Колоездене

Прескочи до:

03.07.11
07:22

Колко от вас ползват колело за придвижване спорт или просто забавление. Какви са условията за подобен вид начин на придвижване във вашия град.

03.07.11
07:41

Aз използвам от 4 години много активно - дори и зимата. Сега обаче ми откраднаха 3то поред и малко ще си почина :). Условията - все по-добре стават (София).

Да си кажа и аз като инициатор на темата. От няколко месеца ползвам велосипед и осъзнавам, че си има доста предимства спрямо автомобила. В Бургас нашариха цялата морска с велоалеи и направиха още някои из града което подобрява условията, не че не караме там където няма велоалеи :). Ползваме велосипедите за разходка, за ходене на работа и дори за ходене на плаж или на басейн.

03.07.11
09:48

Аз утре отивам да си купя след дълго канене. Преди години съм имал и смея да твърдя, че и без изкуствено създадени условия (вело алеи) съм се придвижвал и кръстосвал цяла София. Лондон/Париж никога няма да ги догоним и да имаме изградена пътна мрежа от велоалеи, но и тротоарите вършат добра работа с един звънец на кормилото.

Е друго си е да има създадени условия стойки алеи и т.н. В Бургас много тротоари са хлътнали и криви плочки и карането по тях е предизвикателство за пломбите ми :)

Ето малко снимки.

03.07.11
10:00

От дълги години това ми е основен начин за придвижване през лятото, както и начин за почивка.
Във Варна няма никакви услявия за велосипедисти, но се свиква с движението. Велоалея има само на крайбрежната улица в Морската градина, но там е по-вероятно да те блъсне кола, отколкото на някой булевард :D Предпочитам да карам по тротоари и малки улички, заради газовете от колите. 
Докато бях в Банско, имах любими места за планинско колоездене, предимно downhill обаче ;) Стръмния баир до Бъндеришка поляна (ок.7км ) така и не успях да го кача целия, дори и по асфалта :(

Доколкото ми е известно във Варна има много силни велоклубове и често си правят разни сбирки и разходки на велосипеди :).

03.07.11
10:17

Димитър Николов още преди 1-2 години каза, че мечтата му е да направи града във вело-алеи.

п.с.

Много ме кефи и кучешката полянка, мисля че е дебютант в България-Мългария :D

Ами малко по малко осъществява мечтата си :)
На кое викаш “кучешка полянка”

03.07.11
10:30

Когато минаваш покрай надраскания (все още) със спрейове паметник “панетона”- градинката се пада се отдясно. Има едни оградки около 1.5м, няколко табели, че е специално за кучета, няколко пейки отвътре и кошчета за акита ;D

По тоя показател скоро и слънчака ще задминем :D Мноо ми е гадно, че не живя в Бургас и по-специално в центъра ;( Още две години следване, че и после пак не се знае...

п.с.
И на мен ми откраднаха колелото преди 1 година, ама явно е било за хубаво, щото много щеше да ме е яд с тия алеи :D

03.07.11
10:47

казано от Иван Шишманов на 03.07.11, 10:02:

Доколкото ми е известно във Варна има много силни велоклубове и често си правят разни сбирки и разходки на велосипеди :).

Май си прав, но никога не съм се интересувала. Организирали сме се разходки с велосипеди с приятели, само че вече ги мързи повечето ;)

Да ти кажа такива кучешки полянки има няколко, едната е до тоя пелосипедния полигон с бабунки които показах на снимките, другата е в парка в славейков. Сигурен съм, че и на други места има, но като нямам куче не ги знам :).
Аз затова не инвестирах много в колело купих си най обикновенно за 240 лева за да не ме яд толкова много когато изчезне. Не е като да си дал 500 лева за колело.

казано от Margaritka на 03.07.11, 10:47:

Май си прав, но никога не съм се интересувала. Организирали сме се разходки с велосипеди с приятели, само че вече ги мързи повечето ;)

Имат фейсбук групи и си организират пътувания до златни до устието на камчия из морската и даже протести относо условията за каране на велосипед във Варна. Доколкото разбирам от тях в бургас е по добре положението.

