04.08.11
19:48
Знам, че има 1000000000000 такива теми, за което се извинявам, но въпроса ми е следния - Защо в близките 3 или 4 години съм пораснал само с 3 сантиметра (на 17 съм) като всички от рода ми са над 180 см (баща ми е 183 см, а от рода на майка ми ,мъжете са също над 180 см) аз съм 170 и съм 61 килограма. Упражнения да препоръчате или храни нещо??
04.08.11
20:17
Уви, ген, както и още куп субективни фактори, за които ние едва ли може да бъдем конкретни и категорични.
04.08.11
20:19
казано от Димитър Михайлов на 04.08.11, 20:17:
Уви, ген, както и още куп субективни фактори, за които ние едва ли може да бъдем конкретни и категорични.
аз уж ген имам и за това се чудя...
04.08.11
20:23
е понякога е странно това което став в рода... в моя род пък повечето мъже са ниски ама вуйчо и братчед ми са по 185см :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 04.08.11 20:23.
Значи гена ти ще да е като бомба със закъснител. Търпи... освен чертички по стената друго няма какво да правиш за растежа на височина.
04.08.11
20:32
казано от ЛюбенК на 04.08.11, 20:23:
Значи гена ти ще да е като бомба със закъснител. Търпи... освен чертички по стената друго няма какво да правиш за растежа на височина.
мен ме притиснява това че когато бях 5ти клас за една година от 150 станах 165 и дали това ще ми е растежа или е възможно нещо подобно да стане след 18 годишна възраст ? И има ли някакви упражнения или нещо такова за стимулиране на растежа... ?
До 23-24 годишна възраст (при всеки различно, но горе долу към тази възраст) е възможно. Към края не чак толкова много, но във всички случай ще растеш още. Колко още - никой не знае. За упражнения или нещо такова нито аз, нито тези от 100000000-та теми не знаем.
04.08.11
20:52
казано от ЛюбенК на 04.08.11, 20:43:
До 23-24 годишна възраст (при всеки различно, но горе долу към тази възраст) е възможно. Към края не чак толкова много, но във всички случай ще растеш още. Колко още - никой не знае. За упражнения или нещо такова нито аз, нито тези от 100000000-та теми не знаем.
мерси за инфото :]
04.08.11
21:44
Абе яж Нескуик и ще станеш като тополка. :D
Дърпай 100 кила на вертикалния скрипец и ще те разтегли като уредите за мъчения на Светата римска инквизиция от Средновековието. :D
04.08.11
22:01
Абе не се притеснявай толкова много, да си по-нисък има свойте предимства.
Центъра на тежестта ще ти е по-стабилен, ще ти е по-комфортно когато се возиш в самолети, автобуси, леки автомобили, ще можеш да влизаш през вратите без да си навеждаш главата, когато си в тълпа шанса да те удари гръм или да те улучи случаен куршум е по-малък, кръста и коленете както и останалите ти стави ще са подложени на по-малко натоварване, ако гаджето ти е миньон ще си подхождате а няма да изглеждате абсурдно, ако гаджето пък ти е с нормален ръст няма да ти се налага да се навеждаш нито пък на нея да си изкривява врата нагоре когато се целувате, ще можеш да се провираш през по-тесни места в случай че ти се налага, няма да ти се ядосват когато седят зад теб в киното или театъра.
Мнението беше редактирано от A D на 04.08.11 22:14.
05.08.11
15:21
За успокоение: мъжете развиват генетично-застъпената си височина в периода 16-24 години. Не се притеснявай познавам доста мъже, които дръпнаха едва след казармата ( на около 20-21 години) .
08.08.11
11:25
Patrick Sevriyski, чуй сега батю си Одисей ! ;) Ако наистина искаш височина веднага започвай да плуваш !!! С една годинка си закъснял, но сега е момента. Ако правиш 3 тренировки на седмица ще е просто супер. Намери си треньор, който да научи на всичко (кроул, бруст, бътерфлай , гръб ). За сега зарежи железата. Първо наблегни на плуването. От плуването ще имаш добър ръст, много добър раменен пояс, широк гръден кош и прекрасна работа на сърцето. Казано накратко прекрасна база за железа !!!
Понеже нямам навик да говоря неща, които не съм наблюдавал и правил ще ти дам пример. Братовчед ми беше 160 см на 16 години. Майка му беше сигурна, че повече от 165 см няма да порасне колкото сега е по-големият му брат. Аз го заведох в басейна. За 4 години порасна до 185 см. Последно гръдната му обиколка е била 120 см. талия 85 = коефициент 142 %, който е много добър. И най-важното не бързай прави всичко търпеливо !!!Резултатите няма да закъснеят !!!
11.08.11
04:41
Няма нищо, което категорично ще ти помогне или ще ти навреди. В по-голямата си част, растежът се определя от генетичните заложби. Когато говорим за растеж става въпрос за такава сложна биохимия, че и екип от ортопеди и ендокринолози трудно ще ти отговорят на въпроса, защо си толкова висок и колко ще пораснеш. Може да не си изпълнил генетичния си потенциал поради ред причини, може да си го забавил и тепърва да растеш, а може и вече да си го изпълнил. Ако прочетеш материали по темата ще видиш неща от сорта на “някой проучвания твърдят”, “предполага се “, “допуска се “, че някой фактори могат да забавят или подпомогнат растежа. Но в общи линии 99% от нещата няма да ти помогнат, защото е такава бъркотия от хормони, гени и каквото още се сетиш, че един господ знае какъв точно ти е проблема и дали имаш проблем въобще.
В резюме: няма много какво да направиш по въпроса.
Има и добри новини обаче.
1. Периода от 18 до 25 годишна възраст е последния етап от съзряването на мъжа, в който имаш съвсем реална възможност да дръпнеш от 2 до 5 см.
2. Абсолютният среден ръст за мъжете в България е 174.85 см. Относителния среден ръст е +-5 см, т.е. от 169.85 до 179.85. Демек 170 см. си е напълно нормална височина на един зрял мъж. Ако те обявят за национално издирване(не че ти го пожелавам), по новините ще кажат “издирва се мъж със среден ръст...” Огледай се около теб и ще видиш, че 80% от жените са по-ниски, а и немалка част от мъжете. Така че наблягай на мускулите и за ръста не се притеснявай ;)
Мнението беше редактирано от Sparrow-Hawk на 11.08.11 04:46.
13.08.11
11:29
четох в една книга че следобедният сън помагал за растежа защото тогава се отделяли някакви хормони. Не знам колко е вярно
Мнението беше редактирано от fetech sokrat на 13.08.11 11:30.
Един пич ти го е казал по-нагоре... - Почвай да плуваш!!!.... Аз лично съм доста ниска и честно да ти кажа годината в която ходих цяло лято на плуване дръпнах най -много... За едно лято 5 - 7 сантиметра... Брат ми също е такъв набитичък, към 175 см., ама е по-направил мускули и момичета го харесват...