Мръсен ден.

19.06.11
10:08

На много малко места виждам да се обсъжда чийтването а съм сигурен ,че има място при качването и при чистенето
За няколко години имам чувството ,че организма ми е привикнал към полезната храна и някак си не я усвоявам,колкото и да звучи смешно...
Качвал съм калориите до колкото мога да поглъщам и качвам на килограми нещо абсолютно минимално ,
от месец се наканих да изчистя каквото имам мазно по-мен макар и малко и определено ми върви,въпроса е къде му е мястото на този калориен ден и как може да го използваме като плюс за тялото и психиката и в двата вида режима и има ли такова нещо като привикване към храната както при тренировките?

Темата беше редактирана от Тони1 на 19.06.11 10:09.

19.06.11
10:41

Специалисти в областта на фитнес храненето препоръчват на всеки 3-4 дни да имаме едно чийт хранене, защото последиците от един мръсен ден може да отнемат седмица да бъдат възстановени.

19.06.11
10:50

Кои специалисти ,би ли дал линк към проучването?

MF

19.06.11
10:53

Аз поне не желая и няма да съм човека, който да каже мечтаните за много хора думи “О, да! Без чийт ден не може! Ако може през ден да чийтвате, най-добре!” Абе вредната храна е вредна храна! Тя си е вредна по което и да е време! Вредна не значи калорична, за качване се искат повече калории, а не вредна храна. Ако не можеш без нея, яж си я, но не очаквай някой да те агитира. Да бъдем реалисти все пак. :)

19.06.11
11:03

@Мисс,да си видяла някъде че имам нужда от тази храна?От години не пипвам,джънка не ми е никакъв проблем,по-принцип дори ми става зле от кофти храна,не-приготвена от мен.Просто от доста места в тези среди по-често чувам,че трябва да има такъв ден, в началото написах аз защо мисля,че трябва.A другата причина е психиката цял живот като ти се прияде нещо и да биеш кик на желанията си не знам в един момент дали няма да те накара да луднеш.Факт,че от четири седмици ми текът лигите по шоколадовия магнум(не е това причината да пусна темата:)) ) Така сега сериозно?

19.06.11
11:15

As long as you are following your diet plan perfectly, a cheat meal is not just allowed, it’s encouraged. According to Rambod, “It is important to have one [cheat meal] every three or four days so you don’t feel like you are dieting.” The critical point is to have one cheat meal and not a cheat day. And make it the last meal if you have a lot of carbs early in the day, the insulin spike set off by them will lead to all-day cravings.It will then take about five days to counteract the damage from one day of cheating!

BR

19.06.11
11:20

Това е за професионалисти,при натуралните е друго.Чийт ден не трябва да има,дори чийт хранене,но повечето не издържат психически.Ако искаш да си голям(сравнително) и релефен натурално забрави за чийт храненето!

19.06.11
11:25

Ами това го четох в сайт за натурален културизъм: http://www.simplyshredded.com/

19.06.11
11:50

Пичове мерси че така се включвате,разчетох и в чуждите форуми,ще пробвам един път седмично-едно мръсно хранене,дори сега отивам да тренирам и след това ще мина през KFC да вкарам една кофа с пилешко,поне след тренировката няма да ми е толкова гузно.

п.с. нямам кой знае какво за сваляне ,като взема факта,че съм на много вени по главата и ръцете,нямам и проблема с джънка както пиша за трети път,от 3 години съм ял няколко пъти в макдоналдс и май само съм опитвал на други хора, пържените картофи и прочие.
Не следвам стриктно нвд,просто въртя карбото от време на време или направо карам само на мазнини и много протеин,явно трябваше още в началото да опиша себе се ,някой не разбраха точно контекста защо искам мръсно хранене(заради привикването към еднообразната ,обикновена храна) :))

MF

19.06.11
14:00

казано от Тони1 на 19.06.11, 11:03:

@Мисс,да си видяла някъде че имам нужда от тази храна?От години не пипвам,джънка не ми е никакъв проблем,по-принцип дори ми става зле от кофти храна,не-приготвена от мен.Просто от доста места в тези среди по-често чувам,че трябва да има такъв ден, в началото написах аз защо мисля,че трябва.A другата причина е психиката цял живот като ти се прияде нещо и да биеш кик на желанията си не знам в един момент дали няма да те накара да луднеш.Факт,че от четири седмици ми текът лигите по шоколадовия магнум(не е това причината да пусна темата:)) ) Така сега сериозно?

