12.07.11
12:22
Здравейте, какви други разлики може да има при тези начини на приготвяне на храната,освен съществената “мазнината” ? До колко едното е по удачно от другото или ПърженотО си е ПърженО ?! :):) Благодаря.
‘’пържене’’ ако така може да се нарече с масло е супер
пържене с олио вече не е супер.
казано от Иван Манолов на 12.07.11, 12:23:
‘’пържене’’ ако така може да се нарече с масло е супер
пържене с олио вече не е супер.
1. Конкретизирай - под понятията “масло” и “олио” може да се крие почти всяка мазнина.
2. Понеже подозирам, че под “масло” имаш предвид краве масло - не, не си прав. Пърженото, независимо в каква мазнина променя химическия състав на храната. Това, че е по-малко зле, не означава, че е “супер”.
3. “Пърженето” без мазнина е по-скоро печене.
12.07.11
14:46
#3
Нека първо изясним понятията. Пържене e когато храната е потопена в нагорещена мазнина. При добавянето на вода вече става задушаване, което е “по-малкото зло”. Но така нареченото от теб “пържене без мазнина” е просто печене :D Иначе е по-добре да се пържи в животинска мазнина (най-добре масло), защото е по-устойчива на високи температури. Но определено е най-добре да “пържиш без мазнина” или казано по друг начин - печеш. Варенето също е вариант, но пък е доста по-безвкусно (поне за мен).
казано от Margaritka на 12.07.11, 12:54:
казано от Иван Манолов на 12.07.11, 12:23:
‘’пържене’’ ако така може да се нарече с масло е супер
пържене с олио вече не е супер.1. Конкретизирай - под понятията “масло” и “олио” може да се крие почти всяка мазнина.
2. Понеже подозирам, че под “масло” имаш предвид краве масло - не, не си прав. Пърженото, независимо в каква мазнина променя химическия състав на храната. Това, че е по-малко зле, не означава, че е “супер”.
3. “Пърженето” без мазнина е по-скоро печене.
по-добре да намалим вредата нали?
а ако нямаме специални тигани как да си правим омлет тогава? ;Д
12.07.11
15:35
#5
на микровълнова ;)
Значи ако се готви в тиган с незалепващо покритие без мазнина не се води пържене така ли. Извинете невежеството ми, но не ги разбирам похватите в кулинарията все още и заради това питам :)
Мнението беше редактирано от septic на 12.07.11 18:07.
13.07.11
08:17
#7
BB-Team са писали по въпроса в статията Химия на пърженето. :)