09.07.11
09:54
Здравейте! Нямаше ме цяла седмица, предполагам сте забелязали отсъствието ми. (Поне се мъча да си повярвам :D )
Имах приятната възможност до се насладя на Барселона и околности и да вкуся от сладкия живот на испаноговорящите. И трябва да отбележа - има какво да научим.
Направи ми впечатление, че е пълно с тичащи хора. Млади, по-възрастни, жени и мъже - тичат из паркове, улици, крайбрежни линии и се потят в името на здравето и вида си. Разпространен метод на предвижване е и колоезденето. Изобщо деен народ.
Хората са страшно гостоприемни и мили. (Помолих за чаша вода в един бар (не носех пари), сервитьорът ми отвори бутилка минерална вода и ми напълни чаша за вино!)
Кухнята им е страхотна, мисля, че ще допадне на повечето ви също както на мен, поради факта, че се базира на месо, тестени изделия, фасул, зеленчуци и плодове, ориз и морски дарове. А ето и въпроса, с който се обръщам към вас - провокиран е именно от морските дарове, които се предлагаха в Испания и за които не бях се замисляла засега като за източник на полезни вещества.
Според таблицата на ББтеам “готвената, задушена морска мида” предлага 47 г протеин при 15г въглехидрати и почти нулев процент мазнини за 100 грама! Тази информация валидна ли е?! Другите видове миди също предлагат доста добро количество протеин. Същото се отнася и за скаридата, рака и дори октопода! Много белтък, малко мазнини. Какво е мнението ви по въпроса с морските дарове като храна за сила, здраве и маса? Кои от тях сте опитвали и как са ви се сторили?
пОздрави
И аз съм заинтересован за как вървят “испанските морски дарове” с включване то им в хранителен режим.
Много се радвам за теб,авторката,че си станала свидетелка на испанското общество.Аз живея близо до Валенсия,в нещо като курортен град съм и мога да ти кажа,че на плажа много хора тичат млади-средно възрастни-възрастни.Наистина хората са много по-различни от в България.Имат желание да си поддържат телата и да са по-здрави.Но това мисля,че е нормално,като се вземе на предвид,че повечето са парично осигурени,докато в България всеки се чуди от къде да вземе пари и се бори за живота си,как да мисли за тичане в този случай и за спортуване,като цяло?Предполагам всеки се досеща,че трудно става.Възрастните хора съм забялазъл,че имат много хубаво хоби,играят в парковете най-често на една игра с топчета.Например 5 човека са и единият мета топче,после другият мята и се опитва да уцели на другият топчето на земята.
Извинявам се,че коментарът ми се превърна почти в спам.
:)
Мнението беше редактирано от Nownownow на 09.07.11 10:42.
Конкретно за мидите - това е един от най-лошите варианти за храна изобщо. Може би си чувала, че мидите филтрират морската вода. Можеш да си представиш какво съдържат, освен 47-те% протеин.
Значително по-добър вариант са морските зеленчуци и водорасли - приблизително със същото протеиново съдържание.
ПП: Не знам в кой град живееш, но тичащи хора има навсякъде, където съм била или живяла. Иначе Барселона е прекрасен град - още с влизането те завладява специфичната за там жизнерадостна и слълчева атмосфера. (sun) (sun) (sun)
09.07.11
14:50
“морските дарове” са такива само когато са прясно уловени,най романтично и добре от теб или приятели,или заедно :)
Другото е смрад,силаж и гняз(лично мнение)
09.07.11
16:48
И най-вече как са приготвени.Но съм съгласна,че като са пресни са най-вкусни.
09.07.11
22:11
Благодаря ви за коментарите. Ще си радвам, ако и някой друг сподели нещичко по темата.
09.07.11
23:02
Виж сега,ако ги погледнем чисто химично,в отношение на силово мускуло изргаждащите им свойства,морските специалитети не могат да се похвалят с месото от преживните животни примерно
Л карнитина е в пъти по малко в тях,нямат и креатин,протеина им не е от бързите,рибата тон примерно,макар да е немазна,може да се похвали с липсата на таурин,за който всички ние знаем колко полезен е за трениращия човек
Много лесно се приемат от организма обаче,разбира се някой от тях,и са много добър източник на Омега ненаситени поли коселини
За съжаление морето в днешно време е клоака,и много трябва да се внимава какво се консумира,разбира се това е и най големия минус на идещите неща от морето
Иначе.....най хубавото нещо което съм ял през живота си беше един 5 килограмов паламуд,приготвен на скарата с някакви гагаузки трикове в едно село близо до Каварна
Също там,може да опиташ и единствените хубави миди в БГ,без да си рибар или да имаш познати в тази област,визирам Дълбока разбира се,ама оригиналната
10.07.11
00:16
Здравей новопристиганалодошла, Miss Fight :P
Аз, като човек, който яде вече 23 лета миди и ходил на улов трицифрен брой пъти, ти казвам, че това е най-вкусният морски дар, обаче:
1. Вероятността да случиш на такива с “пясък” или “перли” е много голям. От дете ходя с баща ми за миди и той с ръка на сърцето мога да кажа (въпреки анти-аеро-акво-динамичната му форма), че се е превърнал в един импровизиран Посейдон и има изкарани към два самосвала миди от морето за целия си живот :D И пак не може и не може да открие някаква зависимост в това, кои миди “стават” и кои не. Чак като като почнеш да ги ядеш разбираш. А това, което “хрупа” не е никак, ама никак добре да се яде- това са някакви преципитирани истории с включвания на калции и фосфор вероятно, а това значи, че на теория не става дори за ядене.
