Вреден ли е медът в по-големи количества?

25.07.11
20:48

Знам,че меда попринцип е полезен,особено когато си на диета.Понеже много обичам сладко,а съм на диета в момента,хапвам повече мед.По около 150-160 гр дневно,някой път и повече.Въпроса ми е дали е много вредно да приемам толко мед на ден?
Също така скоро ми е правена операция от гинекомастия (1 месец),а разбрах,че от прекомерното приемане на въглехидрати порастват гърдите,точно какъвто ми беше проблема.Та след операцията едната гърда не ми спадна а остана малко подута,та да ви питам дали може заради голямото количество мед което приемам да не се е прибрала,и избощо вярно ли е това,че ако приемаш много въглехидрати това изобщо е възможно.
Ще съм ви много благодарен ако ми отговорите на въпросите!
Поздрави!

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 26.07.11 16:04.

25.07.11
20:54

160 грама бърз въглехидрат е супер много, аз ям по 240 бавни и то когато съм на ВВД ! Не се ли омазняваш ?

Мнението беше редактирано от dorianyates Borisov на 25.07.11 21:03.

25.07.11
21:40

Аз съм си мазен и в момента съм на диета с която се опитвам да се изчистя,свалил съм 4 кг за 2 седмици.Значи казваш да намала меда,за да е бързо изчистването?

25.07.11
21:49

Съгласен съм с колегата , това си е доста мед наистина доста ...
Намали го , но в бавни темпове щом си свикнал с него , че психиката трудно може да ти издържи изведнъж.Хапвай го особенно след тренировка , че тогава ще е полезен.Колкото до проблема с гърдата , честно да ти кажа нз дали меда по-някакъв начин влияе , питай доктора и той би трябвало да знае .. ( според мен ако влияе някак , трябва да е на хормонална основа , защото 90% от тялото ни зависи от определени хормони) ... дано сме помогнали :)

25.07.11
21:55

Меда си е природна захар сам си прави изводите,не мисля че е полезен за диета.:)

MF

25.07.11
22:04

Намали меда, много е. Не е проблем, че е въглехидрат, а че е бърз такъв и че съдържа добро количество фруктоза. Почети за нея, ще ти стане ясно кога става вредна.

25.07.11
22:17

Много си объркал, ако си на диета за качване може да хапваш повече мед (не чак 160 гр) , щото така или иначе после чистиш, но за сваляне е прекалено много. След тренировка може да хапваш но най-много 2-3 супени лъжици (според мен).

25.07.11
22:27

Ок,благодаря ви на всички,разбрах всичко което трябваше да знам. :)

25.07.11
22:35

Моля, надявам се да сме помогнали.

26.07.11
15:55

за количеството са прави хората но аз искам и друго да кажа... гледай от толкова мед да не трябва да те промиват после ;) не за тегло или каквото и да е ... мисли за червата си :D

26.07.11
15:57

Какво ще им стане на червата от мед?

26.07.11
16:00

на мен са ми обяснявали че червата се “слепвали” или поне подобен израз използваха...после следвала промивка(през дупето :D) не съм сигорен дали толкова мед е достатъчен за това,но иначе има такъв риск!!!

26.07.11
16:06

казано от antoniqn turimacov на 26.07.11, 16:00:

на мен са ми обяснявали че червата се “слепвали” или поне подобен израз използваха...после следвала промивка(през дупето :D) не съм сигорен дали толкова мед е достатъчен за това,но иначе има такъв риск!!!

В нормални количества всичко е ок ,медът подобрява перисталтиката на червата и регулирайки изпразването им влияе благоприятно при хроничен запек , но при по-големи количества не знам как се отразява ... може и да си прав! :)

26.07.11
16:08

За пръв път чувам за такъв ефект на меда и съм готова да го оспорвам :)
Цяла зима си хапвам стабилно от него (домашен и чист) - около кило на седмица, и единствения ефект, който забелязах беше, че имунната ми система заработи повече от прекрасно.
А това, че червара се слепвали (каквото и да значи това) звучи, сякаш баба се опитва да наплаши внучето си :D :D :D :D

26.07.11
16:19

щом искаш ще спорим нямаш грижи ;)
като сметнем си яла около 144 грама на ден! Още в началото на темата момчето е яло около 150-160гр.!!!!!
ние говорим за по-големи количества и за ефекта после... не за 140гр.—-честно казано колко ще излязат тези 140гр.?? 2-3 големи лъжици или колко??
под голямо количество не се смята да си кусаш малко мед за денЯ! :D

fire.is.my.nature

26.07.11
16:21

Е по 100-150 гр. мед на ден не е от най-полезните дейности. + че 100% ядеш и други въглехидрати... 1-2 с.л. мед на ден според мен си е оптимално.

