След-тренировъчно хранене (с извинение)

23.06.11
23:32

Здравейте колеги, грехота е наистина да пускам тази тема, сигурен съм напълно че има поне дузина досущ като нея, но уви аз не успях да ги открия..
Въпроса ми е следния - Летния сезон поддържам доста строг НВ режим. Както на повечето от нас, храненето ми е доста еднообразно, но пък за сметка на това напълно изчистено от всякакви “прегрешения”. Ям 6-7 пъти дневно, закусвам овес с кисело мляко, ленено семе и 4-5 белтъка. С това се изчерпва консумацията на въглехидрати в менюто ми (Не броя тези от зеленчуците и ядките). След закуската във всички останали хранения са включени зеленчуци (сурови или задушени), протеини (пиле и риба) и мазнини (сурови ядки, зехтин и маслини). Съответно и казеин преди лягане. А да, и на 7 дни правя един “зареждащ” с въглехидрати. До тук всичко поне според мен е ок. Обаче... Не съм наясно какво точно трябва да се случва със след-тренировъчното хранене при режими за доизчистване и орелефяване... Предполагам всички сме съгласни, че когато чистим, целта ни е минимална загуба на ММ, и тук аз не съм сигурен дали се справям задоволително.. Винаги се храня 2 часа преди тренировка, 30 преди да вляза във фитнеса взимам 4 грама БЦАА, тренировките с мотаенето в съблекалнята винаги ми отнема около час, и така първото ми след-тренировъчно хранене идва точно 3 часа след предходното. То обаче се състои само от 4 грама БЦАА и доза и половина протеин (0 въглехидрати съответно). Час след него хапвам стабилно - но пак зеленчуци, пиле/риба и сурови ядки/маслини (отново почти никакви въглехидрати), след което си продължавам обичайния хранителен режим. И тук е момента който ме притеснява.. Само с левцина от БЦАА-то и протеина, мога ли да вдигам достатъчно нивото на инсулина, така че да се минимализират щетите от повишените нива на кортизол след тренировка? Или с 2 думи, мога ли и как да имам пълноценно следтренировъчно хранене без въглехидрати?
Благодаря предварително на всички отзовали се :)

Темата беше редактирана от MoreTimePls на 23.06.11 23:32.

24.06.11
01:10

Така като те гледам на профилната снимка си далеч от истината приятел.. Почни да качваш малко активно тегло, ти няма какво да орелефиш според мен..

24.06.11
01:16

Няма смисъл да изпадаш в някакви атомно пропорционални хранения... и да нямаш въглехидрати няма да ти изчезне мускула- вкарай мазнини... и по-скоро се концентрирай в горния пост...

24.06.11
07:57

За 2-ри път ми се случва това вече :Д Аз съм си виновен де, трябва да го сменя този профил пик... Снимката е супер стара, може би на 3-4 години, преди въобще да почна да се занимавам с фитнес, че даже и пуша още на нея... Тя няма нищо общо със сегашното ми телосложение. В момента съм 95-6 килограма, 199 см. Мерси че сте толкова загрижени все пак :)
@Скота - Във всяко хранене имам 30-40 грама сурови ядки (най често орехи или кашу) или 100-на грама маслини. Това би трябвало да са достатъчно мазнини или греша?

Режимът, по който се храниш в момента се нарича CKD (Cyclical Ketogenic Diet). Можеш да провериш в нета за какво става дума. В случая не са ти нужни въглехидрати след тренировка. Протеина и БЦАА-то вършат достатъчна работа. Не се шашкай с тази загуба на мускули. :)

TN

24.06.11
09:18

казано от Тихомир Велев на 24.06.11, 09:10:

Режимът, по който се храниш в момента се нарича CKD (Cyclical Ketogenic Diet). Можеш да провериш в нета за какво става дума. В случая не са ти нужни въглехидрати след тренировка. Протеина и БЦАА-то вършат достатъчна работа. Не се шашкай с тази загуба на мускули. :)

Въглехидрата не е нужен след тренировка :D :D Някой път такива вицове чета :D:D

Всичко е според режима и целта, човек. Поинтересувай се преди да пишеш за вицове.

TN

24.06.11
10:01

казано от Тихомир Велев на 24.06.11, 09:30:

Всичко е според режима и целта, човек. Поинтересувай се преди да пишеш за вицове.

