09.08.11
04:32
Здравейте,снощи за първи път реших да се регистрирам в сайта,макар че върлувам тук от три месеца.И причината е,че вече не знам накъде..От близо 3 месеца спрях цигарите и то много лесно,учудващо лесно.Сега обаче не мога да спра да ям,не знам какво ми стана изгубих и воля и мотивация.След като спрях цигарите изкарах житния режим,след това минах на НВД за около месец,фитнес 5 и повече дни в седмицата.Всичко добре..поддържах си килограмите,тялото,докато един ден не си взех шоколад.На следващият ден пак и пак...Изведнъж,без да се усетя бях качила за супер кратко време.Сякаш съм в чуждо тяло,въображаемо аз още съм си като преди,но когато се огледам някъде и не мога да повярвам и не мога да се гледам,а всички казват,че нямало голяма разлика.Образуваха ми се тлъстинки и целулити.В началото нито мерките,нито килограмите мърдаха и изведнъж за една седмица тялото ми се промени коренно,качих 3-4 килограма и започна да ми се появявя целулит,даже и на ръцете.На 23 съм,160 и доста години килограмите ми бяха 48,а сега 52,но визуално е страшно много.Пуснах си кръв,урина,геникологичен преглед минах,от хормоните обаче само тестостерон в нормите.Сега останах само с комплексите,и безрезултатността и безефективността..Знам,че мога да се справя и всичко е въпрос на воля,най-важното-яденето,фитнесът.Да,обаче когато резултатите се бавят достатъчно и когато залипсва мотивацията става трудно.
Темата беше редактирана от Petia Ivanova на 09.08.11 04:36.
09.08.11
06:39
Не съм доктор,но:
1.Оправи си хормоните
2.Недей да гладуваш,подбирай си храната просто.
3.Не спортувай,тренирай.Сякаш се готвиш за състезанието на живота си.
09.08.11
08:23
Petia Ivanova, ако напишеш конкретните изслдвания на хормоните с референтните стойности, много ще ни улесниш. Доста неща ще станат ясни от там.
09.08.11
08:42
не мисля че е само въпрос на воля. тялото ти реагира на насилието което му прилагаш.
09.08.11
09:03
И един месец НВД, ти тъкмо си започвала да навлизаш в кетозата и си спряла. Не се учудвай, просто си се лутала. Колкото до новите мазнинки - увеличил се е метаболизмът ти, може да задържаш вода заради увеличена консумация на сол, а и мускулите ти растат за пръв път от много време. Нищо страшно няма. Принципът за запазване на баланса при голям апетит е самоконтрол и разход на енергия. Сметни си калорийният баланс. Започни от раздел Хранене 101, харесай си тренировъчна система от Фитнес/Тренировъчни програми. Направи си дневник, той ще те държи мотивирана, ако не заради друго от единият срам. :)
09.08.11
09:12
Петя, здравей.
Проблемът ти, до колкото е разбирам, е “гладът” за храни, които смяташ за неподходящи в момент на отслабване или поддържане. И имаш право - шоколадът наред с всички останали захарни изделия не са най-подходящата храна при изчистване. Но този твой “глад” се дължи не на някаква нужда от захар или конкретно шоколад, а на отношението ти към самата себе си. За теб “правилно хранене” следва да значи оскъдно, еднообразно, бедно хранене, но всъщност е точно обратното - разнообразно, богато и често е правилното хранене.
За начало изключи следните “храни”: “джънк”, рафинирани, подсладени, пресолени, полуготови, пържени, мазнини като маргарин, тлъсти меса, захарни изделия и газирани напитки.
Не бих ти препоръчала НВД, не я намирам за подходяща при жени. Хапвай въглехидрати, но отбрани и в първата част на деня (до ранния следобед) - пълнозърнести продукти, кафяв ориз, картофи, овесени ядки. Белтъчини - бяло и червено месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти (с не много висока масленост, но не и напълно обезмаслени!). Полезни мазнини (в умерени количества) - сурови ядки, зехтин, ленено семе/масло .
Разпредели храната си на 5-6 приема през деня.
Пий вода, яж пресни плодове и зеленчуци.
Вечер приемай повече белтъчини, въглехидратите нека са зеленчуци.
Не прави повече от 3 силови тренировки седмично, трябва ти време и за възстановяване.
Прави кардио сутрин на гладно в дните, в които не правиш силова тренировка- тичане в умерено темпо 20-30 минути.
