08.07.11
19:33
Така понеже знам, че от местото се наслагват тоскини в тялото и така нататък се чудех дали може да правя по един пречистващ ден в седмицата в който да не ям месо а зеленчуци повече и плодове като пречистващи ‘’препарати’’ от токсините :) Някой правил ли е такова нещо или да има опит с такава процедура.... и дали според вас има смисъл от такова лишаване от хубаво протеин макар и за един ден ?
08.07.11
21:18
Аз лично за себе си не бих го направил никога , ако имам възможност за месо всеки ден. Ако държиш на пречистваш ден го прави един път в месеца. И спри химията тя повече токсикира !!! :D :D :D
08.07.11
21:21
казано от Anatoli Ivanov на 08.07.11, 21:18:
Аз лично за себе си не бих го направил никога , ако имам възможност за месо всеки ден. Ако държиш на пречистваш ден го прави един път в месеца. И спри химията тя повече токсикира !!! :D :D :D
Ще може ли да дефинираш химия ?
08.07.11
21:27
Химия демек витамин С има в предвид Анатоли :D
Анатоли - имам възможност за сега всеки ден да жуля по половин кило месо та се зачудих за това нещо ама ти си втория човек който ми казва, че би ял месо всеки ден така, че 2-0 :D жуля месото яко :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 08.07.11 21:27.
08.07.11
21:37
И аз кат вас !
Днес омахах 2 кила пилешко филе :D
Вчера и оня ден 1 :D
Иначе и аз на ден принципно пляскам по 500 гр пилешко :P
Мнението беше редактирано от Никола Николов на 08.07.11 21:37.
08.07.11
21:55
казано от Никола Николов на 08.07.11, 21:21:
Ще може ли да дефинираш химия ?
Химията е наука, която изучава състава, структурата, свойствата и поведението на веществата (химичните елементи и техните съединения), както и преобразуванията им вследствие на различни химични реакции. Химията е природна наука, свързана с изследванията на атоми, молекули, йони и други форми на веществата, както и на идеите за енергия и ентропия във връзка със спонтанността на химичните процеси.
На какво ти се основават твърденията за “токсични” ефекти на месото и “пречистващите” такива на зеленчуците. Такива небивалици са подходящи за форума на бгмама, но тук такива твърдения просто....
Чистя се чат-пат - на около 2 седмици имам ден само с пилешко. Препоръчвам - с много масло и плънка ориз и дроб става лудница, сравнително леко се понася този ден :D
То и да спреш ква файда за 1 ден, като в стомаха и из органите и тъканите ти отдаааавна са се натрупали остатъчни продукти (ако такива съществуват) :D
Разбирам ако е за седмица или месец ама за един ден си е пълен та*ак :D
Мнението беше редактирано от Vlado89 на 09.07.11 00:41.
Няма абсолютно никакъв смисъл от такива пречиствания. Преди като са дигали да не би да са се чистили с “храни за зайци” , а са нагъвали колкото могат месо!
09.07.11
08:58
Чувал съм за такива ефекти от постоянната употреба на месо... за това и попитах в това което казвате има логика но реших да питам все пак :P
09.07.11
11:32
Яж домашно конско и не си играй с глупости ;)
казано от kristiancho на 09.07.11, 08:58:
Чувал съм за такива ефекти от постоянната употреба на месо... за това и попитах в това което казвате има логика но реших да питам все пак :P
“Ефекта” от постоянната и прекомерна употреба на месо не се вижда в краткосрочен план, усеща се на по-късен етап, когато започнат да се появяват сърдечно-съдови, ракови и какви ли още не заболявания.
И в отговор на първия ти пост: не, нищо страшно няма да стане, ако един ден в седмицата не приемаш чудовищни количества протеин. Нито ще се разболееш, нито ще загубиш прогреса, за който толкова си се трудил, най-много да ти е по-леко на стомаха :)
И да, един ден е твърде кратък срок за да “изчистиш” това, което е трупано с години, но един ден е по-добре от нито един ден. :)
09.07.11
15:39
До като търсех из гугъла информация по темата попаднах на откъс от една статия за “прекаляването с месо”.