26.07.11
16:23

е да за малките количества знаем :) както и за малко бира или вино! но говорим за малко  :) :D

26.07.11
16:34

Ами, по-скоро си хапвах по 4-5-6 лъжици на ден и буркана свършваше за около седмица.

26.07.11
19:36

казано от Margaritka на 26.07.11, 16:08:

За пръв път чувам за такъв ефект на меда и съм готова да го оспорвам :)
Цяла зима си хапвам стабилно от него (домашен и чист) - около кило на седмица, и единствения ефект, който забелязах беше, че имунната ми система заработи повече от прекрасно.
А това, че червара се слепвали (каквото и да значи това) звучи, сякаш баба се опитва да наплаши внучето си :D :D :D :D

Браво Марги, само така  :D :D :D

казано от antoniqn turimacov на 26.07.11, 16:19:

щом искаш ще спорим нямаш грижи ;)

Много хора (аз включително) чакат да обясниш вредното въздействие на пчелния мед.

Дай да не си говорим глупости - 144 g много ли е или е малко и дали всъщност 160 g е много за един ден.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.07.11 19:45.

26.07.11
19:45

аз.. извинете, но темата ме разсмя :-) Предполагам, че трябва да цопна в каца с мед и да се измъкна от нея като полуудавена муха, за да ми хрумне дори мисълта, че медът може да е вреден :-)

26.07.11
20:32

На мен лично 150-200 гр. мед на ден, всеки ден, ми се струват много, но вероятно може да се нагласят така нещата (хранително-тренировъчните неща), че да не са проблемни.

За вреда не знам доколко може да се говори - че той и кислородът е вреден в “по-големи количества”.

26.07.11
20:43

Абе, как ги мерите тези грамове :-) Тялото ви си знае най-добре, слушайте го него. Тези мерки и теглилки само до стрес водят :-)

Мнението беше редактирано от Marty Sun на 26.07.11 20:44.

ЛР

30.07.11
20:00

Що бе? Нека подискутираме полезен ли е - вреден ли е меда.

Ей така - без уточняване на параметрията - като в темата за “кетозата, ВМ НВД и какво беше още”. Всеки ще разказва какви статии е чел в Интернет и накрая всички ще цитираме Библията :D

Ако не искате - може да подискутираме и като хората - с параметри. Т.е. ако въпросът е - “полезни ли са 150г мед на ден”, то параметрите са:
- за 50 или 100кг човек
- мъж или жена
- иска да сваля или иска да качва
- спортува ли по принцип
- спортувал е същия ден
- ако да - какво
- толерира ли добре въглехдиратите (и в частност повечето фруктоза) - да / не

Но пък, ако не ви се занимава - на мен лично би ми било интересно какви препоръки дава Библията за меда :)

30.07.11
22:38

казано от Лазар Радков на 30.07.11, 20:00:

.......

Но пък, ако не ви се занимава - на мен лично би ми било интересно какви препоръки дава Библията за меда :)

Интересът ти е похвален ;)  - има около 61 споменавания, от които 20 свързани с Ханаан - описвана като “земя гдето текат мляко и мед” (Изход 3:8); Притчи 5:3 (Защото от устните на чуждата жена капе мед, И устата й са по-меки от дървено масло); вероятно най-информативни са Притчи Соломонови (24:13, 25:16, 25:27)- “Сине мой, яж мед, защото е добър, И медена пита, защото е сладка на вкуса ти.” ;Намерил ли си мед? Яж само колкото ти е нужно, Да не би да се преситиш от него и да го повърнеш”,  “Не е добре да яде някой много мед. Така също не е славно да търсят хората своята си слава”.

Интересно е, че в Корана меда е споменат само два пъти, но при второто споменаване се говори за лечебната му сила (Ан-Нахл 16:68-69).

05.08.11
09:04

Медът е природен продукт , вярно, но също така е силно концентриран продукт/съдържа биологично АКТИВНИ вещества/ и едва ли е създаден да преяждаме с него. Според мен трябва да подхождаме с него като с лекарство и да не превишаваме дозата. И тук не става въпрос за омазняване и качване и съдържание на въглехидрати. Аз например се чувствам добре с 2-3 лъжици мед, но с повече ми става кофти. За хората с автоимунни заболявания също е нож с две остриета консумирането на мед. И все пак е по-добрата алтернатива при липса на енергия и желание за сладко.

28.08.11
16:33

Медът е добре да се приема в умерени количества, от порядъка на 70-100 грама на ден.В по-големи количества може да се получи пренасищане.Трябва да се внимава при диабетици с него.

Ах... още нещо - на червата не може да им стане абсолютно нищо от меда, защото той се преработва още в стомаха и много бързо в тънките черва.

