Trenirovki za zaiakvane

Темата е заключена.
DN

25.05.04
18:07

Zdraveite na 14 godini sam i xodia na fitnes ot okolo 1 godina ne moga da otreka 4e silata mi narasna mnogo no vsi4ki znaem 4e bodybuildinga ne e za sila na myskolite a za tiaxnoto oformiane. ka6ete mi ako obi4ate trenirovka ili opra6nenia ot koito da natrupam nai ve4e sila!!! blagodaria vi predvaritelno!!!

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 17.04.11 11:54.

25.05.04
21:51

Za sila tryabvat bazovi uprajneniya i redovni trenirovki. Leg presi, murtva tyaga, klek, grebane s shtanga(4ukove), baba meca(ednostanno natovarena shtanga), ramenni presi, leg presi s tesen hvat, Frensko sguvane za triceps, sguvane s shtanga za biceps. Silata idva s mnogo yadene razumni trenirovki i mnogo po4ivka. Sled trenirovka ako besneesh po diskoteki i barove ne o4akvai rezultat. Tryabva spane zdravo 9-10 4asa. I zagryavai stavite predi trenirovka s razvurtane za da ne napravish nyakoya belya, shtoto gledam mlado mom4e si da ne se osakatish neshto. Trenirai s po 3-5 povtoreniya v seriya, seriite ne pove4e ot 3-4 i gledai da ne trenirash pove4e ot dve malki muskulni grupi ili edna golyama v trenirovka. Ne se pretovarvai, tova po skoro shte predizvika spadane na silata. Podbirai tejesta da e tolkova golyama 4e spokoino da mojesh da napravish s neya 8 povtoreniya ne pove4e. Jelaya ti uspeh i vnimatelno za natrupvaneto na sila tryabva vreme ne burzai shtoto edna travma v tazi vuzrast moje i da ti popre4i da postignesh siloviya si potenciyal koito prirodata ti e otredila.

DN

25.05.04
22:23

Mnogo blagodaria za iz4erpatelniia otgovor a ako niakoi ima o6te ne6to da dopalni ili pak ne e saglasen s napisanoto molia da pi6e!!!!  :) 
Iskam da popitam i o6te ne6to . dali e viarno edno moe nabliudenie za silata na gardite ot okolo 2 meseca pravia jko licevi opori i silata mi neimoverno se poka4i - tejax 50 kg i vdigax 50 na lejanka a sega sam pak 50 kg i vdigam 65 kg (i dvete tejesti sa mi max). Vazmojno li e tova da e stanalo ot licevite???
I posleden vapros spored vas bili bilo dobre da zapo4na da vzemam proteini i aminokiselini??? 
Blagodaria vi predvaritelno!!!!    :D :wink:

25.05.04
23:02

Nablydenieto ti za poka4vaneto na silata e vyarno no siloviya efekt ot licevite opori skoro shte otshumi zashtoto ve4e nyama da mogat da davat tozi trenirovu4en impuls koito sa davali dosega zashtoto sami po sebe si te sa treirali nervnata ti sistema i inervaciyata na muskula koyato vsushnost otgovarya za silovite postijeniya i kondiciyata na muskulaturata. Ve4e shte se polu4i privikvane i jelaniya efekt shte namalee. Za da izbegnesh adaptaciyata tryabva da uveli4avash trenirovu4niya impuls s uveli4avane na tejesta a pri licevite upori tova e neudobno zatova te se obezmislyat kato metod za poka4vane na silata ti. Kogato zapo4nesh da pravish s edna tejest pove4e ot 8-10 povtoreniya bez da stigash do otkaz( tova zna4i 4e e nevuzmojno da napravish oshte dori samo edno povtorenie bez pomosht ili bez da izpolzvash zalyulyavane"4iting”) zna4i e doshlo vreme da uveli4ish tejesta dotolkova 4e da pravish 3-5 povtoreniya bez da stigash do otkaz. Po drugiya ti vupros za proteina i aminokiselinite mislya 4e e rano za tebe ako se hranish dobre te ne sa ti neobhodimi zasega, potrenirai izvesno vreme i ako rezultatite ne te udovoletvoryavat ili se nablyudava vloshavane na rasteja i silovite postijeniya togava ve4e moje da mislish za dobavki no pak kazvam ti zasega si yaj vsi4ko zashtoto oshte rastesh i ti e neobhodima raznoobrazna i pulnocenna hrana a i dobavkite struvat pari. Moeto li4no mnenie e 4e i bez tyah shte postignesh mnogo neobhodima e samo volya i turpenie, horata koito si mislyat 4e s dobavki mogat da zamestyat pulnocennata hrana mnogo greshat. Hapvai si seryozno na 4-5 hraneniya i nablyagai na beltu4ni hrani kato meso, yaica, mlyako ,sirene kashkaval, riba,bob ,grah, leshta hapvai umereno vuglehidrati kato hlyab, kartofi, oriz, banici i razni testeni zakuski i poleka s sladkite neshta ne kazvam da ne gi yadesh no prosto ne prekalyavai. Poleka i s mazninite no ne se vmaniya4avai ti si mladej oshte i vsi4ko e polezno za tebe.

