11.07.11
04:49
казано от Тихомир Велев на 30.06.11, 11:51:
1. ако искате да отслабнете е много по-важно качеството на храната, отколкото нейното количество. Това е показано в множеството изследвания на VLCD (Very low calorie diet) от по 800 калории.
2. Дори и при по-голям дефицит (при ядене на качествена храна), стига да има включени силови упражнения, загубата на мускулна маса дори и да я има ще е абсолютен минимум. Като тук естествено не трябва да се прекалява и с тренировките.
3. Няма такова нещо като забавяне на метаболизма, както и няма такова нещо като starvation mode.
4. Броят на храненията е без значение. Честото хранене има други преимущества, но влияе слабо/нищожно при отслабването. Това се показва и при режими като IF и Warrior Diet.
5. Няма значение дали режима е Atkins, РБД, IF и т.н. В дългосрочен план загубата на тегло е една и съща. Просто метода е различен.
6. Загубата на мускул е нещо трудно постижимо, стига да се тренира силово разбира се.
7. Фитнеса и силовите упражнения оказват невероятно положително влияние върху човешкото тяло.
8. Човешкото тяло е супер машина!
1. Съгласен съм. В допълнение само ще отбележа, че от 3-те макронутриента протеинът е най-важният.
3. Съгласен съм.
4. И да, и не :) Като цяло си прав. Разликата в броя хранения се отразява на разликата в апетита. Ако приемем, че стандартно храненията са 3. Ако ги увеличиш като бройка няма да има значение. Ако ги намалиш - ще има. Т.е намалянето от 3 надолу оказва значително влияние въху апетита. (който се интересува ще му дам изследване)
С 5., 7. и 8. също съм съгласен :)
В 2. и 6. казваш горе долу едно и също... звучи добре, но не бих го приел на лека ръка. Имаш ли някаква достоверна информация, изследване или нещо друго? Това е много, много важен въпрос за нас, трениращите, и е хубаво да се разтърсим за изследвания по въпорса. Ако имаш, бих се зарадвал на нещо за четене по този въпрос :)
11.07.11
09:08
казано от Ради Хаджирадев на 11.07.11, 04:49:
В 2. и 6. казваш горе долу едно и също... звучи добре, но не бих го приел на лека ръка. Имаш ли някаква достоверна информация, изследване или нещо друго? Това е много, много важен въпрос за нас, трениращите, и е хубаво да се разтърсим за изследвания по въпорса. Ако имаш, бих се зарадвал на нещо за четене по този въпрос :)
Имам няколко на брой под ръка, а в нет-а е пълно с такива. Според това, което ми е известно на мен, загубата на мускулна маса може да се случи поради три причини:
- Саркопения (sarcopenia) - Терминът саркопения се използва за означаване на бавната, но прогресивна загуба на мускулна маса и сила с напредване на възрастта. Промени в храненето и двигателната активност (намалена) са главната причина.
- Кахексия (Cachexia) - крайна степен на изтощение на организма, рязко измършавяване. Наблюдава се при тежки хронични заболявания, особено при злокачествени тумори, като се съчетава с изразена дехидратация, анемия, мускулна атрофия.
- Претрениране - тук е ясно. Намаляване на нивата на тестостерона и увеличаване тези на кортизола, като последния при продължително време има лошо влияние не само на мускулната ни маса. Тук прибавям и неправилното хранене като един от главните фактори водещи до претрениране. Ненабавянето на минимално количество протеин особено, както и достатъчно калории.
Изследвания:
1. Facts, noise and wishful thinking: muscle protein turnover in aging and human disuse atrophy - казва се, че заседяването и неизползването на мускулите води до намален протеинов синтез, което от своя страна води до “анаболна резистентност” и загуба на мускулна маса. Извод - тренирайте и стимулирайте мускулите си!
