10.07.11
05:51
Напоследък прекарвам повечко време в bb.com форума и попаднах на тази тема. Повечето от тезисите са подкрепени с проучвания. Обърнете внимание на 2-рия пост. Прегледах почти цялата тема от-до и има наистина интересни неща. Още повече, че много от информацията е актуална и хвърля нова светлина върху сферата с хранителните добавки. Разбира се, аз не приемам всичко за чиста монета, но е интересно да се погледне на нещата и друга гледна точка. Например - арганин,зма,бцаа, ванадил сулфат, хром пиколинат, креатин етил естер, креатин алкинин и всякакви други метил или естер добавки са not worth using (не си струват) или useless (безполезни)
http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=132306613
Темата е на английски, но предполагам голяма част от форума е на ти с чуждия език. Бих се радвал да се зароди подобна дискусия и тук.
От личен опит мога да споделя - глутамин в дози до - 30 гр на ден - неефективен, зма - не видях промяна, бцаа - в дози 20гр на ден - малко по-слаба мускулна треска, но нищо заслужаващо особено внимание, при положение че протеина на ден е на ниво. Ванадил сулфат и хром - не видях ефект. Арганин 10-15 грама на ден - разлика - минимална, просто ходих малко по-напомпан през деня понеже го приемах на 3 приема по 5 гр. Като го спрях и поспаднах, възможно е ефекта да е бил плацебо.
Продукт който скоро ще пробвам - агматин сулфат, нещо като хит е тук в САЩ, но съм леко скиптичен с всяка нова съставка и гръмките обещания. Интересни са и креатин нитрата, както и бета аланин нитрат.
Темата беше редактирана от Vlado89 на 10.07.11 05:52.
Специално за бцаа-то работят,но в далеч по големи дози от тези,които тука болшинството пият и ефект има,не е плацебо тъй като съм правил цикли с фалшиви аас и там съм нямал чак толкова силно изразено....30 грама по време на тренировка и 20на минути преди всяко хранене още 10 винаги самостоятелно,миксирват ли се с друго както препоръчват тук глутамин,уей,ефекта им го забравяте.Ако не се лъжа съм чел доста подробно описание в някой от стероидните форуми,но трябва да се сетя кой....
10.07.11
11:05
Ако погледнем реално на нещата нито една от добавките не си струва!Всичко,което е претърпяло някаква обработка (химична,термична) не си струва парите.За да успокоя душите на скептиците не предлагам да хукнем по полета и паланки да събираме корени и билки,а просто да се запитаме дали наистина си струват парите?За мене най-ефективните добавки са протеина,витамините и минералите,и рибеното масло.Всичко останало е гевезълъци !
10.07.11
11:26
Единствените, които ми спечелиха 100% доверието са суроватъчния протеин и креатин монохидрата :D
Благодаря за интересната тема.
Има доста разнообразна и спорна информация.
Ще е хубаво, ако се обогати с мнения/изследвания на още добавки.
Аз смятам, че всеки трябва да прецени за себе си кое работи и кое не (при него).
10.07.11
16:09
Приемам БСАА предполагам от .....4 години,с малки сподаични прекъсвания
Никой и за нищо на света не може да ме убеди че не работят,като разбира се под работене разбирам ефекта който следя аз,а именно много по бързото възтановяване,както и факта че са незаменими по време на сваляне
Лично аз ги приемам така,преди и по време на тренировка 20тина грама,и вечер още 7 грама,в нетренировъчни дни къмто 15 грама
В интерес на истината на много места съм вижда твърдението че и кофеина не работи,както и бета аланина......което е меко казано нелепо
Наскоро попаднах на тези видеота от Алан Арагон
казано от krali_marko на 10.07.11, 11:05:
Ако погледнем реално на нещата нито една от добавките не си струва!Всичко,което е претърпяло някаква обработка (химична,термична) не си струва парите.За да успокоя душите на скептиците не предлагам да хукнем по полета и паланки да събираме корени и билки,а просто да се запитаме дали наистина си струват парите?За мене най-ефективните добавки са протеина,витамините и минералите,и рибеното масло.Всичко останало е гевезълъци !
