16.07.11
14:38
Добър ден, от известно време се замислям да почна да ходя на фитнес,
но съм прекалено слаб (на 18 години съм и съм около 185 см. +/- и съм 55-60 кг.).
Затова може ли да ми предложите какво и по колко да ям, за да надебелея ? Също така
имам и бърз метаболизъм и (почти) нищо не ми се “лепи”.
Темата беше редактирана от Ivan Asen на 16.07.11 14:48.
16.07.11
15:13
Кажи първо в момента как ядеш и почни да тренираш!
Не бързай да си определяш метоболизма,защото е възможно да е и бавен :)
16.07.11
16:01
казано от Ivan Asen на 16.07.11, 15:03:
Не се притеснявам,но не знам какво да ям ... Това е проблема. :(
Не е кой знае каква философия - нужни са ти качествени:
- протеини
- мазнини
- въглехидрати
от истински, минимално преработени храни.
Редувай силови тренировки с обемни тренировки (за цяло тяло в началото) и яж толкова храна, колкото да засити глада, който предизвикват тренировките.
Намали junk food-а, понеже има теоретично вероятност многото захар и подобрители да влияят зле на храносмилателната ти система и оттам да не можеш да усвояваш достатъчно добре храната, която консумираш.
поздрави
Лазар
16.07.11
19:26
И общо взето не се притеснявай да отидеш в залата и да започнеш да тренираш , не се комплексирай от “напомпаните” там. И те са били на твоя хал , всеки е започнал от някъде. Просто съм забелявал ,че това е една от главните причини ,колкото и да го отричат някои. Започни да ходиш редовно , храни се добре пък след време ще гледаш режими и т.н. :)
И аз искам да напълнея и наистина те разбирам! Истината е че това, че си слаб не задължително значи , че ти е бърз метабализма... това с метабализма е много относително и за всеки е различно!!! Аз лично не ти препоръчвам брашно и захар те не дават нищо на организма ти!...
16.07.11
21:49
Това с метаболизма не само, че нищо не значи, ами и е едно от най-глупавите оправдания, които съществуват нереално дълго време.
Колкото и да е бърз метаболизмът на човек това значи, че усвоява и използва енергията от храната възможно най-добре. Това не виждам какъв проблем е...даже ти помага да покачваш теглото си. Проблемът с качването не идва от това, че усвояваш храната добре, а че тя не е достатъчно.
Следвай съветите на Лазар. ;)
Успех!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 16.07.11 21:50.
Добър вечер,
Благодаря на всички. Ям по 3 пъти на ден (старая се) нямам определени неща, които ям, но и сладко си похапвам :s. Не знам кои храни са по-полезни. Затова и въпроса ми беше такъв (но не съм се изразил правилно). Колкото до тренировките - няма да мога да започна в близкия месец и реших да ползвам това време за придобиване на маса
казано от Ivan Asen на 17.07.11, 00:46:
Не знам кои храни са по-полезни...
Източници на пълноценен протеин: Пилешко месо, свинско месо, пуешко месо, говеждо месо, риба, яйца, кашкавал, сирене, мляко, извара.
Иточници на комплексни въглехидрати (богати на скоробяла, нишесте) – хляб (пълнозърнест, ръжен), картофи (обикновени, сладки), овес, леща, грах, боб, паста (пълнозърнеста), ориз (бял, кафяв, но най-вече кафяв) и др.
Източници на комплексни въглехидрати (богати на фибри) – аспержи, броколи, моркови, царевица, краставици, зелен боб, лук, гъби, грах, домати, спанак, зеле, маруля и др.
Източници на полезни мазнини – маслини, масло(без растителни примеси), ядки, сметана и др.