2. Interplay of Stress and Physical Inactivity on Muscle Loss: Nutritional Countermeasures1,2 - тук отново се споменава, че липсата на двигателна активност води до повишен протеинов катаболизъм. Казва се също така, че един от най-важните фактори за избягването на мускулна загуба и намаляне на катаболизма е приемането на аминокиселини с храната т.е. яжте достатъчно протеин.
3. Role of dietary protein in the sarcopenia of aging - споменава се, че приемането на повече протеин от 0,8гр./кг. може да увеличи протеиновия синтез, а прибавянето на силови упражнения помага недвусмислено.
4. Signaling pathways perturbing muscle mass - обяснява кахексията и според мен показва, че това е генетично заболяване и поне засега е необратимо.
5. Moderate Exercise Attenuates the Loss of Skeletal Muscle Mass That… - това е много интересно изследване. Важно е да се обърне внимание, че натоварването, на което са били подложени обектите е аеробно. Опитът показва голяма загуба от 4% активно тегло при хората, които не са тренирали и загуба само на 1% активно тегло на тези, които са тренирали. Забележете, че загубата е изцяло при бързите мускулни влакна, защото те се тренират анаеробно, а не аеробно. Бавни мускулни влакна, които са тренирани са непокътнати, че даже са се увеличили.
Груби и неприложими за всички сметки показват, че ако 80кг. човек отслабне със 7-8кг., максимум 1кг. ще бъде загуба на мускул. И пак насочвам вниманието към факта, че натоварването в изследването е само аеробно.
6. Exercise but not diet-induced weight loss decreases skeletal muscle inflammatory gene expression in frail obese elderly persons - изслеването показва, че при отслабването, хората които не са изпълнявали физически упражнения са изгубили 3кг. активно тегло. Хората подложени на физическо натоварване са увеличили активното си тегло с близо 2кг. Тук натоварването е аеробно + анаеробно.
7. Whole muscle contractile parameters and thickness loss during 35-day bed rest - показва ефектите от обездвижването.
8. Physical Activity, Inflammation, and Muscle Loss - казва се, че физическото натоварването контрира саркопенията.
9. Active vs. inactive muscle - показва разликата между активен и неактивен мускул.
10. Effects of Resistance vs. Aerobic Training Combined With an 800 Calorie Liquid Diet on Lean Body Mass and Resting Metabolic Rate - показва, че няма загуба на активно тегло дори и при 800 калорийна диета.
Има още много изследвания из нета. За мен тези са достатъчни да си направя изводите, че можеш да изгубиш мускул (дали при отслабване или при качване), само ако не доставяш достатъчно протеин на тялото си, тренираш само аеробно (което пак е по-добре от нищо) или претренираш (не оставяш възможност на тялото ти да се възстанови). Естествено, не изключвам и хормонални проблеми, но това е вече отделна тема.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.07.11 09:10.
11.07.11
10:57
казано от Valdis на 02.07.11, 14:32:
Я марш в залата!!! :D :D :D Тези усилия дето ги хвърляш в откриването на философския камък, ако ги оползотвориш във залата няма да има нужда да изпадаш в подобни размишления ;)
Това тишо,това!
Кво толкова си се размислил,за % мазнини,?!?Ти знаеш ли колко добре изгледжа един мъж на 120 кила тегло и 20% подкожни мазнини?
Разбира се,всичко е въпрос на вкус,,ако ти харесва на си 75 кила с 6%,чудесно!