Съгласен съм ако става дума за храна, и затова протеинът със сигурност ми е на номер 1 за неща, дето не си струват парите. Всъщност, и без пари да ми дават пак няма да го пия, понеже си имам крава.
От друга страна, сега правя първи опит целенасочено да приемам добавки, по-конкретно кре-алкалин, и честно казано не мисля, че за някакви си 60 лева дето съм ги дал мога да съм недоволен, при положение че след плацебо ефекта вече си има и истински ефект и работните тежести със сигурност се мърдат нагоре (а бях позастоял месец и нещо - два преди това).
Да са много пари разбирам, ама за толкова и до тук да си остане ефекта (въпреки че има още толкова в опаковката и мисля, че ще има още gains) пак ще си е далаверка.
Друг е въпроса дали ще се задържат нещата като свърши, тогава може и да си сменя мнението, ама засега съм доста доволен и не са ми убедителни изследвания, които биха ми казали, че не става, при положение че ми върши работа срещу малко пари.
Кре алкина - монохидрат + сода (baking soda) така го пишат в сайта. Още повече че пиеш по-малка доза от него спрямо монохидрата. Защо тогава просто не си купим монохидрат и да добавим сода ?!?
За креатина и бета аланина, спор няма, помагат. За БЦАА-то, ако си в период на положителен калориен баланс с достатъчен протеин, ефекта си остава спорен. Вече в период на сваляне има далеч по-голяма полза. Рибеното масло, витамините и протеина са неуспорими според мен, допълват режима на всеки един от нас. Не вярвам някои да се храни толкова добре и разнообразно, че да си набавя всички витамини, минерали и макронутриенти само от храна. Просто е трудно изпълнимо и добавките допълват.
Как разбирам дали протеина си струва ? - ами карам само на протеин, не променям диетата си, както и тренировъчния режим. След тренировка пия една доза, две и ако усетя разлика във възстановяването значи ефект има.
Интересен аспект са тестостеронните бустери, но понеже аз съм почти на 22 и нямам нужда от такива все още, не съм ползвал. Някои с опит да сподели инфо ?
Другата глупост е всичко съдържащо HGH sh*t в себе си, го пишат че е безполезно за покачване на мускулна маса. Разбира се има много такива продукти с надписи HGH еди какво си, но в състава им присъствам sleep aid съставки, за които от опит мога да кажа че помагат доста добре. Пил съм мелатонин - ефект има и спрямо изключително ниската си цена (аз си закупих 100таблетки по 3гр за 3$ на Оптимум) е добър избор, ако съня ви не е на 100%. В момента експериментирам с GABA, като започнах с 0,5гр. след 2 седмици увеличих на 1гр, сега съм на 1,5гр преди лягане. 100гр на цена 5-7$. Определено при мен действа, ставам по-спокоен и ми помага да заспя по-лесно (винаги съм имал проблеми от малък със заспиването).
Ще се радвам ако и Стоянчо се включи, понеже преди време е ползвал продукта Cerеbro да сподели впечетления. И след като сега е изчерпан, какъв аналог може да се намери ?
Аз съм чел разни проучвания и въпреки това съм купувал разни неща... ще споделя личния ми опит и наблюдения.
Креатин- пил съм малат, етил естер и още някакъв преди време- всички действат, но никой не може да се сравни с монохидрата! Като пия монохидрат- по 3-5гр 2 пъти дневно без зареждане го пия- още на 10тия ден възстановяването се подобрява и тежестите или повторенията вървят нагоре. При другите форми просто ефекта е по-притъпен- поне така го усещам аз- имам късмета да не задържам вода от моното и не смятам за напред на инвестирам в друга форма.
Бета-аланин- много съм доволен пих може би малко над 2 месеца по 3-6гр дневно и определено ми се подобри издръжливостта и възстановяването добро за 5тренировки седмично. Бих повторил.
Аргинин и сие- напомпване и повече вени- не знам друго. може би ако съм нисък % подкожни да си струва да приемам, за да набъбна мааалко, ама за сега не мисля, че има смисъл... иначе за повишаването производството на растежен хормон мога само да гадая :D
Л-карнитин- дава енергия в комбинация с кофеин си струва, а ако се добави йохимбин става лудница- за второто пил съм 2 пъти, като втория път явно менте пих, щото нищо не усетих и по сантиметъра и като загряване и тн. Пак бих взел и от 2та продукта, но ще внимавам повече за производител на билката.