Както може би забелязвате, плодовете не присъстват в изброените храни. Това не значи, че са вредни и не трябва да ги ядете. Просто те спадат към простите въглехидрати, но за разлика от повечето, плодовете са много полезни в нормални количества. Под нормални количества имам в предвид 3-4 ябълки на ден. В по-големи количества за съжаление дори и плодовете могат да бъдат вредни за организма, както много други неща. Тук според мен спада и медът
Ето ти един леко преработен от цитат от тема на колегата @ProXXx
казано от gips на 17.07.11, 09:59:
казано от Ivan Asen на 17.07.11, 00:46:
Не знам кои храни са по-полезни...
Източници на пълноценен протеин: Пилешко месо, свинско месо, пуешко месо, говеждо месо, риба, яйца, кашкавал, сирене, мляко, извара.
Иточници на комплексни въглехидрати (богати на скоробяла, нишесте) – хляб (пълнозърнест, ръжен), картофи (обикновени, сладки), овес, леща, грах, боб, паста (пълнозърнеста), ориз (бял, кафяв, но най-вече кафяв) и др.
Източници на комплексни въглехидрати (богати на фибри) – аспержи, броколи, моркови, царевица, краставици, зелен боб, лук, гъби, грах, домати, спанак, зеле, маруля и др.
Източници на полезни мазнини – маслини, масло(без растителни примеси), ядки, сметана и др.
Както може би забелязвате, плодовете не присъстват в изброените храни. Това не значи, че са вредни и не трябва да ги ядете. Просто те спадат към простите въглехидрати, но за разлика от повечето, плодовете са много полезни в нормални количества. Под нормални количества имам в предвид 3-4 ябълки на ден. В по-големи количества за съжаление дори и плодовете могат да бъдат вредни за организма, както много други неща. Тук според мен спада и медът
Ето ти един леко преработен от цитат от тема на колегата @ProXXx
Е, чакай малко в плодовете и суровия мед има ензими и фибри, които изобщо не са за изхвърляне и са тотално разични от тези в зеленчуците... а иначе за количеството съм съгласна - многото фруктоза е кофтиииии
Примерно във папаята има папаин... или ананаса бромелайн, които подпомогот преработването на протеините...
06.02.12
09:27
Аз имам също подобен проблем само тези неща не разбирам с протеините,въглехидратите и мазнините.Тоест въпрост ми е по-колко на ден хубаво да ядеш от сичко трябва ли да се пръскаш от ядене..Освен това и пуша и не мисля,че мога да ги спра опитвам се но много трудно сега съм стигнал чак до 5-6-7 цигари на ден максимум..Почнах по лостчета да тренирам нещо да разтягам мусколчето нестава..никав ефект не видях освен малко релеф ходех секи ден просто нямах разпределени серий правех колкото можех и си тръгвах.Но сега искам да променя нещата ще започна фитнес въпреки ,че нямам си и на идея какви трябва да са тренировките който да правя нито иам идея кое уредче за кой мускол е..Знам само,че 1-вият месец е хубаво да тренираш всички мусколи и след това да започнеш отделно..И аз съм слабичък на килца 60 килца 1.80-5 не съм се мерил скоро..Дайте някви напъствия,че станах на 17 години вече мъж за женене а съм неква хилка..
20.05.12
00:59
Здравейте!
Аз съм 17години висок съм178см. и тежа 52-53кг.Преди около 5години имах здравословни проблеми и по време на лечението за 2месеца качех към 20-22кг и бях станал абсолютно гюле тогава успях да ги смъкна НО от тогава на сам не мога да кача нито килограм. Ако някой може да ми каже как да напълнея ще съм му много благодарен
10.04.13
21:39
Не се тревожи спортувай и яш колкото искаш. Можели някои да помогне и на мен
11.04.13
17:12
Здравейте аз съм Стела и съм на 12 гд висока съм 1,56 и тежа 40 кг моля да ми помогнете .Писна ми да ме наричат слаба така ,че ПОМОЩ
11.04.13
17:15
Започни да се храниш качествено и в достатъчни количества. По-кратко няма как да се каже.