03.07.11
18:51
Колеги, дайте идей за храни които да допълнят нуждата ми от мазнини, че след проста сметка забелязах че набавям протеините и въглехидратите, но мазнините доста липсват.
Днеска примерно съм ял към 10 часа 1 килесо мляко (3,6% масленост) и 3 яйца сварени, към 13:30 170грама пилешко филе, голям домат и праскова, 17 часа консерва риба тон и праскова, към ще ям пилешко филе около 150 грама и домат, а към 22-23 часа 200грама извара и домат.Гледам да набавям около 2000 калории дневно, а тези храни ги изчислих на около 1500-1600максимум.
Предполагам ще кажете да заливам салатката обилно с олио, но ако има и други предложение ще съм любопитен да ги чуя.
03.07.11
19:11
Олио - в никакъв случай!!! Може да използваш : Зехтин , ядки , повече и по-мазна риба (скумрията е идеална) рибено/ленено масло , сирене.
03.07.11
20:45
Напълно съм съгласен със Стели. Животинските мазнини са едни от най-важните и пълнокачествени храни. Много от най-успешните културисти в предстероидната ера са се хранели точно така.
Благодаря за бързите отговори колеги! Явно ще трябва да се мъча да консумирам риба ежедневно, или да си закупя рибено/ленено масло. От ядките, суровите бадеми ли са най-добрия избор? И между сирене, кашкавал и извара кое е най-добрия вариянт. Сиренето и кашкавала са доста по-вкусни, вероятно това ще има някаква цена.
Мнението беше редактирано от danito0o на 03.07.11 21:51.
03.07.11
22:13
животински мазнини - сланина, масло, мас ;)
От тук изброените по време на НВД става само маслото :) не знам какво подкрепяте колеги яжте вие сланина и мас по време на диета пък да видим как ще сваляте :) Според мен много по удачен избор е ленено масло рибено масло риба(някоя по маслена например скумрия) маслини зехтин .Къде къде по-полезни мазнини от сланината и маста не мислите ли ? Също така може и ядки фъстъци например.
03.07.11
22:35
Филипе, не мога да се съглася с теб. Ако прочетеш малко ще разбереш защо съм прав като твърдя, че наситените мазнини са далеч по-удачен избор отколкото ненаситените. И да, чисти се с наситени мазнини, и да, качва се чисто. Ненаситените мазнини са бедни на холестерол и са нестабилни, което ги прави трудноусвоими. Наситените мазнини направо минават през черния дроб, инжектират се в клетката и се ползват за гориво. Митът относно мазнините е поставен последните 20 години и съответно ни сполетява затлъстяването. Щатите са страната, в която ядат най-малко мазно и холестерол, пък са най-дебели. Виж Винс Жиронда как изглежда, а той е приемал протеиновата си пудра със свинска маз. Аз последните 2 месеца се храня ВМ-НВД, ям по 20 цели яйца на ден( пия ги), с мазно месо, готвя с краве масло и преди лягане протеинова пудра с малко фъстъчено масло. 5 чисти килограма съм качил, баце. Самият факт, че едни от най-успешните културисти са се хранили ВМ-НВД е достатъчен, за да се каже, че режима е ефективен.
Интересно ще е да се изкажат и други хора за мазнините, кои са по-добри. Аз също съм чувал че ненаситените мазнини са по-добри.
От тук изброените по време на НВД става само маслото :
И каква е разликата между маслото и останалите животински мазнини, като изключим промишлената преработка и съответно съмнителното му качество у нас? Хранителни добавки като ленено и рибено масло не могат да заместят приема на пълноценни мазнини с храната.
Ти пил ли си 100 грама рибено масло на ден? Пробвай и ела пак дай тоя гениален съвет.
Кила се свалят със сланина, яйца, свинско и масло много по-лесно и качествено отколкото с ориз, овес, пилета, извари и други подобни боклуци.
danitoooo - в мнението преди твоето е истината. Тези митове се налагат през последните години, за да могат компаниите да си пробутват лекарствата за сваляне на холестерол. Ако ми намериш относително здрав човек на ВМ-НВД с висок холестерол, ще те черпя.
Мнението беше редактирано от Ensiferum на 03.07.11 23:02.
03.07.11
23:13
И каква е разликата между маслото и останалите животински мазнини, като изключим промишлената преработка и съответно съмнителното му качество у нас? Хранителни добавки като ленено и рибено масло не могат да заместят приема на пълноценни мазнини с храната.
Ти пил ли си 100 грама рибено масло на ден? Пробвай и ела пак дай тоя гениален съвет.
Кила се свалят със сланина, яйца, свинско и масло много по-лесно и качествено отколкото с ориз, овес, пилета, извари и други подобни боклуци.
danitoooo - в мнението преди твоето е истината. Тези митове се налагат през последните години, за да могат компаниите да си пробутват лекарствата за сваляне на холестерол. Ако ми намериш относително здрав човек на ВМ-НВД с висок холестерол, ще те черпя.
