26.07.11
14:15
Вчера се изсипа страшен дъжд в шоплука и след като премина, излязох в софийското равно поле и събрах към 2 кг. охлюви. Днес съм ги оставил в една надупчена 10-литрова пластмасова туба от минерална вода да се изходят, довечера ще ги измия, ще ги пусна в кипяща вода, ще ги сваря, изчистя, ще ги опека в тава, намазана на дъното с малко олио и два дни ще нагъвам печени охлюви с лют червен пипер, сол и много голям кеф :P
Теглото на зрелите охлюви е около 18 гр. и в 1 кг. има около 55 бр.
100 гр. сварени/печени охлюви имат 136 ккал. и съдържат 19,55 гр. протеини, 4,77 гр. мазнини и 2,43 гр. въглехидрати.
Вие хапвате ли охлюви (wasntme)
Съдейки по хранителната стойност мога да кажа , че това е много добра храна от към съотношение цена-нулева , протеин-въглени-мазнини е просто идеална , опечи си ги с максимално малко олио ако чистиш , ако ли не както ти е вкусно ... Определено си заслужава да ги ядеш щом ги обичаш!Хранителната им стойност е изключително добра!Дано съм бил полезен! :)
П.с. не ям охлюви , не защото не са хубави , просто нещо като сантименталност към самите животинки , колкото и смешно да звучи. :)
Мнението беше редактирано от Dominic на 26.07.11 14:22.
26.07.11
16:12
аз охлюви не ям.Бате ако искаш прати ми ги тия 2кг да ме пробваш.Панирани ги уважавам аз.Юли и август е позволено ми малко мазнинки.
да ти е сладко.
О-о-о, панирани с галета и яйце да не говорим колко вкусни стават, ама аз сега свалям и затова печени ще ги хапна...
26.07.11
19:33
Много добър химичен състав, но не съм опитвала. Как са на вкус? А “месото” им качествено ли е? Защото мидите например също имат добро съдържание откъм Б, В и М, ноо пречиствайки морето не са най-удачния вариант. Други богати на вещества морски обитатели пък бъкат от холестерол.. Та охлювите?
Dominic, разнежи ме :-) Не се заяждам, наистина! Предполагам, че ако трябваше да участваш в целия процес по убиване, чистене, одиране и транжиране на прасе/агне/теле пак щеше да бъде докосната тази тънка струна в теб? :-) Жалко, че не си набавяме сами храната... това щеше да промени доста неща :-)
Иначе охлювите доколкото помня са вкусно нещо. Но не би ми хрумнало да изляза да си ги събера за вечеря. Адмирации за успелите в това начинание :-)
Не хапвам охлюви, нямам и желание - причините са неопределени и все пак доста слузести :D
казано от Marty Sun на 26.07.11, 20:25:
Dominic, разнежи ме :-) Не се заяждам, наистина! Предполагам, че ако трябваше да участваш в целия процес по убиване, чистене, одиране и транжиране на прасе/агне/теле пак щеше да бъде докосната тази тънка струна в теб? :-) Жалко, че не си набавяме сами храната... това щеше да промени доста неща :-)
Иначе охлювите доколкото помня са вкусно нещо. Но не би ми хрумнало да изляза да си ги събера за вечеря. Адмирации за успелите в това начинание :-)
Абсолютно си права Marty ;)
казано от Atom на 26.07.11, 20:27:
Не хапвам охлюви, нямам и желание - причините са неопределени и все пак доста слузести :D
Силве, майтап, майтап, ама се оказа, че точно тази слуз е едно от най-полезните неща. “Смазва” безусловно повредени стомаси, закърпва язви, изглажда бръчки и кой знае какви още чудеса прави :-)
Само да има някой друг, който да пречука животинките :-) Интересна е моралната дилема - с какво ниво на съзнание е охлюва? :-)))
26.07.11
20:51
казано от Marty Sun на 26.07.11, 20:46:
Интересна е моралната дилема - с какво ниво на съзнание е охлюва? :)
Охлювите имат нервна система на далеч по-ниско ниво от това, на което е тя при бозайниците.
За какво съзнание говорим? (giggle) Хапвай ги смело! :P
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.07.11 07:46.
Марти, аз си признавам, че съм доста лицемерна - обичам животните и не бих убивала, но частта с транжиране, рязане и тн. изобщо не ме впечатлява и притеснява.
Но виж, за охлювите ми е мъчно - първо, защото ги солят докато са живи, и ги оставят така цяла нощ. Или пък заради тая прословута слуз - ги ядат живи.
Ако ще е убийство, поне да е бързо и без много, много изтезания.