DN

25.05.04
23:21

Mnogo blagodaria za kompetentnoto mnenie. Nadiavam se kazanoto tuk da mi pomogne!!! Ako niakoi ima kakvo o6te da kaje 6te se radvam da 4uia i drugi mneniia i saveti :wink:

BA

26.05.04
17:32

Сила и Мускули - Каква е връзката?

Най-разпространената заблуда по фитнес залите: “Колкото един мускул е по-голям, толкова е по-силен” е време да си отиде. Следвайки тази логика, културистите трябва да са шампионите по силовите спортове, като канадска борба или силов трибой. Реалността е твърде различна. За някои хора казваме, че са “жилави” или “природно силни”, защото са доста по-яки отколкото изглеждат. Погрешно е да се мисли, че размерите на мускулите сами по себе си определят силата. Може да прозвучи изненадващо, но силовият потенциал на всеки човек може да се развива и увеличава в пъти, дори без видима промяна в размерите на мускулите. Фактите сочат, че средностатистическият човек разполага с не повече от 10% от максималната сила на мускулите си. Дори най-успелите атлети не могат да използват повече от 50% от потенциалната си сила, а и дори този процент е силно завишен.

За да “оцените” истинските си силови възможности помислете върху факта, че когато осъдени на смърт биват умъртвени на електрически стол и електричеството за пръв и последен път активира мускулите им на 100%, последствията са: скъсани мускули и ставни връзки, та дори и потрошени кости. Тъй като максималната ни сила е “потрошващо” опасна за нас, нашата нервна система ни предпазва, като слага лимитни стойности на текущата ни сила. За съжаление нервната система е твърде консервативна, и лимитните стойности на мускулно напрежение(сила), което ни позволява, са в пъти по-малки от опасните за нас стойности.

В ставните ни връзки се намират едни “гадни” рецепторчета - органите(апарати) на Голджи(Golgi Tendon Organs). Тези сензори отчитат мускулното напрежение, и когато то надвиши текущия заложен силов лимит, Голджитата изпращат сигнали до мозъка, нервната система се паникьосва и заповядва на мускулите да релаксират, и в този момент” тежестта престава да се движи или биваме пометени на канадска борба. Биологичната функция на тези рецептори е да ни предпази от собствените ни мускули. Въпреки че науката още не е дала отговор на въпроса, как да активираме мускулите си на максимум(което е добре, иначе щяхме сами да се “потрошим” :), целта на тази лекция е да ви покаже ефективни методи за намаляване на силовият дефицит (т.е. да станете супер силни). В момента мускулите ви са като свръх мощен компютър, който използвате за игра на тетрис. Вече сме в 21-ви век и е време да инсталирате най-съвременен мускулен софтуер. В тази лекция ще ви разясним футуристични техники за разгръщане на силовия ви потенциал, без лукса от качване и на грам допълнителна мускулна маса. Ако пък желаете огромни мускули, ще ви кажем как се правят лесно и бързо, без страничните ефекти на популярните методи за качване на маса - воднисти и слаби(в сравнение с потенциала ви) мускули, и тонове тлъстини.

Запомнете: “Ключът към динозавърска сила се крие в нашата нервна система, а не в размера на мускулите”.

Наблюдавайки експлозията на бодибилдинга през 80-те години на миналият век, силовият трибоец д-р. Кен Леистнър прогнозира упадъка на ефективните тренировъчни практики за сила. И е абсолютно прав.

Разпространението на мита “сила = мускулна маса” доведе до поне две неприятни тенденции:
1)Някои атлети и обикновени хора започнаха да приравняват силовите тренировки с бодибилдинг. Резултатът - “Холивудски мускули”, слаби атлетични постижения и мускули с отрицателен коефицент на полезно действие(“All show, No Go”).
2)Жените избягват силовите тренировки в страха си да не развият мускулести тела. Дамите се задаволяват да бъдат слаби, защото не знаят, че могат да станат силни, без да изглеждат като Мис Олимпия. Нежният пол прибягва до патетични тренировъчни програми, които в 99% от случаите не дават желаните резултати, а именно – силни, малки, стегнати и красиви мускули.