Ето го и откъса :
”Прекаляването с месото причинява рак ?
Широко разпространена е заблудата, че прекомерната консумация на месо може да предизвика появата на ракови образувания, поради канцерогенните вещества, които се съдържат в него.
Учените обаче са потвърдили, че за наличието на такива вещества може да се говори единствено при храните, които са били пържени или опушвани. Консумацията на варено, задушено, обработено на скара месо не крие този риск.”
09.07.11
15:46
моето месо го правя на скара без нищо ( мазнина и т.н. подбравки ) налага се да стържа скарата но това е нищо в сравнение да бухам олио всеки ден :) Очаквах отговор като на Маргаритка мерси много за включването ! :) Анатоли и ти се включи добре с тази информация по-информиран се чувствам вече а това е важно ! :)
Денис - от къде конско отще по-малко от къде ДОМАШНО аз село нямам кон съм виждал 5пъти през живота си ти ми викаш домашно конско :D
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.07.11 15:47.
Едно е сигурно - червените меса покачват риска от колоректален рак. По-опасни са т.нар преработени меса - шунка, филета и др. Относно сърдечносъдовия риск - едно проучване сочи, че консумацията на непреработено червено месо не е свързано с повишен риск от коронарна болест на сърцето и диабет. За сметка на това, консумацията на 50 преработено месо (еквивалента на един хот-дог) е свързано със съотв. 42% и 19% повишение на този риск.
Ето една превеждана от мен статия, сравнително нова, относно червените и преработени меса:
Изследователи от Imperial College London провели систематичен обзор на нови 263 статии относно колоректалния рак, които били добавени към други 749, анализирани като част от предишен доклад от 2007 г.
...
Обзорът категорично сочи, че червените и преработените меса повишават риска от рак на дебелото черво.
...
Според данните, консумацията на 700 червено месо на седмица повишава риск от колоректален карцином със 17%. Приемът на 1400 г. червено месо пък води до 34% повишение на този риск.Рискът е много по-висок при преработените меса. Преработените меса включват шунки, филета (преработени), пастърма, кренвирши, наденици и др. Според доклада консумацията от 700 грама седмица е свързана с 36% по-висок риск от рак, като повишението било право пропорционално с поетите количества.
15 кохортни проучвания, включени в обновлението, сочат, че високите количества алкохол също повишават риска от рак на дебелото черво и ректума, като доказателствата са най-силни относно мъжкия пол.
...Препоръчва се консумацията на червено месо да не надвишава 500 грама на седмица, което се равнява на 5-6 средни порции говеждо, агнешко или свинско месо. Преработените меса трябва да се избягват.
Мисълта ми беше такава, че да - червеното месо повишава риска от този тип рак, но няма научни данни по какъв механизъм и че се касае за някакви токсини, да не говорим за “токсичен” ефект върху организма. Аналогично - фибрите намаляват този риск, но е глупаво да се каже, че “прочистват” организма. Може да се обобщи, че единственият негативен здравен и потвърден от проучвания ефект, свързан с употребата не какво да е месо, а червено, е повишеният риск от колоректален карцином. Затова е хубаво да употребяваме и други типове меса: пилешко, риба
Мнението беше редактирано от forbidden на 09.07.11 16:00.
09.07.11
16:04
ами аз ям сега пилешко филе но като гледам и то влиза в преработените меса... като цяло в деня в който не ям месо може да набавям протеин от мляко, яйца и сирене :) примерно казано... зеленчуците ще са на макс в такива дни :D За момента нещата са доста на кантар като гледам мненията :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.07.11 16:07.
Под филета имам предвид пушените пилешки и свински филета, а не разфасованите непреработени такива.
