26.07.11
18:19
Здравейте. Аз съм на 21 години и тренирам хип-хоп танци... на седмица се събират 17 часа тренировки (понеделник, сряда, петък, събота и неделя) + час и половина спортна гимнастика всяка седмица.
Сега съм 50.00 кг. , но бях стигнала 64! Ръст -145 см От миналото лято насам отслабнах около 10 килограма и сега се опитвам да сваля последните тлъстини. Проблемът е, че кожата на коремчето и ръцете ми е отпусната (не много, но все пак не съм в състояние да ги показвам ) Искам още 3-4 килограма да отслабна и да се стегна! Но ми трябва и много енергия за танците и мускулна маса.
Пия от продуктите на Forever Living Products - алое вера гел за пречистване на тялото, замествам хранения с техния диетичен шейк за контрол на теглото, снабдяващ организма с безброй полезни вещества и пия преди хранене Гарсиния Камбоджа. От години се опитвам да стимулирам хормона на растежа с хранителни добавки: сега пия вечер преди лягане GH Surge - Growth Hormone Releaser Amino Acids на фирмата Scitec Nutrition ( пила съм и други видове, но в момента това имам).
Първият ми въпрос е: вторник и четвъртък нямам тренировки, а знам, че поне 1 ден седмично трябва да не натоварваш мускулите си, за да могат да си починат. 1 ден стига ли? Преди правех и в четвъртък домашни тренировки, но се чувствам доста изтощена.
Относно храненето мисля, че е важно да отбележа, че съм вегетарианка и се опитвам да наваксам протеините с яйца, риба и соеви продукти. Знам за един спортист колко са важни!
Надявам се тук да получа полезни съвети, за да направя тялото, за което съм си мечтала цял живот. (sun)
Темата беше редактирана от Geri89 на 26.07.11 18:24.
25.07.2011 понеделник
10:30 - 1 печена зелена пиперка + 2 малки варени картофа
12:30 - 2 варени яйца + 1 домат + малко краставица (върху яйцето сложих малко лют червен пипер)
14:30 - Forever Lite шейк с 300 мл обезмаслено прясно мляко - 0,1%
18:30 - oтново шейк
23:00 - суши - 12 бр. вегетарианско суши + 2 бр. суши със сурова сьомга.
Тренировки: Гимнастика - 16:30-18:00 и хип хоп танци от 18:30 до 21:30
По принцип не ям суши често... все пак не е евтина храна, но от една седмица си мисля колко много ми се яде и вчера реших да си взема. :) Не смятам, че съм прегрешила, понеже мисля, че е полезно за организма от време на време. Не е като да се натъпчиш с нещо тестено примерно.
От известно време не употребявам сол, понеже съм на мнение , че е много вредна. Скоро ще си купя хималайска сол да я пробвам, но все още не съм намерила време да отида до здравословния магазин. Спрях и да пия кафе сутрин, но ако все пак реша през деня да пия едно то е с обезмаслено мляко и с кафява захар ( бялата също съм я зачеркнала от доста време )
Мнението беше редактирано от Geri89 на 26.07.11 20:24.
26.07.11
19:38
Аз не бих се подложила на тез няколко едва измъчени калории.
Мерси за мнението! Хубаво е, някой обективно да ти каже , че не ядеш много. Но аз познавам организма си и знам, че хапна ли повече (наградя ли се с нещо вкусно примерно :) ) веднага ми се отразява. Аз ще продължавам да публикувам всекидневно какво ям и ще се радвам да прочета и други мнения относно моят хранителен режим - какво трябва да променя и какво не.
Мнението беше редактирано от Geri89 на 26.07.11 20:48.
26.07.11
20:58
казано от Гергана Георгиева на 26.07.11, 20:47:
...аз познавам организма си и знам, че хапна ли повече (наградя ли се с нещо вкусно примерно :) ) веднага ми се отразява...
ОК, дай да поговорим в тази посока - ако се наградиш с една ху-у-убава и достатъчно едра скумрия или бяла риба с гарнитура грах и салатка, смяташ ли, че ще ти се отрази веднага? Надявам се няма да спорим дали тази храна е вкусна... (giggle) Ще си спестя и мнението за вегетарианството (коментирали сме го твърде подробно).
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.07.11 20:59.
Мисля, че разбирам какво имаш предвид. :) Естествено една такава вечеря с риба, грах и салата е полезна, вкусна и определено ще ме засити. ( и не, няма да надебеля от нея ;) ) В горния пост сякаш имах предвид junk food… Може би, за да отслабвам повече, трябва да се храня с малко повечe, но полезна храна, за да имам достатъчно енергия, за да изгоря мазнините по време на тренировка и самата тя да е по-пълноценна. :P
Радвам се, че започнах да си водя дневник в този сайт, именно заради това - понеже имам възможността да получавам добри съвети от хора, които вече са постигнали нещо.
