21.06.11
14:03
Здравейте! Започвам да се занимавам сериозно с фитнес и искам да попитам кое е по-добре да си взема- Протеин(суроватъчен) или Гейнер( silabg.com/bg/6900-SCITEC-Mass.html или този http://power-beauty.com/index.php/ult-muscle-juice-2.html ).Кой от двата ще ми препоръчате.Имам съставена диета и знам, че трябва да приемам по 2г. протеин на килограм тегло(без процента на телесните мазнини).Аз тежа 78кг и грубо излиза, че са ми нужни около 150г. протеин на ден.Трудно ще мога да си ги набавям с храната и за това ще си взема протеин или гейнер.Искам също така да попитам в дните, когато не тренирам, трбва ли да си набавям отново тези 150г. протеин на ден?И протеина или гейнера всеки ден ли трябва да ги вземам или само в дните, когато тренирам?Този вторият гейнер съдържа 55г. протеин на доза и според мен това е напълно достатъчно за един ден.(Една доза от него ми е достатъчна)останалото количество протеин ще си го набавя с храната.Плюс това цената му е доста добра.
21.06.11
14:12
Може би не си обърнал внимание, но продукта от първото ти предложение не съдържа протеин. Съдържа, но 4гр., което е нищожно. Второто ти предложение можеш дори да разделиш на две т.е. вместо дозата от 4 лъжички да пиеш само по 2 и ще приемаш по 80гр. въглехидрати и 25гр. протеин, което е идеално веднага след тренировка.
За качеството на продуктите не мога да дам мнение.
Поздрави!
21.06.11
14:22
Навремето се говореше за български завод, който изнасял стъкла за Италия. Другите държави се зачудили как така световноизвестната със стъкларството си Италия ще взема от социалистическа България стъкла. Каква била работата?
Българите пакетирали стъклата в много хубаво дърво. Италианците вземали стъклата пакетирани с хубавото дърво, изхвърляли стъклата и използвали дървото за направата на стойностни мебели...
Доколко е истина или лъжа не съм проверявал, но ти правиш същото: имаш нужда от протеин и купуваш много захар с малко протеин. Защо просто не си купиш протеин?
21.06.11
15:48
То и двата са гейнери :D Да не река,че първият няма нищо :D По-добре изпий една чаша мляко,има повече протеин от тва :D
21.06.11
18:27
Не си споменал ръст (или поне не видях). Ако си къля (разбирай слаб) си зимай гейнъра, а ако не искаш да качваш, а просто да се пооформиш, по-добро възстановяване и т.н. си зимай протеин. Мога да ти гарантирам, че тоя гейнър от п§б, дет си линкнал е резачка.
21.06.11
18:57
Ами висок съм 184см./77кг.Задължително ли трябва да приемам протеина или гейнера всеки ден?Например този вторият гейнер една доза дава 55г. протеин, а ако го разделя и взема половин доза т.е. 25г. протеин и си набавя останалото от храната.Така може ли, или задължително трябва да си взема дневната доза?Също пише, че трябва да се взима и в дните на почивка.А ако не го взимам, какво?Няма да има ефект ли, при положение, че ще си набавям протеина от други храни?Също така ме интересува в дните на почивка задължително ли трябва да си набавям необходимия протеин за килограм тегло или мога вместо необходимия ми 150г. протеин за ден, да приема например 120г.
Мерси!
Мнението беше редактирано от Spas Bonev на 21.06.11 18:58.
21.06.11
20:58
Виж сега. Протеина, въглехидратите и мазнините са част от храната, по твоята логика не би требвало да ядеш освен в дните за тренировка. Да не би да не ти трябва възстановяване в нетренировъчните дни ? От теб зависи дали ше има ефект. Ако си решил да качваш - барвай гейнъра, ма да знаеш, че ше омазниш сигурно.
21.06.11
22:13
Представи си го така (то всъщност си е така) - протеина/гейнъра е храна (пържола примерно) обаче на прах. Дали ще си набавиш протеина за деня чрез храна или чрез добавки е почти едно и също. “Почти” е важна дума, защото в храната има още много съставки, които липсват в добавките.
В нетренировъчен ден можеш да не пиеш гейнъра/протеина, а да си набавяш протеина изцяло от храната. В тренировъчен ден пък го пий след тренировка понеже тогава тялото се нуждае най-много от него, а течната му форма прави усвояването му много по-бързо от храната. Обикновено в нетренировъчен ден нуждата от протеин на теория би трябвало да е по-малка, но колко по-малка надали някой може да ти каже със сигурност поради това, че всеки човек е различен. Най-добре си приемай всеки ден еднакво количество протеин, за да си сигурен, че доставяш необходимия градивен материал на мускулите ти.
Поздрави!
22.06.11
12:02
Благодаря на всички за информацията и най-вече на Тихомир Велев! Това ми трябваше да разбера.