09.07.11
16:15
а това беше важно май да го кажеш.. моето е сложено охладено във витрина не е вакумирано или пакетирано :) А яйцата, млякото, сиренето и др. източници на животински протеин имат ли подобно действие върху тялото.. т.е. да ги позлвам като заместител на месото в този един ден ? :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.07.11 16:17.
Всичко е вредно и накрая всички ще умрем ;)
Млечните са доста по-преработени и съответно не знаеш какво са им сложили вътре, така че риска при тях е по-голям, от колкото при чистото и непреработвано месо.
09.07.11
16:35
казано от Петко К на 09.07.11, 16:26:
Всичко е вредно и накрая всички ще умрем ;)
Млечните са доста по-преработени и съответно не знаеш какво са им сложили вътре, така че риска при тях е по-голям, от колкото при чистото и непреработвано месо.
ако трябва да кажеш Да или Не на ‘’ден без месо’’ какво ще кажеш Петко ... става дума за 1ден в седмицата - нетренировъчен... Като един от лидерите на този форум е важно да знам мнението ти :)
Лидери? :D
Според мен нищо няма да стане, нито в положителен, нито в отрицателен аспект, така че... все едно :)
Пробвай и кажи как ти се отразява.
09.07.11
16:58
Ами както каза Маргаритка то сега нищо няма да усетя нито в положителен нито в отрицателен аспект... последствията ако има такива изобщо ще са по-късно... Лидер казах, защото си модератор и дълголетен щангаджия :D
Абе... аз тия последствия знаеш ли колко време ги чакам? ;)
Поне от 10 години всеки, който ме познава ми обяснява как ще се разболея и умра от преждевременна смърт с моя начин на хранене.
09.07.11
17:08
казано от Петко К на 09.07.11, 17:04:
Абе... аз тия последствия знаеш ли колко време ги чакам? ;)
Поне от 10 години всеки, който ме познава ми обяснява как ще се разболея и умра от преждевременна смърт с моя начин на хранене.
и на мен ми го казват хора пушещи цигари които се хранят 2пъти на ден с каквото дойде :) Мерси за включването Петко :)
Разлика няма да усетиш на този етап от живота си. Както Маргаритка каза - живот и здраве на по-късен етап и то ЕВЕНТУАЛНО. Има и нещо друго - ти спортуваш! Това е важен факт, защото болестите (в повечето случаи) се свързват може би на първо място с ген, застоял начин на живот, лоша храна, околна среда. Т.е. ако изключим генът, който не зависи от теб, останалото е в твои ръце - ти спортувайки, водиш активен начин на живот, храната е качествена и ако не живееш над някоя уранова мина, недей се притеснява за точно този 1 ден без месо!
Кристианчо защо не пробваш един ден примерно само на риба и салати? Пак е разтоварващ ден вместо да се тъпчеш със млека и други тем подобни :) На мен специално рибата ми действа добре на стомахчето нито ми е тежко,нито гладно.
09.07.11
18:56
Hiya - права си за рибата но до сега не съм се интересувл за нея в магазина все пак освен всичко друго имам и ограничен бюджет :) ако има хуабва риба за 7-8лв/кг защо не и риба :)
Стоянчо - мерси за силните и мъжки думи :D благодаря :)
Гледам темата ми е препоръчана и днес доби някакъв интерес у съформниците дано сме били полезни и на други чудещи се като мен :) четох пък, че ориза намалявал риска от ракови щуротии а аз ям само ориз с пилешко филе :D не само но основно това :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.07.11 18:58.
09.07.11
20:16
Малии,аз ако имах средства за месо всеки ден,хич нямаше да мисля за такъв ден :Д
Впрочем Жиронда препоръчва нискобелтъчен, нискомазнинен ден на всеки .. мисля че 5 високобелтъчни дена. Става дума за пълно лишаване от животински протеин този ден и яко набиване на въглени.
Аз лично от скоро правя такива дни и ми се отразява положително, дори на самата тренировка с тежести.
Протеинът в никакъв случай не е толкова важен, че да не правиш такъв разтоварващ ден на всеки 2 седмици.