Гръбначно изкривяване

06.07.11
16:45

Здравейте.Значи имам лордоза и кифоза(поне аз така мисля) .Ходил съм на лекари които ми казжат че ми нямало нищо,но аз не се харесвам.Тренирам с тежести не много редовно.Ако можете да ми кажете някои упражнения за изправяне на гръбнак,или дали някакви масажи помагат и каквито и да е деруги средства ще съм ви благодарен.

АЧ

06.07.11
18:21

Набирания широк хват, тяга, чукчета с щанга и дъмбели... и др упражнения, но основното е да седиш по-изправен, а направиш или това + упражненията ефекта ще е по-добре :)

ЛР

14.07.11
13:00

В интерес на истината, това което съм наблюдавал по трениращите в зала, а и по себе си, е, че гребане с щанга натоварва предимно мускули, които са И вътрешни ротатори на хумеруса (костта на мишницата), което дългосрочно води до потенциране на кифозата.

В зависимост от техниката на различните набирания въпросните могат да имат или положителен, или отрицателен ефект върху кифозата.

За изправяне на лордозата ще са ти нужни по-отпуснати (но може да се окаже и по-силни) сгъвачи на бедрото, по-силен задник, по-силен корем (но не посрдством коремни преси), и най-вече правилен pattern на клякащите и тягещите (т.е. такива, които идват основно от таза) движения.

Скоро може да има статия по въпроса (а може и да не е скоро :) )

поздрави

АЧ

14.07.11
21:36

Лазаре, т.е. гребане с щанга води до гръбначно изкривяване ли ?

ЛР

14.07.11
22:31

казано от Ачо на 14.07.11, 21:36:

Лазаре, т.е. гребане с щанга води до гръбначно изкривяване ли ?

Единствения начин да имаме адекватен поглед върху нещата е да гледаме цялата картина. В този ред на мисли - няма как да направим извод за цялостен процес на базата само на една малка част от него.

До гръбначно изкривяване може да доведе:
* небалансирано трениране
* неадекватна техника на изпълнение на повечето движения

Определени аспекти от тренирането като прекалено наблягане на определени упражнения или изпълнението им с определена техника може да потенцират развитието на определени отклонения от оптималната стойка, но нещата винаги вървят в комплект с всичко останало.

Защото често на дадено нещо влияят неподозирани фактори. Ето примерно на кифозата влияят както долния трапец, така и определни функции на коремната стена в определена дължина на мускула. А там индиректно влияние могат да окажат и бедрените сгъвачи ...

поздрави
Лазар

28.07.11
01:17

Благодаря за съветите.Лазаре , все пак би ли ми препоръчал кои упражнения да правя и кои не ?

казано от Лазар Радков на 14.07.11, 13:00:

В интерес на истината, това което съм наблюдавал по трениращите в зала, а и по себе си, е, че гребане с щанга натоварва предимно мускули, които са И вътрешни ротатори на хумеруса (костта на мишницата), което дългосрочно води до потенциране на кифозата.

За изправяне на лордозата ще са ти нужни по-отпуснати (но може да се окаже и по-силни) сгъвачи на бедрото, по-силен задник, по-силен корем (но не посрдством коремни преси), и най-вече правилен pattern на клякащите и тягещите (т.е. такива, които идват основно от таза) движения.

по моя опит по-голям проблем е дефинирането на обхвата на движение, което обикниовено включва допирането на шангата до тялото, което е свързано(най-вече поради слабост) с изкарване на раменете напред. дори има хора които така преподават набирането.

а възможно ли е да имаме правилен модел на клякане, без да имаме правилен модел на активно повдигане на крака и търкаляне?

ЛР

28.07.11
09:21

казано от Krasimir Kirilov на 28.07.11, 01:17:

Благодаря за съветите.Лазаре , все пак би ли ми препоръчал кои упражнения да правя и кои не ?

Да, бих. Затова обаче са нужни две условия:
1. да ти видя стойката
2. да ти направя няколко теста и да ти видя движенията и какво се случва с тялото ти, докато ги изпълняваш

За да мога да ти препоръчам упражнения, трябва да знам какво ти е стегнато / скъсено и какво ти е слабо. А начинът да разбера тези неща е като следвам изброените по-горе точки.

Като цяло хората смятам, че могат да получат много ценна информация и отговори във форумите. Пишат ядох това и това, тренирах това и това, искам да постигна това и това и най-различни хора (повечето с неизвестна самоличност и опит), което като цяло е доста съмнителна практика.

Т.е. ако действително искаш качествени резултати - просто препоръки по форума е малко вероятно да помогнат. Нека вземем като пример гребането с щанга, което ти препоръчаха по-горе:

- да, то ще помогне на торакалните еректори да се тонизрат и да станат по-здрави, ще помогне и на ретракторите на лопатките да се тонизират и да посъберат лопатките и тези две неща определено допринасят за изправянето на стойката.

От друга страна обаче гребането с щанга засилва вътрешнните ротатори на раменете, които в момента (с 99% сигурност) са ти дсота по-силни и доста по-стегнати от външните и това ще ти дърпа раменете напред и навътре и ще потенцира изгърбването.

От трета страна, така, както съм виждал повечето хора да гребат с щанга в едно 99% от случаите, упражнението натоварва И горния трапец, И леватор скапуле, които ще дърпат раменете нагоре и също ще потенцират изгърбването.

Толкова са препоръките по форумите.

поздрави
Лазар

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1