Хубави неща си написал,само където аз ако приемам по 800 калорикина ден не само ще загубя маса,но и ще се изпаря вакуумо за има няма 3 месеца с този моя лайфстайл
Пак Валдис,ти го е казал,всичко е строго индивидуално,ако не беше,всички щяхме да сме или много глупави,или много силни,или Айнщаиновци,да,ама не сме
няма,и няма да има формула за това...освен ако след 100тина години не ни променят ДНКто,да е еднакво добро на всички
Еди кой си имал еди кви си предмишници с 6% мазнини....а знаеш ли хора с кви к*р**е има?по 25 санта,ей такова цигане имахме в казармата,кинта и 30
Така че тия теми,по добре не си ги и помисляй,вкарваш се във филми само,качи 20тина кила,и тогава мисли как да намаляваш % мазнини
Информативен пост Велев. И аз се увличам в прегледа на изследвания или техни ревюта, жалко е само, че повечето добре контролирани изследвания са с аеробно натоварване и често нетренирани хора, диабет, затлъстяване или доста възрастни индивиди, отколкото тези с атлети, и анаеробно натоварване... Смятам че такива изследвания биха имали дори по-добри резултати, поради разликата в продължителността и метаболизма на осигуряване на различните натоварвания.
За “starvation” режима и загубата на мускул, мисля и да, и не. Доста е индивидуално, някои хора имат генетичен късмет, висок тестостерон, добра лептинова чувствителност и ниски нива на кортизол, дори да са с по-висок процент мазнини. “Заложната точка” също играе роля според мен, Някой на 9% мазнини със заложна точка 15%, би губил по-малко мускул от някои на същия процент мазнини със заложна точка 20% или ако и двамата имат еднаква точка, то по-добрия резултат би дошъл при този с по-добър хормонален профил. За starvation-а, мисля че правилното излизане от диета е от особено значение, за жалост две неща, който се сещам, че не могат да бъдат променени са заложната точка и лептиновите нива (правопропорционални на количеството мастна тъкан)... Сичко тва ме подсеща, че реалността е някакси гадна. :D
Сещам се за една статия, не е конкретно свързана с темата, но все пак ще я линкна:
Initial Body Fat and Body Composition Changes
Мнението беше редактирано от stenli на 11.07.11 11:16.
11.07.11
14:14
казано от Тихомир Велев на 11.07.11, 09:08:
... можеш да изгубиш мускул (дали при отслабване или при качване), само ако не доставяш достатъчно протеин на тялото си, тренираш само аеробно (което пак е по-добре от нищо) или претренираш (не оставяш възможност на тялото ти да се възстанови).
Много хубав пост. Мерси за инфото. Разгледах ги нещата. Кофти си е че изследванията не са на сериозно трениращи атлети и на интензивни анаеробни натоварвания. Всички се надяваме да излязат по-близки до нашия начин на живот :)
Това, което казваш е вярно, но не е нова информация. Ясно е, че ако искаме да смъкваме мастна тъкан и да запазим мускула ни трябва анаеробно натоварване, достатъчно протеин и BCAA от него (или допълнително приета). Известно ни е и че трябва маалко да се олекотят тренировките когато сме на строга диета, за да избегнем претренирането.
Въпросът беше в това, че казваш, че е лесно да се запази мускула. Ясно е с какво можем да подпомогнем процеса, но мускулът винаги си остава застрашен. След половин година ще чистя, та ще я тестваме пак тази теория :P Както и да е.
Сега обаче тези дискусии ме навеждат на други размисли... HIIT. HIIT не е чисто аеробно трениране. Може би ефективността му и предпазването на мускула при този вид натоварване (спрямо монотонното кардио) се крие точно в анаеробните интервали. На някой ще му звучи сякаш преоткривам топлата вода.. Това са неща, които знам от много време, но никога не съм се пробвал да си ги обясня. Може би ефектът не е в самата цикличност на интензитета, а точно в това, че имаме силно анаеробни интервали (think)
P.S. Последното май доста измества дискусията, но си го мислех, та реших да ви го споделя :)
11.07.11
16:08
Знаете ли, мисля си, че има защо повечето изследвания да се правят с пълни и нетренирани хора. Ако трябва да направим едно генерално сравнение между пълен човек, който не спортува и човек, който има приличен процент мазнини и спортува, атлета би трябвало да е в по-добро здраве, нали така? Тялото на атлета ще функционира много по-добре, нали? Тестостерон, инсулинова чувствителност, гликоген, кардиоваскуларна система...всичко. Защо тогава да изследваш нещо, което работи добре, за да се опиташ да го накараш да работи още по-добре, вместо да се опиташ да накараш счупеното да работи като другото.