2. Изчистените миди не са никак евтини
3. Не знаеш колко са пресни, а това е опасно
4. Панираните осолени миди мога да ги сравня само със секса, като изживяване :D , но по-добре си купи БигМАК меню с 1л газирано и сигурно по-малко калории ще е има :x
5. Вярно е, че филтрират помията, но морето е общо взето стерилно, защото има хипертоничен разтвор на NaCl все пак :D Проблемът е естетически по-скоро
п.с.
А да, чух, че в БарЦелона в повечето квартали смърдяло на канализация, хората са с горе-долу нашия манталитет (яко дискотеки и после с 5 евроцента в джоба) и било интересно да идеш един път, но общо взето нищо особено (както било и в Милано :x )
Между миди и водорасли аз лично избирам водораслите, че тях поне не съм ги пробвал :D Мидите не знам какво и как филтрират, на вкус го докарват горе-долу, ама как ми прецакват ходенето до тоалетна не е истина (броя посещения се умножава с число между 5 и 10, и то за 2 дена напред) ... при вас получава ли се някакъв подобен ефект или аз нещо не ги понасям ? :D
казано от introducer на 10.07.11, 00:16:
А да, чух, че в БарЦелона в повечето квартали смърдяло на канализация, хората са с горе-долу нашия манталитет (яко дискотеки и после с 5 евроцента в джоба) и било интересно да идеш един път, но общо взето нищо особено (както било и в Милано :x )
Абе наш манталитет, цвете сме даже в сравнение с тях :D В Италия (особено на юг, но и не само - за Милано конкретно имам точно такива впечатления за няколкото пъти дето съм бил, нищо че е на север) и Испания (някои области, включително Каталуния) са си аху-иху, купон, женици и манджоре да има, пък другото как дойде :D Не случайно някои хора на циганите тук им викат “испанци” :D
Мнението беше редактирано от G33K на 10.07.11 01:09.
10.07.11
01:48
Честно казано всичко що иде от морето си е доста вкусно :)Но и калорийките са добри.Зависи вече как е приготвена храната.Например имах нещастието да живея в Малта около година.Там освен морски дарове,всичко с тиква и кус кус няма за ядене.Освен ако не си намериш MC Donalds,Burger King или някое друго подобно заведение за бързо хранене.И естествено поради тази причина няма слаби жители на Малта.
Там въпроса с канализацията е доста по-сериозен от колкото в Италия.Бих казала направо трагичен.Просто там липсва и за това всичката помия отива в морето.....абе с две думи-гадна работа.
Мнението беше редактирано от Didka Banditka на 10.07.11 01:49.
10.07.11
11:22
казано от G33K на 10.07.11, 01:06:
Абе наш манталитет, цвете сме даже в сравнение с тях :D В Италия (особено на юг, но и не само - за Милано конкретно имам точно такива впечатления за няколкото пъти дето съм бил, нищо че е на север) и Испания (някои области, включително Каталуния) са си аху-иху, купон, женици и манджоре да има, пък другото как дойде :D Не случайно някои хора на циганите тук им викат “испанци” :D
Да, точно! В Италия и заплатите не били кой знае какви, особено по “подметката” на ботуша и отритнатия триъгълник :D Тва са ти Лече (точкето), Месина, Катания, Палермо.... И те точно точно като мен, се радват се кефят на живота стига да има плаж, палми, монокини, сладолед, дини, хавайски ризи, шезлонги-мезлонги, всичко да е гот, пълноценен полов живот и по-малко работа муххахаах :D :x (party) (grin)
10.07.11
12:28
казано от introducer на 10.07.11, 00:16:
Здравей новопристиганалодошла, Miss Fight :P
Аз, като човек, който яде вече 23 лета миди и ходил на улов трицифрен брой пъти, ти казвам, че това е най-вкусният морски дар, обаче:
1. Вероятността да случиш на такива с “пясък” или “перли” е много голям. От дете ходя с баща ми за миди и той с ръка на сърцето мога да кажа (въпреки анти-аеро-акво-динамичната му форма), че се е превърнал в един импровизиран Посейдон и има изкарани към два самосвала миди от морето за целия си живот :D И пак не може и не може да открие някаква зависимост в това, кои миди “стават” и кои не. Чак като като почнеш да ги ядеш разбираш. А това, което “хрупа” не е никак, ама никак добре да се яде- това са някакви преципитирани истории с включвания на калции и фосфор вероятно, а това значи, че на теория не става дори за ядене.2. Изчистените миди не са никак евтини
3. Не знаеш колко са пресни, а това е опасно
4. Панираните осолени миди мога да ги сравня само със секса, като изживяване :D , но по-добре си купи БигМАК меню с 1л газирано и сигурно по-малко калории ще е има :x
5. Вярно е, че филтрират помията, но морето е общо взето стерилно, защото има хипертоничен разтвор на NaCl все пак :D Проблемът е естетически по-скоро
п.с.