Рибено масло- по-малко ме болят колената- всъщност не се обаждат въобще- може да е брутално плацебо де, но все пак мисля че има доказано действие тази добавка заедно с витамините. Ако не постоянно поне може би 1/2 от годината си заслужава да се приемат- е при по-високи натоварвания може би и повече.
ZMA- много четох преди да се реша да взема- предимно негативни коментари- но беше евтин продукта и реших да тествам- не очаквам увеличени нива на тестостерон, а просто да си набавя адекватни количества цинк и магнезий- мисля че тия възпаления дето имах се пооправиха и сега си ми останаха хроничните травми. Сънят ми е по-качествен- имам проблеми със съня и спя леко, но откакто приемам зма-то се събуждам по-свеж сутринта дори да не съм спал много.
Аминокиселини не съм пил- комплексни говоря- защото смятам че са скъпи и че с качествена храна човек си набавя необходимото- то това важи за всички добавки де- а освен това нямам някаква внушителна маса, за да има какво да пазя или нещо от сорта- ако не бях вейка може би щяха да си заслужават инвестиция.
Глутамин съм пил сега се сетих- 2 пъти тъкмо и все с креатин монохидрат- вторя път пиех по 20гр поне, но не мога да изразя някакво мнение, с което да изтъкна някакъв ефект- не бих взел отново.
За сега се сещам това- всъщност съм пил един бустер- и то в него има само сигурни неща и бях доволен- говоря за джак3д- то не е точно азотен бустер щото има много малко аргинин и въобще вазодилататори- но си има кретин, бета-аланин и 1,3 диметиламиламин и кофеин- все неща дето работят. Една опаковка слин сейн- за мен ефект нямаше освен такъв свързан с вц-то.
Готина тема : )
Благодаря СКОТ, всяко мнение е добре дошло.
ЗА монохидрата, на същото мнение съм и аз не забелязвам водна задръжка при мен. Дори съм леко скиптичен към цялата тая история с подуването и задържането на вода в организма. Да, тя и да се задържи е в клетката, а не между мускула и кожата че да изглеждаш като плондер.
Иска ми се темата да е за конкретни субстанции, а не за цели продукти. Теми и ревюта на добавки има в сайта колкото искаш, но малко по-научен подход конкретно към всяко вещество би допълнил още повече информацията, която предлага форума.
Има ли някъде конкретно научно доказателство, че insulin mimickers имат пряко действие върху ММ ? Понятно ми е на какъв принцип работят, но изхождайки от повишената инсулинова чувствителност и инсулиновия пик, то това е косвен въздействие (т.е. възможно е да се получи, възможно е и да не стане нищо). Пил съм слин сейн, ами голям хит беше и само по маркетинга, шума и рекламата се подведох. Ефект - може и да е имало но съвсем незначителен, въпреки препоръките за приемането му с над 60гр въглехидрат. Ефекта по-скоро беше от вългехидрата отколкото от добавката :D
Темата наистина е уникално интересна, изчетох доста от нещата, главно тези които ме вълнуват. Незнам дали някой от Вас ги е чел, но в общи линии изкарват почти всичко не както ние си го мислим. Незнам дали сте съгласни с тези теми, лично мене ме съмнява макар да са солидно подкрепени с проучвания.Има твърдения от сорта на, това че няма значение дали се храним 2 или 10 пъти на ден важно е накрая на деня като дръпнем чертата да сме получили необходимите калории и макронутриенти в зависимост от нуждите ни. Друго интересно е, че всъщност от алкохола не се напълнява, дори напротив, стига да се напиваме правилно. Също и гликемичния индекс не влияел особено, на качването и отслабването, както и било невъзможно почти да се предвиди гликемичния индекс на даден въглехидрат когато е смесен с други храни. Също има проучвания които изкарват, че РБД е по-ефективно за сваляне от НВД, или е поне ефективно колкото НВД или кето диети както ги наричат.Имаше още една камара теми които си противоречат с нашите разбирания. Чудно ми е какво мислите по въпроса, може ли да им се вярва?