Мускулни контракции
Как мускулите ни генерират сила? Опитайте се да вдигнете клавиатурата пред вас. Да се случва нещо особено? А сега се опитайте да повдигнете хладилника в къщи. Май ще се наложи да се понапрегнете и поизпотите. Никой не е казал, че е лесно. Усещате напрежението в кръста, краката и ръцете? Да, именно това мускулно напрежение генерира сила.

Мускулни Контранкции = Мускулно Напрежение = СИЛА. Звучи изключително просто? Ами то си е просто. Колкото по-силно стегнете мускулите си, толкова повече сила ще покажете. Силата и мускулното напрежение са едно и също понятие. “Да тренирате умението да стягате по-силно мускулите си, ще ви даде страхотна сила”. Независимо дали искате мускулна маса или не, за да сте по-силни трябва да се научите да стягате мускулите си по-силно. Силата е умение на нервната система, защото тя командва мускулите. За да се “научите на сила” трябва да тренирате с максимално мускулно напрежение.
Трениране с максимално мускулно напрежение изисква поне пет ключови условия:
1) бавно изпълнение на упражненията;
2) максимално мускулно напрежение(стягане), независимо от използваната тежест;
3) трениране с тежест 85%-95% от максимума ви, поне малка част от тренировките;
4) минимизиране на мускулната умора;
5) да се възползваме от различни неврологични рефлекси и феномени.

1) Бавно изпълнение на упражненията
Човешката физиология изисква от нас да повдигаме и пускаме тежестите бавно, ако искаме максимална мускулна контракция. През средата на 20ти век учен на име Хил установява, че съществува обратно-пропорционална зависимост между силата(мускулно напрежение) и скоростта на движение. Това означава, че колкото по-бързо местим щангата, толкова по-малко ще са напрегнати мускулите ни(нещо, което се опитваме да избегнем). Опитайте се да симулирате удар с ръка, като се опитвате да сте максимално стегнати - невъзможно, получава се доста бавно движение. Вдигайте тежестите бавно и стегнато, и престанете да използвате инерция!

2) Максимално мускулно напрежение(стягане), независимо от използваната тежест
Стягайки мускулите си все едно, че поставяте световен рекорд, докато вдигате на баба метлата, ще ви научи да максимизирате мускулното напрежение, което както преди малко обяснихме ви прави по-силни. Стягайки се “повече от необходимото” за да вдигнете дадена тежест, учи мозъкът ви да не обръща внимание на саботиращите силата ви рецептори, които крещят на мозъка да не си давате “толква много” зор, но за тях ще научите по-нататък в лекцията.

3) Трениране с тежест 85%-95% от максимума ви, поне част от тренировките
Тогава ще попитате: “Ако мога да развия страхотна сила, докато вдигам на баба метлата, защо да вдигам тежести изобщо?”.
Първо, гръбнакът, ставите и ставните връзки трябва да привикнат към “истинска” тежест. Ако развивате супер сила само със стягане, без вдигане на тежко, и се опитате да повдигнете нещо тежко, други сензори и рецептори ще изкрещят на мозъка ви, че правите нещо опасно и мускулите ви просто ще откажат. Всеки път, когато щангата спре да се движи и мускулите ви започнат да треперят и колабирате под тежеста, трябва да “благодарите” на така наречените механорецептори(Голджитата и други) - “шефовете” на силата. Второ, на много хора им е нужна тежест за да почувстват, как да стягат мускулите си. Ако дълго време не сте вдигали тежко, нервната ви система просто забравя какво е това, и степента на сила(контракция), която ви позволяват Голджитата, се регулира надолу от нервната система.

4) Минимизиране на мускулната умора
Умората и силата(мускулното напрежение) са взаимно изключени. Когато сте умствено и мускулно уморени, просто не може да покажете голяма сила. Пробвайте се на лежанката, след няколко спринта, и серии от лицеви опори. Невъзможно! Умората и силата са най-големите врагове помежду си. Все пак умората е нужна, ако искате да качите мускулна маса, но затова по-нататък. Ефективната неврологична тренировка избягва мускулната умора чрез малко серии и повторения, големи почивки и доста други мерки. След такава тренировка трябва да се почувствате освежени и по-силни, а не смачкани.

5) Да се възползваме от различни неврологични рефлекси и феномени
Стара максима е, че умът има по-голям потенциал от физиката в много житейски ситуации. Така е и във фитнес-залата. Съществува една камара неврологични рефлекси, които ще увеличат силата ви мигновено, и ще подобрят сигурността ви в залата. Тях ще оставим за сладък десерт в края на лекцията.

26.05.04
21:34

Много блогодаря за ГОЛЯМА И МНОГО МНОГО ПОЛЕЗНА за мен статийка :wink:

26.05.04
21:47

Eeee…taman stana interesno :D Bad Boy plz kopirai i ostanalata 4ast.