Надявам се да продължиш да следиш дневника ми и да споделяш мнението си. ;)
26.07.11
22:24
Гери, мисля, че е добре да се замислиш кое точно определяш като “нещо вкусно”. Смея да кажа, че аз хапвам само “здравословни” храни (без пържено, рафинирано, полуготово, пресолено, подсладено (освен мед и плодове), газирано, джънк), всяко ястие ми е супер вкусно и му се наслаждавам с голямо удоволствие. Моят съвет: стреми се храната да е полезна, но и вкусна. Здравословната храна е много вкусна, много по-вкусна от гадния джънк и обратното твърдение отдавна е демоде. Разрови се из рецептите в този и в други “здравословни” сайтове, експериментирай в кухнята, развихри се - здравословната кулинария е едно наистина вълнуващо , а и вкусно пътешествие.
казано от Гергана Георгиева на 26.07.11, 18:19:
Пия от продуктите на Forever Living Products - алое вера гел за пречистване на тялото, замествам хранения с техния диетичен шейк за контрол на теглото, снабдяващ организма с безброй полезни вещества и пия преди хранене Гарсиния Камбоджа.
Този абзац ме втрещи и притесни повече от всичките ти други писания. Заместваш хранения с някакъв си шейк, който е рекламиран, като чудодеен и магически. Храненето ти не струва! Извинявай, но е факт. Оправи си храненето и тогава си давай парите за магически шейкове. За да заместиш наистина едно пълноценно хранене със шейк трябва да вземеш поне двойна доза от него. Просто не е изгодно. Не случайно се водят хранителни ДОБАВКИ, а не храна. Аз в момента освен Омега 3 си позволявам и суроватъчен протеин. Това е защото съм в процес на местене на мебели и ремонт на апартамент, което ми идва в повече и трудно мога да си набавя нужните вещества от храната. Но заедно с ремонта аз тренирам.
Иначе, когато само тренирам и няма странични натоварвания си карам перфектно на храна. По-добре си вкарай парите в хубава, питателна и вкусна храна на този етап, отколкото да храниш компаниите за добавки. ;)
Вкусна и здравословна храна, колкото искаш. Повечко протеини и по-малко въглехидрати, разбира се и мазнините имат своето място. Намери баланса. :)
Спри с джънка. Аз примерно съм човек, който трудно пълнее и на всичкото отгоре гори по много, мога да ям джънк фууд, колкото си искам, но не го правя. Защо? Защото външно няма да ми окаже влияние, но ще скапва и лишава организма ми от полезни вещества всеки ден, докато накрая не отслаби имунната ми система и тяло. :)
Тренирай здраво, храни се правилно и достатъчно. Друг начин няма. ;)
казано от Miss Fight на 26.07.11, 22:24:
Гери, мисля, че е добре да се замислиш кое точно определяш като “нещо вкусно”. Смея да кажа, че аз хапвам само “здравословни” храни (без пържено, рафинирано, полуготово, пресолено, подсладено (освен мед и плодове), газирано, джънк), всяко ястие ми е супер вкусно и му се наслаждавам с голямо удоволствие. Моят съвет: стреми се храната да е полезна, но и вкусна. Здравословната храна е много вкусна, много по-вкусна от гадния джънк и обратното твърдение отдавна е демоде. Разрови се из рецептите в този и в други “здравословни” сайтове, експериментирай в кухнята, развихри се - здравословната кулинария е едно наистина вълнуващо , а и вкусно пътешествие.
Мисля, че си ме разбрала малко погрешно. Следвам твоя съвет от дооста дълго време и подкрепям всичко, което си написала! И обожавам да готвя! Обожавам да експериментирам с вкусни и полезни храни. Не съм казвала, че те не са вкусни. Зачеркнала съм много вредни храни от дневното си меню, газирани напитки, бяла захар и други такива...Просто в горния си пост имах предвид, че от време на време ми се дояжда пица, дюнер или пържени картофи. Мисля, че на много хора им се дояждат понякога тези храни. Знам, че са junk food, макар че съм намерила баланса за себе си - тънка пица без месо или един малък дюнер отново без месо и сосове, не мисля, че е нещо фатално, особено за активно спортуващ човек.
Надявам се след време да видиш нещата, с които се храня и да ги оцениш като “полезни”. :) Старанието в мен, никога няма да изчезне... И съм щастлива от факта, че се опитвам всеки Божи ден да се храня здравословно, макар че много хора ми се смеят, че ям някакви безвкусни кафяви спагети и ръжени макарони, че не си соля ястията и други подобни навици. Искам да ти кажа, че съм наясно със здравословните сайтове и няма нужда да ме убеждаваш в твоята теза. ;)
Dimzata: Това, че съм казала, че понякога ми се дояжда junk food,не означава че всъщност ги ям. И без да познаваш тези шейкове, няма как да разбереш тяхното действие. Не съм повярвала, че това е накакво магическо лекарство, което ще ме направи слаба мигновено. Пробвах го и сама се убедих, че ми дава сила и енергия и ме засища.Другото което е важно да кажа е, че освен заместването с шейк си имам още 2-3 балансирани хранения и тези шейкове ги пия, когато съм цял ден навънка и не мога да си сготвя здравословните храни. Мисля, че със свалените ми 14 килограма съм доказала на себе си, че не живея за junk food и че имам известни познания относно правилното хранене и важността от движението.Не знам дали си видял, но спортувам доста активно - не водя заседнал начин на живот.