Човече, противоречиш си. Първо казваш, че нямаш нужда от джънк, даже лошо ти ставало, а после “A другата причина е психиката цял живот като ти се прияде нещо и да биеш кик на желанията си не знам в един момент дали няма да те накара да луднеш.Факт,че от четири седмици ми текът лигите по шоколадовия магнум”.
За мен лично е неразбираемо как можеш хем да възприемаш нещо като боклук, хем да ядеш от него (независимо през колко време!)
Разбирам условията да са безлюден остров, глад и единствен царствено извисяващ се и смърдящ на химическа смес, наподобяваща храна, Мак Доналдс, но не мисля, че случаят е точно такъв.
Ако възприемаш “чистата” натурална храна като качествено гориво, като дар за тялото си не само при качването на мускули, а и в здравото съществуване на този свят, как изобщо можеш да изпиташ желание да приемеш от тъй наречения джънк?!
И защо “не-джънкът” да е скучна, еднообразна или безвкусна храна?!! Какви са тия отживелици? С днешните уреди, методи, с достъпа до екзотични храни, подправки, добавки и екстракти здравословното хранене може да е толкова приятно и разнообразно, че гадните биг-маци и препържени картофи са си истинска гадост!!!

19.06.11
15:59

Ееее ама ти верно си някаква пуберка,айде по спокойно с препинателните знаци не съм ти бъркал в паничката,нищо не си противореча.

сега специално заради теб започвам да обяснявам: ,става ми лошо от по голямата част манджи има джънкове,които ми харесват и пак не пипам,като в случая за това със сладоледа (явно много ти бърка в здравето)ако ще ми стане лошо от него защо да го ям?
Това с психиката ще го разбереш някой ден като пораснеш и да ти обяснявам не би ме разбрала,защото не вярвам да си минала това,което някой от хората тук знаят какво означава а именно лишение не за няколко месеца а години.
...и това,че нещо е джънк,не ознаачава че не трябва да го ядеш изобщо,логиката ти куца много,за всяко нещо си има място в един режим опитах се да се допитам до някой който знае какво имах в предвид ,а веднага се появяват тиийнейджъри,които почват да ораторстват,не как дадена храна може да  манипулира психиката и организма а най-лесното и първично,което ти идва вместо да вникнеш в контекста за 4-ти път”ама ти що ядеш такова,аз съм чувала ,че е вредно в мак доналдс”.Това за храната е еднообразно колкото и да я разнообразяваш,защото след многото години,ориза си е ориз и няма как да се преобрази на патица,а профилът му е най правилният за мен сред останалите,сега разбираш ли ме поне малко,по твоят начин-?!?!?!

BR

19.06.11
16:23

От думите ти само разбирам,че не си се лишавал от джънк с години,защото ако го беше правил щеше да ти е безралично,а и щом се занимаваш от години не би трябвало вкуса на храната да ти е определящ фактор.

Мнението беше редактирано от Brute на 19.06.11 16:24.

