21.06.11
15:09
Тренировката на 1 мускулна група с редуване например серии от 1 вид упражнение за тази група и серии с друг вид опражнение за същата група повече ли расте мускула от 1 вид опражнение по много серии? Или дали изобщо расте мускула?
Модерация: Моля, поставяйте ЯСНИ и СМИСЛЕНИ заглавия на темите, които публикувате!
Колко пъти трябва да отправяме тази молба?
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 21.06.11 15:27.
21.06.11
16:16
С няколко думи:
-колко повече повторения в една серия правиш, толкова по-малко очаквай да ти порасне мускула
-за да расте на мускула му трябват упражнения на които можеш да направиш макс 8-10 повторения в серия
-няма смисъл да правиш хиляда серии от едно и също упражнение, тъй като мускула се изморява от характера на движението след 4 или 5-тата серия. Именно това е една от причините да се правят различни упражнения (така мускула се натоварва от различен ъгъл и естеството на движението е различно-хващат се различни части на мускула)
Накратко:
Няколко упражнения за една и съща мускулна група, изпълнявани в НЕ по-вече от 5 серии всяко, с не повече от 8-10-12 повторения (в зависимост от групата).
21.06.11
17:02
казано от Йордан Рашков на 21.06.11, 16:16:
С няколко думи:
-колко повече повторения в една серия правиш, толкова по-малко очаквай да ти порасне мускула
-за да расте на мускула му трябват упражнения на които можеш да направиш макс 8-10 повторения в серия
-няма смисъл да правиш хиляда серии от едно и също упражнение, тъй като мускула се изморява от характера на движението след 4 или 5-тата серия. Именно това е една от причините да се правят различни упражнения (така мускула се натоварва от различен ъгъл и естеството на движението е различно-хващат се различни части на мускула)
Накратко:
Няколко упражнения за една и съща мускулна група, изпълнявани в НЕ по-вече от 5 серии всяко, с не повече от 8-10-12 повторения (в зависимост от групата).
Колега, предполагам, че това важи и за нас - лостаджиите. Но при нас като че ли нещтата стоят по-друг начин. Имам предвид, че някои се напомпват с 5х10 кофи или набирания, а др с 5х20, или 6х12… примерно..
21.06.11
17:23
Ачо, има ли значение кое е най-ефективно, като след това няма да дадеш храна на тялото ти, за да изгради мускулите?
То е все едно да строиш къща и да питаш дали да пуснеш Малина или Мегадет на майсторите, за да ги стимулираш да работят повече. При условие, че не си им дал тухли, има ли значение стимулацията дали е правилната?
Ако помпането е равно на мускулен растеж то защо да не правим по 20-30…100 повторения. Я пробвай 100 повторения да видиш, че се помпаш повече. Пък бодибилдерите какви са глупави, че не са се сетили досега, а?
21.06.11
17:58
Аз друго имам предвит. Че някои хора просто се напомпват с обща бройка да речем 50 набирания, други с 70, др с 110. Пример е това. На едни им харесва повече серии, повече повторения, на др по малко серии, повече повторения, и обратното.
21.06.11
18:05
Така е. Да - Oranje е прав, но въпроса на Хаджиев е свързан с това кой метод на стимулация е по-ефективен. И пак да - напомпването не е критерий за това дали си дал необходимия стимул за каквото и да е, наистина след една стотачка мускулите ни ще са напомпани, но реално не това е целта. В зависимост от стремежите ни, били те за сила или издръжливост, ние трябва да натоварваме мускулатурата си по точно определен начин. Например за сила и маса се правят малко повторения с по голяма тежест (или при лостаджиите - трудност на упражнението) с цел да се активират по-вече бързите мускулни влакна (те имат свойството да освобождават по-голямо количество енергия за по-малко време или с други думи обусляват моментната и експлозивната сила). За силова издръжливост важи точно обратното - използват се упражнения които позволяват да се направят повече повторения (с др думи по лесни упражнения) с цел да се натоварят по-вече бавните мускулни влакна, обуславящи силовата издръжливост.
21.06.11
19:34
Мерси за инфото :)
П.П.Към модератора:И вие господин модератор не сте поставили правилното заглавие.Трябваше да пиша Въпрос относно сериите и упражненията в тях.
Тук никъде не съм споменал за суперсерия.
21.06.11
22:04
казано от Джеид Хаджиев на 21.06.11, 19:34:
П.П.Към модератора: И вие господин модератор не сте поставили правилното заглавие. Трябваше да пиша Въпрос относно сериите и упражненията в тях.
Тук никъде не съм споменал за суперсерия.
Аз ти промених заглавието на темата.
Да, не съм направил корекцията по най-добрия възможен начин (три пъти четох мнението ти, за да го разбера и в крайна сметка не съм успял - помисли и за това), затова моля - от тук нататък поставяй ясни, точни и смислени заглавия на темите, които публикуваш. Какво е трябвало да напишеш и какво си написал всъщност - май винаги има разлика. Поставянето на адекватно заглавие на темата улеснява потребителите, които в момента четат форума и тези, които след време ще ползват търсачката на форума за информация по поставения от теб въпрос. Затова държим заглавията да бъдат смислени и значещи. Задължително е да прочетеш внимателно това.
Официално те моля да проявиш разбиране по този въпрос.
В противен случай темите ти ще бъдат заключвани по най-бързия възможен начин.
Благодаря.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.06.11 22:07.
22.06.11
12:19
Indeed