Надявам се да получа по-конкретни съвети относно режимът ми - спортен и хранителен, основните неща за движението и за това, че не трябва да се ядат junk food са ми ясни. Чак се ядосвам, че трябваше толкова много да употребя този термин. :)
Ето какво ядох вчера. :)
12:00 - 2 варени яйца + 2 домата
14:30 - 1 шейк
17:30 - 1 купичка пълнозърнест флейкс Fit-Grain с обезмаслено прясно мляко
21:30 - Салата: 200г. царевица, 150г. печурки, броколи, подправена със сока на 1 лимон
Това ми беше почивния ден от тренировки. ( Едвам се стърпях вечерта да не изиграя една йога :D )
Тази сутрин се притеглих и се оказа, че съм 50.600 кг, a вчера бях 50 :) Тези 600 грама сигурно съм ги качила, защото нямах тренировки. Ще видим утре как ще съм :P
Мнението беше редактирано от Geri89 на 27.07.11 09:43.
27.07.11
11:36
Май ти не си ме разбрала.
Нямам за цел да убеждавам нито теб, нито когото и да е във своята гледна точка. Просто исках да помогна. Не съм казала, че се храниш нездравословно. Но не мисля, че полагаш старание здравословната храна да ти е вкусна. (”ям някакви безвкусни кафяви спагети и ръжени макарони, че не си соля ястията и други подобни”) Съжалявам, но не знам как по друг начин да разбирам думите ти.
Отново изказвам мнение, че менюто ти е много оскъдно, и вече мисля да престана. Прави каквото решиш в крайна сметка.
27.07.11
12:02
(1) Хвърли кантара през прозореца. Нямаш нужда от този предмет. Наистина.
(2) Храната ти е малко. Зарежи готовите флейксове, мюслита и подобни щуротии.
(3) Този шейк е МНОГО скъп и фактът, че не намирам точен хранителен състав ме прави турбо-подозрителен.
(4) Не влизай във филми с тези 600 g, заблуждаваш се мощно.
(5) Искаш сила и мускулатура, натоварваш се интензивно, а не даваш енергия на тялото. Как да стане?
(6) Не виждам мазнините в храната ти. Ако продължаваш - очакват те здравословни проблеми.
Мога и още нещица да ти понапиша... ама да започнем с тези все пак. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.07.11 12:02.
27.07.11
12:08
Присъединявам се, към Пияндето :) на 100 %.
Изпревари ме с няколко минути за филма с кантара и недостатъчната храна.
Браво за танците и постоянството с тях.
И нещо за споделяне с теб, което от 8 месеца ми се повтаря непрекъснато на мен “Научи се да слушаш, преди да говориш” :)
Успех!
това, че имаш отпусната кожа по ръцете и корема ме навежда на мисълта, че все още имаш доста мазнинки за сваляне. напълно е въжможно с този тип тренировки /предимно кардио/ и начин на хранене тези 14 кг да са в по голямата си част мускулна маса. начина, който си избрала е бил грешен, все още е грешен и ще си остане грешен. ти сама отбелязваш, че имаш нужда от ММ, но не виждам да правиш нещо по въпроса.
а за да качиш 600 грама мазно трябва да изядеш 5400 калории, което е невъзможно с твоя тип на хранене. просто спри да се теглиш всеки ден.
струва ми се, че много разчиташ на приема на всякакви добавки, а не разчиташ на храната.
казано от Miss Fight на 27.07.11, 11:36:
Май ти не си ме разбрала.
Нямам за цел да убеждавам нито теб, нито когото и да е във своята гледна точка. Просто исках да помогна. Не съм казала, че се храниш нездравословно. Но не мисля, че полагаш старание здравословната храна да ти е вкусна. (”ям някакви безвкусни кафяви спагети и ръжени макарони, че не си соля ястията и други подобни”) Съжалявам, но не знам как по друг начин да разбирам думите ти.
Отново изказвам мнение, че менюто ти е много оскъдно, и вече мисля да престана. Прави каквото решиш в крайна сметка.
Хей, радвам се че изказваш мнение и се надявам да продължиш. Взех си бележка, че трябва да хапвам повече и ще се опитам. :) А относно “безвкусните кафяви спагети” аз цитирах какво казват хората, а не че на мен са безвкусни. Храната, която си я готвя аз си я харесвам. Извинявам се, ако не съм се изразила правилно.
Сега съм 50.00 кг. , но бях стигнала 64! Ръст -145 см От миналото лято насам отслабнах около 10 килограма и сега се опитвам да сваля последните тлъстини. Проблемът е, че кожата на коремчето и ръцете ми е отпусната (не много, но все пак не съм в състояние да ги показвам ) Искам още 3-4 килограма да отслабна и да се стегна! Но ми трябва и много енергия за танците и мускулна маса.
