17.07.11
17:10
Здравейте всички отново! :)
От 1 седмица тръгнах на фитнес сериозно (и преди това съм ходил, но с прекъсвания) и си платих за програма, по която да тренирам и режим, по който да се храня. Бих искал да ви запозная с мерките ми и програмата и режима, които ми изписаха според тях.
Ръст - 186 см (доста добър ръст за 17 годишен)
Тегло - 56 кг (малко килограми за такава височина)
Ханш - 78 - 80 см (как ви се струва)
Талия - 77 см (как ви се струва)
Гръдна обиколка - 92 см (как ви се струва)
Ръка - 25 см (знам, че е прекално малко)
Процент подкожни мазнини - 4.24% (струва ми се абсурдно тъй като 7% е минимума за здравословно, но все пак използвах калкулатор и формула от този сайт)
Още от тези мерки би трябвало да ви стане ясно в какво критично състояние се намирам в момента :( Дълго време се колебаех за какво да правя - с такова малко тегло си мислех, че лесно бих могъл да направя релеф само от лостове успоредки и т н, но уви.. грам сила нямам за тези упражнения (правя само 1 максимум 2 набирания с чийтинг - леко подскачане). Затова реших да се захвана с фитнеса и да качвам маса. Сега искам да отбележа, че целта ми е да направя релефно тяло и да имам сила.. така де не искам да ставам някакъв огромен с 50 ръка, а просто да имам хубаво атлетично и добре оформено тяло. Не искам да тренирам за мускулна маса, а за релеф, но все пак знам, че тези килограми в момента са ми доста малко и би трябвало да кача малко. За една скромна сума треньорът ми изписа режим с 5 хранения:
8:00ч - 3 яйца, 250 гр обезмаслено прясно мляко (сок), 100 гр овесени ядки
12:00ч - 200 гр пилешко месо, 75 гр ориз, 1 филия хляб, 200 гр праскови (някакъв плод)
16:00ч - 400 гр кисело мляко 2%, 50 гр овесени ядки
19:30ч - 200 гр пилешко месо, 250 гр картофи, 2-3 броя пипер (зеле, домат, краставици)
22:30ч - 400 гр кисело мляко 2%
И така 1-вият ми въпрос: Добра ли е тази програма за покачване на маса (близо 7-8 килограма искам да кача) и същевремено ако си тренирам както трябва ще направя ли добър релеф. Моля да я критикувате възможно най-строго.
А ето я и програмата, която включва цялото тяло (все пак не е ли по-добре да тренирам отделните мускулни групи в отделни дни или е едно и също?) . Искам да ми кажете добра ли е за новак и колко време да се придържам към нея, а също така и да я критикувате (тренирам 3 пъти седмично и всяка тренировка включва цялото тяло):
Гърди - Вдигане на щанга от тилен лег - 1x10, 4x6
Бутане на “Хамър” машина за горна част 3x8
Гръб - Дърпане на скрипец с широк хват 3x6
“Пуловър” с дъмбел напряко на лежанка 3x10
Рамо - Разтваряне с дъмбели от стоеж 2x6
Дърпане щанга до брадата 3x6
Трицепс - Разгъване с дъмбел в две ръце от полулег 4x6
Бицепс - Сгъване с дъмбели от полулег 4x6
Бедро - Разгъване на краката на лег преса 4x8
Корем - Повдигане на трупа, краката качени на опора под 90 градуса
BB-Team моля да ми помогнете и да ми кажете как ви се виждат режима и програмата, по които тренирам и да ги критикувате.
И също така още един малък въпрос - тъй като искам релеф и сила не е ли по-добре след като събера нужната сила и маса във фитнеса да тръгна лостове и по възможност да ми кажете дали мога да постигна същите и дори по-добри резултати без лостове, а само с фитнес? Да речем - добре ли ще е 4-5 месеца (казаха ми в предна тема, че в “началните” месеци се постига голям напредък - и все пак отново - за 4-5 месеца мога ли да постигна нещо във фитнеса?) тренировки във фитнеса и след това тръгна на лостове? Мисля, че проблемът ми беше изчерпателно описан. :)
Бладодаря предварително !!!
Темата беше редактирана от Insane M на 17.07.11 18:16.
17.07.11
17:29
1. Забрави ги тея лостове... лостове = релеф - ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ
2. Няма тренировка за релеф и за маса... има хранене за покачване на тегло ( покачване на маса )и хранене за понижаване на тегло ( орелефяване )
3. Като си дал пари за програма защо сега ни питаш... програмата според мен е добра като за начинаещ
4. Храненето не ме кефи нещо.. само белтък белтък няма никакви въглехидрати освен тея картофи а според мен 250гр. картофи на едно хранене са твърде много ;) нещо не го разбирам хранителния режим
5. на тоя ръст трябва да си поне 90кг мазничък та като изчистиш до 80кг да имаш що годе добро тяло така, че качи 30кг и тогава мисли за релеф...