Аз съм чел почти всичко, не казвам че съм разбрал всичко на 100% правилно, защото английският ми не е чак на толкова високо ниво. Има просто термини и думи, които не ги разбирам, но 90% от инфото, ми е ясно и разбираемо.
Аз лично вярвам на това че РБД е ефективно колкото НВД, от опит и от това което съм чел. Кето режима не го харесвам, не го отричам, но не бих го препоръчал на никого. В това за алкохола има много логика и твърденията са солидни, но аз имам малко по различна гледна точка. 1 бира на ден или пък чаша вино на вечеря, може да донесе само ползи. Прекомерната употреба няма да доведе до нищо хубаво, но прекомерно за всеки е различна величина.
За това да предвидиш ГИ, съм на 100% съгласен. Няма как да предвидиш това което ще се случи в стомаха, нито да кажеш какъв % от храната усвояваш. Там играят толкова много ензими, катализатори и процеси, които все още не са доизяснени напълно от научна гледна точка. Това което ние правим е само да предполагаме и се надяваме. Просто методите ни засега не са достатъчно акуратни, но все пак са някакъв ориентир.
А колко пъти се храниш, казвал съм го и преди - тялото се адаптира, дали ще са 6-7 или 2-3 хранения. Разбира се, каквото и да избереш, няма оптимален вариант. И едното и другото, носят както ползи така и определени негативи. Важното е ти да си го нагодиш към ежедневието си и да го спазваш. И двата типа на хранене ще донесат ползи, ако си постоянен.
Дали отслабваш или качваш е функция на калорииния прием. Може и със сладелед и сладки да отслабваш, но съвсем друг аспект е колко полезно и здравословно е това. Може и да качваш само с джънк храна, ако спазваш макронутриентите, но отново казвам че това е нито полезно, нито приложимо за трениращи като нас. Нали идеята е не да свалиш просто някакви килограми, а те да са колкото се може повече мазнина и по-малко мускул. Същото е и с качването - повече мускул, по-малко мазнина. Затова трябва внимателно да се избира, храната която приемаме.
Радвам се за отзвука, който предизвика темата.
Мнението беше редактирано от Vlado89 на 11.07.11 23:31.
Според мен ако си добавяш достатъчно протеин според нуждите ти от храната няма смисъл да се приема протеин на прах
Съгласен, но не винаги е приложимо и удобно да хапваш, затова са шейковете. :)
12.07.11
10:09
казано от hardrlz на 11.07.11, 23:38:
Според мен ако си добавяш достатъчно протеин според нуждите ти от храната няма смисъл да се приема протеин на прах
Тия които си сложил на картинката си с храна ли са станали такива?
Шейка след тренировка е Н Е З А М Е Н И М:
-Няма високопротеинова натурална храна,която да сработи с мускулите за 15 минури,ако има ,моля нека някой сподели коя е тя
-За моите нужди(ок 50гр протеин след тренировка) аз трябва да се напраскам като мечка,и следователно да спя като такава,което за моя лайфстайл е неприложимо,както и за 99% от лайстайла на хората тук
-нищо не може да се сравни с мобилността на протеина и неговите производни
НЕ МЕ РАЗБИРАЙТЕ НЕПРАВИЛНО,далеч съм от мисълта да подценявам качествата на хубавото месо и хапване,от октомври до март съм изял почти сам 60 кила телешко,къмто 20 свинско,и ..,.честно казано незнам колко пилешко,и това без да броя рибата и шунките които съм купувал и изял
Простичко,на моменти няма как,че и по принцип,ББинга иска храна и суплементация,както всеки спорт апропо:разбира се ако целите са ви да сте мускулест И масивен
Хората,чиито цели са да са плажни и релефни,съвсем спокойно могат да минат и с едни витамини и омега 3, че дори и без тях
Мнението беше редактирано от Dean Petrov на 12.07.11 10:25.
От добавките, които съм пробвал най-забележителни и постоянни резултати съм получавал от креатин монохидрат комбиниран с бета-аланин, както и от доброто старо рибено масло. За витамините мнението ми е че не си струват с изключение на витамин Ц и Д, но задължително приемани с биофлавоноиди (плодове) и ЕМК, също така не трябва да се приемат системно по-скоро при нужда. Повечето енергетици и фетбърнъри не си струват парите, защото подобен ефект може да се постигне с 2 дълги кафета Лаваца.