MF

19.06.11
18:43

:D :D :D
Е досега не бяха ме наричали пуберка! Поздрав: ??!!!??!?!?.....-,,,,!!!???
А сега сериозно. Не целя да се заяждам, а да изразя своето неразбиране на индивиди като теб, които хем наричат тази храна джънк, хем си я ядат. :D
Интересно явление е за мен, нищо повече. Нито те карам да споделяш възгледите ми, нито това би ме направило по-щастлива.
Ако наричаш лишение (както предполагам) изключването на пържена, полуготова, рафинирана храна, снаксове и чипсове, продукти, съдържащи захар, всякакви видове салами, луканки и суджуци и газирани напитки от менюто, е, тогава аз се “лишавам” от...3-4 години? Без “чийт” ден. Без “чийт” минута.
И не за да се доказвам, не за да съм различна, не за да спомогна фалита на веригите за бързо хранене. Всичко започна с желанието ми да направя храненето си малко по-здравословно. Постепенно изключвах или заменях с алтернативи вредните храни. И не просто се чувствах добре, а открих, че не е и никак трудно, просто се изисква постоянство в началото.
Още веднъж-твой е изборът какво мислиш, какво правиш и дали ще приемаш чуждо мнение или не. Само  недей да се палиш толкова, че не е интересно.

Според мен такъв ден трябва да се нарича Cheat само от професионалистите. Обикновените хора трениращи за здраве и кеф трябва да го наричат Regular Day. Или Reality Day :)

Такива дни имат място в живота ни, стига да не се прекалява. Главната цел е да те отпусне психически. Ако можеш и без тях - ок. Ако не можеш, то съвсем спокойно можеш да отделиш 1 ден от седмицата, в който да си хапваш от любимите junk foods. Аз лично не бих ял цял ден от тях, но 1-2 хранения спокойно мога да заменя с пица, бургер, KFC, дюнер или нещо такова. Както се казва, колкото да начешам крастата. Нито ще кача 5кг. за един ден (даже и 1 няма да кача), нито ще си запуша някоя артерия от 1 пица.

Естествено, хубаво е да се съобразяваме и с това какъв режим следваме по принцип въпреки, че дори и в кето диетите има варианти със зареждащи дни, в които именно бързите въглехидрати са за предпочитане. Вече мазнините в junk-а са кофти и прецакват всичко, но без тях junk-а няма да е така вкусен.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 19.06.11 18:58.

19.06.11
19:08

напълно те подкрепям!!! аз примерно понякога си позволявам да си хапна 1 закуска примерно от тия тестените :) днес примерно съм почти на 0 въглехидрати :D или такива които идват от 2 краставици... и реших понеже ще ходя до Кауфланд да си купя 1 закуска ако е останала :) ако не ще пропусна

Мнението беше редактирано от Стенли на 19.06.11 19:10.

19.06.11
19:12

Можеш всеки ден да чийтваш и пак да си чук, просто съобразявай да е след тренировка / ставане от сън, а и разбирасе размера да е в границите на разумното.

19.06.11
19:14

Тихомирe вникна в част от това което питах,разликата е че може би не си слагам инсулин и ХР и съм далече от визията на про-тата.Сам ще си допитам до цялата история,просто исках да видя има ли някой,които е на ти тук,но направо заключвайте темата ,както си и знаех спам спам спам,НИКОЙ НЕ ЧЕТЕ,само екстрасенси и лапешки предположение,темата нямаше нищо общо с това дали мога или не мога да се лишавам,благодаря ви все пак за пореден път доказвате ако не са 10-те пишещи и знаещи хора във форума в какво би се превърнало изданието...

Всъщност и моя пост е малко далеч, но да отговоря за привикването. Има такова нещо, но не от тази точка, която ти си мислиш. Според това какъв тип храна приемаш, определени ензими започват да играят по-голяма роля, а други все по-малка. Примерно, когато минеш на Аткинс режим, ензимите отговарящи за разграждането на въглехидратите започват да работят все по-малко, като тези обработващи мазнините и потеина стават по-изразени.

За другия тип привикване, който мисля, че ти имаш в предвид, няма такова нещо. Или поне аз не знам. Когато ядеш пилешка пържола тялото ти винаги ще използва една енергия, за да я разгради и да получи енергията, която се крие в храната. Естествено, всичко е относително и зависи от храната, дали тя е еднаква всеки път или има разлика в качеството. Та от тази гледна точка не мисля, че има смисъл от cheat day.

