И стига с тия детски партита с пастички.....Аз за рождения си ден съм намислил да се съберем групата (или и двете едновременно или по-вероятно първо с едната после с другата) и да направим някаква яка тренировка или състезание в зала - трибой други лифтове и такива, да хапнем след това.....е такива работи :) Е примерно както на Вик рождения ден - направихме бърпи майл и след това хапнахме супер вкусните сладки и си изкарахме много добре и в яка компания.! :)
И моите планове бяха такива, но нещата много се промениха. Смятах и аз да правя бърпи майл, но съм много изтощен, щото хем правя и смолов, за да не се изложа на Bootcamp-а.. Слави се готви за Гърция, тебе те няма и всички си пазим силите :)
Правилно, правилно...така трябва, разумно :) Добре..смолова си го довърши и мисля че знаеш как да подходиш за бооткемпа...карай си по своя си начин, почивчици повечко, кратко интервално бягане..сила.....просто да напомня да не се убиеш преди главното събитие :)
А като дойда се гответе за големия ми гъз....:Д
HSPU + Plyo push-ups - 3x5 (суперсерия)
Клек - 7х50кг 5х60кг 7х5х82кг
Набиране - 80 в 9 серии с различни хватове
Сгъване на дъмбел за предмишница х 4
Ям и в 7 отивам да се уча канадска...
За титаник:
За днес: 10 515
Общо: 146 096.6
Клек - 8х50кг 5х70кг 10х3х86кг
Бицепсово сгъване с щанга - 10х26кг 5х5х32кг
Хай пул - 12х16кг 12х18кг 12х20кг 10х22кг
Коментар: Клека не ми тежеше... Бицепсовото сгъване беше изпълнено без грам поклащане. Хай-пула със задържане в горна точка и без експлозивни движения, бавно пускане (абе билдърски му работи).. Тренировката като цяло беше лека и не ме умори особено. Утре планк, че корема много го пропускам!
Мисли: Вече почвам да се чудя как съм клякал преди.. гледам хората и си викам: “дали ще се контузят..?” Питаха ме по колко серии клякам и аз като им казах “миии десет”, те учудено ми отвърнаха “ДЕСЕТ? Не са ли ти много?” ...
Сега ще ходим да садим червено цвекло. Чувал съм, че е богат на цианкобаламин.
За титаник:
За днес: 4 736
Общо: 150 832.6
И тук възниква логичният въпрос каква точно добавена стойност ти носят сериите примерно от 6-та до 10-та от едно и също упражнение (пък било то и клек) в рамките на една и съща тренировка?
казано от Boby_ на 25.06.11, 17:57:
И тук възниква логичният въпрос каква точно добавена стойност ти носят сериите примерно от 6-та до 10-та от едно и също упражнение (пък било то и клек) в рамките на една и съща тренировка?
щото прави Смолов
казано от Стели на 25.06.11, 20:24:
казано от Boby_ на 25.06.11, 17:57:
щото прави Смолов
Все едно как се нарича. Питам друго - какъв е смисълът? :)
казано от Петко К на 25.06.11, 20:30:
Сила.
Сила в 10 серии? Позволи ми да не се съглася. :)
Това може да работи, ако има нещичко допълнително в кръвта. При трениращ без допълнителен тестостерон от външен източник и без специален режим на хранене и възтановяване не виждам с какво ще допринесе такъв брой серии, особено пък при няколко такива тренировки седмично.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 25.06.11 20:38.
казано от Boby_ на 25.06.11, 20:33:
Сила в 10 серии? Позволи ми да не се съглася. :)
Това може да работи, ако има нещичко допълнително в кръвта. При трениращ без допълнителен тестостерон от външен източник и без специален режим на хранене и възтановяване не виждам с какво ще допринесе такъв брой серии, особено пък при няколко такива тренировки седмично.
Всъщност си прав да се съгласиш, че не ти дава сила.
Единственото, което ти дава, е висок обем на висока интензивност. Което пък вече е един доказал се многократно през времето начин да стане човек доста силен :) Смолов е просто една схема, която използва това нещо, дори не е единствената.
А Смолов специално работи, при това работи безотказно и дори и без зоб. Нещо, което и аз не можех да осмисля преди време, но е факт.
Моята философия е, че е важна само интензивността, обемът пречи. :) Не съм обаче подготвен да споря по въпроса - не съм пробвал подобна схема и нямам нищо повече от теоретични съображения.