03.07.11
10:54

Условията във Варна не че са по-лоши от тези в Бургас, тях просто ги НЯМА :D
За протести не съм чула нищо (отскоро се прибрах във Варна), но бих ги подкрепила хората.

ако имах пари за колело веднага бих си купил !! супер е модерно май вече ... мацките като се качат на рамката от пред и кажат ‘’уф че е твърда тази рамка’’ да кажеш ‘’изчакай малко.... е сега вече е рамката’’ :D :D :D

03.07.11
11:06

Ванка, 240лв не са никак малко пари ;D   Аз на Звездата (Астрата) за тия пари ще сменя 4те гуми, маслото, барабаните, предни амортисьори и даже за ароматизатор борче ще останат :D

Има ли втора ръка велосипеди???

п.с.
Ти къде се изгуби ве, мен? Друго си е отстрани да изпише “Иван Шишманов коментира (нареди) някой варненец” :D :D :D И що не си сложиш аватар- освен, ако не те кефи много точно тая картинка  :D

Ами 240 лева си е колелото, няма гражданска за 300 лева няма винетка за 70 лева няма данък за още 100 няма смяна на гуми масла филтри носачи щанги маншони и даже ароматизатор борче не ти трябва :) . Общо взето си е добра инвестиция, ходя с него на работа, ходя по разходки из центъра, ходим на плаж в сарафово, колата направо ръждяса пред нас.
Има и по евтини колела, но не са много пригодени за моите килограми, а магазина от който го купих по принцип продава скъпо, но имат много добро гаранционно обслужване.

03.07.11
11:21

И аз предпочитам да се придвижвам с колелото, винаги когато мога. А понякога излизам да покарам просто така, без да имам определена цел :) Много е релаксиращо. Условията за каране се подобряват доста напоследък, но пак си е доста кофти като цяло. Преди около месец един камион ми мина през предната гума на колелото :( (София)

Трябва ужасно много да се внимава независимо дали си велосипедист пешеходец или шофьор.

03.07.11
20:20

Както и повечето хобита, колоезденето си е скъп спорт. Само едно хубаво колело да си купиш ти излиза доста... Все пак особено сега, лятото като съм повече на село си карам колело почти всеки ден. Винаги ми е било приятно да карам и ще продължавам :)

Мнението беше редактирано от Ангел Ненов на 13.07.11 21:31.

BE

03.07.11
21:45

Да ви питам бях чул от някъде,че колоезденето е много добър начин за сваляне на мазнини?

04.07.11
17:22

А в Пловдив се ужасявам като карам колело из града... Затова го ползвам рядко за предвижване - само за да стигна до Гребната база.

Ползвам едни и същи маршрути до точките до които се придвижвам, по булевардите в бургас си има тротоари където при търпение могат да се поберат и пешеходци и велосипедисти. По малките улички из центъра е трудно особенно там където няма синя зона. В краен случай се движа и по шосетата с изключително повишено внимание нещо задължително и за велосипедисти и за пешеходци и за автомобилисти.
Към текущ момент не намирам хобито колоездене за скъпо хоби.

04.07.11
18:02

Пътувам постоянно из София от 4-5 години насам. До работа пътувам обикновено, но велоалеи не ползвам ежедневно - просто по моя маршрут няма такива (Надежда - Център, Надежда - Изгрев). Когато ходя до Борово винаги използвам алеята по Борис - кеф е :). В общи линии обаче карам винаги на платното - свикнал съм вече.
Освен за придвижване почти ежедневно, обичам и просто да карам за кеф, наскоро направих първия си опит за по-дълго извънградско (София - Своге) и мога да кажа, че съм очарован. Планирам още някой друг маршрут :)