Ако си свалила килограмите малко по-рязко, нормално е все още да ти повисва тук-там кожа. За твоя ръст 10 кг въобще не са малко. Предполагам, че с времето кожата ще се прибере, ако е достатъчно еластична (каквато би трябвало да е на 21г.). Ако искаш все пак да и помогнеш, можеш да включиш масажи (които ще са ти също от полза за възстановяване след всичките ти тренировки - ако правилно съм прочела - 17 часа седмично), както и тренировки с тежести, които бих те посъветвала да редуваш с другите, а не да ги добавяш към тях. :)
За храната - смея да не се съглася с другите - хора, погледнахте ли, че тя е 145 см висока? Колко да яде - колкото 180 см тежкоатлет? Щом се чувстваш сита с толкова храна, значи е достатъчна. Да се тъпчеш, ако не си гладна не само няма да ти донесе желаните резултати, но ще ти докара и неприятности. За шейка не мога да коментирам - не ми е познат като продукт и не съм гледала сайта на фирмата, която споменаваш. :)
Успех :)
Мнението беше редактирано от Margi на 27.07.11 17:14.
казано от Кольо Пияндето на 27.07.11, 12:02:
(1) Хвърли кантара през прозореца. Нямаш нужда от този предмет. Наистина.
(2) Храната ти е малко. Зарежи готовите флейксове, мюслита и подобни щуротии.
(3) Този шейк е МНОГО скъп и фактът, че не намирам точен хранителен състав ме прави турбо-подозрителен.
(4) Не влизай във филми с тези 600 g, заблуждаваш се мощно.
(5) Искаш сила и мускулатура, натоварваш се интензивно, а не даваш енергия на тялото. Как да стане?
(6) Не виждам мазнините в храната ти. Ако продължаваш - очакват те здравословни проблеми.Мога и още нещица да ти понапиша... ама да започнем с тези все пак. :)
Taка започвам подред. :)
1) Относно кантара, признавам си тук съм под влияние на майка си. Преди и аз не мислех, че е нужен и изобщо не се теглих, все пак за мен важното е как изглеждам, а не колко тежа. :) Така че, приемам забележката и ще се тегля по-рядко.
2) Защо го казваш? Защото внасят организма с много калории ли? Нали пълнозърнестите продукти са полезни за организма. Пък и когато не съм гладна много и нямам време, ми се струва като добър вариант. Но явно не е...
3) Относно шейка искам да кажа, че аз самата не бих пила нещо,което е съмнително.
Тук с подробности е обяснено всичко, което съдържа... доста подробна информация, надявам се да ти е от полза.
https://gallery.foreverliving.com/gallery/FLP/download/products/021_LiteChocolate_ENG_09-15-10.pdf
И мисля, че в този шейк всички съставки нужни на организма са в точни съотношения - предлага балансирана комбинация от витамини, минерали и аминокиселини, които само от храненето трудно бихме ги приели в нужното ни количество. Но пак казвам, че това е само допълнение към здравословната храна - не е заместител.
4) както казах, спирам да се тегля толкова често :)
5) Взимам си бележка! Ще се опитам да храня повече тялото си. Все пак предполагам сте видели,че аз съм дребничко момиче и едва ли едно ваше ястие, което за вас е нормално, ще бъде диетично за мен. Но ще се опитам.
6) Относно мазнините, по принцип готвя в тефлонов тиган и се опитвам без олио да готвя. Понякога слагам чисто масло, вместо олио. Заквасената сметана според теб добре ли е за мен? Примерно върху пълнозърнести филии...
7) Тези са достатъчно за сега. :) Но поне изчакайте една седмица да мине, да видите с какво се храня, защото според мен е смешно, съдейки само от едно дневно меню, някой да ми каже, че хранителният ми режим не струва ( в един от постовете по-горе).
Кольо, благодаря ти много за съветите! :)
Мнението беше редактирано от Geri89 на 27.07.11 17:37.
казано от roberta на 27.07.11, 12:30:
това, че имаш отпусната кожа по ръцете и корема ме навежда на мисълта, че все още имаш доста мазнинки за сваляне. напълно е въжможно с този тип тренировки /предимно кардио/ и начин на хранене тези 14 кг да са в по голямата си част мускулна маса. начина, който си избрала е бил грешен, все още е грешен и ще си остане грешен. ти сама отбелязваш, че имаш нужда от ММ, но не виждам да правиш нещо по въпроса.
а за да качиш 600 грама мазно трябва да изядеш 5400 калории, което е невъзможно с твоя тип на хранене. просто спри да се теглиш всеки ден.
струва ми се, че много разчиташ на приема на всякакви добавки, а не разчиташ на храната.
Тези 14 килограма отгоре си бяха чиста сланина. :) А относно трупането на мускули, не е ли по-добре първо да изчистя останалите излишни мазнини и тогава да трупам мускулна маса. Примерно знам, относно корема, че и колкото коремни преси да правиш, ако имаш отгоре сланинки, няма да ти се оформи хубав корем. Да, мускулите се стягат, но относно как изглежда човек, ако има тлъстини, колкото и мускули да имаш отдолу, няма да имаш хубава талия...
Иначе ние на танците правим силови тренировки , не е само кардио.