П. П. Тези няколко разменени реплики заедно с факта, че от десетина години работя във фармацевтичната индустрия ме навеждат на мисълта колко добре би било, ако фитнес-схемите и програмите се тестваха по начина, по койото това се прави с новите молекули. :)
Десетината внимателно подбрани спортисти, постигнали съмнителен успех под напътствията на треньор, който си крие неуспехите, имат само анекдотична, но не и статистическа стойност. Виж един мащабен експеримент с няколко хиляди души, включващ добре подбрана извадка, както и контролна група, би изяснил доста по-добре нещата. :) Жалко, че едва ли някога ще се осъществи нещо подобно. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 25.06.11 21:13.
25.06.11
21:16
казано от Boby_ на 25.06.11, 21:04:
Моята философия е, че е важна само интензивността, обемът пречи. :) Не съм обаче подготвен да споря по въпроса - не съм пробвал подобна схема и нямам нищо повече от теоретични съображения.
По този въпрос е добре да разгледаме следните гледни точки:
- човек има своя опит и ако е пробвал достатъчно неща и е наблюдавал какво се случвало, има доста добра представа какво работи за него и какво - не.
- в същото време друг човек, с друго телосложение, други гени, психика, опит и т.н. е правил същото и е установил други неща
Кой от двамата е прав?
Всеки е прав за себе си.
Може ли всеки да научи нещо от другия и да подобри това, което работи за него?
- Вероятно - да. А може и да не може.
А когато имаш наблюдения върху повече хора, които са ползвали различни протоколи, неминуемо ти прави впечатление множество подобни на описания по-горе случай.
Разбира се, за да видим някои неща, първо е нужно да допуснем, че има и “друга истина”, различна от това, което сме установили, че работи до определена степен за момента за нас :)
поздрави
казано от Boby_ на 25.06.11, 21:04:
Моята философия е, че е важна само интензивността, обемът пречи. :)
Ще го кажа така - и моята беше такава. След като се консултирах със специалист и “попроменихме” това-онова в методиката тежестите ми тръгнаха доволно бързо нагоре. Не става дума за Смолов, но става дума за огромен обем + немалка (85%+, понякога с откази) интензивност. Все още не съм толкова силен, колкото можеше да бъда ако не бях подхождал така или онака към нещата и ако бях работил с този човек от началото, но вървя нагоре задоволително добре. Толкова за моите практични съображения.
Колкото до теоретичните съображения - всъщност дори при тях има дупка, която може да убегне на пръв поглед. Да, тежко е, да много е .. обаче ! Ако има “неща отвън” в огранизма, работните тежести ще ги смяташ на 200+ клек и за да го изкараш това нещо ще ти трябва да продължиш с въпросните “неща” поне до края на програмата. Когато тежестите са смятани за чистия ти клек не е толкова страшно да го направиш чист. Още повече, забележи че става дума за клек. Не лег, не тяга, не нещо друго - краката са доста специфични за трениране, защото носят на адски много бой (даже да не кажем, че само така се развиват истински, с много тормоз). Измислили са го руснаците, не става дума за “някой си, дето си крие провалите и рекламира 1 успешен експеримент” в случая.
Мнението беше редактирано от G33K на 25.06.11 21:34.
@Лазар Радков:
Лазаре, ти си опитен треньор и аз много уважавам мнението ти, но дори и това не му придава статистическа значимост - колкото и хора и протоколи да си пробвал и видял, те не са достатъчно, нито пък са сравними помежду си.
Ако използвам аналогията в медицината, в момента във фитнеса сме на етап билкарство. Натрупаният опит ни казва, че дадена билка (схема, протокол) работи при някои хора и дава някакви резултати при определени състояния. Но защо работи, какъв е механизмът, защо понякога не се получава и дали има нещо, което може да свърши същата работа по-добре, си нямаме и най-малка представа. Лекуваме симтомите, без да сме наясно с причината на заболяването. Никой не изследва фитнес протоколите така, както се изследват нови методи за лечение и не провежда контролирани научни експерименти. Всичкото знание идва от опита на отделни треньори/билкари, които го пречупват през призмата на собствените си разбирания и мироглед. В някои случаи (както при теб) това дава чудесни резултати. В други (както с един образ със змийски прякор и личен търговски блог) резултатите са изкривени и изопачени.
Лошото е, че фитнес индустрията е сериозна машина за пари и интересът нещата да се опростят, да се поставят върху сериозна научна основа, е диаметрално противоположен на икономическия интерес на определени производители, търговци и “популяризатори” на определени стоки и подходи.
Извинявам се, че малко извадих нещата от контекста на дневника, но това е тема, която от известно време ме вълнува. :)
@G33K
казано от G33K на 25.06.11, 21:33:
След като се консултирах със специалист и “попроменихме” това-онова в методиката тежестите ми тръгнаха доволно бързо нагоре. Не става дума за Смолов, но става дума за огромен обем + немалка (85%+, понякога с откази) интензивност. Все още не съм толкова силен, колкото можеше да бъда ако не бях подхождал така или онака към нещата и ако бях работил с този човек от началото, но вървя нагоре задоволително добре. Толкова за моите практични съображения.