19.06.11
19:42

казано от Тихомир Велев на 19.06.11, 19:21:

Всъщност и моя пост е малко далеч, но да отговоря за привикването. Има такова нещо, но не от тази точка, която ти си мислиш. Според това какъв тип храна приемаш, определени ензими започват да играят по-голяма роля, а други все по-малка. Примерно, когато минеш на Аткинс режим, ензимите отговарящи за разграждането на въглехидратите започват да работят все по-малко, като тези обработващи мазнините и потеина стават по-изразени.

За другия тип привикване, който мисля, че ти имаш в предвид, няма такова нещо. Или поне аз не знам. Когато ядеш пилешка пържола тялото ти винаги ще използва една енергия, за да я разгради и да получи енергията, която се крие в храната. Естествено, всичко е относително и зависи от храната, дали тя е еднаква всеки път или има разлика в качеството. Та от тази гледна точка не мисля, че има смисъл от cheat day.

Имам доста познати и професионално занимаващи се,просто не обичам да засипвам хората с въпроси,които интересуват само мен и винаги приказките са общи,но е факт че мръсният ден го има в много от режимите им и винаги съм се чудел,защо?Докато не дойде бруталният ми застой от качествената храна с която се храня,от психологическа гледна точка както казах един милион пъти не ми е проблем,но всички гледат да се заяждат,не знам как се стига до там,че това всичкото да изглежда като нормално поведение-питаш с въпроси,отговарят ти с караници,упреци,непотвърдени неща,които нямат дори и личен опит какво говорим за повече..

Абе има и нещо друго...просто всеки човек интерпретира даден текст по различен начин. Един го чете и наум звучи нежен глас, а друг го чете и си мисли, че човека пред него му крещи.

А бруталния ти застой може да се дължи на много неща, но не вярвам да е заради привикване към храната, която ядеш. Дори и да предположим, че има такава вероятност, то един чийт ден няма да промени нещата. Ще са нужни 2-3 чийт дни, а това вече отива към кофти хранене. Огледай тренировки, калории, външни фактори (стрес)....а и една кратка почивка от фитнеса (7-10 дни) също може би да помогне. :)

19.06.11
20:31

Колкото до мен,почивката наистина трябва да е налице и ще е поне 2 седмици сигурен съм ,че и този факт които пренебрегвам често, ме доведе дотук и контузиите ми,стреса винаги е налице при мен просто водя такъв живот и знам,колко много ме връща,мъча се леко да играя и с кортизола,точно поради тази причина .
Сега понеже ми е скучно лятото съм се хванал да чистя,определено ми е много по лесно от качването и като се гледам на мускули съм паднал много малко а за отрицателно време наизкачаха доста вени,тази зима ще видим как ще е работата с качването,че последните се поизлагам,макар и да знам страшно много неща имам чувството ,че е капка от всичко и имам изключително странен метаболизъм,този път ще ме тренира някой от известните ни треньори в БГ иначе ще трябва да пробвам още години експерименти...На калориите от джънк не разчитам,а на обърквацията в организма това ми е и целта,сигурен съм че има някаква такава игра,кога да се пуска калорийната бомба.

Всички храни, независимо дали са джънк, се разграждат до 3 прости елемента - глюкоза, аминокиселини и мастни киселини. Разликата между джънк-а и останалите храни е в това как тялото ще ги обработи.

Junk = прости преработени въглехидрати + мазнини (наситени и транс) - пълноценен протеин - витамини и минерали. Това автоматично води до скок в инсулина и складиране на мазнините, а и да не забравяме дългото усвояване на храната и липасата на качествена енергия.

При здравословното меню обикновено ще имаш комплексни въглехидрати, евентуално с мазнини (може и наситени, няма как) и пълноценен протеин, като храните ще съдържат и витамини и минерали, както и в идеалния случай - фибри. Това ще доведе до плавно и слабо покачване на инсулина, което пък няма да води до излишно складиране на мазнини, няма да има сривове в енергията и т.н.

