29.07.11
00:54
Здравейте форумци,
Това е първата ми тема. Дано да не съм сбъркал мястото за постване. От скоро тренирам в зала (с инструктор), но от опит знам, че второто мнение никога не е излишно, а що се отнася до фитнеса - не е желателно да се губи време в безрезултатни тренировки.
Общо взето нещата стоят по следния начин: На 25 години съм; ръст - 168 см.; тегло - 71,5 кг.
Според онези кантари 3 в 1, които мерят всичко от дължината на костите до дължината на други органи мазнините ми са 26 % (не е за завиждане, но пък в доста проучвания се казва, че тези кантари лъжат до 8%). От тоновете изчетена литература съм възприел следната диета и тренировъчна програма, съгласувана и с треньора като крайната цел е падането на мазнините под 10%. та:
Сутрин - 30 минутно интервално кардио на велоергометър на гладно и l-карнитинче половин час преди колелото, след това закуска с извара, овесени трици и половин банан, 10.00 часа - зеленчук и пържола, обед - зеленчук и пържола/рибено филе. 3 часа преди тренировка - бавен въглехидрат и протеин, обикновено ориз. Тренировка около 2 часа (отново карнитинче преди тренировката) с 10 минутно загряващо монотонно кардио и 20 минути монотонно кардио на финала.
След тренировката - Протеинче на Синтракс (23 грама) и бърз въглехидрат - обикновено банан. След около час по-стабилна вечеря, като тренировките са три пъти седмично с редуване на горна и долна част. Опитвам да правя кардио сутрин и в дните без тренировка.
Докарвам около 1 800 калории дневно, като веднъж седмично разнообразявам с бързи въглехидрати и прости захари (в ограничени количества).
Питането ми е следното: има ли някой от вас с подобни параметри - който е минал по този или сходен път и е установил по-бърз прогрес с други методи и средства?
Благодаря ви за отделеното време.
31.07.11
09:04
Здравей,
Основния метод за постигане както на твоята цел, така и на много други е правилно трениране съчетано с правилно хранене. Според това, което си предоставил като информация мога да посъветвам да увеличиш приема на калории до към 2200-2300. Тренираш и товариш тялото си доста тежко като за начинаещ и липсата на достатъчно калории може бързо да те пребори. Като начинаещ не е нужно да си в голям калориен дефицит, за да топиш мазнините си. Тепърва-навлизащите в залата получават и двете и при минимални усилия както в тренровките, така и в храненето. По-нататък това ще се промени, разбира се. :)
Кантара, който си ползвал е наистина лъжлив. Аз лично не бих му се доверил дори малко. Наистина грешката, която дават е прекалено голяма.
И не търси бърз прогрес. Отслабването е бавен процес. На теб ти трябва да свалиш около 9-10кг. мазнини (може би и по-малко), което може да стане за около 3 месеца. Имай в предвид, че заедно със свалянето на мазнини има голяма вероятност да покачваш и мускулната си маса, та...цифричките на кантара може да показват липсата на прогрес, а всъщност ти да имаш голям такъв.
Като за начало се справяш добре. Продължавай така. Резултати ще има, стига да си постоянен. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 31.07.11 09:06.
31.07.11
14:40
Благодаря,
А с какви храни би ми препоръчал да увелича калорийния прием?
31.07.11
18:10
Няколко варианта:
- увеличаваш закуската
- увеличаваш закуската + след-тренировъчното ти хранене
- увеличаваш пред-тренировъчното и след-тренировъчното хранене
- увеличаваш двете хранения след тренировката
Така няма да се налага да приготвяш допълнително ядене. Просто увеличи малко порциите на сегашното. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 31.07.11 18:10.
31.07.11
21:36
Благодаря!
31.07.11
22:16
Хубав съвет си получил, ама и ти хубаво си го разбрал. Майтап си правя. :)