Ами и аз мога да кажа абсолютно същото за себе си и обратния подход - висока интензивност, малък брой серии и повторения. И какво доказва това? Че работи ПРИ МЕН. Въпросът, чиито отговор не знаем нито ти, нито аз, е ЗАЩО. Можем да гадаем, можем да се позоваваме на опита си, но това ще ни даден само обосновани предположения, но не и истински отговор. :)
Ох, хвана ме словесната диария в събота вечер. Спирам. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 25.06.11 21:43.
За индустрията е така, за пречупването през змийската призма също.
Само че аз съм малко скептичен към тезата, че руснаците през 80 и някоя си година не са си изпипали и изследвали нещата. Това , че тия резултати може би не са лесно (или изобщо) намираеми не ме убеждава някакси, че ги няма. Още повече, че моите наблюдения примерно са върху поне 8 човека (от воле се сещам толкова), от които никой не е сложил по-малко от 20-30 кила на клека си с този цикъл, а само 2ма от тях са били на зоб. Във форума има още 3-4 успешни опита. Ако се напъна ще ги събера 15 от 15 успешни общо - не е толкова малко, при положение че не е било цел да ги следя тия неща, а само между другото съм виждал.
Ами и аз мога да кажа абсолютно същото за себе си и обратния подход - висока интензивност, малък брой серии и повторения.
Тоест, ти си тренирал с голям обем + голяма интензивност, имал си едни резултати които не са те удовлетворявали и след като си минал на нисък обем + голяма интензивност резултатите ти са се покачили рязко? Не подлагам на съмнение, че е така, просто питам.
Мнението беше редактирано от G33K на 25.06.11 21:54.
казано от G33K на 25.06.11, 21:53:
Тоест, ти си тренирал с голям обем + голяма интензивност, имал си едни резултати които не са те удовлетворявали и след като си минал на нисък обем + голяма интензивност резултатите ти са се покачили рязко? Не подлагам на съмнение, че е така, просто питам.
Дай да си уточним понятията - какво значи висока интензивност? Колко висока може да е тя в една 90 минутна тренировка в сравнение с една 40 минутна?
Тренирах доста години по схема с голям обем и умерена интензивност - не смея да я нарека висока. След това смених схемата - малък обем и наистина висока интензивност.
Голям обем, висока интензивност е оксиморон - непостижимо е на практика, само на хартия.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 25.06.11 21:59.
казано от Boby_ на 25.06.11, 21:56:
Дай да си уточним понятията - какво значи висока интензивност? Колко висока може да е тя в една 90 минутна тренировка в сравнение с една 40 минутна?
Тренирах доста години по схема с голям обем и умерена интензивност - не смея да я нарека висока. След това смених схемата - малък обем и наистина висока интензивност.
Голям обем, висока интензивност е оксиморон - непостижимо е на практика, само на хартия.
Ами по принцип е така. Непостижимо е, но в рамките на моите познания има вариант да се приближиш задоволително до него и точно този вариант ми дава най-добрите резултати дотук.
За мен висока интензивност е 6тото, най-много 7мото да е отказ (а отказ не е малко да ти помогнат, а абсолютния край, в който трябва да ти я вземат други хора щангата; иначе помощ е допустима на 4-5 повторение, понякога). Висок обем - 12+ повторения в серия, за няколко серии (4-5-6).
Парадоксалното е, че двете се оказват напълно съчетаеми, а претренирането, което е резултат, всъщност не спира растежа на силата, а само те кара да се чувстваш кофти ;)
Мнението беше редактирано от G33K на 25.06.11 22:21.
Интересна тема се развихри тука, докато си садя цвеклото :P .. Днес почивен ден и правих само малко планк. 3 х 30сек. +30кг + 35сек. BW .. После 2х 35сек. и 50сек. страничен планк за всяка страна.
26.06.11
20:15
казано от Boby_ на 25.06.11, 21:36:
@Лазар Радков:
Лазаре, ти си опитен треньор и аз много уважавам мнението ти, но дори и това не му придава статистическа значимост - колкото и хора и протоколи да си пробвал и видял, те не са достатъчно, нито пък са сравними помежду си.
Здравей Боби,
това, което пишеш, е вярно в случай, че в предния си пост бях направил генерални изводи. Това, което искам да кажа, е, че има хора, които прогресират при това редовно от три тежки серии и като ги накараш да вкарат повече обем, се “чупят”.
Има и такива, тренирането “на ръба” много бързо им “изпомпва” нервната система и също се чупят.
И понеже беше споменат Поликин, той дели хората на три типа:
- такива, които понасят добре висок интензитет и имат нужда то него, за да прогресират редовно.