От тази гледна точка, чийт менюто ще има влияние върху организма като го накара да работи по-различно. Въпроса е, че това в дългосрочен план няма смисъл. Поне аз не го виждам, тъй като още на следващия ден организма ще продължи да работи по старо му. Т.е. ефекта е само за деня. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 19.06.11 21:23.

19.06.11
21:45

Ето най-сетне колко лесно било,не знам от къде са ти източниците,но адмирации!Последното изречение ме накара вече и аз да се замисля...ефекта за деня,което автоматически ме навежда,че цялата работа е била в разтоварването на психиката или награда за хората не можещи да контролират желанието към забранените “плодове” а психиката не е ли ок да дава правилните сигнали заминава и мотивацията и ефекта е не е същият,каквото и да говорим съм сигурен,че няма човек,които да не му се дояжда абсолютно нищо от простите въглехидрати и нещата с наситените мазнини и едно хранене от всичките 30+ през седмицата е достатъчна награда за нервната система...темата вече придоби вида за,когото говорех.

Мнението беше редактирано от Тони1 на 19.06.11 21:52.

Не ми се пишат километрични постове с безсмислени разяснения, за това ще кажа накратко какво мисля аз. Определено с “мръсен ДЕН” (особено ако прекалиш, както обикновено става) можеш да прецакаш част от постигнатото до сега и не мисля, че цял ден тъпчене с така наречения джънк можеш да извлечеш някакви ползи, освен удоволствието от храната разбира се. Но “мръсно ХРАНЕНЕ” (разбира се в рамките на нормалното) би било от полза и не би повлияло негативно по никакъв начин. А ако е в подходящо време и количество може да го правиш и по-често. Така въобще няма да изпитваш нужда от цял “мръсен ден” :)

19.06.11
21:51

Само ще ви кажа - http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=129976163&page=217

И да слагаме край на темата :Д .Който ще отива на Олимпия,успех. : )

19.06.11
23:46

казано от e_s_n на 19.06.11, 22:14:

Все пак, не разчитай на храната пич, да ти носи удовлетворение, радост от живота и да те разтоварва.. По същата причина хората пушат цигари, пият, каквото се сетиш още може да правят. Храната си е храна.

Хубавата натурална храна е мн. вкусна и яка, кофти е ако не го усещаш така. Истинския вкус на нещата, без да е обработено, опаковано, със добавки, подправки, джиджавки, предъвкано 5 пъти от машини(най-вече за да се вложат вътре суровини които са пълни боклуци, евтини са, и ще има печалба от цялата хава), с кетчуп, с метчуп, с л*йна със захар..

Храната служи за да зарежда организма ти с енергия (колкото трябва) и вещества които да го поддържат в добра форма. Да не си болен. Т’ва е. Всичко друго са добавени окраски от култура, традиции, среда, глупости. И до финанси е - това вече не са глупости.

Евала за тоя пост, докато четях мненията си мислех да драсна нещо такова, ама гледам съм изпреварен.

Значи, храната си е храна. Ако някой има нужда да храни психиката си с храна - това е проблем. Ако някой се чувства затормозен от това да яде само неща, които са предвидени за ядене - това е странно, за съжаление не от “съвременна” гледна точка (доста скапана гледна точка, btw), а от по-простичката природна такава. Ще отида и малко по-далеч - ако някой смята нео-храните за вкусни, това също е проблем, защото на тая планета друг животински вид с такова виждане по въпроса няма.

Та в тоя смисъл “чийт дей” си е точно “чийт дей”, независимо дали си профи културяга или плажен билдър.
- Чийтваш организма си
- Чийтваш вкусовите рецептори (които, при доста хора явно са закърнял “орган” и възприемат аптечния пластмасов вкус като нещо положително - няма и как да е, когато от 3 годишен получаваш шоколада за “награда” и свикваш да го асоциираш с нещо положително, а после добавяш и 15-20 години тормоз с какво ли не, защото както наскоро четох в една тема, в “нормалните семейства” винаги има чипс и гняс - еми да бе, “нормално” в днешно време носи всичко друго, но не и положителен смисъл, ама нужно ли е тогава да си “нормален”?)
- Чийтваш главата си (щом системното консумиране на такива неща води до оглупяване (в това нямам никакви съмнения, ако някой има да се огледа наоколо), значи и еднократните забежки имат някакъв принос в тая посока).