казано от Margaritka на 27.07.11, 17:13:
Ако си свалила килограмите малко по-рязко, нормално е все още да ти повисва тук-там кожа. За твоя ръст 10 кг въобще не са малко. Предполагам, че с времето кожата ще се прибере, ако е достатъчно еластична (каквато би трябвало да е на 21г.). Ако искаш все пак да и помогнеш, можеш да включиш масажи (които ще са ти също от полза за възстановяване след всичките ти тренировки - ако правилно съм прочела - 17 часа седмично), както и тренировки с тежести, които бих те посъветвала да редуваш с другите, а не да ги добавяш към тях. :)
За храната - смея да не се съглася с другите - хора, погледнахте ли, че тя е 145 см висока? Колко да яде - колкото 180 см тежкоатлет? Щом се чувстваш сита с толкова храна, значи е достатъчна. Да се тъпчеш, ако не си гладна не само няма да ти донесе желаните резултати, но ще ти докара и неприятности. За шейка не мога да коментирам - не ми е познат като продукт и не съм гледала сайта на фирмата, която споменаваш. :)
Успех :)
Благодаря ти за всичко написано по-горе. Радвам се, че поне един човек не ме изкритикува. Относно тренировките с тежести определено ще ги включа. Да редувам с другите - тоест да не са в същия ден? Значи мога да включа тренировки с тежести в дните, в които нямам танци. :) А относно масажите когато имам финансова възможност ходя. :) Иначе вкъщи си правя редовно.
Благодаря ти отново за коментара! Изчетох целият ти дневник - страхотен е! А и ти изглеждаш страхотно! :)
Благодаря ти за хубавите думи и за търпението, което си имала да изчетеш дневника ми :)
Ами да, редувай ги - предполагам танците ти са изтощителни, така че остави тежестите за друг ден.
27.07.11
20:52
казано от Гергана Георгиева на 27.07.11, 17:23:
1) Относно кантара, признавам си тук съм под влияние на майка си. Преди и аз не мислех, че е нужен и изобщо не се теглих, все пак за мен важното е как изглеждам, а не колко тежа. :) Така че, приемам забележката и ще се тегля по-рядко.
Кантарът е най-неточният измервателен уред за теб. Ако промениш съотношението между мускулатурата и мазнините в тялото вероятно ще запазиш теглото си, но ще изглеждаш различно, нали? От друга страна теглото е телесен параметър, който често варира в различните моменти, дори в рамките на деня. Някои Дами задържат вода по време на месечното им неразположение, други - от определен тип храна. Важно е колко вода и храна има в организма ти в момента на меренето, колкото и просташки да звучи - ходенето до тоалетна също влияе на кантара. Та... затова предлагам много-много да не се занимаваш с тоя кантар.
2) Защо го казваш? Защото внасят организма с много калории ли? Нали пълнозърнестите продукти са полезни за организма. Пък и когато не съм гладна много и нямам време, ми се струва като добър вариант. Но явно не е...
Проблемът с готовите мюслита и купешките зърнени закуски (включително пълнозърнестите) не е просто в енергийната им стойност, а в качеството им като храна. Прочети внимателно етикетите им - захари, подсладители, Е-та... хайде, няма нужда от тях. Най-обикновени овесени ядки ще ти свършат страхотна работа, по-евтини са и са далеч по-качествена храна. Искаш да ги подсладиш? ОК, добави малко мед или стафиди. Искаш допълнителен вкус и/или енергийна стойност? Добави към тях канела и/или сурови ядки, плодове. Важно е качеството и вида на въглехидратите. Тайната парола в случая е ‘гликемичен индекс’ - поинтересувай се какво е това и какво значение има. Старай се в менюто ти да преобладават източниците на въглехидрати с нисък до среден гликемичен индекс... а за сладките неща си има моменти и количества.
3) Относно шейка искам да кажа, че аз самата не бих пила нещо, което е съмнително... Тук с подробности е обяснено всичко, което съдържа... доста подробна информация, надявам се да ти е от полза.
Не казах, че продуктът е с ниско качество (просто не познавам тази марка), а че е много скъп за това, което ти предлага. Между другото - познах категорично, при това - преди да видя хранителните стойности, към които ми даде линк. Нека погледнем - в една доза от твоя шейк (25 g) има 11 g протеин и 8-9 g захар (не общо въглехидрати, а точно захар), мазнините са 1 g (това е ОК). Има много протеинови суплементи на реномирани и доказани производители, които ще ти предложат съвсем различно съотношение протеин/захар, при това - на съвсем различна цена. При повечето такива 1 доза (25-30 g продукт) съдържа 22-24 g протеин и не повече от 2 g захар, мазнините са си 1 g (прегледах поне 5-6 продукта преди да напиша това, а има и още, които си струват). Различават се, нали? Както като съдържание, така и като цена. Ясно ми е, че вегетарианството ограничава възможностите за избор на качествен протеинов източник (месото е основен такъв). Защо си вегетарианка - това е твой избор и не желая да коментирам, освен ако ти не пожелаеш. Старай се, обаче, да подсигуриш достатъчно риба, яйца, мляко и млечни продукти в такъв случай.