По принцип преди да си закупя нещо винаги преглеждам изследвания за дадената съставка и едва след това преценявам дали си струва или не. Напоследък експериментирам с различни билки и бих казал (но не категорично), че повечето адаптогени наистина си вършат работата.
12.07.11
12:04
казано от Hvanatema на 12.07.11, 11:36:
Повечето енергетици и фетбърнъри не си струват парите, защото подобен ефект може да се постигне с 2 дълги кафета Лаваца.
А за тези, на които кафето не им действа дори ободряващо, как да постигнат този ефект ? Бърнерите си работят, просто повечето, които залагат на бърнерите в помощ на изгарянето на мазнините, забравят за важността на храненето.
12.07.11
15:37
казано от Vlado89 на 10.07.11, 22:20:
Кре алкина - монохидрат + сода (baking soda) така го пишат в сайта. Още повече че пиеш по-малка доза от него спрямо монохидрата. Защо тогава просто не си купим монохидрат и да добавим сода ?!?
...
рН на содата е около 8, а на креатин монохидрата е малко над 6, така че няма как да стане по-високо рН, колкото твърдят, че е в кре-алкалина. Знам какъв е състава на кре-алкалина и мога да кажа, че има и по-добри формули на пазара, които също не са кой знае какво. Пак разни чули-недочули са се правили на светнати. Да има и NaHCO3 (сода), но има и други неща. Важна е опаковката и да ти се говори бавно и подробно като на идиот, да ти се изтъкват “полезности” на килограм. Между другото, като им написах един мейл на една западна фирма, че глицина няма хирален център като другите протеиногенни аминокиселини и не може да бъде нито L- или D- , и те го промениха в сайта им. Просто са проверили и са решили, че е по-важно да не пишат глупости, отколкото да привличат клиенти с гръмкото “L-” отпред.
Не знам кой идиот (или “находчив” бизнесмен) лансира идеята за циклизацията на креатина в креатинин. Процеса е описан още през 20-те години на миналия век. Най-добрите условия са: над 70 градуса по Целзий, рН около 3.5 и 2 часа време. Не знам къде в организма съществува температура 70 градуса за 2 часа. Специално мои познати ми правиха анализ на GAS-MASS на един от най-евтините креатин монохидрати в БГ и данните след престой 1 час на 37 градуса при рН 3.5; 1,5 бяха съответно 4 и 3% креатинин.
И не знам всички какво са се вманиачили в тези антиоксиданти или рибени масла. ЕРА е с 5 двойни връзки, а DHA е с 6. Всяка двойна връзка е много по-реактивоспособна и подлежи на окисление. Някои масла съдържащи мазнини по-голямо количество от 3 ненаситени връзки са известни като “бързо съхливи масла”. Не случайно по-рано се продаваше ленен безир. Вярно, че ти ги продават в софт-гел капсули и нямат достъп до кислород, ама в организма ги “чакат” доста радикали. И в рибата имало много омега- мастни киселини. Ами има, ама като ги запечеш на 200 градуса във фурната, знаеш ли колко двойни връзки ще останат.
В последно време имам чувството, че само пенсионерите не удрят по един Hot Blood или някоя енергийна напитка преди да свършат някаква физическа работа - не за друго, ами размера на пенсиите не им позволява.
Сега си спомних и за някакъв по телевизията говори за някакви “шлаки” дето се натрупват и трябва да се почистват. Тогава направо се почувствах като на производствена практика по неорганична химия в “Коксохима” на Кремиковци.
И по темата, че се отплеснах. Ефективна/неефективна ми напомня на описанието, което един направи за друг в залата: “Данчо от както взе да пие тези добавки коренно се промени! Преди все беше намръщен, а я го виж сега какъв е ухилен!”.
Протеина замества богато на лесноусвоими белтъчини ядене. Кофеин, йохимбин, тирозин, таурин и някои други използвам често. Предпочитам синтетика пред екстракти, защото знам много добре как се правят, стандартизират и офертират някои екстракти, та както се казва: “А мерси.”.
Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 13.07.11 00:48.