Тук използвам много странни думи и не ме разбирайте погрешно. Нямам против пълните хора, но именно те се нуждаят от промяна, а не вече променилите се. Отделно, щом един нетрениран дебел човек може да запази мускулната си маса, защото тренираният да не може? Особено след като на теория функционира още по-добре. Има логика, нали? :)
Въпросът беше в това, че казваш, че е лесно да се запази мускула. Ясно е с какво можем да подпомогнем процеса, но мускулът винаги си остава застрашен.
Именно. Мускулът винаги е застрашен. Какво трябва да правим, за да го предпазим? Много просто - да се храним правилно и да спортуваме. В един такъв “здравословен” човек мускулът е застрашен, от вредните навици. Тук не става за подпомагане на процеса, а за поддържане на процеса. Ако живеем качествено ще поддържаме процеса т.е. той се превръща в нещо нормално.
Въпреки всичко, се постарах да намеря няколко изследвания, в които обектите са атлети. Наистина трудно се намират. В смисъл, че има много, но не и точно по темата. Ето какво намерих:
1. Increased Protein Intake Reduces Lean Body Mass Loss during Weight Loss in Athletes - показва, че приемането на 2 пъти повече протеин от RDA по време на отслабване сваля загубата на мускул с до 3 пъти. При 1.5кг. свалени, загубата на мускул е 300гр. И това е при 40% намаление на калориите. При 2800 калории (примерно) за поддържане това означава отслабване при 1680 калории.
3. Effect of two different weight-loss rates on body composition and strength and power-related performance in elite athletes. - това изследване е особено интересно. Тук се сравнява дали е по-добре да отслабваш с 0,5 или 1 кг. на седмица. При първия случай дефицита е 20%, а във втория 30%. В първия случай атлетите са повишили мускулната си маса, а във втория са я запазили, но не са загубили от нея. Имам и цялото изследване на pdf ако някой го иска.
4. How do exercise and diet compare for weight loss? - тук има и едно pdf-че, където е описано изследването.
5. Is It Possible To Maintain Lean Body Mass And Performance During Energy-restriction In Elite Athletes? - дам, има и такива линкове, в които трябва да платиш, за да видиш това, което търсиш. :D
Въпросът, който разискваме е строго индивидуален. Едни губят мускули, други не. Въпреки наличието на изследвания, които твърдят и обратното, аз съм далеч от мисълта, че няма загуба на мускул. При катаболен режим на тялото няма как. Въпросът е, че тази загуба е нищожна. Да изгубя 1кг. мускул за сметка на 10 изгубени чисти мазнини е нищожно. Само си представете как изглеждат 10кг. мазнини. (whew)
Ради, относно HIIT и аз съм любопитен от известно време, но още не съм се захванал да се разтърся какво, как и защо. Скоро. Най-вероятно отново се дължи на факта, че тялото работи главно в анаеробен режим, както при силовите тренировки.
Поздрави!
Отделно, щом един нетрениран дебел човек може да запази мускулната си маса, защото тренираният да не може?
При единия има много мускулна маса и по-малко мазнини, а при другия - обратното.
Също така, трениращия е подложен на постоянни физически натоварвания и стрес и има по-големи нужди от качествени хран. вещества и се предполага, че е свикнал да получава нужното, а при другия, физическото натоварване и стимули тепърва започват, както тепърва започва и храненето с “повишена/достатъчна доза протеин”.
Сравняваме начинаещ и елитен атлет:
При първия, почти всичко работи. И с недобро хранене и с доста извратена програма, ще има резултати.(*при добро хранене и добра тренировка, резултатите ще са по-добри!) При втория, недобрата диета и тренировки, ще го върнат в първи клас.