Като съвети за каращите по платното НАЧИНАЕЩИ мога да кажа няколко неща:
1) Поддържайте си колелото изправно!
2) Внимавайте със спрели коли - бъдете нащрек за отворени врати, изскачащи пешеходци и тн.
3) Относно пешеходците - особено децата са непредвидими
4) Кучета - обикновено ако спреш се разбягват или ако преминеш бавно покрай тях не реагират. Ако са агресивни - може и да се мине бързо, но най-лошият вариант е да тръгнеш да бягаш и да паднеш ...
5) Никога не карайте плътно в дясно - оставете се малко разстояние за маневри (заради например шахти - по моя маршрут са около 28 отворени), отделно, че трябва да си държите мястото на пътя, иначе много ще ви затискат.
6) Никога не карайте плътно зад превозно средство - спестява се енергия, но пътищата ни са изпълнени с дупки, а при плътно каране зад кола/рейс няма време за реакция.
7) На светофарите гледайте да сте по напред, дори с риск да забавите малко движението ... особено ако има десен завой, а вие сте направо - тогава карайте като автомобил - заемете си място, независимо от ядосаните чичковци, в противен случай винаги ще ви затискат.
8) Ако ще се престроявате - внимавайте и сигнализирайте, че ще пресечете някое платно.

*) Ако някой ви направи път и облекчи - поздравете :)

EDIT1: относно цената - не мисля, че е скъпо. Наскоро инвестирах в колело, но по мое желание, иначе ако човек иска и знае какво да търси може да си намери хубаво и издръжливо колело за 200-300 лева (темата е дълга и няма да се отплесвам). Иначе харчи няколко пържоли на 100 ... годишните ремонти зависят от това колко можеш сам да оправяш, но средно са ми излизали около 60-80 лева (да кажем 100 с някой консуматив като смазка примерно).

EDIT2: преди някой ядосан шофьор да се обади - под “забавите движението” имам предвид, че може само евентуално някой пернишки голф да забавя, по принцип тръгването ми е достатъчно бързо :) което ме навежда на още един съвет, който е малко странен, но все по-често виждам хора с проблеми:

9) научете се да спирате, слизате, качвате и тръгвате, особено в движение качвания със засилки, троен аксел и лакътушене могат само да ви срещнат с нечия броня!

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 04.07.11 18:22.

04.07.11
20:41

Още само един съвет за начинаещите велосипедисти в градски условия. Настройте си седалката малко по-ниско - Така че да можете да стъпите с пръстите и на двата крака на земята прти право колело. Така ще се изморявате повече, но ще можете по стабилно да спрете в екстремна ситуация.
Аз лично вече не карам колело по улиците - карам скутер. Това е по опасно от колелото и струва доста повече...

Браво много добри съвети, аз ви съветвам да си носите резервна гума особенно, ако карате по по насечен терен :).

05.07.11
11:41

много добре казано, vakata! :) Според мен също не е скъпо да караш колело - аз си купих доста прилично (става и за леки планински маршрути) преди около 3 мес. за 350 лв, плюс всички прилежащи консумативи като фарове, ръкавици, шише за вода, компютърче, излезе общо към 450. А като се замислиш колко гориво и замърсяване на околната среда спестяваш...според мен си струва! А освен това се раздвижваш, което е безценно ;)

Кое му е скъпото на велосипеда, спестяваш два месеца от цигари и се уреждаш с що годе нормален велосипед. Вярно, че после е важно да се накупят някой джаджи който Nora B спомена. Ако пък притежаваш смартфон с GPS винаги можеш да си инсталираш http://www.sports-tracker.com/ и ще имаш много повече от велосипеден компютър :).
Чух от една продавачка на велосипеди, че в даден момент каските ще станат задължителни.

05.07.11
20:09

казано от Иван Шишманов на 05.07.11, 19:00:

Чух от една продавачка на велосипеди, че в даден момент каските ще станат задължителни.

Май същото се отнася и за светлоотразителните жилетки.
ПП: Благодарско за линка :) Вече се инсталира :)

казано от Margaritka на 05.07.11, 20:09:

ПП: Благодарско за линка :) Вече се инсталира :)

Само внимавай, защото програмката може да се окаже по коварна и от ФБ :). Записва къде си ходил барабар с маршрута,  къде си се снимал с каква скорост каква надморска височина  и т.н. Не е много точна, но това си зависи и от самия GPS.

05.07.11
20:22

Утре ще я изпробвам, ако е хубаво времето :)

Пробвай и сподели дали ти харесва и дали я намираш за ползотворна и полезна в спорта. Аз я ползвам понякога за да засека изминато разстояние ей така от любопитство.

