28.05.11
13:39
4:1:1 или 2:1:1
и може ли да се приемат с глутамин и по колко грама от двете да приемам?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 14.07.11 16:44.
28.05.11
14:05
Класическото е 2:1:1. Има и формули 8:1:1
В първия вариант, 20гр по време на тренировка е оптималния прием.
Заеби ги тия съотношения - все в г*з! Пил съм в различни такива и разлика не съм усетил. Последно пих преди време Modern BCAA (8:1:1) и няма никаква разлика с предходни ВСАА, които съм пил. 10гр преди тренировка, 10 след тренировка са ОК. Ако не пестиш, можеш да удариш и още една 10-ка или две 5-ци през деня.
Никакви проблеми да се пие и глутамин - него го пий 10гр след тренировка и 10гр преди лягане.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 28.05.11 16:04.
14.07.11
09:49
За да не отварям нова тема питам в тази. Та въпроса ми е следния: По-добре ли е да се пие чист левцин от БЦАА и ако да защо? Ако решим да приемаме левцин каква трябва да е неговата доза (по-голяма ли от препоръките на производителя както е при БЦАА), и съответно кога е най-удачното време за прием? Благодаря!
14.07.11
10:06
казано от Христо Лицанов на 14.07.11, 09:49:
За да не отварям нова тема питам в тази. Та въпроса ми е следния: По-добре ли е да се пие чист левцин от БЦАА и ако да защо? Ако решим да приемаме левцин каква трябва да е неговата доза (по-голяма ли от препоръките на производителя както е при БЦАА), и съответно кога е най-удачното време за прием? Благодаря!
Само левцин?Хмм...много съмнително че е по удачно,различни изследвания,различнииндивиди,различни резултати,собствено,предпочитам колкото повече толкова повече,и далеч не съм фен на самостоятелното приемане на левцин
Най- удачно е по време на тренировка,преди,след ... и преди лягане,може би и сутрин
пил съм ВСАА (2:1:1), чист леуцин и комбинация между двете в дози 20-30гр/ден. когато бях на чист леуцин се чувствах най-добре откъм възстановяване. предполагам, че зависи от доста фактори кое, как ще работи при определен човек.
14.07.11
15:45
казано от Христо Лицанов на 14.07.11, 09:49:
....По-добре ли е да се пие чист левцин от БЦАА и ако да защо?
Виж това изследване: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20110810 - Левцина дава по-добър ефект в комплект с другите две bcca
В PubMed ще видиш още доста интересни резултати (Branched-Chain Amino Acids as Fuels and Anabolic Signals in Human Muscle; Effect of protein/essential amino acids and resistance training on skeletal muscle hypertrophy; Combined ingestion of protein and free leucine with carbohydrate increases postexercise muscle protein synthesis in vivo in male subjects и др.)
Преди време повечето БЦАА бяха 2:1:1 (левцин : изолевцин : валин). Предполагам, че зад това стои теорията, че за да може тялото да усвои две молекули левцин, то едновременно с тях трябва да бъдат усвоени и една молекула изолевцин и една молекула валин.
По-новите формули като 4:1:1 или 8:1:1 започнаха да се появяват, когато започна да се пише, че именно левцина е основната аминокиселина, която провокира белтъчен синтез и предотвратява белтъчния катаболизъм.
Да допуснем, че горните две твърдения са верни. Тогава ако приемаме БЦАА на гладно, когато нивото на свободните аминокиселини в кръвта е ниско (например, преди сутрешно кардио на гладно с цел да предотвратим катаболизма) може би е по-добре да вземаме нещо със съотношение 2:1:1 за да имаме по-пълно усвояване на аминокиселините (иначе част от левцина може да остане неусвоен).
Ако обаче нивото на аминокиселините в кръвта е високо (например час, час и половина преди тренировка сме имали хубаво предтренировъчно хранене) тогава нещо с повече левцин преди или по време на тренировка може да бъде по-удачно защото би предизвикало по-засилен белтъчен синтез, при наличие на достатъчно градивен материал (аминокиселини в кръвта). Или пък бихме могли да добавим чист левцин към следтренировъчния суроватъчен протеин.
Сам по себе си левцинът не може да осъществи мускулен синтез без наличието и на останалите незаменими аминокиселини. Или ако ползваме метафора, левцинът ще е зидарят а незаменимите аминокиселини (левцинът също е такава) ще са тухлите. За да се построи стена трябват и тухли и зидар, нито зидарят може да направи нещо без тухли, нито пък тухлите могат да се подредят сами.
Според мен обаче, цялата тази история е излишно теоретизиране. Някакви добри БЦАА, приети в достатъчно количество така, че левцинът да бъде поне 4-5 грама (ако си спомням добре, някъде бях чел, че левцинът трябва да бъде поне 3,2 гр.) биха свършили горе-долу една и съща работа.
Аз в момента пия BCAA 6000 на Гаспари (преди кардио и преди силова тренировка, заедно с глутамин) защото взех няколко кутии доста изгодно, а след силова тренировка приемам около 10 гр. левцин заедно със следтренировъчния шейк (суроватъчен протеин + декстроза + малтодекстрин), но не съм забелязал някаква съществена разлика със или без левцин.