“Да изгубя 1кг. мускул за сметка на 10 изгубени чисти мазнини е нищожно. Само си представете как изглеждат 10кг. мазнини.”
Предполагам, че това е доста добро съотношение. Откъдето и да го погледнеш, загубата на 10кг мазнини е много сериозно нещо.
Сетих се за онази тема, в която един младеж, искаше да свали 10кг за 20 дни, без да губи мускулна маса.
Не знам, как може да го направи.
Всъщност е 10кг мазнини е повече от сериозно, поне за всеки, който не е с много наднормено тегло.
Предпочитам да си представям, как се качват 5кг мускул и 1кг мазнини ...е т’ва е прогрес. :)
12.07.11
09:21
Добра логика, 6th. Бях забравил да помисля, за основните неща, но все още нещо ме кара да си мисля, че по-добре функциониращото тяло ще се справи не по-зле от другото. Иначе съм съгласен с теб.
Предпочитам да си представям, как се качват 5кг мускул и 1кг мазнини ...е т’ва е прогрес.
Това си го мисля още от както прочетох думите на Менцер, че на човек му трябват само 16 допълнителни калории, за да качва мускул. Въпросът е, да намеря и отделя известно време да поразгледам из Интернет какво ще кажат. Предполагам е някакво напаснато съотношение на тренировки и хранене, но тук вече индивидуалността ще е повече от обикновеното.
Лично за мен,мускул се губи мнооооого трудно!2-3 дена без храна според мен отново няма да те накарат да загубиш мускул,та нали затова са мастните резерви?!
12.07.11
10:13
Ами не е точно така. Няма да се стопиш за 3 дни, но при пълен глад тялото започва да навлиза в кетоза, а в началната фаза, докато тялото се приспособи да използва големи количества кетони и мастни киселини, се използва доста протеин за енергия. При пълен глад този протеин ще дойде от мускулите ти. След известно време (около 1-2 седмици) използването на протеин намалява рязко и тялото започва да разчита предимно на кетони (за мозъка) и мастни киселини, които идват от мастните резерви, за мускулите.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 12.07.11 10:13.
12.07.11
10:17
казано от Иван Манолов на 12.07.11, 10:06:
Лично за мен,мускул се губи мнооооого трудно!2-3 дена без храна според мен отново няма да те накарат да загубиш мускул,та нали затова са мастните резерви?!
АбсИлюнтно невярно твърдение.
Знаеш ли,2008ма,строих един ветропарк на морето няколко месеца,зимата ,температурите бяха от -5 до - 20,както се досещаш на много ветровито,влажно и особено студено място
Такъв студ не съм брал през живота си
От 106 килограма с 16% мазнини за 3 месеца отидох на 88 същия процент мазнини,като съм тренирал,смея да твърдя дори по интензивно от преди,калкулирайки и хамалогията през деня,а тя е беше никак малка
Храната апропо беше юнашка
Особено в студа,масните резерви си заминават последни,щом има мускул особено,на организма са му много по важни в студа,пазейки вътрешните органи,отколкото някакви си ненужни протеинови влакна :)
все още не мога да разбера защо сравнявате затлъстели и неактивни хора с трениращи? голяма част от първите имат доста бавен метаболизъм и съвсем ниска мускулна маса. ако един човек има минимално количество мускули то ако се подложи на силови упражнения е доста вероятно да запази мускулите си дори и при ниски калории. тялото му няма да разгради мускулите просто защото те са вече на абсолютния минимум. само за сравнение - преди да почна да тренирам с тежести ако ми се наложи да мъкна 3-4 кг покупки от пазара /20 мин разтояние/ и после ръцете ми трепереха от изтощение. сега нямам този проблем. представете си преди колко минимална е била мускулната ми маса. така е с всички хора водещи заседнал начин на живот без или с минимално движение. един затлъстял човек има повече мазнини отколкото мускули - съответно е по вероятно да загуби мазнини, а един атлет има повече мускули от колкото мазнини - съответно е по вероятно да загубу мускули.