На ясно съм с тези глупости (ако мога така да ги нарека) с по 0 въглехидрат на ден :D Не вдъхват доверие , друго си е да възтановиш  гликогена след тренировка , ако ме разбираш :)

24.06.11
10:20

Тихомир е прав,собствено,въпреки че съм с бърз метаболизъм приемайки въглехидрат след тренировка обесмисля НВДто ми,на практика.
Допреди месец бях на НВД и режима ми беше:въглехидрати сутрин,и то само комплексни,след тренировка никакви или само от салати,след вечерята никакво ядене ,и от 5те свалени кила за месец резултата беше сант на гръдния кош и 6 см на кръста,и никъде другаде намаление(краката не ги меря)

Има си основен период,там може въглехидрати преди,след,даже някой хора практикуват и по време на тренировката

Мнението беше редактирано от Dean Petrov на 24.06.11 10:37.

казано от The Next на 24.06.11, 10:01:

На ясно съм с тези глупости (ако мога така да ги нарека) с по 0 въглехидрат на ден :D Не вдъхват доверие, друго си е да възтановиш  гликогена след тренировка, ако ме разбираш :)

Може би има и истина, която е извън твоите познания... ако ме разбираш.

24.06.11
10:52

На ясно съм с тези глупости (ако мога така да ги нарека) с по 0 въглехидрат на ден :D Не вдъхват доверие , друго си е да възтановиш  гликогена след тренировка , ако ме разбираш :)

гледай сега :) когато си на този вид хранене енергията ти идва предимно от мазнини следователно ензимите които разграждат мазнините и ги превръщат в енергия доминират над тези които разграждат въглехидратите. което води до извода че ако след тренировка поемеш мазнини + протейн те ще се усвоят много по-бързо от въглехидратите. ;)

24.06.11
11:14

Нищо лично за вицовете ти,но знам няколко момчета и познавам други,които карат на 0,някои и без зареждащи дни с лично тегло над 100-110 килограма на 10-на процента подкожни.

24.06.11
11:26

Карай тогава и ти на 0 въглехидрати и да тe видим кфа пръчка ще станеш :D

24.06.11
11:42

Само,защото сме си писали в другият форум,ще се въздържа да ти отговоря по твоят начин

TN

24.06.11
12:12

НВД без въглехидрат след тренировка ? Както и да е,това е меко казано комично,че то ти е нужен повече от ВВД-то :)

И ако мислиш,че от мазнините се усвоява по-бързо протеина,поеми обратната посока ,сещаш се :D

24.06.11
14:06

Зле си и т’ва е ;) няма нужда хората да се хабят с теб...

24.06.11
14:27

казано от Стели на 24.06.11, 14:06:

Зле си и т’ва е ;) няма нужда хората да се хабят с теб...

+1. Аз също като съм на нвд след тренировка само бцаа,протеин + качествени белтъчини и фибри..

The Next, след тренировка може да се включи и въглехидрат, но в много малки количества и за предпочитане чиста глюкоза, защото тя не запълва чернодробния гликоген.

Целта при НВД е поне умерена кетоза, а за да се поддържа кетозата е необходимо инсулина и кръвната захар да се поддържат стабилни. Въглехидратите влияят много повече върху покачването на кръвната захар, отколкото протеина и мазнините. Мазнините също не са за предпочитане след тренировка, защото забавят усвояването на така необходимия протеин.

Затова ти написах, че всичко е според режима и целта. Ако целиш покачване на тегло естествено ще предпочиташ да имаш въглехдират. Въпреки, че и тогава зависи от режима. Ако покачваш чрез НВД-ВМ, отново няма да е задължителен. Има си принципи.

Поздрави!

казано от Тихомир Велев на 24.06.11, 20:52:

The Next, след тренировка може да се включи и въглехидрат, но в много малки количества и за предпочитане чиста глюкоза, защото тя не запълва чернодробния гликоген.

?

Добре, че има някой да ме следи, че и аз като изтърся някоя глупост...

Глюкозата запълва и чернодробния гликоген, разбира се. Имах в предвид разликата между фруктоза, глюкоза и метаболизирането им в гликоген и връзката на това с кетозата по време на НВД.
Фруктозата какto знаем не може да запълва мускулния гликоген, а само чернодробния. Другото, което знаем е, че кетозата разчита на изчерпан чернодробен гликоген. След тренировка имах в предвид, че липсата на фруктоза е строго препоръчителна, ако си на НВД или друг режим разчитащ на кетозата. От друга страна глюкозата ще се прати централно към мускулите, които са изтощени от тренировката и само ако е в големи количества ще се насочи и ще запълва чернодробния гликоген. Освен това, малкото й количество няма да повлияе чак толкова върху инсулина, който също трябва да е стабилен и “нисък” по време на такива режими. Общо взето си е най-добре само протеин за след тренировка. :)

Та, това имах в предвид, но от бързане да си легна съм го написал кратко и грешно.

