29.05.05
14:15
Дайте да докажеме че има умни билдъри!СЛушайте сега каква питанка имам : АКО НА ЕДНА ОКРЪЖНОСТ ДИАМЕТЪРА Е РАВЕН НА 8см,А НА РАЗСТОЯНИЕ 2 см ОТ ЦЕНТЪРА НА ОКРЪЖНОСТТА МИНАВА ЕДНА ОТСЕЧКА, КАК МОЖЕ ДА НАМЕРИМ НА КОЛКО Е РАВНА?(отсечката) :?:
Работата е сериозна момчета( и момичета разбира се : ) - Става въпрос за едни косинусови,синусови теореми,абе бегай мааани се!
29.05.05
14:36
Не можем нищо да докажем за отсечката - поне така мисля аз.
Поне двата края на отсечката точки от окръжността ли са?
Мисля, че не е пълна задачата. На 2 см. от центъра мога да прекарам безброй много отсечки.
Иначе е някаква кандидатстудентска задача, изглежда лесна, ама е добре да си ги решавате в къщи :)
Може да се намери дължината на произволна отсечка така. И задачата не е трудна. Построяваш един трапец и сичко се изчислява така.:)
6 см е. хаха не бе бзик. абе пич то от това условие нищо абсолютно не се разбира !
29.05.05
14:50
ми не е това цялата задача де!Става въпрос за триъгълник вписан в окръжност - ето я цялата :
“В окръжност е вписан триъгълник,разликата между най-малката и най0голямата страни на който е 4 см,а третата страна е отдалечена от центъра на окръжността на 2 см.Да се намерят страните на триъгълника,ако радиусът е 4см!
Отг. 4см,8см, 4^3см
От раздел синусова теорема е,ама не идва нищо като за нея!Някой добър човек ще ми загатне ли как да я оправя? :roll:
а бе беше преди 3 години като кандидатствах с математика и сам забравил всичко
а задачата иглежда тъпа:мисля че тряба да направиш система от уравнения като използваш какво е дадено за страните и с някоя от теореми да намериш едната страна
задачката е доста лесна, не виждам кви проблеми си видял в нея.
окей са са ти обяснявам всичко стъпка по стъпка с материал за 10 кл шото аз съм 10 кл 8) , може и да има по-лесно решение ама и тфа става
триъгълникът е АВС, ВС=а, АС=а+4
т.О - ц. на окр
ОК е перпендикулярна на АВ(К е на окр)
D=ОК пресича АВ
R=1/2*d=4
Питагорова Т за тр ОВD - => DВ=2*(3^1/2)
=>АВ=2*DВ=4*(3^1/2)
(1)ОD=2 по усл => DК=4-2=2=ОD
(2)ОD пер на АВ
от (1) и (2)=> тр КВО - равноб с КВ=ОВ но и ОК=КБ=R
=> тр КВО - равностр => ъгъл ВКО=60
=> ъг ВКО=120
=> ъг ВСА=180-120=60
Косинусова Т за тр АВС при ъгъл ВСА => намираме че а=4
=> ВС=а=4 и АС=а+4=8
29.05.05
16:45
а сигурен ли си 4е ОК е перпендикулярна на АВ?
29.05.05
19:35
да бе вярно,глупав вапрос! :oops:
Много ти благодаря!Ако мога аз да ти помогна с нещо - само кажи!
(да не е математика де ) :D
29.05.05
19:43
ох с риск да стана досаден имам още една такава зла задачка!
Значи слушай само! : Да се намери височината на кула CD с недостъпна основа D, ако са известни ъглите а(алфа) и б(бета) (а>б), под които се вижда кулата от точките А и В, а АВ=d.
отг.: sinA sinB
d———————
sin(a-b)
Условието е трепач!Значи CD е височина!Трябва да има уловка в това че ъгъл а>б!
ми тая даже съм я решавал ама май имаше мн писане и сега не ми се прави 8) ако тия дни съм свободен ще ти я направя
хах аве то и тая е некфа лесна. Само щи кажа как да я решиш.
Изразяваш ъгъл ABC=а-б и по син Т в тр АВС намираш АС.
После пак по син Т в тр АDС намираш СD
Тфа е!И за следващия път ще взимам $ :twisted:
29.05.05
20:43
Височината е външна обаче!И ъгъл ABC си ми е даден “б”(бета)!
29.05.05
21:03
Значи ъгъл А е (180 - а),и като направя синусовата стигам до АС =
d
—————————————-
sin а.cos б - cos а.sin б
29.05.05
21:33
не съм още.Що?
29.05.05
22:55
За да му го дадеш да го препише :lol:
29.05.05
23:01
айде стига с тия глупави коментари!
30.05.05
10:31
Аре стига глупави задачи, братле. Намери си форум за математика!
30.05.05
10:58
Айде стига бе дееееба тая математика деееба разби ми живота!!
Кога станахме BB-Matematics.org бе момчета знам че битува мнение че силните сме прости но чак пък така пишете си ЛС според мен
01.06.05
12:20
Що бе тука може да си даваме некви логически задачи или нещо от сорта не що сичко трябва да е за ретаболил и дека :wink:
01.06.05
13:30
Абе това се е специализиран форум според мен !
Има се форуми за математика и IQ тестове ,тук сме се събрали билдери да си говорим за спорта ....
математиците са по олимпиадите а билдерите по олимпийте ;)
Дотук с простотиите и спама!! Темата се заключва!
К