има и още нещо - често се счита че базовия метаболизъм на средно-статистическия човек е 2000 калории. но дали е толкова и при обездвижените хора? може и да е по малко. при затлъстяла жена например може да 1700 калории. ако тя се постави на режим от 1200 калории то тогава разлика с базовия метаболизъм е 500 калории - точно толкова колкото се препоръчва при повечето режими за сваляне на кг. но ако един атлет има нужда от 2500 калории за да поддържа тегло, то ако започне диета с 1200 тогава разликата става 1300 калории, което е доста.
в общи линии тялото е устроено така че да може да издържи възможно най-дълъг период с минимална храна. мускулите потребяват доста енергия и по този начин пречат на тялото да намали разхода на енергия при гладуване, затова е нормално тялото да иска да се “отърве” от тях и да си задържи мазнинките. това е нормално за тялото, но всички ние трениращите се опитваме да излъжем тялото с цел да постигнем някаква визия. като непрекъснато повишаваме тежестите при тренировки “лъжем” тялото да натрупа мускули, които не са жизнено важни за съществуването. чрез диети и добавки “подлъгваме” тялото да изгори мазнините, които са му необходими. но има и методи, чрез които тялото се противопоставя и просто всеки трябва да намери най добрия начина да излъже своя метаболизъм.
и ... спирам защото стана дълго.
Да мускул не се губи толкова лесно, но Велев е прав, повече мускул би изгубил на 2-3, отколко 8-9 ден (снимката долу).
Ако сте погледнали статията в горния ми пост, там става въпрос за P-Ratio (partitioning ratio), има хора който слагат 5кг мускули за 1кг мазнини, но те са рядкост и в повечето случаи са хардгейнъри. Още по-рядко се срещат хора с адски лошия късмет да имат 50/50 p-ratio, тоест качват, чистят, цикъла се завърта и в изходна позиция са там от кадето са започнали, и в двата периода връщат и губят резултатите си. Абе мисля че имаше някаде там статия в 2 или 3 части за p-ratio, ако я изровя ще я пусна.
Мнението беше редактирано от stenli на 12.07.11 12:55.
12.07.11
13:51
Dean Petrov, за мен е абсолютно нормално ако имаш прекалено много мускули, да изгубиш първо от тях. Пък и зависи как си ги направил, с какви тренировки, с какви добавки, с какво хранене...
По принцип:
Дебелите (голям процент подкожни мазнини) когато отслабват губят по-малко мускули от слабите.
Слабите (нисък процент подкожни мазнини) пък когато качват, качват повече мускули отколкото мазнини.
Като разбира се особеностите на околната среда (различните стресови фактори) могат да променят до известна степен това.
12.07.11
14:07
казано от 6th на 11.07.11, 18:19:
Сравняваме начинаещ и елитен атлет:
При първия, почти всичко работи. И с недобро хранене и с доста извратена програма, ще има резултати.(*при добро хранене и добра тренировка, резултатите ще са по-добри!) При втория, недобрата диета и тренировки, ще го върнат в първи клас.
Точно! При много мускулест човек (нека го наречем културист) мускулите са повече от необходимото, от гледна точка на организма, и той го смята до някъде за абнормално. Отделно те са активна тъкан, която дори само за поддръжка иска много енергия и ресурси. Като почнеш диетата организмът вижда, че и мазнините, и мускулите стават излишни. Тук вече навлизат и разни фактори като ген и т.н., които може би определят съотношението между разгражданата тъкан (мускулна или мастна).