Имай поне 1 ден, в който да си почиваш от трениране.
Приемай новия си режим не като временен етап, а като нов начин на живот, в противен случай най-много да добиеш желаната форма за кратко.
Обичай се-ако се чувстваш изтощена, почини си. В жегите тренирай в по-хладните части на деня. Ако ти се хапва сладко, вземи някой сезонен плод, сега е бъкано с такива!
Наспивай се - поне 7-8 часа в денонощието спи!
Успех и по-ведро! Животът е пред теб и всеки миг можеш да сложиш начало на своя нов свежарски здравословен спортен и усмихнат начин на живот! :)
09.08.11
14:48
Тънкости при яденето :
-Първата хапка е най-сладка, следващите са повече механично действие и не носи същия кеф (като амфетите)- опитай парченце шоколад и спри
-Приеми, че любимите ти храни са награда - пак си яж шоколад
-Боклуци и сладки- ДА,но си купи малко и гледай да го изядеш до 16ч примерно
-Ако видиш много на брой вкусни неща- вземи си най-вкусното и другите ги прати по дяволите
-Прави малки паузи и яж спокойно. Даже може да раздишаш няколко пъти между няколко хапки. Не е изключено да решиш, че не ти се яде повече
-Не пий течности докато ядеш или съвсем малко водичка
-Преди да започнеш да се храниш погледай храната и ако няма нищо от любимото ти помисли как ще се възнаградиш в по-късен етап, ако си го изядеш (също както мама правеше)
-Не съчетавай гледането на телевизия или четене с храненето
-Някои казват, че сърбането и мляскането увеличават удоволствието от яденето (разбира се, като си сама :D )
-Притопляй си храната- топлата храна засища повече
-Не пропускай хранене и направи часовника най-добър приятел
-Удвои си целулозата (краставици, зеле, моркови, оцет, зехтин мммм)
-Китайска поговорка гласеше, че човек трябва да спре да яде, когато усети, че изчезва усещането за глад и идва това за ситост
-Някои мислят, че проблема е в макароните и хляба, но всъщност често това върху тях е по-опасно
-За да не забравяш да пиеш вода- пий 500мл всеки път 1 час преди хранене (пак казах, часовникът е твоя човек)
-Зелен чай с мляко - на вкус е гаден и тръпчив, но убива чувството за глад
-Царевицата от плажа също убива глада
-Салатите са ок, но заливките им нещо съвсем друго- без тях ще трябва да минеш (изобщо всички сосове са в кофата)
Като обобщение : Приеми, че храната ти е дар, награда... Нещо за което сомалийчетата се молят преди да си легнат- а ти го имаш на куп и да- храната ни не е скъпа. Скъпи са ни дрехите, скъпи са ни всичките материални шитни айфони, лаптопи, парфюми, обувки, бижута.
Въпросът тук не е, че шоколада е вреден или макдонълдса или пицата. Ако това което ни харесва беше трудно достъпно, тогава чак щяхме да го ценим. А чисто медицински вредните неща са ендорфинови бомби, също като наркотиците- увеличаваме дозата и с малко доза навик и старите количества не ни удовлетворяват. А достъпът е легален. И щом обстоятелствата са такива и никой не ограничава достъпа, тогава сами със себе си се състезаваме- най-трудното нещо. Лао Дзъ е казал : Този който побеждава другите е силен, този който побеждава себе си е могъщ ;)
09.08.11
16:23
Няма защо да влизам и да търся подходящи програми и хранителни режими,защото имах такива,но за огромно съжаление ги прекъснах и сега съжалявам.Смея да твърдя,че съм изчела почти всичко,което ме интересува в този сайт и не само,и че до голяма степен съм грамотна с това,което ми се случва.Просто явно доста неща ми се случват и в главата,които за момента не мога да контролирам,но след това осъзнавам.Сега обаче съм решена и ще променя играта,отново ще печеля,отново ще градя..И сега накратко искам да отговоря на тези от вас,които бяха така добри да вземат участие..Хормони,както казах не съм изследвала освен тестостерон-1.92/което било в ниските граници/,всеки път тренирам като за последно,мъжете в залата ме питат дали се готвя за състезание,но в последно време наблягах на кардиото с цел да сваля.От както спрях да пуша,спрях да консумирам-хляб,захар/бяла/,олио,газирано,доста неща още също,като не броим самоубийствената седмица.Благодаря Ви,наистина ме заредихте положително с мотивиращите коментари.