10.07.11
14:35
Здравейте колеги, имам няколко бързи въпроса, тъй като явно пак съм разбрал недоразбрал някои неща...
Днес ми се пада зареждащ с въглехидрати ден, и снощи беше едва ли не “голямото пазаруване” на доста продукти богати на въглехидрати. Попринцип в зареждащите ми дни наблягам на пълнозърнеста паста и кафяв ориз, но тази седмица реших да включа и някакъв хляб, че не си спомнях кога последно съм ял нещо подобно :D И така.. разглеждам си аз етикетите на 15-те хиляди вида хляб и попаднах на нещо което.. да кажем че не разбрах изцяло. Вита хлебчетата имат един конкретен “модел” със “шест зърна” - всичко в реда на нещата, издокарали са го хората, но .. Поглеждам етикета с хранителния състав на хляба, и тук се обърках. В съдържанието му пишеше че в 100гр. продукт има 28.5 гр въглехидрати и 21.93 гр. фибри... Което аз не знам как да го разбирам.. фибрите са също въглехидрат, макар и неусвоим от организма ни. Тоест в този конкретен хляб има 28.5 гр. въглехидрат И отделно още 21.93 гр. фибри или има общо 28.5гр. въглехидрати ОТ който 21.93гр. фибри и само приблизително 7гр. усвояеми? Защото аз до сега винаги съм го разбирал по втория начин, но 7 грама въглехидрат в 100 грама хляб ми се вижда повече от абсурдно ;) Благодаря предварително за съдействието и поздрави на всички ;)
10.07.11
14:58
Би трябвало да са 28гр. общо, от които 22гр. са фибри. Т.е. 6-7гр. въглехидрати усвояваш.
На някои етикети си пише “Въглехидрати, от които: захари - еди-колко-си, фибри - еди-колко-си”, но има и етикети, където е написано неясно.
Някои фирми се изхитрят и пишат общото съдържание на фибри(разтворими и не разтворими),така излиза че има страшно много сравнение с други,които пишат само едните.Трудно е да се вярва на етикети.