Въпрос за програмите на принципа "дърпане-бутане"

15.07.11
22:49

Здравейте,
Първо да си кажа, че съм начинаещ с кратък опит в залата:) Въпроса ми е свързан с един често срещан начин за “построяване” на тренировъчни програми.  Забелязъл съм, че разпределянето на мускулните групи по дни се прави на принципа “дърпащи- бутащи” упражнения. Например 1 ден - гърди- бицепс; 3 ден - гръб- трицепс. При което в един ден се комбинират гърди ( изтласкващи или бутащи упражнения) с бицепс (дърпащи), същото е и с гърбът и трицепсът. Което според мен се прави с цел да не се претоварва съответно бицепсът и трицепсът, тъй като се натоварват и участват и при двете отделни групи упражнения. Дори при варианта - отделни дни за гърдите, гръбът и бицепс+трицепс.
Но в последствие намерих и някои тренировъчни програми, в които гърдите и трицепсът са заедно, както и гърбът с бицепсът. Което си е точно обратното на другия вид. Въпросът ми е, правилно ли съм разбрал идеята за “дръпане-бутане” и  не се ли получава претрениране на малките мускулни групи (бицепс, трицепс) по-този начин?

Претренирането не зависи само и единствено от това КОЛКО ЧЕСТО си тренирал дадена мускулна група. Претренирането зависи повече от това КАК си я тренирал.
Може да претренираш с 1 тренировка седмично, може и всеки ден по 3 пъти да дигаш и пак да не тренираш достатъчно.
Но както и да си тренирал, ако не се храниш както трябва, си е все тая :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1