04.07.11
20:47
Здравейте!
Въпроса ми е следния:
тъй като трапеца ми е доста изостанал дали ще има ефект ако го тренирам 2 пъти седмично да речем в сряда с гърба и трицепса и в петък с краката и рамото или няма да може да се възстановява добре ?
04.07.11
20:50
Раздели сегашната ти тренировка за трапец на две равни части. Така ще имаш нормален тренировъчен обем и би трябвало за 1 ден почивка трапеца да се възстанови напълно. НО няма как да знаем със сигурност. Има прекалено много променливи като хранене и почивка, които ти не споменаваш. Опитай. Ако напредваш в тренировките, значи се възстановява добре. Ако не напредваш...ясно какво е. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.07.11 20:51.
Моя започна да расте след като почнах да го натоварвам със 18-20 повторения в серия. Трапеца го тренирам след рамо и ефектът е повече от добър.
04.07.11
20:57
аз смятам, че трапеца реагира много добре и на индиректното натоварване... т.е. обратен пек-дек, гребания с дъмбели, щанги, скрипци и разбира се мъртва тяга ... правят трапеца ти огромен :) помисли и върху упражненията в които трапеца е спомагателен мускул :) и друго трапеца е труден мускул т.е. докато за да направиш яки баници се изисква време ‘а’ за як трапец се изиксва ‘2ха’
Успех !
И аз като Valdis го карам с рамо и най-много съм доволен от трапецовидно повдигане с щанга.
04.07.11
21:24
Забравяш че можеш да си внушаваш , че изостава :P Ти знаеш ли 1 трапец колко бързо расте ?
До сега трапеца го тренирах в сряда с гърба и трицепса, но го тренирах с повдигане на щанга, a преди 2 седмици един пичага ме светна че е по-добре с дъмбели отстрани, а не с щанга отпред и наистина много повече усещам натоварването сега.За трапец правя 3 серии повдигане на дъмбели в Сряда при гръб и трицепс мисля ако се чувствам добре да вкарам още 2-3 в петък при краката и рамото
Някъде бях чел, че точно трапеца, предмишницата и пресеца могат да се трнирт по 2-3 пъти седмично. Така било най-добре и най-бързо растяли и до някъде си е вярно, защото както всички знаем какви “гадни” мускулни групи са... Така че, по тази логика може да го тренираш 2 пъти :)
05.07.11
01:45
Аз го тренирам 2 пъти- Вторник с гърба и петък с рамото.
Добре благодаря много на всички.Значи ще го тренирам както си мислех с гърба и трицепса в сряда и с краката и рамото в петък.
При тренировката за рамо като последно упр може да включиш унилатерално разтваряне настрани с дъмбел(доста помага при развитието на трапеца), след това повдиганията с дъмбел за трапеца ;]
05.07.11
11:36
Аз пък го тренирам 5 пъти, индеректно и е добре изглеждащ. Трапецът може да поеме много блъскане.
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 05.07.11 11:37.
05.07.11
11:59
Миналата седмица в час по история четох за трапеца, предмишницата и прасеца, че и на мен трапеца и прасеца малко ми бягат, и доста хора в т-нейшън казаха, че го тренират 2-3 пъти седмично доста тежко (разбирай и с чийтинг) и с недиректно натотоварване. Хората казаха, че ползват рак пулс (висока тяга), обръщания, гребане и т.н. Аз в момента го тренирам също 2-3 пъти седмично и ше видим след месец как ше е.
05.07.11
13:20
Аз го тренирам веднъж седмично с 4-5 серии, като последната често е дроп-серия и си расте съвсем добре. А и той си се натоварва достатъчно от други движения. Не се бърка да го натовариш и повечко. Трябва да си нацелиш “златната среда” :)
Няма такъв вариант :Д. Ще го тренирам както казах 2 дни с по 3 серии по 12-15 повторения повдигане на дъмбели отсрани
06.07.11
22:13
Здравей приятелю,можеш да редуваш упражненията в сряда с гърба и трицепса да го правиш с дъмбелите,а в петък с щангата.Имай впредвид,че трапеца се тренира от др упражнения,така че тези 2-те са ти достатъчни според мен ! Успех ;p