 2х5х42кг. - можех и трите да ги дръпна с новата тежест
обилно коремни преси
Това винаги ме е учудвало, когато нападите и клекът са равни...докато тренирах като теб имах клек около 60 кг., а нападите ми бяха 45. После клекът ми стана 70, а нападите - 50…докато Венци Атилова имаше същата тенденция като теб - по - силни напади....сега и да пробвам, най - много да се утрепя на нападите :)))), клекът ми вече ги превишава най - малко два пъти...
Радват ме тренировките ти : )
@burn.me, имаш ли често мускулна треска?
Здравей Инис, благодаря за включването. Какво да ти кажа - по принцип при нападите прогресирам по-бързо с тежестите, отколкото с клека, което винаги ми е било странно. Все пак там натоварването е върху единия крак предимно, докато при клека поне участват и двата крака пропорционално... Не съм съвсем наясно какво например би било правилното съотношение между тежестите да речем при напади/БГ клек/нормали клек, но при мен за момента е 45/30/45 (поне на следващата тренировка мисля да направя БГ клека с 30кг.). Не знам, клека не е моята стихия, въпреки че осъзнавам, че е безценно упражнение (и аз както е казал руснака: “пию с отвращением!”). Иначе мускулна треска имам обикновено когато премина на по-висока тежест. Не е нещо нетърпимо, по-скоро е като усещане за добре свършена работа, а и отминава за ден-два.
Днес ми беше един такъв усилен ден, едвам станах сутринта, но все пак допълзях до тренировка. Резултатите там също не бяха особено впечатляващи, но все пак ги отбелязвам за нуждите на статистиката поне.
кейбъл пуш-пул: 1х10х37кг., 2х10х32кг. - първата серия бая ме озори
гуд морнинг: 3х5х35кг. - нищо ново тук
кърл преса: 1х5х20кг., 2х5х16кг. - пуш-пула явно ме е изморил повече от очакваното
скрипец: 3х6х42кг.
сайд бек: 3х10х30кг.
Скука.
Такааа.... Кратко описание на днешната ми тренировка току преди да замина за десетина дена надалеч от тук най-накрая!
Апропо - мерене на мазнини днес: 18% - процент надолу за един месец. Надявах се на повече, но и на това съм благодарна....
ренегадско: 4х10х17кг.
клек: 3х5х42кг.
скрипец: 2х5х45кг.р 1х5х42кг.
лежанка Милко: 2х10х15кг.р 1х10х14,5кг. - тук половинката надолу си беше чиста психология!
БГ клек: 1х10х30кг.р 2х10х25кг.
Коремни+лицеви
Още от сега предвкусвам мускулната треска, която ще последва тренировката след завръщането ми.....