Другите го казаха за начинаещите, че те така или иначе качват/не губят мускул ако сега започват с тренировките. При дебелите мускулът си е малко и е до голяма степен “основна потребност”. Т.е. нужен е за битови дейности, предвиждане и т.н. Щом е нужен, тялото не го закача :)
12.07.11
20:52
Ако още веднъж прочета някъде, че тялото предпочита да изгори протеина вместо мазнините, и че мазнините са по-важни от мускулите... :x Визирам главно поста на roberta, но се отнася и за другите, които мислят като нея. При загуба на 50% от протеина в тялото настъпва смърт. В мускулите се съдържа около 10% от протеина. От там започва да се прибягва и до вътрешните органи. Защо му е на тялото да използва основния градивен елемент на стотици и хиляди процеси в него? Защо му е да се самоубива, при наличие на алтернативно и безполезно гориво?! Нали именно затова са подкожните мазнини. Докато има подкожни мазнини, тялото използва нищожни количества протеин за енергия, а ако си набавяме протеин от храна, мускулите едва ли ще мръднат.
В Metabolic effects of very low calorie weight reduction diets. може да се види, че дори при диета от 500 калории, ако те идват от протеин няма да има азотен дефицит.
Помислете за кетозата, за muscle sparing ефекта. След няколкодневен пълен глад се наблюдава рязко спадане на използвания протеин за енергия. След 3-4 дни гладуване 75% от енергията необходима на тялото се набавя от мазнини. Може да се види като изследване - Fuel and energy metabolism in fasting humans. И тук става въпрос при пълен глад.
Горното няма да го коментирам вече. Който иска нека смята, че мазнините поддържат човека жив, а протеина е ненужен. Ако беше така, човек с нормално телосложение нямаше да издържа около 40 дни без храна, а само 7.
За сравнението между пълни хора и такива с нормално телосложение:
1. Effect of short-term fasting on lipolytic responsiveness in normal and obese human subjects - показва, че само през първите 15 часа на пълен глад, пълните хора имат по-голяма оксидация на мазнини. След време (90-ти час) оксидацията е еднаква и при двете групи.
2. Fat metabolism during low-intensity exercise in endurance-trained and untrained men - показва, че трениран човек гори повече мазнини по време на тренировка от пълен и нетрениран.
3. The impact of body composition on the regulation of lipolysis during short-term fasting. - това е много интересно. Показва, че хора с еднакво активно тегло, но различни количества подкожни мазнини, използват едно и също количество мазнини по време на гладуване. Т.е. няма значение дали си дебел или слаб. При гладуване използването на мазнини зависи от количеството активно тегло.
4. Metabolic and Behavioral Compensations in Response to Caloric Restriction: Implications for the Maintenance of Weight Loss - това няма връзка със сравнението. Показва, че при отслабване не се наблюдава намаляне на метаболизма, стига да има включени упражнения. От това, че няма спад в метаболизма може да се направи извод, че няма спад в мускулната маса.
За по-любознателните - Human protein metabolism. На тази страница и в следващата глава можете да прочетете за гладуването и VLCD (very low caloric diets), където отново се обяснява за пазенето на протеина.
Да не забравяме и предишни изследвания, които постнах и показваха тестове с атлети, които не губят мускул (или е в нищожни количества) по време на отслабване.
Помислете и за бодибилдърите, които се борят за някакъв жалък 1кг. мускул на година, и то в добрите си периоди. В период на качване те трупат много повече мазнини от мускул. Защо им е да го правят, ако по време на “чистенето” ще изгубят всичко, за което са се борили. Да качи 1кг. мускул, да изчисти и даже да се върне крачка назад. Не е логично. И не ги оправдавайте с химията. Пичовете тренират здраво, ядат качествено и се изчистват до неузнаваемост като запазват постигнатото, или поне по-голямата част от него.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 12.07.11 20:53.
Това имах и впредвид- мускул трудно се губи.
Мнението беше редактирано от Vintage на 14.07.11 10:02.