Ужасен пост :)
Мнението беше редактирано от Atom на 26.07.11 20:54.
26.07.11
21:07
Извинете за лирическото отклонение - дискусията за охлювите ми напомня онзи спор на веганите, дали да се яде мед или не, след като пчелата “страда” по време на добиването му. :)
казано от Atom на 26.07.11, 20:53:
Марти, аз си признавам, че съм доста лицемерна - обичам животните и не бих убивала, но частта с транжиране, рязане и тн. изобщо не ме впечатлява и притеснява.
Но виж, за охлювите ми е мъчно - първо, защото ги солят докато са живи, и ги оставят така цяла нощ. Или пък заради тая прословута слуз - ги ядат живи.
Ужасен пост :)
Незнам как и за колко време убиват една свиня/агне/теле/пиле или каквото и да е било, но едва ли като да пускат омари/охлюви и др. който се пускат във вряла вода, т’ва си е изтезание.Сега няколко хора отдолу ще ме наредят, но аз лично ако имаше как, ако имаше заместител на месото,дори и малко вреден, но качествен ще съм против убиването на животни за храна, макар, че нека бъдем честни - те са си затова. Незнам защо мюсюлманите не ядат свине - някой да каже. Малко сменям темата, но съм чувал, че поповете хапват само житни продукти и вода - истина ли е? Та просто наскоро ходих на практика след 11 клас, и в кухнята пускаха омарите живи мамка му, пискаха като малки деца, много жал ме хвана..
@Димитър Михайлов, сега пък за първи път чувам това, че пчелите страдат, докато подбират мед Q_Q, но аз тях ги мразя, че ме жилят ;Д
Мнението беше редактирано от Riko на 26.07.11 21:11.
казано от Rikoo на 26.07.11, 21:10:
Сега пък за първи път чувам това, че пчелите страдат, докато подбират мед Q_Q, но аз тях ги мразя, че ме жилят ;Д
Ако някой ти бръкне в джоба и ти вземе всичките пари, ти няма ли да страдаш? :D Та и те така, изпадат в депресивни състояния след като им приберат меда.
Е, хайде сега, Мите, крайности :-) Аз се пошегувах и си мислех, че си личи :-))
Колкото до пчелите - нямам абсолютно никакви задръжки да консумирам с наслада резултата от къртовския им труд :-) Дори да превишава 144 грама на ден (wasntme)
26.07.11
21:34
Незнам защо мюсюлманите не ядат свине - някой да каже.
Мюсюлманската религия се заражда 600 и кусур години след християнството в арабските пустини.Сам можеш да се досетиш,че при тези климатични условия яденето на свинско(богато на холестерол)месо,пиенето на алкохол(виното)води до сериозни заболявания.Същото важи и за обрязването.Малко преди това още в юдеизма са се обрязвали-този ритуал в мюсюлманството е взаимстван именно от тази религия!В съвременната медицина е доказано,че премахването на тази част от пениса :D води до значително намаляване на полово-венерически болести.
п.п.Съжалалявам за спама малко се отклоних от темата :D
казано от Atom на 26.07.11, 20:53:
Ужасен пост :)Незнам как и за колко време убиват една свиня/агне/теле/пиле или каквото и да е било, но едва ли като да пускат омари/охлюви и др. който се пускат във вряла вода, т’ва си е изтезание.Сега няколко хора отдолу ще ме наредят, но аз лично ако имаше как, ако имаше заместител на месото,дори и малко вреден, но качествен ще съм против убиването на животни за храна, макар, че нека бъдем честни - те са си затова. Незнам защо мюсюлманите не ядат свине - някой да каже. Малко сменям темата, но съм чувал, че поповете хапват само житни продукти и вода - истина ли е? Та просто наскоро ходих на практика след 11 клас, и в кухнята пускаха омарите живи мамка му, пискаха като малки деца, много жал ме хвана..
@Димитър Михайлов, сега пък за първи път чувам това, че пчелите страдат, докато подбират мед Q_Q, но аз тях ги мразя, че ме жилят ;Д
Rikooo , абослютно съм на твоето мнение , ако имаше заместител на такива цени и да не е просто прах а някакъв друг вид храна , не бих бутнал месо ... всеки може да е на място на животинките , но какво да се прави , налага се :)
казано от krali_marko на 26.07.11, 21:34:
Незнам защо мюсюлманите не ядат свине - някой да каже.
Мюсюлманската религия се заражда 600 и кусур години след християнството в арабските пустини.Сам можеш да се досетиш,че при тези климатични условия яденето на свинско(богато на холестерол)месо,пиенето на алкохол(виното)води до сериозни заболявания.Същото важи и за обрязването.Малко преди това още в юдеизма са се обрязвали-този ритуал в мюсюлманството е взаимстван именно от тази религия!В съвременната медицина е доказано,че премахването на тази част от пениса :D води до значително намаляване на полово-венерически болести.