казано от Dean Petrov на 12.07.11, 10:09:
Шейка след тренировка е Н Е З А М Е Н И М:
http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=123915821
В ето тази тема може да се каже, че е оборено това твърдение, което не само ти, ми и аз и почти целия форум спазва. Незнам как сте с английския , но най общо е казано, че набавянето на нужните макронутриенти до края на деня е много по важно от спазването на някакво време, било то преди повреме и след тренировка не е от голямо значение. Което междодругото би трябвало да означава, че и да не закусваме, не е толкова пагубно, както масово се тръби.
По принцип човека не отрича нуждата от протеин след тренировка, но не го нарича незаменим в никакъв случай.
Накратко аз..
Монохидрат - много добре си работи, цената му е супер, след 10тия ден повечко сила, по-малко почивка между сериите. Може би подобрено възстановяване.
Протеин - задължителен е за мен след тренировка, както и понягкога, когато не ми се прави нищо за ядене или съм в движение, винаги мога да трясна един протеин с кисело мляко, или просто шейк.
Бета аланин - пил съм, много ме кефат бодличките, но да мина на актуалния въпрос. Ами тва чудо иска натрупване, а аз като го пих не испих достатъчно, но въпреки това подобряваше възстановяването между сериите. Пих го заедно с интраболик и имах много добро възстановяване.
Глутамин - Значи глутамин не съм изпил много, към 1 килограм, което не е малко де, но определено с него се възстановяваш по-бързо и най-важното сутрин като стана съм много отпочинал и съм готов за новия ден, не да съм като блъснат от камион.
БЦАА - Ами тук не съм много доволен. Когато чистих с тях, пиех по 20-25 грама (преди и след кардио на гладно), и въпреки всичко изгубих много мускулна маса. Пил съм и екстенд, по 7-8 лъжички, преди, по време и след тренировка.. абе или трябва да се пият 30+ грама (понеже съм и 105кг де), ама аз лично не съм и усетил кой знае какво подобряване във възстановяването. Екстенда го пих зимата, заедно с много храна и блъскане, но така или иначе като се тъпча и качвам, никога нямам проблеми със възстановяването.
Мелатонин - колкото и странно да звучи съм пил 2-3 месеца, понеже бях 2ра смяна на училище и изведнъж минах първа, а ставах в 11 сутринта, когато бях втора смяна. Ами, като го изпиеш 3 мг мелатонин, след 30 минути си като смачкан, много ти се спи.. поне при мене беше така. Добър продукт е, за 2-3 седмици свикнах да ставам рано, но има един шибан проблем. Е от него сутрин уникално трудно се става честно, все едно не съм спал, това е малко кофти, но който знае, че го чакат 15-6 часа бачкане/учене/фитнесче каквото и да е, трудно нещо ще го спре (слаба воля ;Д)
Синефрин - Нищо не усетих тук, пил съм и кофен и 2те са на примафорс, освен, че от кофеина ме боля главата друго немога да кажа. Май тия примафорс само боклуци продават. Повече от тях няма да си взимам.
Анимал флекс - Е, тоя продукт доста ми заздрави ставите - китки,лакти доста ме боляха при упражнения като бицепсово сгъване и фреснко разгъване, но всичко мина след 2рата седмица. Изгоден е продукт а и може да се правят 2 цикъла по 22 дена, така че е супер ;-) Намаляха и болките в коленете от растежа, като че ли..
казано от Mon coeur est a vous на 12.07.11, 12:04:
казано от Hvanatema на 12.07.11, 11:36:
Повечето енергетици и фетбърнъри не си струват парите, защото подобен ефект може да се постигне с 2 дълги кафета Лаваца.
А за тези, на които кафето не им действа дори ободряващо, как да постигнат този ефект ? Бърнерите си работят, просто повечето, които залагат на бърнерите в помощ на изгарянето на мазнините, забравят за важността на храненето.
Намаляваш постепенно кафето като накрая го спираш, за да ти се изчистят рецепторите. Докато не го пиеш си вземи тирозин по 1-2 гр. на ден, така ще оправиш донякъде проблемите с настроението и енергията.
Колкото до това дали бърнърите горят мазнини, сигурно е така, но повечето залагат на основна съставка кофеин, защото той е доказан, че си върши добре работата в тази насока. Тогава защо да даваш пари за един куп излишни съставки като можеш да пиеш 1 приятно ароманто кафе преди тренировка ?
