15.07.11
21:06
Здравейте! Снощи ми се случи да стъпя много лошо накриво и днес разбрах, че ми е счупена костицата, която е точно под малкия пръст на лявото ходило (не знам как се казва и това е нещо, което трябва да разбера). Въпросът ми е какво смятате е удачно да правя с храната си. Казаха ми да стоя с гипс 35 дни, т.е. почти никаква физическа активност и само ще лежа вкъщи. До преди 1 ден бях на доста сериозна физическа активност - поне тренировка на ден - всеки втори ден силова в залата (тъкмо започнах пуш- пул програма), а в почивните - леко кардио сутрин и плуване вечерта. Иначе в момента съм около 75кг на 180см на около 13-14% подкожни мазнини. Просто се чудя какво да направя за да не стопя и да не се омазня в този период. Чувствам се ужасно и искам поне да се грижа за тялото си, не мога да си представя да не спортувам близките 2-3 месеца, поне това искам да съм сравнително педантичен. Мислех си за около 1500ккал. Мислех да поръчвам рибено масло, хубави витамини, може и калции, но не съм убеден. Всякакви препоръки и идеи ще бъдат добре. Храната определено ще е умерено балансирана - белтъчини, хубави въглехидрати, хубави мазнини от риба, масло, хубаво сирене, мазно месо и етц, но просто не знам какво би било добре за мен. Ясно ми е, че формата ми ще бъде доста по лоша след месец, но просто искам да избегна това омазняване и отслабване откъм мускулна маса.
Чудих се дали би било удачно да тренирам с гирички да си вдигам краката, просто да не се обездвижвам напълно.
Може да звучи разбъркано, но съм още афектиран и се чувствам ужасно, така че извинявайте. Всяко едно мнение ще ми бъде полезно.
15.07.11
22:15
Храни се с разнообразна храна , продължавай да наблягаш на качествените източници на белтъчини и със сигурност няма да спаднеш , все пак 1-2 месеца не е чак толкова голям период . Би било добре да не консумираш въглехидрати след 18.00-19.00 ,за да избегнеш ненужното замазняване , а относно натоварването най-добре го избягвай ,все пак здравето е най-важно . Успешно възстановяване и поздрави :) .
Благодаря за мнението! Това, което разбрах е, че е 5та метатарзална кост и е често срещано счупване. Просто ще се грижа много за крака си и няма да го натоварвам. Просто не съм такъв човек да мога да лежа по цял ден, ужасно се чувствам, може би някакви разтягания, не мога да бъда схванат. Имам малки гирички, мога с тях да се разтягам. В момента просто искам всичко да върви добре и да мога да се възстановя по- бързо. Казаха ми,че не е нужно да приемам допълнително калции, но аз може би ще взема едни омега3 мастни киселини и universal daily vits като някакъв източник на витамини, освен зеленчуци, плодове. Просто ще се старая и се надявам да се възстановя оптимално. Трудно е, но нямам избор и трябва да се справя !
16.07.11
17:12
Най-изгодните мастни киселини в момента са на Controlled Lab . В healthstore.bg са и с намаление .
Абсолютно същото ми се случи на мен преди около 2 години. Същия крак, същата кост, отново от стъпване на криво. Аз бях същия като теб, не можех да си седя на задника толкова време и постоянно гледах да се разхождам ( с патериците, естествено ) насам-натам. Чупил съм и палец на десния крак от падане на дъмбел отгоре му и преустанових тренировките за около седмица. Гипса ще те държи 30-40 дена максимум, не мисля, че ще загубиш кой знае колко форма, даже аз след по-дълга почивка винаги съм имал по-голяма сила и мотивация и смятам, че ще ти се отрази добре. Просто следи храната и не се притеснявай толкова.
31.07.11
14:58
Здравей! И аз като теб си счупих пета метатарзална кост на дясното стъпало. Стана на 13.07. тази година. Бяхме на море и ми сложиха ортеза за три седмици. Ортопедът ми каза да огранича до минимум физическата активност, колкото да се обслужвам сама. И да стъпвам на пета.Първите 10 дни не стъпвах въобще - скачах на един крак, носеха ме на ръце. Въобще смях за околните. На десетия ден започнах да стъпвам на пета у дома, а Навън с патерици. Понякога имам чувството, че си усещам коста, особено ако съм щъкала повече. На моменти имам болки. В Плодив ортопедът ми каза. че ортезата е добър вариант, няма пречка да стъпвам на петата си, но внимателно, за да не предизвикам усукване, което можело да предизвика отлепване. Каза ми, че мога да стъпвам на цялото стъпало едва на 30 ден и то ако екалцирало. Контролна снимака ще правя на 25 - 30 ден. Общо взето това е. Проблемът е, че и аз като теб спортувам - 3 или 4 пъти в седмицата. Това ми липсва ужасно. не мога и да си представя още как ще вляза в залата. Но явно трябва да се запасим с търпение. Гипсът специално за такова счупване е отживелица, щом не налага операция. В това всички ортопеди бяха единодушни.:)
Какъв е проблема да тренираш без да стъпваш на този крак ? Разни скрипци примерно, упражнения седнал и тн ?
08.07.13
20:59
Ето как се развиха нещата при мен
Счупена пета