17.06.11
12:52
Здравейте! Чудя се добре ли е на едно хранене да се приемат по 2 или повече различни видове протеини.. Примерно мляко+яйца, мляко+месо, яйца+месо.. За риба+яйца знам, че не може, но месо с млечни продукти примерно или с боб/леща.. как мислите?
17.06.11
13:22
#1
Ами аз ям яйца с мляко , месо с яйца , месо с мляко :) Нищо не пречи според мен , а и приемаш повече протеин ;)
Напълно никакъв проблем няма аз също ги смесвам ям яйца с месо мляко и т.н. :)
Ял съм какво ли не... риба+яйца, риба+млеко, кисело мляко+прясно мляко+сурово яйце..... Няма проблеми :) До колкото знам, просто се усвояват по-бавно
Мнението беше редактирано от Юли на 17.06.11 13:56.
17.06.11
14:01
#4
http://www.bb-team.org/articles/3840_riba-mlyako#axzz1P3vc86Ss
Ето тук е изяснено какъв точно е проблемът. Като цяло всеки организъм е различен и съответно не може да бъде при всички еднакво. Ако не се чувстваш добре, значи не е добре да ги смесваш.
Мнението беше редактирано от Габриел Димитров на 17.06.11 14:01.
Никакъв проблем няма да имаш, ако приемаш месо+мляко+яйца или както искаш там си го нагласяй. Дори и риба + млечни продукти няма проблем (садържат някакви киселини и по бавно се разграждат, нещо такова беше имаше тема в сайта, потърси я )
17.06.11
14:56
#6
Благодаря за бързите отговори :]
А и не виждам защо по-бавното усвояване на белтъчините да е проблем.
17.06.11
16:06
#7
Доста е относително дали по-бавното усвояване е проблем или не. Има няколко съществени фактори. Сутрин и след тренировка не е уместно да се смесват, защото тогава организма най-много се нуждае от аминокиселини и колкото по-бързо му се доставят, толкова по-добре. Също не е удачен вариант да се смесват различни източници на протеин, когато се храним по 6-7-8 пъти на ден (тоест през малък интервал от време), защото надали за 2 часа бавен протеин би се усвоил (това разбира се е индивидуално и зависи от метаболизма, но все пак по-голям процент не биха могли). Аз лично смесвам, когато следващото ми хранене ще е поне след 3-4 часа или вечер преди лягане точно поради тази причина (забавянето на усвояването, пък да не говорим и, че е по-вкусно). Но нека не забравяме най-важния фактор (според мен де) - количеството. Едва ли 20гр. сирене (ей така за вкус/соленост) ще забавят кой знае колко усвояването на 150гр. пилешко :)
п.с. - относно комбинацията растителен+животински протеин (боб/мръвка например) - супер. Увеличава се биологичната стойност -> усвояването (най-вече на растителния).
17.06.11
17:19
#8
Аз избягвам смесването, защото ми образува газове.