Интензивност при кардио

17.07.11
09:34

Ако наистина искате да стопите мазнините, заложете на високоинтензивни кардио тренировки. 20-30 минути, два-три пъти в седмица интензивно бягане ще ви бъдат много по-полезни за изграждане на релефен корем, без рязка загуба на мускулна маса.

Източник: Семпла програма за коремни мускули http://www.bb-team.org/articles/4059_sempla-programa-za-koremni-muskuli#ixzz1SLESKhz8

Има ли нещо вярно в това,че при по-интензивно бягане се губи по-малко мускулна маса ??? Поставям въпроса,защото моментите ми цели са точно такива - изгаряне на излишните “мазнинки и сланинки” с минимална загуба на мускулна маса. В карио тренировката си включвам бягане с различно темпо и засега съм доволен от резултатите,но попаднах на тази статия и започнах да се чудя дали ако правя само спринтове например, резултатът ще е по-добър с оглед целите,които съм си поставил  !?!?!?!?

17.07.11
09:51

при кардио не се губи мускул...

cRossfit

17.07.11
10:32

Аз съм много по-доволен от спринтове,отколкото от монотонно бягане.

на добра тема си попаднал... интервалното кардио е по-добрия вариант ( HIIT )от монотонното по ред причини които можеш да намериш из интернет :) и Да мускулна се губи но от тез зависи дали ще е малко или драстично много

Росене - незнам как натоварване което трае 10-15сек. можеш да наречеш Аеробно ( Кардио )

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 17.07.11 10:50.

MF

17.07.11
10:50

казано от Иван Манолов на 17.07.11, 09:51:

При кардио съвсем спокойно можеш да си загубиш мускул - това зависи от интензивността, продължителността на тренировката и възстановяването след кардиото - хранене и почивка. Ако направиш едно интервално кардио на гладно и след него не приемаш въглехирати, а например само белтъчини в продължение на часове, горенето на мазнини продължава. И ако резевите ти не са много, тъканта, коята ще започнеш да разграждаш, за да получиш енергия, ще е мускулна.

cRossfit

17.07.11
11:00

Имах превид,че предпочитам да правя спринтове 30 минути отколкото крос 30 минути.

17.07.11
16:29

казано от Miss Fight на 17.07.11, 10:50:

казано от Иван Манолов на 17.07.11, 09:51:

При кардио съвсем спокойно можеш да си загубиш мускул - това зависи от интензивността, продължителността на тренировката и възстановяването след кардиото - хранене и почивка. Ако направиш едно интервално кардио на гладно и след него не приемаш въглехирати, а например само белтъчини в продължение на часове, горенето на мазнини продължава. И ако резевите ти не са много, тъканта, коята ще започнеш да разграждаш, за да получиш енергия, ще е мускулна.

кажи ми защо тялото ще гори мускул,при положение че му трябва,нали в момента ги ИЗПОЛЗВА.
Гледай The human body,pushing the limits
В 2 от 4-те серии има положения,в които се обяснява кога се гори мускул,това е когато човек остане с много малък процент мазнини.Горенето на мускул е възможно последния и наи отчаяния ход на тялото  да получи енергия.
Например забавянето на метаболизма след 3-4 дена без храна главно представлява забавяне деленето на клетки,растежа на коса,нокти и т.н. а не , че тялото гори мускул и т.н.

Хм... това може и да е вярно но има и уловка... Защо му е на тялото да има големи мускули когато може да живее активно и с по-малко мускулна маса.. съответно при кардио започва да разгражда мускулна маса което на нас не ни се иска нали така ;) Ако си мараотнец с малки мускули колкото и да бягаш едвали ще смъкнеш повече мускул... докато при спринтьорите е точно обратното ( разликата идва в естеството на двете дисциплини и нуждите на атлета ) Та мисълта ми е, че когато имаш малко мускулна маса  тялото няма да я гори така е... ама ако имаш големи мускули с мазнините си заминава и мускулната маса ;)

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 17.07.11 16:36.

MF

17.07.11
23:07

Иван Манолов, не казвам, че “горенето” на мускул е задължителен процес след кардио, казвам, че в никакъв случай не е невъзможно. Ако беше така, както казваш, всички щяхме да правим яко силови тренировки, да ядем на корем и после да тичаме - големи непокътнати мускули и горене само на мазнини нали - да, даа

В карио тренировката си включвам бягане с различно темпо и засега съм доволен от резултатите,но попаднах на тази статия и започнах да се чудя дали ако правя само спринтове например, резултатът ще е по-добър с оглед целите,които съм си поставил  !?!?!?!?

като си доволен, защо ще променяш нещо? докато нещо ти дава резултат, защо да търсиш друго?

казано от kristiancho на 17.07.11, 10:48:

на добра тема си попаднал... интервалното кардио е по-добрия вариант ( HIIT )от монотонното по ред причини които можеш да намериш из интернет

по-добро за какво?

18.07.11
10:02

За силови атлети и за хора, които не искат да стават маратонци.

е той Петко го каза вместо мен :) пък и засилва обмяната на вещества ( метаболизма ) след тренировката, продължава горенето на мазнини след тренировка докато монотонното кардио гори калории само по време на тренировката. :)

не попитах за кого, а за какво.
аз смятам че силови атлети и хора които не искат да стават маратонци имат полза от монотонно, нискоинтензивно кардио, че дори може и да е на гладно. целта е по-бързо възстановяване, допълнителен енергоразход и “тонизиране,” без метаболитните изисквания на високоинтензивното кардио. мисля че ДеФранко правеше разходки сутрин на гладно. забележете - разходки, а не тичане. аз правя каквото имам спомагателно(не-вдигаческо; извън залата) 20-30-40 минути като гледам пулса ми да е между 120-130(при някои упражнения и по-малко).

18.07.11
11:16

Всъщност според мен най-добре е при започване на някаква физ.активност или отлсабване да се започва с монотонно кардио и когато се достигне плато да се започне интервално.А също е добре да се правят и 2те-в момента това правя аз-в т-нейшън има статия за това и т.нар. хиперметаболизъм.Т.е. колкото различни по вид дейности упражняваме,толкова по-добре :)
Относно мускулите.За горене при нормално тегло не е толкова лесно.Но ако да кажем си сравнително чист на 95 кг и си 180 см,много по-лесно е на тялото да сваля от мускула,отколкото от мазнината.Прекалено многото мускулна маса пречи-на сърце,на всичко.Все пак мускулите създават нови кръвоносни съдове,а сърцето си е едно.В резултат на това се оголемява,но това е друга тема.Смисълът е,че тялото си има нещо като лимит на допустима мускулна маса.Ако сте го преминали този лимит,то ще се опитва по различни начини да се отърве от нея,отколкото от мазнината,която е по-жизненоважна.Това е просто природа,така сме програмирани от праисторически времена.Затова и културизмът не е толкова прост спорт.
П.п.Друг е въпросът колко от хората тук сме надминали този лимит... :)

20.07.11
12:32

Имам едно запитване.Може ли да замествам Бягане/каране и др. с някой кросфит комплекс.Единственото което съм пробвал е Табата Бърпи или нещо такова и останах мн доволен.

http://samleahey.com/the-missing-piece-in-designing-your-training-program-the-autonomic-nervous-system-part-3-application/

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1