Защо консумацията на високомаслени продукти пречи на абсорбацията на калции?

24.07.11
11:48

Това е въпроса ми, на няколко източници попадам на тези данни, но не мога да си ги обясня защо са така. Това ще ме накара да спра да ям сирене, кашкавал и мазни меса. Имам счупена 5та метатарзална кост на левия крак и от 10 дни съм с гипс. Целта ми е да оптимизирам възстановяването с храна. Това, което правя е:

- доста калции: -350мг от витамини; много мляко; сирене; кашкавал; яйца; зелени зеленчуци; риба
- глюкозамин : 2 желатина на ден
- рибено масло и рибни продукти
- чиста храна от порядъка на 80г карбс; 150г белтъчини; 70-100г мазнини
- никакви сладки; кафе

http://www.foodandlife.com/bone.html

Някакви идеи за въпроса за мазнините? Просто факт, млякото на МайДей, което е с добавен калций е с 1.5% масленост, а не 3%.

ПП най- добрата статия по въпроса за подпомагане на заздравявянето:

http://www.betterbones.com/bonefracture/speedhealing.pdf

Но не намерих нищо за високомаслените продукти!

Темата беше редактирана от Giovane на 24.07.11 12:14.

Не мисля, че това е вярно. Мазнините нямат връзка с усвояването на калция. Калция е водно-разтворим минерал т.е. разтваря се във водна основа, а не е мастно разтворим. Мазнините нямат влияние. Всъщност пряко влияние има Витамин Д, който е основен регулатор за усвояването на калция. Без достатчно витамин Д, усвояването на калция намалява значително.

Витамин Д пък е мастно разтворим т.е. са му необходими мазнини, за да бъде максимално усвоен. По простата логика следва, че пълномаслените продукти биха имали положителен ефект върху усвояването на калция, а не отрицателен.

Може би там, където си чел се е имало в предвид, че мазнините забавят усвояването на храната като забавят изпразването на стомаха.

24.07.11
14:19

Не, просто препоръчват нискомаслени млечни за максимална абсорбация на калция, което ми е странно. Намирам го и в някои статии, пак не особено добре обосновано. Поне разбрах нещо важно и внезапно вдигам храната, която ще консумирам, че с 1500 ккал само се мъча да се възстановявам си мисля.

24.07.11
15:00

Според мен най-удачно ще е да чакаш да ти заздравее иначе ако много се напъваш да ти заздравее по-бързо има начин но не е свързан толкова с хранене :) ами с определени медикаменти аз лично съм се възстановил от 2 счупени ръце така че ако искаш ми пиши на ЛС .

24.07.11
15:41

Благодаря момчета, статиите са много хубави! Като цяло има някой спорни моменти, но просто вдигам количеството храна, вкарвам малко повече плодове и малко комплексни карбс и карам на повече полезни мазнини и поддържам едно добро ниво от 2500+ ккал. Също така започвам упражнения за да ускоря циркулацията на кръвта в организма си.

25.07.11
08:10

Образуват се хелатни комплекси и сапуноподобни съединения или по-скоро емулгатори. Висши мастни киселини + алкални метали (натрий, калий) образуват емулгатори, солубилизиращи емулсии тип В/М, а +алкалоземни метали(магнезий, калций)- М/В

Мила

25.07.11
09:32

I’ve heard that some milk fats are required in order to absorb the calcium in milk. Is this correct?

This answer is brought to you by many of the Australian nutrition professionals who regularly contribute to a nutrition email discussion group.

In fact the opposite is more likely to be correct. Fatty acids, particularly saturated fatty acids (which are found in large quantities in milk) form insoluble soaps with calcium. This will lead to LOWER absorption of calcium

В този случай, както и останалите са ти казали, важно е да имаш достатъчен прием на Витамин Д. Аз бих вдигнала приема на калций и бих добавила магнезий.

25.07.11
10:05

казано от Тихомир Велев на 24.07.11, 13:12:

Калция е водно-разтворим минерал

Ще ми се се да видя как разтваряш “минерала” Калций във вода. Менделеев ще се обърне в гроба ако разбере, че си е “натряскал” таблицата с подобни минерали :D

Понякога просто не те разбирам. Какво общо има г-н Менделеев? Калция, натрия, калия, медта и т.н. са както елементи в Менделеевата таблица, така са и причислени в групата на минералите. Не знам къде съм сбъркал. Можеше да посочиш грешката ми. Има малко объркване, защото витамините поприцнип се класифицират като мастно и водно разтворими, но минерали доколкото знам се разпадат (дисоциация) във вода.

Scientists have developed several ways to discuss the important concepts of solubility. For salts (ionic solids) that dissociate into ions in water, such as the compounds containing the dietary minerals, a solubility product (Ksp) is typically given. The solubility product is the equilibrium constant for the dissociation reaction of the compound into ions in aqueous solution. This quantity is useful, for instance, in determining which compound containing a given mineral is more soluble, and hence would be better absorbed as a dietary supplement (e.g., calcium carbonate vs. calcium sulfate).

Източник: http://www.chemistry.wustl.edu/~edudev/LabTutorials/Vitamins/vitamins.html

Та затова го нарекох водно разтворим, защото му влияе водата.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 25.07.11 11:12.

25.07.11
11:28

Разпадане и разтваряне са две съвсем различни понятия. Шегата ми беше ориентирана към вероятно неволната ти грешка, Калция сам по себе си е метал, който не се среща в самороден вид за да бъде наречен минерал, такива са различните негови съединения, под чиято форма го приемаме, калциев карбонат, калциев хлорид и т.н. и т.н.

ПП Химичната реакция межу Калций и вода Ca + 2H2O → Ca(OH)2+H2

Имам една много интересна ( взривоопасна случка ) в час по химия със калциев карбид, но ще я разкажа друг път и на друго място, че и без туй достатъчно оспамих темата.

Мнението беше редактирано от Valdis на 25.07.11 11:40.

Май те разбрах, но все още не правя разлика между такива химични различия. Химията винаги ми е била...(puke). Доколкото разбирам става въпрос за http://www.livestrong.com/article/162668-forms-of-calcium-in-food/. Аз все още говоря за калция под общ знаменател. :)

http://www.t-nation.com/strength-training-topics/1284
ако става въпрос за мляко и калций, то ми се струва релевантно написаното от Джон Медоус.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1