17.07.11
17:33
http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum#axzz16sIeNUzA
http://www.bb-team.org/articles/909_visoko-vaglehidratna-dieta-vvd#axzz1SNCLeu2e
Няма ли да е доста трудно да кача тези 30 килограма .. все пак на тази възраст с този забързан метаболизъм .. добре ли ще е ако вземам някакъв Mass Gainer или протеин? И ако може да ми препоръчаш някои ;)
17.07.11
17:45
1. не се знае дали метаболизма ти е бърз... това, че си много слаб не трябва да те навежда на тази мисъл ;)
2. за добавки немога да ти помогна толкова колкото ще ти помогнат други в тоя форум .. и не е кой знае колко трудно да качиш аз качих 22кг от 48кг до 70кг ( сега съм 67 даже днеска мерих и повече ) но тренирам от две години и половина сам си прави изводите как става номера в тоя спорт.. трудното е да си постоянен, целенасочен и амбициран
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 17.07.11 17:45.
17.07.11
17:48
Брато, заемам се да ти отговоря на въпросите, защото проявяваш малко повече интелект от останалите начинаещи тийнейджъри в този форум. Откъде да започна?
Кристианчо е прав относно релефа и масата. Второ, не ми харесва храната, особено с това кисело мляко. Аз бих те посъветвал да увеличиш яйцата ( за предпочитане сурови) и месото, както и цялостното количество на приетите калории. Не се притеснявай за толкова нисък процент подкожни мазнини, аз много неща бих дал да е такъв. Трето, зареди се с адски много търпение. Нещата не стават за 3-4 месеца, каквито и добавки, препарати, стероиди да пиеш... Културистите стават такива след 10-15 години къртовски труд и милиони левове хвърление за храна, добавки, стероиди... Моделите по списанията, на които искаш да приличаш ти, също не са направили телата си за 3-4-5 месеца. Къртовски труд трябва - тежко трениране, правилно хранене, чакане, ядосване, че не напредваш толкова бързо, колкото ти се иска. Това е рецептата за успех... Заедно с тренирането, чети по 1-2 статии на ден, чети темите във форума и се образваой. След като се образоваш ще видиш колко по-лесно ще е всичко.
Относно добавките - вземи си едни витамини. Друго нищо не ти трябва засега.
17.07.11
17:56
Добре го нахъсвате да увеличи много въглехидратите,но само да стане така,че да омазни здраво,сеш се бро :D ;)
17.07.11
17:59
при положение, че досега почти съм сигурен, че е ял боклуци и е на тези килограми и с талия 72см ... ако започне да яде хубава храна като ориз, картофи, боб и др. едвали ще му се отрази зле в каквото и количество да е храната.
17.07.11
18:01
казано от kristiancho на 17.07.11, 17:59:
при положение, че досега почти съм сигурен, че е ял боклуци и е на тези килограми и с талия 72см ... ако започне да яде хубава храна като ориз, картофи, боб и др. едвали ще му се отрази зле в каквото и количество да е храната.
Повярвай,че ще се отрази е то адски гадно ще омазни..
По-скоро първо едно изчислено РБД и после постепенно покачване на въглехидратите за ВВД :)
Благодаря за проявеното внимание и инфото :)
Само 1 въпрос към kristiancho, а и ако може и друг да ми отговори - за тези килограми 72 талия добре ли е или зле, защото каза, че съм се хранел с боклуци досега и си напълно прав.
——————————————————————————————————-
Едит: 77 ми е талията току що я премерих отново.
Мнението беше редактирано от Insane M на 17.07.11 18:16.
17.07.11
18:16
А така :D За колко време качи 5 см ? ;d
казано от Insane M на 17.07.11, 17:10:
Сега искам да отбележа, че целта ми е да направя релефно тяло и да имам сила.. така де не искам да ставам някакъв огромен с 50 ръка, а просто да имам хубаво атлетично и добре оформено тяло. Не искам да тренирам за мускулна маса, а за релеф и все пак отново - за 4-5 месеца мога ли да постигна нещо във фитнеса?) и след това тръгна на лостове? Мисля, че проблемът ми беше изчерпателно описан. :)
Само за 4-5 месеца въобще не се надявай на някакви резултати. И осен това,ако не искаш да си щека просто забрави за лостовете и стрийтфитнеса. Не си написал обиколка на бедрото и прасеца. Но все едно картината е ясна. Или си злояд или суперобездвижен. Ако си някое гивезе и мамино синче,едва ли ще се задържиш дълго в залата. Смятам и двете програми са добри за начало. Изгони ги тия бръмбари в главата за някакъв “релеф”. То и сега ребрата и изпъкналите кости са ти релефни. Сигурно искаш две клечки вместо ръце и това за теб ще е “страшен релеф” :) 50 см ръка едва ли някога ще видиш,освен в сънищата си.Като те гледам с каква психологическа настройка си. “целта ми е да направя релефно тяло и да имам сила.. така де не искам да ставам някакъв огромен с 50 ръка, а просто да имам хубаво атлетично и добре оформено тяло.” Аз след 4 години в зала още нямам 40 ръка,а ти много се засили. За 4-5 месеца не искаш да ти стане 50 см.