12.07.11
19:14
Защото не всички състваки в един бърнер са с единтично действие, кафето не замества действието на йохимбина например(поне спрямо изследвания и тяхното действие).
13.07.11
09:22
казано от danito0o на 12.07.11, 16:03:
Шейка след тренировка е Н Е З А М Е Н И М:http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=123915821
В ето тази тема може да се каже, че е оборено това твърдение, което не само ти, ми и аз и почти целия форум спазва. Незнам как сте с английския , но най общо е казано, че набавянето на нужните макронутриенти до края на деня е много по важно от спазването на някакво време, било то преди повреме и след тренировка не е от голямо значение. Което междодругото би трябвало да означава, че и да не закусваме, не е толкова пагубно, както масово се тръби.
По принцип човека не отрича нуждата от протеин след тренировка, но не го нарича незаменим в никакъв случай.
Дани!Прилагаш шаблони към уникалния си организъм!
Статии....ти знаеш ли какво се случва с мен ако спра следтренировъчната суплементацияв?Изпаряване,и това ти го гарантирам на 100%,понеже имам много години зад гърба си
Да,закуската има значение,за мен най вече има значение вечерното хранене,ако искам да свалям никаква храна,било дори и казеин преди лягане,това спази ли се,нямам проблем,и вайс верса,ако ще качвам обратното
Ми то по тази твоята логика дай да се нахвъляме веднъж дневно като свине и воала,хем пестим храновреме,хем ще ни е 6,нали сме си приели калориите дневно
казано от danito0o на 12.07.11, 16:03:
Шейка след тренировка е Н Е З А М Е Н И М:http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=123915821
Напълно съм съгласен с теб . Деане това не са статии това е бразирано на изследвания и проучвания .. ти кат искаш си пий казеина и си мисли , че ако не пиинеш казеин преди лягане минаваш в катаболен режим (което е още 1 мит)
Мнението беше редактирано от hardrlz на 13.07.11 10:12.
казано от Dean Petrov на 13.07.11, 09:22:
Ми то по тази твоята логика дай да се нахвъляме веднъж дневно като свине и воала,хем пестим храновреме,хем ще ни е 6,нали сме си приели калориите дневно
То това, не е моята логика, но в статията се твърди, че проучванията не отчитат никаква разлика в това дали се храним примерно 2 пъти на ден или 5 пъти на ден стига да набавяме нужните количества макронутриенти нужни ни за целите.Междодругото има поне 4-5 статии на тази тема, за честотата на хранене. А относно едно единствено хранене на ден, според статиите, а и според мене не е подходящо защотото е трудно да погълнеш да речем 200 грама протеин на едно ядене 200 грама въглехидрати и 100 грама мазнини. А дори да успееш е страшно трудно после цял ден да не опитваш дори абсолютно нищо.
Колега, надявам се не ми приемаш мненията като лична нападка, държа да отбележа, че макар да съм ги чел тези статии вече продължавам да ям по 3-4-5 пъти на ден и да пия протеин след тренировка.
Добре де нещо не мога да го схвана това с 1-2 яденета на ден. Аз ако трябва да приема теоретично 200 грама белтъчини и това стане само с едно хранене, според логиката на хората подкрепящи тази теза организма ще си усвои нужните му белтъчини което честно казано не ми се вярва отделно че порцията храна която трябва да изям ще бъде доооста голяма.
Ако може да направя и едно глупаво сравнение с водата аналогично с тези теории за 1 хранене на ден. Ако аз като трениращ човек трябва да пия средно по около 4 литра на ден то по логиката на хората подкрепащи теорията че 1-2 хранения стигат то излиза че мога да си ги изпия тези 4 литра наведнъж и тялото ще си усвои нужния порцион за деня.
