06.08.11
21:48
Възможно ли е при трениране не се дават нужните калории на организма да се възстанови да се натрупват мазнини ?
Темата беше редактирана от Стоян на 06.08.11 22:05.
06.08.11
21:59
Ако правилно съм изтълкувала неграмотно структурирания ти въпрос, той няма нищо общо със заглавието.
06.08.11
21:59
Заглавието го разбирам така - имаш калориен излишък и питаш дали може да натрупаш мазнини, което ми се струва логично. Ако калориите са с 500 повече, ще качиш по-малко мазнини, ако са с 1500 повече - ще качиш повече.
Написаното в темата го разбирам така - след тренировка не даваш нужните калории на организма, за да се възстанови и питаш дали може да се качат мазнини, което не ми се струва логично. Щом си набавил по-малко калории от нужното, ще сваляш.
07.08.11
09:04
Сега вече заглавието доби смисъл. Но не и логика. Мисля, че SportFreak е прав.
Зависи от дефицита и от куп други фактори, но не забравяйте, че тялото не може да се разглежда, като идеална термодинамична система, тоест не може със сигурност да твърдим, че 10 калории приети са равни на 10 калории изразходени... или казано иначе вероятно е възможно да се натрупат мазнини или пък да не се сваля.
07.08.11
11:14
И от големината и вида на порцията зависи. Ако си вземеш голяма кока-кола с мазен Big Mac и пържени картофи...(tmi), не ще ти се лепне мазното ми не знам какво. В зависимост от дефицита тялото ще си тегли ресурси от гликогена и мазнините, за да поддържа хомеостаза. Ако пък не тренираш ще тегли и от мускулите.
То се води (на теория), че ако си в калориен дефицит, дори и да се тъпчеш с лой, пак няма да ти се лепне, но според мен прекалено много зависи.
Та...ако има дефицит, но се тренира и се яде правилно (или поне близо до правилното), като се избягват големи порции съдържащи бързоусвоими въглехидрати в комплект с много и кофти мазнини...не би трябвало да имаш проблем.
Пфф не знам вече и аз .. Знам,че приемам доста по-малко от нужните ми калории,но поне имам доста енергия за тренировка.Мисля че проблемът ми може да идва и от повишен кортизол.
07.08.11
11:20
Опиши и проблема, иначе няма как да коментираме. Ядеш малко, а трупаш мазнини ли? Как достигаш до този извод?
Значи преди малко по-малко от месец ми бяха кандидатстуденстките изпити в една седмица имах четири изпита и напрежение на МАХ.В тази седмица свалих 2кг. Храненето ми представлява месо,извара,яйца,овесени ядки(100гр.) и то само в дните когато тренирам в и много зеленчуци.Смятал съм и калориите и са по-малко от това,което трябва.И всеки път като се тегля ме показва по-тежък.Мисля че изгарям мускул (не че ги и имам кой знае колко) и се заменят с мазнини или от новия ми начин на трениране може да идва проблема.Не мога дори и да го обясня точно
07.08.11
11:51
Възможните причини са прекалено много, за да се каже какво точно става. Докато не започнеш да измерваш по някакъв начин композицията на тялото си (% мазнини), то няма как да знаеш. Единствения ориентир за това каква маса качваш ти е огледалото. Тренировъчния дневник също. Ако подобряваш тренировките си, най-вероятно качваш мускул.
Лично според мен, ако си смятал калориите си вярно и действително си в дефицит, същевременно ядеш месо, яйца, овес и все такива добри храни, то най-вероятно покачваш мускулната си маса, а не мазнините. Ако мускулите ти спадат и същевременно качваш мазнини, тренировките ти ще страдат много. Ще губиш сила, ще претренираш и други такива.
07.08.11
12:25
Тихомир има право. Защо не си водиш мерки? - така много по-лесно ще разбираш дали се осъществява мускулен растеж или не. Не забравяй, че мускулите са по-тежки от мазнините, напълно възможно е да си качил мускул, особено с храните, които си изброил - трудно могат да доведат до омазняване. Все пак бих ти препоръчала да увеличиш калориите, щом си в дефицит - ще ти помогнат при растежа на мускулите, което от своя страна способства изгарянето на мазнини. Разбира се, нека източниците на тези калории са “добри”, както гореспоменатите от теб. Можеш да включиш различни въглехидрати (в първата част на деня не бива да те тревожат), “полезни” мазнини - сурови ядки, ленено семе, зехтин, маслини, различни млечни - сирене, кашкавал, мляко.. разнообразявай, бъди добър с тялото си, за да бъде и то добро с теб.