03.06.05
15:20
много ми е интересно какво мислите-има ли или не пристрастяване към фитнес,бодибилдинг ,културизъм и т.н. и ако има на какво се дължи
в моята зала има 2ма като ги гледам си мисля,че трябва да има места за групова терапия на силно пристрастени, зависими към фитнеса.
Има и дори имаше една тема по въпроса. При тренировки се отделя някакво вещество, което доставя удоволствие, обаче като не помня термини—-чакай сега—- като ядем шоколад се отделя ендорфин, соматотропин беше хормон на растежа, ееее тия дето завършват на ин са супер много, ще взема да се объркам. Смисъла го предадох. Дано някой се сети нещо по-подробно.
поздрави :D
:lol: Много хубав въпрос. Ако говоря лично за себе си, мога да кажа, че страдам от умерено пристрастяване - ако се наложи да пропусна тренировка, ме гложди ужасно чувство за вина, криво ми е чак до следващото ходене в залата и чак място не мога да си намеря. А понеже съм още сравнително начинаещ, не искам да си представям някой хлътнал по-дълбоко какво му е. :lol:
[quote author=“Martin”]Има и дори имаше една тема по въпроса. При тренировки се отделя някакво вещество, което доставя удоволствие, обаче като не помня термини—-чакай сега—- като ядем шоколад се отделя ендорфин, соматотропин беше хормон на растежа, ееее тия дето завършват на ин са супер много, ще взема да се объркам. Смисъла го предадох. Дано някой се сети нещо по-подробно.
поздрави :D
Да нямаш предвид серотин ;)
Ъъъ, допамин и серотонин?
Серотонинът се отделя в следствие на стрес и паника и е хормон на страха.
Допаминът - също, но доставя удоволствие. Това е хормонът на удоволствието от силните усещаня.
Това по спомен, де. Не съм достатъчно в час, че да споря с някого по темата. :lol:
В Гугъл излизат и двете (серотин и серотонин).
http://www.google.com/search?hl=bg&q=%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BD&lr=lang_bg
http://www.google.com/search?hl=bg&q=%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD&btnG=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5&lr=lang_bg
Ахааа, истината е някъде там...
Аз си спомням, че DJ Madman беше писал едно мнение (някога) и там обясняваше точно това. Обаче трудно ще намерин темата. Хубаво е, че достигнахме до принципа.... Пък какво е точно... да му мислят в БАН. :lol:
А сега - ей това е темата. Обаче не е обяснено много.
04.06.05
15:50
горе-долу е така.
серотонин, ендорфини, допамин и др.
това са хормони, които се отделят за да се преборим с умората , болката ,стрес и т.н
но главно мозъка се пристрастява към адреналина.повечето знаят какво прави.таа- мозъка много го харесва този.
лошото е ,че много бързо се окислява, образува радикали и т.н.
сега го разглеждат за да открият врузка м/у него и преждевременото остаряване.