И мисля, че в този шейк всички съставки нужни на организма са в точни съотношения - предлага балансирана комбинация от витамини, минерали и аминокиселини, които само от храненето трудно бихме ги приели в нужното ни количество
Подценяваш качественото хранене. Абсолютно категоричен съм в това.
5) Взимам си бележка! Ще се опитам да храня повече тялото си. Все пак предполагам сте видели,че аз съм дребничко момиче и едва ли едно ваше ястие, което за вас е нормално, ще бъде диетично за мен. Но ще се опитам.
Ясно е, че не очаквам да се храниш с моите количества храна - аз съм 191 cm и тежа близо 90 kg. И все пак не е лошо да посмяташ малко, да изчислиш калорийния си баланс и да видиш колко енергия приемаш с това хранене. Тази сметка ще ти бъде ориентир. Не забравяй, че се натоварваш активно, което увеличава нуждите на тялото ти от всичко. Наблягам на думата ‘ориентир’... не се вманиачавай в сметките, защото лесно мога да ти докажа колко са относителни... а не е и необходимо да го правиш.
6) Относно мазнините, по принцип готвя в тефлонов тиган и се опитвам без олио да готвя. Понякога слагам чисто масло, вместо олио. Заквасената сметана според теб добре ли е за мен? Примерно върху пълнозърнести филии...
Имаш нужда от мазнини - това се опитвам да ти кажа... а ти старателно ги избягваш, според това, което си написала. Мазнините от храната не са непременно онова, което ти се лепи на дупето, имай ми доверие. Чудесно е, че избягваш термично обработената мазнини - продължавай да го правиш. Имаш нужда, обаче, от храни като сирене, кашкавал, ядки, маслини (включително зехтин, ако го обичаш). ОК, хапваш риба, идеално... но дали е достатъчно? Изброените от мен храни съдържат полезни мазнини, от което организмът ти има нужда. Мазнините са неразделна част от метаболитния баланс на организма и лишаването от тях в дългосрочен план ще доведе до смушения в правилното му функциониране. Вероятно Дамите от форума ще ти обяснят много по-добре от мен колко нужни са полезните мазнини за теб като жена (ключова думичка - хормонален баланс). Та... не бягай от мазнините като дявол от тамян. Прецени правилно количеството им и избери качествени източници - това трябва да направиш.
P.S. За малко да забравя още 2 много важни неща - достатъчно вода и достатъчно фибри в храната.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.07.11 21:30.
казано от Margaritka на 27.07.11, 17:52:
Благодаря ти за хубавите думи и за търпението, което си имала да изчетеш дневника ми :)
Ами да, редувай ги - предполагам танците ти са изтощителни, така че остави тежестите за друг ден.
Няма защо, беше ми много интересен. Скоро ще пробвам тофу на фурна. :) И мисля да си взема тахан и сутрин с лъжичка мед да хапвам. A исках да те питам какво ще кажеш за карамелизирани моркови с кафява захар? (wasntme) Това ми е любимо! Когато ми се дояде сладко предпочитам да си правя вкъщи това, вместо да си взимам нещо от магазина. :)
Кольо, мерси за подробния отговор. :) Дано да забележиш с времето положителна промяна в моето меню. Иначе обичам сирене, кашкавал, яйца и прясно мляко и определено ще продължа да си похапвам от тях всеки ден. Относно корнфлейксовете - също ще ги спра. Ще намеря нещо по-евтино и по-здравословно. Риба хапвам , може би трябва малко по-честичко. Исках да те питам тези рибни пръстчета, които само се запържват за няколко минути, дали са ок? Естествено за мазнина ще използвам зехтин или чисто масло. Просто ги харесвам много, както и ролцата от раци.
Margaritka: Надявам се като си ги направиш да пишеш дали са ти харесали. :P
И ето една нова снимчица от мен. :)
Мнението беше редактирано от Geri89 на 01.11.11 00:01.
27.07.2011 сряда
10:00 - 2 препечени филийки Вита с пшеничен зародиш, намазани с малко сирене + 1 домат
11:00 - 12:30 - тренировка (танци)
14:00 - голяямо парче диня :)
18:00 - 1 препечена филийка Вита и 1 сухар, намазани със заквасена сметана + малко краставичка
18:30 - 21:30 - тренирвока (танци)
21:30 - 1 шейк
23:00 - 2 печени соеви щницела + 2карамелизирани моркова с кафява захар ( дояде ми се сладичко :P )
! Осъзнавам, че хапването ми преди тренировките ( в 18:00 ) е изключително малко и незасищащо.Примерно ако бях яла соевите шницели тогава с голяма салата,щях да съм по-заситена и с повече енергия. :) Но нямах наистина време да си приготвя нещо...
Мнението беше редактирано от Geri89 на 28.07.11 08:10.