п.п.Съжалалявам за спама малко се отклоних от темата :D
Ами, мисля, че не съм съгласен, че месото има лош холестерол, но те доскоро се мислиха, че и в яйцата е такъв, така че :), но това е друг въпрос, те мюсюлманите са откачени за мен, с извинение..психопати
@Валдис, излгежда аз или ти нещо не съм го разбрал, но по мнението на Димитър Михайлов, разбрах, че пчелите страдат докато правят меда, а пък ако някой ми вземе нещо от джоба, май май него ще го боли повече :D :D
Мнението беше редактирано от Riko на 26.07.11 21:50.
Незнам как и за колко време убиват една свиня/агне/теле/пиле или каквото и да е било, но едва ли като да пускат омари/охлюви и др. който се пускат във вряла вода, т’ва си е изтезание.Сега няколко хора отдолу ще ме наредят, но аз лично ако имаше как, ако имаше заместител на месото,дори и малко вреден, но качествен ще съм против убиването на животни за храна, макар, че нека бъдем честни - те са си затова.
Принципно, не че ми пука, но животното (не охлюв, малко по-нагоре стоящо животно) знае, че ще го колят. Усеща го и трябва да ти кажа, че според мен очакването е по-голямо изтезание от това, което усеща охлюва във водата ;) Не че ми пука, колил съм и ще коля, но по принцип от позицията ти си личи, че не знаеш за какво става дума. Което важи и за повечето, които “не знаят какво точно е”, ама не ги кефи, защото са много хуманни .. недей така, модерно е, ама ...
Иначе си много прав за едно нещо - една свиня или агне без мен да я отгледам докъде ще изкара? Дивото прасе е едно, ама домашната свиня си е точно домашна - без човека ще е мезе на кой да е хищник. Така че, нейното предназначение е повече от ясно - няма добра причина да я гледам, ако няма да я ям, нито мляко дава, нито нищо :D А ако не я гледам, оцеляването и като вид ще е доста съмнително.
Иначе по темата, широко скроен човек съм по принцип, що се отнася до яденето, но малко ми се повдигна като си го представих това с охлювите и май бих пропуснал :D
Мнението беше редактирано от G33K на 26.07.11 21:56.
26.07.11
22:28
Само да има някой друг, който да пречука животинките :-) Интересна е моралната дилема - с какво ниво на съзнание е охлюва? :-)))
Аааа Марти, това ме разби!!! :D :D :D
G33K, принципно именно затова обмисляха, как възможно най-бързо и безболезнено да ги убиват, да може и да не се развалят качествата на храната, от огромния стрес, който те изпитват за кратко време. Но както знаем, в доста от кланиците е удар с чук във кратуната, и ножа в гърлото.
казано от Rikoo на 26.07.11, 22:47:
G33K, принципно именно затова обмисляха, как възможно най-бързо и безболезнено да ги убиват, да може и да не се развалят качествата на храната, от огромния стрес, който те изпитват за кратко време. Но както знаем, в доста от кланиците е удар с чук във кратуната, и ножа в гърлото.
Nothing wrong with that, поне в моите разбирания.
Мисълта ми беше по-скоро за изтезаването на мекотелите, което така те възмути - според мен като ниво на, хмм - нехуманност, е доста под убиването на истински животни :D
Иначе да си призная, преди 2-3 години хапвах охлюви, вкусни са ... ама сега не бих, въпреки, че разбирам, че са качествена храна въпреки всичко..
Хапнах ги !!!
Обаче много труд. Един час ги събирах и това беше най-леката част. Вчера поне един час съм си играл да ги мия един по един със студена вода, докато са живи. После се пускат в кипяща вода, умират за секунди. След пускането във водата, тя спира да кипи и след няколко минути започва отново. Оставя се 20 минути на тих огън. После се вадят един по един от черупката и се откъсва долната част (мускулния крак), която става за ядене, от вътрешните органи, които са нагоре в черупката. Това също е пипкава и слузеста работа. Счупих два средни зъба на една вилица с клещите и така ги вадих от черупките. После всеки охлюв пак се мие със студена вода, сложих ги в съвсем леко намазана на дъното с олио тава, посолих ги и ги опекох. След опичането ги поръсих с лют червен пипер и още малко сол на вкус. Месото е добро и ако са добре изчистени, и измити, не се усеща никаква слуз.
Стават страхотни, когато са печени с ориз и подправки, обаче съм на НВД и няма как.