Смесването на различни белтъчини

17.06.11
12:52

Здравейте! Чудя се добре ли е на едно хранене да се приемат по 2 или повече различни видове протеини.. Примерно мляко+яйца, мляко+месо, яйца+месо.. За риба+яйца знам, че не може, но месо с млечни продукти примерно или с боб/леща.. как мислите?

17.06.11
13:22

Ами аз ям яйца с мляко , месо с яйца , месо с мляко :) Нищо не пречи според мен , а и приемаш повече протеин ;)

17.06.11
13:31

Напълно никакъв проблем няма аз също ги смесвам ям яйца с месо мляко и т.н. :)

17.06.11
13:54

Ял съм какво ли не... риба+яйца, риба+млеко, кисело мляко+прясно мляко+сурово яйце..... Няма проблеми :) До колкото знам, просто се усвояват по-бавно

Мнението беше редактирано от Юли на 17.06.11 13:56.

http://www.bb-team.org/articles/3840_riba-mlyako#axzz1P3vc86Ss
Ето тук е изяснено какъв точно е проблемът. Като цяло всеки организъм е различен и съответно не може да бъде при всички еднакво. Ако не се чувстваш добре, значи не е добре да ги смесваш.

Мнението беше редактирано от Габриел Димитров на 17.06.11 14:01.

17.06.11
14:04

Никакъв проблем няма да имаш, ако приемаш месо+мляко+яйца или както искаш там си го нагласяй. Дори и риба + млечни продукти няма проблем (садържат някакви киселини и по бавно се разграждат, нещо такова беше имаше тема в сайта, потърси я )

17.06.11
14:56

Благодаря за бързите отговори :] 
А и не виждам защо по-бавното усвояване на белтъчините да е проблем.

Доста е относително дали по-бавното усвояване е проблем или не. Има няколко съществени фактори. Сутрин и след тренировка не е уместно да се смесват, защото тогава организма най-много се нуждае от аминокиселини и колкото по-бързо му се доставят, толкова по-добре. Също не е удачен вариант да се смесват различни източници на протеин, когато се храним по 6-7-8 пъти на ден (тоест през малък интервал от време), защото надали за 2 часа бавен протеин би се усвоил (това разбира се е индивидуално и зависи от метаболизма, но все пак по-голям процент не биха могли). Аз лично смесвам, когато следващото ми хранене ще е поне след 3-4 часа или вечер преди лягане точно поради тази причина (забавянето на усвояването, пък да не говорим и, че е по-вкусно). Но нека не забравяме най-важния фактор (според мен де) - количеството. Едва ли 20гр. сирене (ей така за вкус/соленост) ще забавят кой знае колко усвояването на 150гр. пилешко :)

п.с. - относно комбинацията растителен+животински протеин (боб/мръвка например) - супер. Увеличава се биологичната стойност -> усвояването (най-вече на растителния).

17.06.11
17:19

Аз избягвам смесването, защото ми образува газове.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1