28.07.11
08:54
Ето как бих подходил аз, ако бях на твое място вчера:
9-9:30 - 2 препечени филийки Вита с пшеничен зародиш, намазани с малко сирене + 1 домат + 1 или 2 яйца и няколко маслини
[11:00 - 12:30 - тренировка (танци)]
13-13:30 - 1 филийка Вита, 1 яйце, малко сирене и нормално парче диня
16-16:30 - 1 препечена филийка Вита и 1 сухар, намазани със заквасена сметана, малко краставичка + 1 яйце и малко извара
[18:30 - 21:30 - тренировка (танци)]
21:30 - 1 шейк
22:30 - 1 печен соев шницел, малко грах или боб, салата, малко извара и малко ядки
Сладичкото не е на мястото си преди лягане. Не е точно онова, което бих направил за себе си, но не знам с какви възможности за организация разполагаш... и с това пусто месо... :)
P.S. Страничен въпрос, давам думата си, че няма да прераства в ненужна дискусия - защо си вегетарианка? Питам, защото събирам информация за собствената си обща култура. Дебатите по тази тема си имат обособена тема.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.07.11 11:03.
Кольо, по принцип съм съгласна с това, което си и написал, но за сладичкото мисля, че би могъл да се направи компромис: така, както гледам - сутринта час и половина танци, вечерта още три - няма как да няма нужда от малко бърза енергия. Пък и не са някакви боклуци, а домашно приготвен десерт без бяла захар (който в най-скоро време ще се опитам да тествам :) )
Кольо, мерси за по-подробното меню, съставено от теб. Сега добивам по-добра представа какво точно трябва да прибавя към всяко едно ядене. А относно вегетарианството, ще го напиша в някой следващ пост, понеже ми се иска да съм максимално изчерпателна.
Margaritka: Усмихнах се много широко, като прочетох какво си написала. Естествено не ям сладко всяка вечер, така че и аз си мисля, че не е фатално, особено както казваш ти е нещо домашно приготвено. :)
Кольо, относно вегетарианството ще ти цитирам някои неща от една книга. Не мисли, че само книгата ме е убедила да взема това решение за себе си. Не е. Вегетарианка съм сигурно повече заради хуманните причини, но не пренебрегвам и здравословните. А протеините, които съдържа месото, могат съвсем спокойно да се набяват от други продукти, даже и по-качествени. (мое мнение). А пък и има доста изписано по въпроса, което според мен доказва това. А и по принцип от малка не го обичам много. Винаги съм предпочитала картофите, преди пилето. :)
Книгата е “Хранене и здраве съобразно природата и учението на Петър Дънов”
“Според учителя, грехопадението в света започва с месоядството. То не е само един физиологичен акт - зад него стои егоизмът на човека, проявен като пренебрежение към другите живи същества.”
“Знае се, че клетките на животните имат отделителна система, от което следва, че те изхвърлят отпадъчни вещества. Последните се поглъщат заедно с месото, от нищо неподозиращия човек. При убиването (клането) на животното то преживява страх и ужас. В резултат, между тъканите на клетките му се образуват други отрови, които неизбежно попадат в организма на човека.”
“Съществува още един странен факт, малко познат на човечеството: като правило хората не ядат животни, които се хранят с месо, тоест хората не използват за храна хищници (лисица, вълк, котка, куче), а предпочитат тревопасни, защото тяхното месо е по-чисто, по-вкусно и вероятно, по-здравословно. От това неминуемо следва, че човекът, бидейки хищник, е с по-нечисто тяло дори от това на тревопасните животни.”
“Нещо повече, тревопасните винаги са помагали на човека със силата си, защото освен че са по-силни, те дори са и по-разумни от събратята си - хищниците. Според Учителя, най-силното и най-умното животно е слонът и той е царят на животните, а не лъвът.”
“От морално гледище месоядството е абсолютно неприемливо, защото то противоречи на самата същност на човека - олицетворение на разумност и доброта. Наистина било е време (през ледниковия период), когато човечеството съвсем оправдано се е хранело с месо, поради изключително неблагоприятните условия. Канибализмът е остатък от това време.”
“Съвсем естествено и бидейки на по-високо ниво на развитие, съвременните хора изпитват неудобство да колят животни, обаче те забравят, че все пак някой трябва да извърши това грозно деяние. В такъв случай месоядците стават неволни съучастници в престъплението.”
В един действителен случай петгодишно дете от София пита майка си: “Защо нашата учителка ни учи да обичаме животните, а после ни кара да ги ядем?”
“Че месото крие опастности личи от отровите, които съдържат развалените месни продукти - консерви, колбаси и други. Известни са многобройни смъртоносни отравяния от такива храни. Докато яденето на изгнили плодове не причинява смърт.”
“Човечеството се простило с много от своите предразсъдъци като канибализма, робството, гладиаторските борби, жертвоприношенията и др., на които днес гледаме като позорно явление. По същия начин, и това е неизбежно, бъдещото човечество ще се срамува от днешното месоядство, тютюнопушене, алкохолизъм и наркомания.”
” При подготовка за олимпийски игри дрвените гърци се хранели само с растителна храна. Знае се още, че всички племена, които се славят с дълголетие, ядат малко или никак месо.