07.07.11
12:00

казано от Иван Шишманов на 05.07.11, 20:48:

Пробвай и сподели дали ти харесва и дали я намираш за ползотворна и полезна в спорта. Аз я ползвам понякога за да засека изминато разстояние ей така от любопитство.

Докладвам :)
Занимателна е програмката и щеше да ми е много от полза, ако гонех някакви конкретни резултати в колоезденето. Все още я разучавам, забелязах, че има и доста други спортове, където можеш да си следиш постиженията, въпреки, че за уиндсърф примерно ми е странно къде точно би си държал човек телефона, за да може да я стартира и спира :D
Не знам дали е от мен или от програмата, но май дава отклонения: днес си засякох маршрута от вкъщи до плажа, а ми отчете най-ниска надморска височина 41м. Иначе, според резултата съм изминала 4.5км за около 17 мин при средна скорост 16.6км/ч и максимална - 44км/ч. За което време съм изразходила 98ккал. Все още е загадка за мен какво точно представляват показанията loss и gain, отчетени в метри.

08.07.11
06:30

Предполагам, че е денивелация. Т.е. ако слизаш баир надолу е loss, а като катериш, набираш денивелация и е gain. За един преход е важна само положителната денивелация (което си качил).

08.07.11
11:19

За това не се сетих. Мерси :)

Е няма как да е точна при положение, че самия GPS дава отклонения. На мен редовно ми чертае маршрут при който сякаш съм минал през стените на панелен блок, а не съм суберкауБОЙКО. Добър ориентир е, но затова не се ползва при официални състезания :).
Пробвай да направиш снимка с телефона да видиш как в маршрута ще отбележи къде си се снимала :)).

П.П. За уиндсърфа доколкото ми е известно си има специални херметично затворени торбички където можеш да си държиш телефона.

29.07.11
06:37

казано от Иван Шишманов на 05.07.11, 19:00:

Ако пък притежаваш смартфон с GPS винаги можеш да си инсталираш http://www.sports-tracker.com/ и ще имаш много повече от велосипеден компютър :).

При мен не се получава. С андроид съм. Инсталирах програмата, но когато натисна “new workout” и нищо не стартира. Има отгоре някакво катинарче, което нищо не се получава когато го натисна...
Сега гледах на едно клипче, че се появява един бутон “START”, докато при мен не излиза. Може би не успява да ме локализира GPS-a.

Мнението беше редактирано от Anelia на 29.07.11 06:39.

Моята джаджа си е на Симбиан, не съм сигурен дали няма да има разлики в програмите между различните операционни системи. По принцип при мен след като натиснеш “new workout” ти дава да избереш какъв вид дейност ще извършваш колоездене, ходене пеш, бягане, каране на ролери и т.н.

10.07.13
11:47

Ползвам колелото като основно транспортно средство вече почти 10 години. Карах целогодишно и неуморно и до 6-7-мия месец на бременността - в града и извън него. Сега се налага да използвам количката, но имам и столче за колелото и няма по-голяма радост за дъщеря ни от разходките с колело. Мисля, че няма и по-добра терапия срещу стрес от 10-20 км колело след дълъг работен ден. Когато не успявам да се кача на колелото, се чувствам половин човек.

11.07.13
09:40

Карам колело активно от 5-6 години. Не много - средно около 60-70 км на седмица(засичал съм). В големите студове ходя пеша, изобщо на градски транспорт и кола в града се качвам много рядко, само когато закъснявам за работа :) . Относно по-горните коментари за цената, мога да кажа на начинаещите да не се плашат от нея - колелото ми е българско, за 160 лв. Купих си го преди около 6 години, със стоманена рама, обикновени спирачки и два амортисьора. Разходите за поддръжка наистина намаляват драстично, ако умееш сам да си го ремонтираш. Така че ако смятате да си го карате в града, а не да го използвате за велотуризъм, ще ви вършат и по-евтините варианти работа. Велоалеи няма много в Пловдив, само на два булеварда мисля, но аз там рядко ходя :) .

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1