Разликата между пържене с мазнина и без мазнина??

12.07.11
12:22

Здравейте, какви други разлики може да има при тези начини на приготвяне на храната,освен съществената “мазнината” ? До колко едното е по удачно от другото или ПърженотО си е ПърженО ?! :):) Благодаря.

12.07.11
12:23

‘’пържене’’ ако така може да се нарече с масло е супер
пържене с олио вече не е супер.

12.07.11
12:54

казано от Иван Манолов на 12.07.11, 12:23:

‘’пържене’’ ако така може да се нарече с масло е супер
пържене с олио вече не е супер.

1. Конкретизирай - под понятията “масло” и “олио” може да се крие почти всяка мазнина.
2. Понеже подозирам, че под “масло” имаш предвид краве масло - не, не си прав. Пърженото, независимо в каква мазнина променя химическия състав на храната. Това, че е по-малко зле, не означава, че е “супер”.
3. “Пърженето” без мазнина е по-скоро печене.

Нека първо изясним понятията. Пържене e когато храната е потопена в нагорещена мазнина. При добавянето на вода вече става задушаване, което е “по-малкото зло”. Но така нареченото от теб “пържене без мазнина” е просто печене :D Иначе е по-добре да се пържи в животинска мазнина (най-добре масло), защото е по-устойчива на високи температури. Но определено е най-добре да “пържиш без мазнина” или казано по друг начин - печеш. Варенето също е вариант, но пък е доста по-безвкусно (поне за мен).

12.07.11
14:50

казано от Margaritka на 12.07.11, 12:54:

казано от Иван Манолов на 12.07.11, 12:23:

‘’пържене’’ ако така може да се нарече с масло е супер
пържене с олио вече не е супер.

1. Конкретизирай - под понятията “масло” и “олио” може да се крие почти всяка мазнина.
2. Понеже подозирам, че под “масло” имаш предвид краве масло - не, не си прав. Пърженото, независимо в каква мазнина променя химическия състав на храната. Това, че е по-малко зле, не означава, че е “супер”.
3. “Пърженето” без мазнина е по-скоро печене.

по-добре да намалим вредата нали?
а ако нямаме специални тигани как да си правим омлет тогава? ;Д

12.07.11
15:35

на микровълнова ;)

12.07.11
18:06

Значи ако се готви в тиган с незалепващо покритие без мазнина не се води пържене така ли. Извинете невежеството ми, но не ги разбирам похватите в кулинарията все още и заради това питам :)

Мнението беше редактирано от septic на 12.07.11 18:07.

BB-Team са писали по въпроса в статията Химия на пърженето. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1