29.07.11
08:55
Здравейте!
Какво мислите за така нареченото “изцеждане” на мускула? Задържате ли тежестта в статична позиция, напрягаща мускула?
Ако не, защо? Ако да, по колко време задържате? Каква знаете за този метод (ползи и вреди) и как влияе той на вас конкретно?
пОздрави
29.07.11
09:34
Правя този метод при гърба и задържам по 1, максимум 2 секунди. Ползата е повече мускули, а минус не мога да открия. Понякога като не загрея добре и ако дръпна прекалено рязко, се схвана за 10тина секунди, но само това.
29.07.11
09:38
Хубаво е да се даде дефиниция за “изцеждане на мускула”. Изцеждане на какво или от какво? И най-вече как.
Ако става въпрос за задържане в статична позиция, не мисля, че е много правилно това да е критерий за “изцеждане” на мускула, като отново зависи какво трябва да се разбира под тази дума. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 29.07.11 09:38.
Лично за мен задържането по 20-30 секунди е наистинна добър метод... Все пак ако не обичаш мускулната треска внимавай с него... :D:D
А иначе доколкото знам е навлезнал от йогата, ама не съм 100% сигурна...
Честно казано за мене, този мето има ефект... не знам може би за всеки е различно...
29.07.11
10:09
Това задържане не може ли да се нарече изометрия ? Защото то е едно и също ?
29.07.11
11:25
Може би не се изразявам много правилно, но някъде бях чела, че това задържане представлява “изцеждане” на мускула. Може би защото се прави след повторенията, обикновено в края на тренировката, и едва ли не с последните си сили напомпваш дадения мускул. Не съм информирана добре по въпроса, затова и питам. Иначе аз не използвам много големи тежести, правя си задържането, усещам, че напрежението се усилва, а това ми харесва. :)
Все пак, споделете вашия опит и ме поправете, ако греша.
“напомпването” в случая ще е много по изразено,но не с такива ползи от вдигането на по тежичко,методите при натуралният и дугият по сложен НЕнатурален билдинг са различни,ако ме разбирате...
29.07.11
12:14
Ми препоръчва го един известен треньор от Т-nation дето не мога да му напиша името, че е много завъртяно. Самоче той го препоръчва само за гърба и бицепса и евентуално предмишницата. За гърди, трицепс, квадрицепс не виждам особена полза от подобно натоварване.
29.07.11
12:35
Може би трябваше да спомена, че става въпрос за бицепс (поне при мен). Но сигурно може и с други мускули, както казва huckleberry.
Тони, работата е ясна, поне що се касаке до НЕнатуралния билдинг. Не съм и допускала, че тяхното напомпване е резултат само от задържане :D
Просто ме интересува дали все пак има полза, каква е тя в сравнение с повторенията и има ли негативен нюанс цялата работа.
29.07.11
13:07
Изцеждането е нещо страхотно и задължително за мен.Носи ми ненормално напомпване и приятната болка.Както и да тренирам винаги изцеждам в последните серии.
29.07.11
14:30
Ползата е там, че тренираш мускула според предназначението му. По тази методика да речем правиш набирания - набираш се максимално бързо, задържаш в горно положение за 1 сек и след това спускаш контролирано. Предназначението на гърба, бицепса, предмишницата е да задържат един вид за това по-добре се поддават на такъв тип натоварване, докато гърдите, трицепса, рамото са мускули които влизат в употреба примерно като удряш някой, в тях има повече бързи влакна и за това не е толкова подходящо такъв тип натоварване за тях. Та конкретно по въпроса ти - да идеален е този метод за бицепса.
П.П. Напомпването не е сигурен показател за хипертрофия.
29.07.11
16:04
Мерси, huckleberry.
казано от huckleberry на 29.07.11, 14:30:
точно това се опитвах да обясня и аз,и като говорим за squeeze и за бицепс се сетих за един клип хаха
Мнението беше редактирано от Тони1 на 30.07.11 09:44.
Преди го правех,вече не.Като цяло мисля,че няма голяма разлика.
Разбира се аз тренирам за сила в момента,не бодибилдинг цели...
Подозирам, че колежката има предвид методиката пикова флексия. Съчетаване на динамична и изометрична дейност. Задължително условие за използване на метода е да се подбират такива упражнения, при които мускулната флексия е съчетана с максимално напрежение. Примерно ако сте решили да ползвате метода в тренировката за квадрицепси, клякането НЕ е правилното упражнение! За разлика от него, екстензията за квадрицепси от седеж е, може би, перфектния избор. Успешно се съчетават най-добрите страни на динамичните и статичните усилия. Атакуват се мускулите в дълбочина и се усъвършенства така желаната връзка “мисъл-мускул”. И за всички начинаещи, накрая да споделим неприятната новина - метода е подходящ само за напреднали :D
Мнението беше редактирано от x_3_mar на 30.07.11 12:28.
30.07.11
21:31
казано от Тони1 на 30.07.11, 09:43:
казано от huckleberry на 29.07.11, 14:30:
точно това се опитвах да обясня и аз,и като говорим за squeeze и за бицепс се сетих за един клип хаха
Yates сигурно тренира в собствена зала зщото никаде не го пускат с тоя треньор :D :D
30.07.11
21:41
Това изцеждане на мускула евентуално с бавно изпълнение ми го препоръчаха за сила и “изцеждане” на мускула,па колко е вярно..
Помня че на тренировки за трапец когато съм вкарвал серии със задържане на тежеста в горно положение за по около 1 минута съм си докарвал толкова зверска мускулна треска че не можех да си нося раницата за следващата тренировка.
казано от Miss Fight на 29.07.11, 08:55:
Здравейте!
Какво мислите за така нареченото “изцеждане” на мускула? Задържате ли тежестта в статична позиция, напрягаща мускула?
Ако не, защо? Ако да, по колко време задържате? Каква знаете за този метод (ползи и вреди) и как влияе той на вас конкретно?
пОздрави
1.В пиковата контракция винаги задържам (”изцеждам”) при: гребането с щанга, с дъмбел, бицепсовите сгъвания. При преси за гърди, рамо, трицепс няма смисъл от задържане, защото е вид почивка (айде при трицепс може примерно при кик-бек).
2.Задържам по 1-2 секунди.
Аз като цяло изпълнявам движенията бавно - по 1-2 секунди положителна част, задържане, 1-2 секудни негативна част. Така усещам как мускулите реално работят, а не просто местят тежестта.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 31.07.11 00:26.