DN

26.05.04
22:32

Absoliutno sam saglasen 4e razmera ne opredelia silata!!!!!!! Statiata e varxovna i mnogo interesna Bad_Boy are molia ti se prati i drugata 4ast ot lekciiata. 6te sam ti mnogo blagodaren a kato gledam i drugi xora si zaenteresuval. I edna posledna molba vijdam 4e ima6 teoriti4na podgotovka bili mi kazal primerna sedmicna programa za sila saobrazena s moite kilogrami - 50   rast sto 6eiset i malko i godini 14. Mislia 4e ne sam na4inae6t xodia ot okolo godina a serizno ( tova zna4i po4ti vseki den za razli4ni muskulni grupi s dni za po4ivka razbirase ) ot 3 meseca i sam natrupal dosta masa s mnogo dobar relef no silata kuca. 6te sam mnogo blagodaren ako mi pomogne6 kakto i na drugite!!! Nade6data ni e v teb Bad_Boy :D

BA

27.05.04
13:40

Mr. Muskul виж останалата част какво е:
(2)Трениране до отказ или до успех? Какво е интензивност?
(3)Какви упражнения?
(4)Мускулен Софтуер
(5)Периодизация – все по-силни и по-силни, година след година
(6)Да се храним за здраве и добра фигура: Шокиращата истина(тук пише разни статиики за холестерола и т.н.)
(7)Програма: Брутална Мускулна Маса
(8)Програма: Сила и красота
Това са лекциите от този вид имам и още много... Ако ти трябва някаква пиши може да я имам или да я намеря... ;)
dn_bg ами за сила по принцип трябва да правиш най-вече базови упражнения:
Гръб: набирания, чукчета
Гърди: повдигане от лег, полулег, обратен лег
Рамо: раменни преси
Трицепс: френско разгъване
Бицепс: бицепсово сгъване с щанга
Махнал съм тяга и клек, защото си още малък на години, а и нямаш достатъчно опит, за да ги правиш.
Значи това са ти базовите упражнения слагаш по още 1-2 оформящи(зависи от мускулната група) за всяка мускулна група и си готов. Схемата ти е съставена ;) Ако искаш мога да ти напиша и конкретна програма? Но най-добре ще е ти да си я съставиш, както на теб ти е най-добре. Вече различните сплитове трябва ти да си ги определиш ако до сега не си ги определил... Има и пост за сплитовете може да му хвърлиш едно око... може да ти е от полза. Ами това е за сега. Успех!!

27.05.04
16:56

Момчета гледам тука сте копирали една статия и реших да дам адреса на форума на който са пуснати и останалите за тези които ги интересува. Статиите са най-отдолу и на 2-рата странитза в архива прочетете ги доста са интересни.
http://www.voy.com/160207/

DN

27.05.04
20:21

Prav si Bad_Boy po-dobre az da si sastavia programata i da si ia saobraziia s li4nite nujdi. DEIO statiite na toia link sa SUPER savetvam vsi4ki da gi pro4etat ( men pone mnogo me zainteresuvaxa ). Mnogo mi pomagate pi4ove. Are ako niakoi ima o6te polezna informaciia ili niakoi madar savet da ne se sramuva a da kazva!!!  :D

27.05.04
22:54

Bad Boy ako ti se zanimava postni molia te nomer 7. :wink:  Ei taia duma “brutalno” napravo mi razmutva mozuka, osobeno kato sledva muskulna masa.  :)

DN

28.05.04
17:34

Xe xe naistina mnogo dobre zvu4i ako moje6 go pusni!!!  :wink:

BO

29.05.04
12:58

За силата на мускула се правят от 1 до 6 повторения с голяма тежест.
По този начин тренират много щангисти и има голям ефект. По-горе те
съветват да тренираш с базови упражнения , което е напълно вярно.
За това те съветвам да тренираш с базови упражнения с повторения
от 1 до 6 , но с ГОЛЕМИ ТЕЖЕСТИ!

DN

29.05.04
22:54

Ok. Blagodaria ti bobi . A Bad_Boy molbata ot men i drugite v foruma ostava moliate pusni brutalnata sila PLS. Are ako ima kakvo o6te da kazva znae da ne go marzi a da spodelia!!!  :wink:

30.05.04
14:21

Е момчета нали ви дадох линка там ги има сичките тея статии те ви я и точно ”програма брутална мускулна маса”

30.05.04
14:59

Mersi mnogo Deio :)

31.05.04
11:25

На вас отваря ли ви сайта щото на мене не иска :cry:  :cry:  :cry:

DN

31.05.04
22:57

V kakav smisal??? Na men mi se otvaria saite perfektno. Ako ima6 niakakvi problemi se obarni kam administratorite na bb-team foruma. Kasmet :wink:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1