рибеното масло и дефицит на тиамин (В1) ?

DO

06.07.11
15:02

В суровата и слабо обработена риба се съдържа ензим thiaminase,който при системна консумация може да предизвика тиамин дефицит в организма.
Въпросът е -  рибените масла съдържат ли този ензим и могат ли да предизвикат дефицит на витамин В1 (тиамин) ?

DO

06.07.11
21:29

Във форума има не малко хора приемащи ежедневно по няколко грама рибено,но явно в тоя форум само за креатин и гейнери се говори.

Тиаминаза се съдържа освен в някои билки като Хвощ (дори го има в някои мултивитаминни комбинации) в суровата риба (вероятно в сладководни и соленоводни ).Хора ,прекаляващи със сушито например, трябва да го имат в предвид,но въпросът тук е дали се съдържа в рибените масла.До колкото знам са студено пресовани,но не ми е ясно дали минават през някаква обработка и т.н.

Това ме подсеща как преди няколко дена под една от статиите отново пуснах информиран въпрос...глас в пустиня.Хората които пишат статиите не са ли обвързани по някакъв начин с тях?

Мнението беше редактирано от donsir на 06.07.11 22:25.

казано от ||| на 06.07.11, 21:29:

...но явно в тоя форум само за креатин и гейнери се говори.

Е ти пък очакваш като пуснеш тема и целият форум да се втурне да ти отговаря. Форумът не е чат и всеки отговаря в зависимост дали има време, желание и информация.

Все пак нека отговоря на въпроса ти. В рибеното масло няма тиаминаза. Процеса на производство на рибено масло е следният - суровата риба влиза в преработвателно предприятие, нарязва се на парчета и се подлага на термична обработка, най-често с пара (тук тиаминазата бива “разрушена”). Сготвената риба се пресова, за да се разделят твърди остатъци и маслото и водата. Твърдите остатъци се използват за направата на рибено брашно, което обикновено се използва в животинските фуражи, докато течността претърпява процес за по-нататъшно отделяне на маслото и водато. Веднъж разделени, маслото преминава “полиране”, в което примесите се отстраняват с помощта на гореща вода. И накрая, антиоксиданти се прибавят към маслото преди да се бутилира и изпрати до магазините за хранителни стоки и здравословни храни.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 07.07.11 10:01.

Мила

07.07.11
10:14

1. Не във всички видове (семейства) риби се съдържа thiaminase.
2. При термична обработка на рибата, този ензим се разрушава. Предполагам, че не ядеш всеки ден суши или леко термично обработена риба.
3. В рибеното масло не се съдържа този ензим
4. Щом се страхуваш от недостиг на витамин Б1, започни от време на време да го приемаш като добавка.

DO

07.07.11
10:42

Ами ,мога само да благодаря и на двама ви за изчерпателните и навременни отговори!
Просто информацията ми беше доста нужна / с оглед на наскорошното ми предозиране с рибено масло / и за това пришпорих с втория пост.

Мила

07.07.11
12:35

казано от ||| на 07.07.11, 10:42:

Ами ,мога само да благодаря и на двама ви за изчерпателните и навременни отговори!
Просто информацията ми беше доста нужна / с оглед на наскорошното ми предозиране с рибено масло / и за това пришпорих с втория пост.

Предозирал си с рибено масло? Ако е удобно, разкажи за проблема, как се е получил, при какви дози и какви са били последствията? Как и кой ти е поставил тази диагноза? Смятам, че ще бъде интересно.

DO

07.07.11
13:20

По линия на антикоагулантните свойства на рибеното масло.Дозите,както знаеш,са нещо индивидуално и може да се каже,че аз поекспериментирах.Стигнах до 8-10 грама натурално масло на ден,но в комбинация и с около 2-3гр. Омега 6 и бял чай (истински,на отвара),който освен другото има и ефекти върху желязото + други добавки като цинк 50мг пиколинат (който също влияе на желязото) + витамин Ц по грам (който пък го пиех с храна без да знам,че така може да повлияе на Б12)
Шашнах се да не си докарам някоя анемия (желязо дефицитна,Б12 дефицитна и там не знам си какви още) или проблеми с тромбоцитите.
Ефекта не беше нещо сериозно (тъй като се опомних навреме : ) ) - кръвотечение от носа,причерняване при рязко ставане и тем подобни,бавно зарастване на порезни рани,отпадналост,раздразнителност.
Спрях всичко за няколко дена,взех си витамин Ц с рутин,наблегнах на храни източници на витамин К (броколи,магданоз),повечко мазнини и се нормализираха нещата.После пак почнах,но в обичайните дози вписани по етикетите и забелязвам,че някои надрасквания пак зарастват по-бавно от обичайното,но за сега си продължавам.
Разбираш,че ако в рибеното имаше тиаминаза трябваше да го знам.Дефицит на тиамин не е шега работа.

Мнението беше редактирано от donsir на 07.07.11 13:21.

А, страничните ефекти, които описа, не са точно странични ефекти, а част от ефетка на рибеното масло и особено се забелязват във високи дози. Нормално е с такива грамажи, да има по-трудно съсирване на кръвта.

07.07.11
19:21

казано от Десо на 07.07.11, 14:40:

Нормално е с такива грамажи, да има по-трудно съсирване на кръвта.

Точно това е една от причините рибеното масло да предпазва от тромбоза.
Това колко рибено масло да се пие зависи от това колко тренираш и какъв тип тренировки правиш (при endurance тренировките направо си е задължително да го завишиш леко, а ако са двуразови още повече).

Мила

08.07.11
09:16

За високите дози рибено масло:

‘’

Fish oil does not seem to cause bleeding problems when it is taken by itself or with aspirin.  Nonetheless, people who are at risk of bleeding complications for any reason should consult a physician before taking fish oil. ‘’

Typical dosages of fish oil are 3 g to 9 g daily, but this is not the upper limit. In one study, participants ingested 60 g daily.

The most important omega-3 fatty acids found in fish oil are called eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). In order to match the dosage used in several major studies, you should take enough fish oil to supply about 2 g to 3 g of EPA (2,000 mg to 3,500 mg) and about 1.0 g to 2.5 g of DHA daily (1,000 mg to 2,500 mg). Far higher doses have been used in some studies; conversely, one study found blood-pressure lowering effects with a very low daily dosage of DHA—0.7 g.238

Източник

По-скоро съм склонна да вярвам, че останалите неща, които си приемал също са повлияли върху кървенето, което си получил. Сега като се сетя, има потребители във форума, които приемат високи дози рибено масло и не са споделяли за подобен проблем. Но дозите понякога са индивидуални.

Мнението беше редактирано от Мила на 08.07.11 09:20.

08.07.11
09:38

Аз лично приемам 8-10гр. дневно, поне от година насам и нямам никакви проблеми със съсирването на кръвта.

Мила

08.07.11
09:43

казано от Valdis на 08.07.11, 09:38:

Аз лично приемам 8-10гр. дневно, поне от година насам и нямам никакви проблеми със съсирването на кръвта.

Именно. Точно за теб се сетих, че беше споменавал за дозите от 8-10 гр, които приемаш на ден.

08.07.11
09:46

Valdis, за ” Омега 3 ” продукта ли говориш (1000мг/капс)? Защо приемаш такива огромни дози?

08.07.11
11:28

Говоря, за рибено масло под формата на софтгел капсули по 1000мг. не говоря за концентриран продукт, въпреки, че от няколко дни взимам точно такъв но вече дозата е 4гр. на ден. Дозите не са огромни, а и аз не съм никак малък :D просто  толкова съм сметнал дневните нужди от EPA и DHA.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1