Сега може да спорим цял ден и цяла нощ ама мога да ти гарантирам че кг не се свалят с свинско и сланина и веднага ще ти кажа каква е разликата между сланината мас-та и маслото разликата е там че сланината и маста са наситени мазнини а наситените мазнини тялото не усвоява а трупа директно като вода и прочие а маслото е не наситена мазнина и съдържа Омега-6 мастни киселини който спомагат за изгарянето на мазнините.И да те светна с Тея боклуци дето си изброил можеш да видиш снимката в профила ми как съм свалил от април до сега и да си говорим пак .Защото явно си в голяма грешка щом смяташ че свинското и маста са “пълноценни мазнини”
Благодаря за информацията! :)
Сега може да спорим цял ден и цяла нощ ама мога да ти гарантирам че кг не се свалят с свинско и сланина и веднага ще ти кажа каква е разликата между сланината мас-та и маслото разликата е там че сланината и маста са наситени мазнини а наситените мазнини тялото не усвоява а трупа директно като вода и прочие а маслото е не наситена мазнина и съдържа Омега-6 мастни киселини който спомагат за изгарянето на мазнините.И да те светна с Тея боклуци дето си изброил можеш да видиш снимката в профила ми как съм свалил от април до сега и да си говорим пак .Защото явно си в голяма грешка щом смяташ че свинското и маста са “пълноценни мазнини”
Незнам за кое масло говориш, но маслото ( краве, овче и т.н.) си е наситена мазнина отвсекъде. А колкото до омегите, омега-3 са мнооого по интересни от 6-ти номер.
Наситените мазнини приемани чрез храната, се натрупват като вода и то директно , казваш ... е тука вече изби рибата :D
04.07.11
00:22
Аз лично съм на мнение че Филип е прав ( казвам го за автора на темата не искам никой да спори с мен ! :D )
Май трябва някой професионалист да разгадае мистерията наситени vs ненаситени мазнини.
И все пак да се върна към един от въпросите си, кое е по-добре измежду сирене,кашкавал и извара, не от гледна точка на мазнини а като храна за НВД изобщо. Благодаря.
04.07.11
08:26
Аз не разбрах защо смяташ, че имаш ПРОБЛЕМ с мазнините. Имаш нужда от съвет за подходящи източници на мазнини, аз проблем не виждам. Колкото до самите храни - защо трябва да ИЗБИРАШ между сирене, кашкавал, извара, ядки, риба, лен, маслини, зехтин и т.н.? Съвсем спокойно можеш да ядеш всичките споменати храни в подходящите количества и правилните моменти. Толкова...
Аз не разбрах защо смяташ, че имаш ПРОБЛЕМ с мазнините. Имаш нужда от съвет за подходящи източници на мазнини, аз проблем не виждам. Колкото до самите храни - защо трябва да ИЗБИРАШ между сирене, кашкавал, извара, ядки, риба, лен, маслини, зехтин и т.н.? Съвсем спокойно можеш да ядеш всичките споменати храни в подходящите количества и правилните моменти. Толкова...
Прав си за “проблема” ми, просто неможах да се сетя за по-добра дума на момента. А за млечните продукти нямам предвид да избирам само един от тях, а да наблягам на него.
Не знам защо се опитвате да разделяте храните на такива съдържащи наситени и ненаситени мазнини. Истината е че храната (животинска или растителна няма значение) съдържа и от двата вида мазнини, но разликата е в съотношението им. Аз лично не съм съгласен да се казва, че маслото или пък свинската мас съдържат само наситени мазнини, защото освен че съдържат наситени, те съдържат и мононаситени, както и малко полиненаситени. По правилно е да се казва храни съдържащи предимно наситени мазнини т.е. животински храни.
Ако ще избягвате някакъв вид мазнини това нека бъдат Омега - 6 полиненаситените, защото те са про-възпалителни. И да не забравяме, че природата си знае работата и неслучайно храните имат от всичките видове мазнини, защото те са нужни на човешкото тяло.
95% от наситените мазнини, които човек консумира са: стеаринова, палмитинова и лаурилова киселина.
Стеариновата киселина оксидативно се десатурира до олеинова киселина, която се съдържа в зехтина. Стеариновата киселина по-малко се влага в холестеролови естери, като проучвания сочат, че стеариновата киселина понижава лошия LDL-холестерол. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19939984) Т.е може да се обобщи, че тази вид наситена мазнина или е полезна или в най-лошия случай неутрална за човешкото здраве.
Източници на стеаринова киселина са главно месните и по-малко растителните мазнини, с изключение на какаовото масло.
Палмитиновата киселина е основен компонент на палмовите масла (както говори и името). Съдържа се в кравето масло, млякото и месото. Според СЗО, палмитиновата киселина повишава риска от СС заболявания, като проучвания сочат, че тази мазнина няма хиперхолестеролемичен ефект, ако се приема с линоленова киселина. От друга страна комбинирането й с транс-мазнини пък повишава сърдечносъдовия риск. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12492626)
Т.е може да се обобщи, че ако не съчетавате тази мазнина с лошите транс мазнини и приемате адекватно количество ненаситени мазнини. Линоленовата киселина е есенциална мазнина и се съдържа в слънчогледовото масло, орехи сусам.
Лауриловата киселина се среща в кравето, козето, човешкото мляко, в кокосовите масла, маслата от палмови ядки.
Попаднах на проучвания, според които тази киселина покачва общия холестерол за сметка на всички компоненти, най-вече за сметка на HDL (добрия холестерол)т.е води до по-ниско отношение общ/HDL холестерол или понижен атерогенен риск. Освен това тази киселина има антибактериално, антиоксидантно действие.
http://www.ajcn.org/content/77/5/1146.full?ijkey=846a72387ebc0d82545acd5442a0c3a9e9fc3566
http://books.google.com/books?id=kvo6BN1AGNAC&pg=PA171&dq;=#v=onepage&q&f;=false
Ето затова в момента съществуват противоречия относно доколко наситените мазнини повишават сърдечносъдовия риск. Но лично аз съм на мнение, че съчетани с нормално хранене и здравословна физическа активност, наситените мазнини имат място в нашия хранителен режим, разбира се - съчетани с ненаситени мазнини. А тъй като става въпрос за ВМ-НВД, то тук нещата са още по-благоприятни, тъй като поетите мазнини директно си отиват за енергия.