Формула за определяне на мазнините в тялото

06.07.11
13:07

Една формулка за определяне на процента мазнини в тялото:

% мазнини в тялото за деца = (1,51 х ИТМ) - (0,7 х В) - (3,6 х П) + 1,4

% мазнини в тялото за възрастни = (1,2 х ИТМ) + (0,23 х В) - (10,8 х П) - 5,4

където:

*ИТМ - индекс на телесната маса;
*В - възраст в години;
*П - пол: 1 за мъже и 0 за жени.

Според American Council on Exercise, телосложенията са:

Жени:

мършаво: 10 - 13%
атлетично: 14 - 20%
фитнес: 21 - 24%
средно: 25 - 31%
тлъсто: над 32%

Мъже:

мършаво: 2 - 5%
атлетично: 6 - 13%
фитнес: 14 - 17%
средно: 18 - 24%
тлъсто: над 25%

Източник:

Body mass index as a measure of body fatness: age- and sex-specific prediction formulas, Authors: Deurenberg P, Weststrate JA, Seidell JC. Journal: Br J Nutr, Mar 1991;65(2):105-14

Темата беше редактирана от Иван Д. на 06.07.11 13:15.

06.07.11
13:16

на индекса телесна маса кво треа да са пише ;д

06.07.11
13:20

Мен ме изкара 8% ?!?
EDIT:Грешка - изкарва ме 20% :D (dull)

Мнението беше редактирано от Мая на 07.07.11 10:23.

Не го казвам като критика към автора, просто е хубаво да обърнем внимание на това:

казано от Иван Д. на 06.07.11, 13:07:

prediction formulas

Въпросното изследване е далеч по-комплексно и доколкото знам, не се оповава само на резултат от дадена формула.

TO

06.07.11
13:28

Не ми харесва това...Изкарва ме 15 % ... По други калкулатори и на електронни кантари където всичко си пише съм 11-12% ... Няма какво повече да коментирам.

успех с формулата. БМИ(бодимас-индекс или индекс на телесната маса) взима предвид ръста и теглото. формулата може и да дава някакъв ориентир за средностатистическия нетрениращ, но за хора които спортуват ще е неточна.
за да не говорим наизуст:
БМИ - 26.4(т.е. аз съм с наднормено тегло, въпреки че всеки който ме види и казва че мога да кача още за да изглеждам все едно тренирам)
мъж
25 години
% мазнини =  (1,2 х 26.4) + (0,23 х 25) - (10,8 х 1) - 5,4 = 31,68 + 5.75 -10.8 -5.4 = 21.23

възможно е ако се меря на кантар или по друг начин с електронен импеданс да излезна толкова. с калипер няма как да съм над 15.

06.07.11
13:33

Авторите са извели тази формула, като са изследвали общо 1229 души - 521 мъже и 708 жени, с ИТМ от 13,9 до 40,9 и възраст от 7 до 83 години, а съдържанието на телесна мазнина е определяно с денситометрия и антропометрия. Ето линка:

Body mass index as a measure of body fatness

Ако някой знае други формули, може да ги напише. Иначе и на мен хич не си харесвам резултата, ама поне ми е заслужен :)

Мнението беше редактирано от Иван Д. на 06.07.11 13:38.

06.07.11
13:41

Ето това е доста точно:
http://dox.abv.bg/files/listtree;jsessionid=A3DA0596196EE1769C2ADFF8D9BCAF36.dox02

06.07.11
13:43

Тая формула, както вече казаха не е много надеждна... примери се дадоха. При мен е относително точна, но аз така или иначе съм лек за ръста си- изкарва ме малко под 16%. тази- http://www.linear-software.com/online.html по-точно най-дясната/метод 6 е може би най-точната без калипер, друга която ползвам е тази в калкулатора от подписа ми, която се базира на тази използвана и в книгата Зоната- там мериш китка, талия и тегло и изчисляваш по формула. Мен по 3те метода ме изкарва около и под 16- всички ми казват, че не съм толкова, но имах късмета да ползвам уред, който мери с електрически измервания и ме изкара 16,1% мисля, та за мен конкретно не са много далеч от истината. Въщност тия неща са съвсем ориентировъчни и, ако ползваш една формула е добре да държиш на нея, не за за знаеш точен%, а да отчетеш, евентуални промени- нагоре или надолу.

06.07.11
13:44

Хора, тази формула е за ОБЩОТО съдържание на мазнини в организма, НЕ САМО за подкожните.

Ако си определяте само подкожните с калипер или със сантиметър, естествено, че резултатът ще е по-нисък.

Линкът на Deuce ми дава “некоректна заявка” :(

Мнението беше редактирано от Иван Д. на 06.07.11 13:45.

06.07.11
13:50

Това е същият линк от подписа на Скота-пробвай от там.

07.07.11
12:07

Аз не виждам разлика в подкожни мазнини/телесни мазнини- http://en.wikipedia.org/wiki/Body_fat_percentage поне тука метозите за определяне не са категоризирани и тука http://www.bb-team.org/articles/2822_kaliperometriya-ili-elektronno-izmervane-na-maznini#axzz1RPOTBPSe . Значи твърдите, че има 2 формули- така едната смята само подкожните- те всъщност всичките са подкожни... а другата всички- тоест подкожните + останалите. Нали по първия начин изчисляваме и активното телесно тегло- сега обеснявате как има друга формула за всички мазнини и излиза, че всъщност не сме сметнали правилно крехката телесна маса или активна тъкан или там както е по-коректно да се нарича... мисълта ми е нещо куца нечия логика...

ами има разлика между телесни и подкожни мазнини и тя се нарича висцерална мазнина - мазнините в коремната кухина. при мъжете е повече, при жените е по-малко,а при диабетиците е най-много. имал съм клиенти - като им стиснеш гънката на корема и виждаш че не обяснява огромния шкембак.

07.07.11
12:25

Добре тогава- ето научих и днес нещо, обаче пак не ми става ясно как уж са калипера ми казват % Х и от там според тегло и тн ми казват, че активната тъкан ми е А да речем, а се оказва, че има и висцеларни мазнини- те къде отиват в сметките?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1