25.06.11
08:40

Искаш да кажеш, че е по-добре да взема след тренировка БЦАА+протеин, а не да изям 2 банана (и аз съм на подобие на НВД).

Ако си в кетоза (под 100гр. въглехидрати на ден, въпреки, че това не е единствен признак и гаранция), то фруктозата от бананите и плодовете като цяло нямат място в режима ти. Можеш примерно да хапнеш грейпфрут, в него фруктозата е само 1-2гр. на 100гр. продукт, докато при бананите е 5гр. Просто целта при тези режими е изчерпан чернодробен гликоген и празен/полупълен мускулен гликоген.

Е, дори и да излезнеш от кетоза не означава, че не можеш пак да влезнеш. Като се изчерпи отново гликогена и спадне нивото на инсулин и кръвна захар кетозата ще продължи, въпроса е, че се губят часове, в които можеш засилено да гориш мазнини.

TN

25.06.11
11:45

казано от Тихомир Велев на 24.06.11, 20:52:

Целта при НВД е поне умерена кетоза, а за да се поддържа кетозата е необходимо инсулина и кръвната захар да се поддържат стабилни. Въглехидратите влияят много повече върху покачването на кръвната захар, отколкото протеина и мазнините. Мазнините също не са за предпочитане след тренировка, защото забавят усвояването на така необходимия протеин. А по-горе се твърдеше,че мазнините помагали за усвояването,казах противното,ама ми се измихя?! :)

Затова ти написах, че всичко е според режима и целта. Ако целиш покачване на тегло естествено ще предпочиташ да имаш въглехдират. Въпреки, че и тогава зависи от режима. Ако покачваш чрез НВД-ВМ, отново няма да е задължителен. Има си принципи.

Поздрави!

Декстроза след тренировка при НВД , как мислиш? :)

Декстроза или глюкоза е все едно и също нещо. Да, тя е подходяща, но в малки количества. Нещо от сорта на 20 до 25гр., за да не скочи инсулина до небето.

TN

25.06.11
11:51

Още нещо,протеина след тренировка трябва да е ДОСТА завишен,най-вероятно (ако не взимаш въглехидрат) като говорим за около 60-70 грама зависи от нуждите ! :)

А ако караш само на аминокиселини и изчакаш около 30 минути и после вземеш въглехидрат+протеин,през тези 30 минути мазнини ли се горят?! Защото инсулина може да е ниско,ама кортизолът е доста висок,тоест вероятно губиш доста и мускулна маса?!

казано от Тихомир Велев на 25.06.11, 08:15:

Добре, че има някой да ме следи, че и аз като изтърся някоя глупост...

Пак заповядай ;)

казано от Тихомир Велев на 25.06.11, 08:15:

Имах в предвид разликата между фруктоза, глюкоза и метаболизирането им в гликоген ...

И аз бях сигурен, че за фруктозата говориш, но и на мен ми се спеше, за да обяснявам :D

казано от Тихомир Велев на 25.06.11, 11:48:

Декстроза или глюкоза е все едно и също нещо. Да, тя е подходяща, но в малки количества. Нещо от сорта на 20 до 25гр., за да не скочи инсулина до небето.

Тук и аз съм съгласен. Без значение НВД или друг режим за отслабване, нека не забравяме, че мускулите са ни ценни и трябва да подходим правилно, за да ги запазим от катоболните процеси. Малкото BCAA след трен не е спасение :)

28.06.11
17:51

http://www.jissn.com/content/1/2/7

Много интересна статия. Иначе повечето научни материали в Нета сочат, че ВМ-НВД (кетогенен) режим най запазва ММ . При липса на въглехидрати се усеща загуба на сила при силови тренировки, но не заради спад на ММ, а заради ниските нива на гликоген. И тук идват TKD и CKD - спомагат за запазване на силата по време на ВМ-НВД. А за трупане на ММ по време на кето—> трудно.

Страхотен линк, forbidden. Нищо ново не прочетох, но източниците в края на статията ми грабнаха окото. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1