13.07.11
17:14
Има безброй проучвания и всички гласят различно ,според мен всеки организъм реагира различно към това колко пъти се храниш за някой стигат 2-3 пъти на ден за някой като мен 7-8(иначе умирам от глад постоянно) същата работа е и с добавките при някой действат при някой не аз лично за сега каквото съм пил всичко си е било на ред специално за БЦАА-то при мен върши перфектна работа от страна на възстановяване,смазвам се тренировки всеки ден и доста ми помага с възстановяването Монохидрата съм го признал тая зима качих стабилно сила и кг въпреки че изпиках 2-3кг беше добре,Протеина няма да го коментирам той си е задължителен поне според мен.Различните бърнери там е 50на50.
казано от Dean Petrov на 13.07.11, 09:22:
Статии....ти знаеш ли какво се случва с мен ако спра следтренировъчната суплементацияв?Изпаряване,и това ти го гарантирам на 100%,понеже имам много години зад гърба си
Напълно възможно е да се случва.
Ако се случва, значи има нещо излишно - дали ще са излишни мускули, дали друго, все тая. Нещо, което организмът не възприема като необходимо. И изпаряването ще продължи докато има излишно, когато останат нещата в границите на това, което тялото е предвидено да носи, ще се спре.
Защото колкото и да са уникални организмите, от толкова хора дето съм виждал да тренират яко и точно протеина на прах да не го помирисват даже все един щеше да има да се е изпарил до край, ама не би :) Изпарява се само това, което не трябва.
За мен точно протеинът на прах ми е напълно неясен като смисъл, за конските дози бцаа примерно съм чувал добри отзиви, но досега никой не ми е казах “бах, от тоя протеин се възстановявам много добре”.
Мнението беше редактирано от G33K на 13.07.11 22:11.
G33K каза нещо много важно, което никой не отчете. Тялото е пригодено да носи мускули в определени граници, за да надхвъриш тази граница трябва постоянно да го форсираш, което незнам хубаво ли е, лошо ли е. Самата структура определя доколко можеш натурално да качиш и да поддържаш сравнително лесно. Всичко отгоре, става на зор, с добавки, много храна, изродски тренировки и т.н. Но намалиш ли темпото, тялото ще те върне обратно в нормата, и ще стопи излишната натрупана маса (не говоря за мазнини).
По тази аналогия, хубаво ли е да карате едно кола постоянно в червената зона на оборотомера ? Не е ли същото, което някои от нас правят с телата си ? Замислите се какъв ефект ще породи това след време...
Мнението беше редактирано от Vlado89 на 14.07.11 20:30.
Мусля, че много се впрягаш ;) Какво значи след време? Кога? Ще ти стане ли нещо наистина според теб, или не? Хората се тровят с какво ли не, наркотици, алкохол и им няма нищо, ти цял живот се храниш що годе добре, а да си призная има и доста логика в твърдението на геек, но все пак..А до това незнам как така вие изведнъж как почвате да спадате, от тия ‘изродски тренировки и перфектно хранене’, като си натрупа тялото едва ли ще го загуби лесно, хапвай си, тренирай си, колко хора познавам спазват к*р режим, и изглеждат много добре.. ;-)
казано от Vlado89 на 14.07.11, 20:29:
Всичко отгоре, става на зор, с добавки, много храна, изродски тренировки и т.н. Но намалиш ли темпото, тялото ще те върне обратно в нормата, и ще стопи излишната натрупана маса (не говоря за мазнини).
По тази аналогия, хубаво ли е да карате едно кола постоянно в червената зона на оборотомера ? Не е ли същото, което някои от нас правят с телата си ? Замислите се какъв ефект ще породи това след време...
В интерес на истината, изродските тренировки си трябват, понеже дори най-слабите по заложби имат доста висок таван на натуралната сила и доста работа докато го стигнат.
Но за мускулите и масата си е така, ако някой се стапя или отслабва ако не си вземе протеинчето или е плацебо (често срещано), или има нещо излишно. Хора на по 40+ години имат точно толкова мускули, колкото и като са се борили състезателно на 22-3 и за последно са тренирали сериозно на 32-3 - всичко, което ти е предвидено да имаш си остава, но ако си напомпиш ръцете до 50 санта сигурно ще се стапяш, то това не е човешко... :)
Та в тоя смисъл протеинът на прах не го виждам като много полезен, защото колкото ти се полага ще си качиш и с литър - два прясно мляко след тренировка, пък “екстрите” (ако приемем, че ти дава такива) са ако не много, то поне в някаква степен, вървене срещу природата ти.