Абе какво го обърквате са разни режими?! При 56 кг на този ръст трябва да яде и мазнини и въглехидрати, и то по много от двете. Той ако омазняваше така лесно, нямаше да е 56 кила!
Ядеш от всичко по много, като разбира се, наблягаш на хубава храна. И тренираш здраво. За релефа ти трябва мускулна маса. Сега си даже под здравословната норма за тегло. Мерките няма нужда да ги споменаваш, те са без значение в случая.
П.П. И ако някога успееш да направиш 50 ръка, то това ще е много далеч в бъдещето ;)
Добре де признавам леко изсилено казах с тези 50 санта... но мисля, че ме разбрахте .. главната ми цел не е ръката а фаянса, гърдите, гърба и рамото - леко да ги оформя ;)
Иначе преди режима по цял ден не намирах време за ядене и все вечерта стоях пред хладилника :D и все пак съм с тези килограми
17.07.11
18:22
Insane M - моята е 80см :) сам си прави извод... талията освен да е малка като размер трябва и да е мускулеста ! ... твоята е малка като размер но не е мускулеста на 186см 80-85см талия ( като пак казвам трябва да има хубави плочки а не някакви стърготини) ще ти е перфектна ;) ....
И да... 5см си качил на талия от кога до кога е станало това ?
просто не бях сигурен дали съм 72 см талия и се измерих да проверя дали не греша.
17.07.11
18:29
на кратко всички мнения синтезирани тук :
1. тренировъчната програма е добра тренирай по нея месец и виж ако имаш резултати продължи по нея докато не стигнеш застой
2. хранителния режим - трябва да сложиш повече въглехидрати ( ориз, картофи, бобови храни, овес... ) за момента не гледай много много цифрите просто хапвай повече и повече в по-късен етап ще гледаш по в детайли на храненето
3. зареди се първо с търпение а после със добавки
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 17.07.11 18:30.
Хаха,какво омазняване ви тресе вас бе?!На 4 процента мазнини има лимит да качва до към 12 и пак да изглежда добре,ако качва мускул както трябва.Демек това въобще в близките 2 години не трябва да го вълнува.За една година при това тегло 10 кг е нормално да се качат(не чисти естествено),така че да прекарва повечето време на масата в кухнята,а останалото за тренировки и много почивка.Добавки не трябват до 1 година,освен мултивитамини ако иска.
Искаш много неща наведнъж. Хем плочки,хем мускули,ама и релеф и стегнато атлетично тяло :) Като малко дете в сладкарница :) Съмнява ме от толкова много желания наведнъж,кои от тях ще постигнеш. Само да не си въобразяваш,че в залата е като една приятна разходка в парка. :)
Миро знам, че изобщо не е лесно (особено за начинаещи като мен) във фитнес залата и нищо подобно не съм споменавал :) Затова и не искам високи резултати, (може би малко преувеличих, но често преувеличавам)камоли пък да приличам на моделите от списанията, а колкото постигна за година-две, защото имам приятели, които без абсолютно никакви добавки за този период от време са направили доста прилични тела ;) Моя е грешката, че се изразявам неправилно понякога, за което се извинявам, но ми е пределно ясно, че такова тяло се гради с години. Въпросът ми е просто дали и аз за 1-2 години бих постигнал някакви дори малки видими резултати. :)
До всички мерси за предоставената информация и спестеното време.
Мнението беше редактирано от Insane M на 17.07.11 21:12.
17.07.11
21:30
казано от Deuce на 17.07.11, 18:33:
Хаха,какво омазняване ви тресе вас бе?!На 4 процента мазнини има лимит да качва до към 12 и пак да изглежда добре,ако качва мускул както трябва.Демек това въобще в близките 2 години не трябва да го вълнува.За една година при това тегло 10 кг е нормално да се качат(не чисти естествено),така че да прекарва повечето време на масата в кухнята,а останалото за тренировки и много почивка.Добавки не трябват до 1 година,освен мултивитамини ако иска.
И сложи и сложи,до 15 кг някъде е възможно,ако почне да се храни както трябва,не по 3 пъти на ден и то в тези 3 пъти да не яде нищо..