Известни личности за вегетарианството:
“Състраданието към животните е тъй свързано с характера на човека, щото може да се каже, че който е жесток към животните не може да бъде добродетелен към хората.” Шопенхауер
“Чисто вегетарианският режимна хранене може да бъде напълно пригоден за физиологическите нужди на храненето.” проф. д-р Ас. Златаров
“Още на млади години се отрекох от яденето на месо и ще дойде времето, когато хората като мен ще гледат на убийците на животни със същите очи, както се гледат на човекоубийците.” Леонардо да Винчи
“Големият и морален напредък на една нация може да се измери по това, как тя се отнася към животните.” Махатма Ганди
“Чрез естественото си въздействие върху човешкия темперамент вегетарианският начин на живот би могъл да повлия извънредно благоприятно на съдбата на човечеството.” Айнщайн
“Аз се учудвам що за чувство, ум и разум е бил обхванал първия човек, който първи е замърсил устата си с кървав труп и е позволил на устните си да се докоснат до месото на убитото същество.” Плутарх
“Животинските клетки носят смъртта в себе си. Понеже, като ги ядете, всяка животинска клетка си има черва, стомах, нечистотии, които вие поглъщате. В свинското месо, в овчето месо клетките са пълни с извержения, които учените наричат токсини. Когато се препоръчва растителна храна, то е защото най-малко токсини има в растителната храна и плодове.” Петър Дънов
30.07.2011
10:00 - 2 домата + 2 варени яйца + малко сирене
13:00 - 1 чаша ръжени макарони с 3 суп. лъж. царевица, 6 маслинки + малко кашкавал
14:00 - 1 кафе с кафява захар и чаена лъжичка обезмаслено мляко
15:00 - 18:45 тренировки (танци)
19:20 - 50 г. кашу
20:30 - 2 соеви шницела + салата от броколи, царевица и мариновани гъби, полята със сос от 1 ч.л. кис. мляко + 1 ч.л. майонеза
00:00 - чаша топло прясно мляко - обезмаслено
01.08.11
10:55
Здравей :)
Къде тренираш танци :)
Здравей ;) Hip Hop Dance Club Bubble Gums . Там съм и хороеграф - на група за деца до 12 години. :)
Kaкво значение има? :)
Мнението беше редактирано от Geri89 на 01.08.11 11:11.
01.08.11
11:14
Еми питам защото и аз скоро ще почвам да танцувам и се чудя още дали зумба или хип-хоп, а и повечето ми приятели са професионалния танциори, та реших, че може и да имаме общи познати :)
Станала е малка грешка. Сега видях, че автоматично ме е отбелязало, че съм от София, а аз съм от Варна. :) Сега го поправих.
02.08.11
08:42
казано от Margaritka на 28.07.11, 18:41:
Кольо, по принцип съм съгласна с това, което си и написал, но за сладичкото мисля, че би могъл да се направи компромис: така, както гледам - сутринта час и половина танци, вечерта още три - няма как да няма нужда от малко бърза енергия. Пък и не са някакви боклуци, а домашно приготвен десерт без бяла захар (който в най-скоро време ще се опитам да тествам :) )
Ами... има резон в думите ти, все пак натоварването за деня не е малко. И все пак си мисля, че в нейния случай е по-разумно да не допуска това, особено след като иска да продължи процеса на намаляване на телесни мазнини. Морковите имат доста височък гликемичен индекс. Захарта е ясна и това, че е кафява, не променя особено ситуацията. В последното хранене за деня след един физически натоварен ден е по-ефективно да се включат единствено бавни въглехидрати в подходящо количество (заедно с протеини и мазнини, разбира се). Това показва моят опит. Карамелизирани моркови? ОК, но смятам, че мястото им в режима е съвсем друго.
Ами, казах го от личен опит - когато целият ми ден е натоварен с движение, много често дори не се сещам да хапна нещо, но към края му съм освирепяла от глад, включително и за сладко. Прав си обаче, ако мога да перефразирам леко казаното от теб, че здравословната храна не винаги е тази, която ни помага да намалим мазнините си :)
казано от Margaritka на 02.08.11, 10:02:
Прав си обаче, ако мога да перефразирам леко казаното от теб, че здравословната храна не винаги е тази, която ни помага да намалим мазнините си :)
Мдаа, май наистина е така. :)
Опитвам се да съм на някакъв диетичен режим, но винаги идва деня, в който се изкушавам да си хапна нещо калорично и имам чувството, че всичко се проваля. А явно трябва за доста дълъг период от време да се лиша от много неща, за да има ефект. Просто днес съм малко отчаяна :D и едва ли мога нещо оптимистично да напиша :( Махнала съм доста тлъстини от себе си до този момент, но все пак не е дошъл деня, в който ще се чувствам така както искам да се чувствам...
А бе да ти кажа за това за отпуснатата кожа... обикновено е от липса на витамине, минерали и протеини... Така че си помисли за хапването... ииии силови тренировки си трябват за стягане.........!!!!!
казано от Natalia K на 03.08.11, 17:22:
А бе да ти кажа за това за отпуснатата кожа... обикновено е от липса на витамине, минерали и протеини... Така че си помисли за хапването... ииии силови тренировки си трябват за стягане.........!!!!!
Благодаря ти за мнението. Според мен просто трябва време и много овлажняване на самата кожа, за да се регенерира по-бързо и да се прибере. А силовите тренировки са определено необходими. :)