Мнението беше редактирано от Dobromir Kostadinov на 28.08.11 16:34.

28.08.11
17:40

Аз обожавам мед! Имам 2-3 източника на истински такъв. Не го пестя, а си похапвам доволно по 2-3 супени лъжици на ден въпреки че чистя. Параметрите, които Лазар зададе са ключови!

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 28.08.11 17:41.

Много зависи от самия човек и от активността му...и куп други неща.Не е добре да се прекалява с него, особено ако си в период на сваляне. Важно е и какъв мед приемаш, надявам се да си намерил от качествен източник...
Знам, че не бива да се надвишава дневна доза от 10гр мед на 1кг телесно тегло.
Но пак казвам, че всичко е индивидуално. Аз не бих си позволила такова количество, колкото и полезен да е...
Но при мен идва въпросът, че съм адски анти настроена към въглехидратите, независимо от колко полезни източници идват :D Ям ги, но не повече от 2 пъти седмично

30.08.11
20:31

Вместо да хапна 100 грама ориз, картофи или овесени ядки, ще ям захар, да бе да.. вървете ги разправяйте на някой друг тия с чудотворните влияния на меда(че и плодовете) и фруктозата..Никакви плодове и мед, когато съм в период на сваляне на килограми, в чийт деня вместо плодове,предпочитам чиста преработена вредна и гадна захар :D :D

Мнението беше редактирано от Riko на 30.08.11 20:33.

31.08.11
00:28

казано от Rikoo на 30.08.11, 20:31:

Вместо да хапна 100 грама ориз, картофи или овесени ядки, ще ям захар, да бе да.. вървете ги разправяйте на някой друг тия с чудотворните влияния на меда(че и плодовете) и фруктозата..Никакви плодове и мед, когато съм в период на сваляне на килограми, в чийт деня вместо плодове,предпочитам чиста преработена вредна и гадна захар :D :D

Не знам защо на плодовете и в частност меда се гледа само като на продукт съдържат едва ли не чиста фруктоза и нищо друго. И двете неща са източници на няколко вида прости захари, но съотношенията са различни. Всъщност това въобще не е най-важното за тях, по-важното е какво друго съдържат (примерно тука пише това - http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=96 и http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=faq&dbid=4). Така, че чистите сукроза (захар), фруктоза или глюкоза никога не могат да бъдат по-добри от меда или плодовете, защото те са само енергийни източници без нищо друго.

11.11.11
16:14

Пия 4 супени лъжици след всяка тренировка от 2-3 години с много прекъсвания(Счупени ръце,проблеми с връзки) при вариращо лично тегло(65кг-78кг) и не мисля,че са много.Какво ще каже “по-големи” количества мед?

Хора не знам какво за вас означава “големи количества”, но ако говорим за човек, който да обича да яде мед  сигурно държа рекорди. Няма човек, който да не ми се учуди как поглъщам 500 грама на едно ядене без да ми накърти, без да ми стане лошо или най-малкото да припадна. Започвам да си мисля, че ще дойде ден, в който не приятеля ми ще каже “стига яде” или джипито, а лекарите в болницата. 1400 грама отиват на втори ден, хм ... а мога и още на първия. На следващия ден след изяждането на 500гр започнах да ям от малко бурканче, при което ми го взеха от ръцете, затвориха го пред мен и аз се разплаках. Не знам дали това се нарича наркомания или както се казва ако целия свят е на опако, то аз съм съвсем на обратно. И наистина не разбирам как на хората им накъртват 2-3 лъжици. Вярно е, че в чист вид идва малко сладичко, но за мен като че ли това му е чара. Да кажем, че и аз не мога да го ям съвсем чист, но ако ме пуснат на 500 грама с една буца сирене, не се съмнявайте, че ще повторя и на вечеря. Между другото онези 500, за които споменавам ги ядох чисти :). Купих 780 грама - изядох го на едно ядене под половината, започнах да не усещам вкуса и продължавах да ям...още съм жива хахахахахаха. Не разбирам защо се получава така, ако трябва ми помогнете :Д Наистина ще ми е интересно да ми кажете какво мислете по въпроса.
ПС: тези огрмни количества ям от две години, или пос коро когато ми попадне в ръцете мед.... Баба ми не ни даваше да ядем мед, защото било за лекарство (като съм била бебе са ме тъпкали с мед, но това друг въпрос) и затова не съм се сещала да ям. Но един ден (5-6 години) набарах някакъв компотен буркан и го изядох на половината пред наще. Баба ми ми се скара и аз в отговор казах “наваксвам последните 15 години” и тя ми се разсърди :Д:Д:Д:Д

20.01.12
21:36

Като прочетох последния пост,се сетих за 1 изказване в форума:

‘’Пътят към диабета е сладък’’ :D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1