- такива, които понасят голям обем и имат нужда от него, за да прогресират.
- такива, които имат нужда от вариативност (на интензивността и обема).
(има и още два типа)
Освен това е привърженик на тренировката с повече серии.
Това с типовете явно е плод на личния му опит. Това с повечето серии най-вероятно е плод на личния му опит като треньор както и множество изследвания, на които се позовава.
Както казах по-горе - виждал съм и двата подхода да работят. Също така е добре да се отбележи, че в работата си имам доста повече по-скоро начинаещи, отколкото по-скоро напреднали трениращи. И в този контекст част от изследванията, които Поликин цитира, действително твърдят, че няма значение, дали правиш 1-2 или 5 серии по отношение на редовния прираст на силата. От друга страна обаче повечето от въпросните изследвания са правени с не-тренирани субекти. А силата при не-тренираните се покачва, дори когато работят с 40% от моментния си максимум.
И за да бъда разбран невярно, ще се потретия - да, тренировката с малко серии и висока интензивност работи за някои хора. Щом имат резултати - значи работи.
поздрави
казано от Лазар Радков на 26.06.11, 20:15:
И за да бъда разбран невярно, ще се потретия - да, тренировката с малко серии и висока интензивност работи за някои хора. Щом имат резултати - значи работи.
Здравей!
Не си разбран погрешно. Напротив - много точно и ясно си се изразил. :) И имаш право, разбира се.
Ясно е, че във фитнеса никой от подходите, които обсъждаме, не е универсален - и трите работят добре при някои хора и по-слабо при други. Въпросът е как да различим тези хора от самото начало, без да разчитаме на метдоа на пробите и грешките или на набитото и опитно треньорско око. :) За целта е нужен огромен набор от достоверни данни за много хора, от които в последствие чрез анализ на корелациите да се търсят връзките между различни типове нервна система според това как реагира на дразнители и пренатоварване, различни типове мускулни влакна и какво ли още не. И понеже няма изгледи в обозримо бъдеще да разполагаме с такива данни, май само си чеша пръстите. :)
П. П. И за да се върна все пак на практическата страна на нещата, скромният ми опит показва, че има вариативност по отношение на реакцията спрямо обема на тренировката не само по хора, но и по мускулни групи. Бедрата (по-конретно четириглавият мускул и глутеусът) реагират много по-добре на трениране с голям обем, отколкото гърдите или малките мускули на ръцете. Гърбът е някъде по средата.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 27.06.11 11:36.
27.06.11
11:35
казано от Boby_ на 27.06.11, 10:58:
казано от Лазар Радков на 26.06.11, 20:15:
[
И за да бъда разбран невярно, ще се потретия - да, тренировката с малко серии и висока интензивност работи за някои хора. Щом имат резултати - значи работи.Здравей!
Не си разбран погрешно. Напротив - много точно и ясно си се изразил. :) И имаш право, разбира се.Ясно е, че във фитнеса никой от подходите, които обсъждаме, не е универсален - и трите работят добре при някои хора и по-слабо при други. Въпросът е как да различим тези хора от самото начало, без да разчитаме на метдоа на пробите и грешките или на набитото и опитно треньорско око. :) За целта е нужен огромен набор от достоверни данни за много хора, от които в последствие чрез анализ на корелациите да се търсят връзките между различни типове нервна система според това как реагира на дразнители и пренатоварване, различни типове мускулни влакна и какво ли още не. И понеже няма изгледи в обозримо бъдеще да разполагаме с такива данни, май само си чеша пръстите. :)
Зависи какво разбираш под “обозримо бъдеще”, но изгледи определено има :)
казано от Лазар Радков на 27.06.11, 11:35:
Зависи какво разбираш под “обозримо бъдеще”, но изгледи определено има :)
Ако го погледна от чисто егоистична гледна точка - такова, в което ще мога да се възползвам от резултатите, докато все още съм в състояние. :)
Клек - 8х30кг 7х60кг 4х9х82кг
Death by pull-ups - 11 минути чисти набирания в раменен подхват - общо 66 набирания
Сгъване на дъмбел за предмишница..
Клека направо изцежда всичките сили, колкото и да съм ял.. кефи ме :) .. Набиранията бяха чисти без нито 1 кипинг и ако се бях напънал щях да направя още 1 рунд чисти набирания, но си викам “нали наблягам на клека, какво да се потя..”. Предмишницата много бързо се удърви. Още след първата серия не можех да си почеша гъзото, апък напук правих още 4 :D .. В момента писането ми коства голямо усилие!
За титаник:
За днес: 8232
Общо: 159 064.6
С което приключвам този 1 месец от титаника. От сряда започвам от начало. Резултата за този месец вписвам в темата!