22.07.11
23:50
Тук ще пиша само и единствено от своя гледна точка, без да ангажирам никой с личното си мнение.
Според мен хората, които „поназнайват” повече за този „бизнес” пишат в сайта основно поради няколко причини:
А) Да покажат колко знаят – съвсем нормална причина, на която да си призная честно робувам и аз;
Б) Да научат нещо ново – аз съм типичен представител на тази група. Човек нито може да прочете, нито да знае всичко. Понякога, за съжаление все по-рядко, изникват теми, които провокират човек да мисли, да търси информация, да сравнява мнения и изследвания и по този начин да научава нови неща и след това да напише своето мнение във форума;
В) Да натрупат много „постове” – неясна за мен причина, свързана с неясни „облаги”, може би някаква евентуална публичност;
Г) Наистина да помогнат на начинаещите – може би тук е основната работа на модераторите, защото на „поназнайващите” доста бързо им писва и почват или да се „гъбаркат” или да игнорират тези постове.
Разбира се тук не визирам класически емблеми на форума като например борбата на head_hunter срещу „плажния” културизъм, продуктовите ревюта на Solomon Kane, изключителните познания на Oranje в сферата на упражненията и храненето, интелигентните постове на Кольо Пияндето, нарастващата буквално с всеки час компетентност на ProXxX, безцеремонната „агресия” на Valdis и т.н. Без тези неща форумът едва ли би бил това, което е.
Аз обаче подхождам егоистично. Искам поне 2-3 пъти седмично да има въпрос, с който не съм се срещал. Искам модераторите да измислят теми, по които не само да напиша нещо, което знам, но и да ме провокират да чета и да науча нещо ново. В противен случай, след като науча каква е разликата между пилешкото филе и пилешките гърди, какво би ме провокирало да остана и да пиша?
P. S. Например в момента се опитвам да разбера повече за противоречието в две теории. Теория 1: Високобелтъчното хранене и наличието на левцин в храната провокират протеинов синтез, чрез т. нар. mTOR механизъм. Теория 2: Кетогенната диета подтиска mTOR механизма. Опитвам се да си обясня нещата, чрез хормоналната реакция на организма спрямо диетата, но засега не ми се получава.
Може би е време форума да определи по конкретно какво точно прави и как го прави (или това, което в бизнеса се нарича “mission statement”). Дали основно ще бъде място, в което начинаещите ще получават нови знания (old product, new market), дали основно ще бъде място за размяна на идеи на хора с повече познания (old market, new products), дали ще прави и двете (product & market diversification ), но как точно ще стане това така, че всички да са доволни.
23.07.11
00:48
Темата е интересна - такива въпроси в екипа си задаваме редовно и ще е чудесно да чуем и съфорумниците.
Предизвикателството пред нас винаги е било да намерим оптималната атмосфера за А), Б), В) и Г), доколкото това въобще е възможно, когато става дума за убеждения и способността ни да ги защитаваме, съответно оборваме другите, без емоциите да взимат връх.
Държа само да отбележа, че преди всичко форумът е среда за комуникация между хората. Модераторите имат функция за контрол това да става в премерен тон (и според условията за ползване), но не и да задават такъв.
Не мисля, че следва да се очаква от модераторския екип да избира теми на разговор. Дори това да стане, то ще е от модератор в лично качество. Като редакционен екип даваме насоки чрез материалите, които пишем.
23.07.11
11:55
Благодаря за комплимента antov12!
Мисля, че темите, които се пускат зависят от хората, които влизат. Начинаещите, които тепърва навлизат в тези среди пускат елементарни теми по простата причина, че търсят помощ. Ясно е, че те не могат да бъдат обвинявани.
От тук насетне, тези които поназнайват повече се делят на:
- такива, които постоянно обновяват знанията си.
- такива, които знаят, но не допускат, че стотинката има две страни. Те знаят нещо, което смятат, че им е достатъчно и не търсят други варианти. Може би смятат, че знанията, с които разполагат са им достатъчни. Тук не трябва да забравяме, че дори и по-запознатите могат да имат и много други интереси, не само такива в областта на храненето и тренирането. Това може да е и причината да не задълбават.
Аз се причислявам към първата група. Има един лаф, който с пълна сила важи и при мен - колкото повече научавам, толкова повече разбирам колко малко знам. Когато започнах да се интересувам, не съм и предполагал, че нещата представляват такъв гиганстки пъзел, който за още по-голяма трудност се мени във времето заедно с напредването на науката.
В крайна сметка, пускането на задълбочени теми изисква и пишещите в тях да разполагат с достатъчно време (най-вече) и заинтересованост. Когато аз тръгна да проучвам нещо, което ми е привлякло вниманието отделям часове...буквално целият ден се изнизва докато намеря, прочета и разтълкувам само малка част от информацията в Интернет. Ако информацията включва и научна такава, то нещата стават наистина тежки. Можеш с дни да висиш върху материали, само за да си обясниш нещо изглеждащо елементарно.
Отделно, интересите на човек също влияят. Това, че аз съм пуснал тема за това как се възстановява мускула може да не е интересно на човек, чийто интереси са свързани пряко с хранителните добавки.
Ако трябва да съм честен, някои от последните теми, които пуснах, имаха за цел именно “масаж на сивото вещество”. Някои нямаха успех, други имаха напредък. В повечето от тях срещах коментари от типа “Велев, стига си мислил! Защо ти е да го правиш?”. :)
За mTOR мисля, че основната разлика се крие е нивата на инсулина при различните диети. Все пак, това е най-основната разлика, от която трябва да се започне. Ето три изследвания, на които попаднах в бързината:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16690869
http://www.jbc.org/content/281/34/24293.abstract
http://www.nature.com/ncb/journal/v9/n3/full/ncb1547.html
казано от antov12 на 22.07.11, 23:50:
безцеремонната „агресия” на Valdis
Това дори незнам как да го тълкувам, но определено ми беше забавно да го прочета :D
Мнението беше редактирано от Valdis на 23.07.11 12:43.
казано от Тихомир Велев на 23.07.11, 11:55:
-такива, които постоянно обновяват знанията си.
- такива, които знаят, но не допускат, че стотинката има две страни. Те знаят нещо, което смятат, че им е достатъчно и не търсят други варианти. Може би смятат, че знанията, с които разполагат са им достатъчни.
Именно!
За mTOR, аз също смятам че инсулина вероятно играе сигнализираща роля в механизма му. Като се замисля BCAA, който се явяват негови прекусори са инсулиногенни.
Въпрос които се мъти в мойта глава в последно време е как може оптимално да бъде манипуларан P-ratio без ААС, особено след диета и излизането от нея, когато тялото е настроено към негативен P-ratio. Възможните начини за поправка на щетите по метаболизмът, тайминг на нутриентите и въглехидрати за оптимизация на тироидната функция, завишаване чувствителността към GLUT4 транспотер в мускулната клетка за сметка на мастната, партишън агенти и вещества с лептинов мимик ефект или евентуално повишаване на лептиновата чувствителност (подобно на инсулиновата),допаминови агонисти, и всякакви методи и тънкости за поправка на пермаментни и непермаментни метаболитни щети без тялото да бъде извеждано от новата му “точка”.
Calorie Partitioning Part 1, Part 2
Initial Body Fat and Body Composition Changes
Мнението беше редактирано от stenli на 23.07.11 13:25.
23.07.11
13:20
Ами ето, че има интересни и по-задълбочени теми за разискване. Пускайте ги. Нека бъдат публично развивани и разисквани.