Баш “чийт дей” си е, ако на някой това му е regular day, значи си е паднал на място в тая кочина, дето и се вика съвременна поп-култура и си я заслужава напълно. Ама да се изтъква, че едва ли не нещо му има на някой, дето не иска да е в кочината е тъпо и да съществува мнението (еле пък в такъв форум), че “нормално и човешко е това да вкарваш гняс чат-пат, това да се храниш само с неща, които действително стават за ядене е да си професионалист или машина” е абсурд, пълен абсурд. За съжаление го чета по-често отколкото ми се иска.

Та така за тия “чийт дни”, щом някой има потребност да чийтва себе си и да си дава нещо различно от най-доброто, жив и здрав. Щом не може да носи на хубаво много, да си разтоварва психиката като се трови, не е лошо.

Мнението беше редактирано от G33K на 19.06.11 23:51.

Според моите възгледи и практика всеки, който иска да поддържа един поне приличен хранителен режим (независимо от целите му), трябва да допуска “мръсни” дни изключително рядко (максимум 2-3 такива дни годишно). По-скоро трябва да прецени как да използва “мръсно” хранене (което определено не значи “мръсен” ден!). Да хапнеш някое лакомство, което не е особено стойностна храна е ОК - има си времето и количеството. Да се храниш така цял ден е най-малкото неразумно и неефективно според мен - не защото ще има вреда, а защото няма полза (включително психологическа). Разбира се - важна е и честотата на този “мръсен” ден - веднъж седмично е по-скоро глупаво (освен всичко останало).

Лично за себе си съм изградил един принцип, който сработва добре при мен - “мръсните” дни са огромно изключение (практически не си спомням кога за последно съм допускал това). Правя от време на време “мръсни” хранения, като се стремя да спазвам (до колкото е възможно) няколко простички нещица:
(1) не повече от едно такова хранене дневно
(2) по възможност в комбинация с добра храна (особено с белтъчини и фибри)
(3) по възможност по-рано през деня (т.е. сутрин до обяд, избягвам това вечер)

Хамбургер? ОК, но си взимам отделно и салата, а не картофки.
Сладолед? ОК, но нека да е след едно нормално хранене.

Същото важи и за толумбички, шоколад, чипс, торта... списъкът е твърде дълъг, за да се опитвам да го напиша целия.

Въпрос на време и количество - това е истината за мен.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.06.11 10:10.

20.06.11
12:09

казано от G33K на 19.06.11, 23:46:

...

За пръв път съм толкова съгласна с теб :D
Абсолютно подкрепям всичко написано, което не означава, че понякога не си позволявам да хапна нещо боклучаво, но все пак не смятам че имам оправдание за това. :)

20.06.11
13:26

G33K

Страхотен пост, мисля, че това е най-интересното нещо, което съм чела в ББ- тийм...

20.06.11
13:42

Тони,
Лазар Радков може да ти отговори на този въпрос, мн. отдавна нещо дискутирахме на неговата стена във фейсбук и аз бях против джънка и той ми каза нещо ама не помня какво беше- в полза на джънк храната...

22.06.11
10:39

казано от Joyplovdiv на 20.06.11, 13:42:

Тони,
Лазар Радков може да ти отговори на този въпрос, мн. отдавна нещо дискутирахме на неговата стена във фейсбук и аз бях против джънка и той ми каза нещо ама не помня какво беше- в полза на джънк храната...

Би било интересно да се включи и Лазар относно това,въпреки че темата половианта от темата се развали в глупости...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1