Добре заварил!!! :)
Доста изчерпателен коментар, благодаря. Завиждам ти за тази лятна традиция с мидите :)
Обаче за испанците не мога да се съглася. Определено ми направиха добро впечатление, нищо общо с българите, уви. Друг е въпросът, че по един начин се приема туристът и по друг съгражданинът. Все още не съм видяла какво е не да летуваш, а да живееш там. Бих опитала де :)
10.07.11
12:32
казано от Dean Petrov на 09.07.11, 23:02:
Виж сега,ако ги погледнем чисто химично,в отношение на силово мускуло изргаждащите им свойства,морските специалитети не могат да се похвалят с месото от преживните животни примерно
Л карнитина е в пъти по малко в тях,нямат и креатин,протеина им не е от бързите,рибата тон примерно,макар да е немазна,може да се похвали с липсата на таурин,за който всички ние знаем колко полезен е за трениращия човекМного лесно се приемат от организма обаче,разбира се някой от тях,и са много добър източник на Омега ненаситени поли коселини
За съжаление морето в днешно време е клоака,и много трябва да се внимава какво се консумира,разбира се това е и най големия минус на идещите неща от морето
Иначе.....най хубавото нещо което съм ял през живота си беше един 5 килограмов паламуд,приготвен на скарата с някакви гагаузки трикове в едно село близо до Каварна
Също там,може да опиташ и единствените хубави миди в БГ,без да си рибар или да имаш познати в тази област,визирам Дълбока разбира се,ама оригиналната
Не бях обърнала внимание на недостатъците на морските дарове като източник на вещества и елементи. Аз приемам рибено масло под формата на хапчета, така че ако приемем, че поемам омега 3 от тях, мога спокойно да си продължа с любимите ми телешко и пилешко месо? - Действително морските храни са съмнителни, особено когато живееш далеч от морето.
Благодаря за информацията.
10.07.11
12:32
Идвай при нас в Бургас, почти същото е :D Единствената разлика е, че бургазлийки са по-хубави от барселонки :P
10.07.11
12:37
Ехх, много сладко беше това. Ама не всички българи са като теб.
10.07.11
12:46
А в подкрепа на това, че сме по-топлокръвни от хиспанци и макаронаджии- Чичо Динко (mi padre :D ) от едно време черпи целия блок с миди и прясно изпечена в гаража рибка на скара в летните юлски и августовски жеги :D Така, че ако имаш път можеш да се включиш ;]
п.с.
Като бяхме лапета единственото условие да получим рибка, беше да обрулим и оберем джанките пред блока, за да ги прави на ракийка после :D :D :D
10.07.11
22:27
introducer, де да бяхме всички така. :)
Ами бих се включила само за купона, иначе, за съжаление, рибата не ми понася. :D
10.07.11
22:37
Значи нищо не разбираш от черносредиземноморска кухня :D
Пък калмари и октоподи едно време дъртия като пътуваше с корабите колко съм ял! Той ми разправяше тогава- “Ти тия нИща дет ти ги нося след време ще ги сънуваш или ще ги купуваме на безбожни цени!”
И дъртанян се оказа прав- я иди ся да си купиш октопод от зоомагазина или Метро :D
10.07.11
22:55
казано от introducer на 10.07.11, 22:37:
Значи нищо не разбираш от черносредиземноморска кухня :D
Пък калмари и октоподи едно време дъртия като пътуваше с корабите колко съм ял! Той ми разправяше тогава- “Ти тия нИща дет ти ги нося след време ще ги сънуваш или ще ги купуваме на безбожни цени!”И дъртанян се оказа прав- я иди ся да си купиш октопод от зоомагазина или Метро :D
introduser само като говориш и ми се прияде :) :) :) ще взема да припаля звяра и за 2часа ще съм в Бургас. :)А как ми се хапват панирани пипала от октопод ако знаеш.....мога да ям само това цяла година и няма да ми писне.
Мнението беше редактирано от Didka Banditka на 10.07.11 22:56.