08.08.11
22:57
Налага ми се да направя сърцето си по силно и здраво, но не мога да правя кардио упражнения и клекове поради проблеми с колената.Някакви съвети какво да правя?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 08.08.11 23:02.
08.08.11
23:01
1. Защо ти се “налага” да правиш сърцето си по-силно?
2. Не можеш ли да правиш кардио чрез плуване?
08.08.11
23:03
Най-добрия вариант е колело и тренанжор,минимален риск за контузии и натоварване на ставите.
казано от Gordon Gekko на 08.08.11, 23:03:
Най-добрия вариант е колело и тренанжор,минимален риск за контузии и натоварване на ставите.
Баш па колелото да не товари коленните стави...
09.08.11
00:10
Товари ама не чак толкова колкото тичане и зависи с каква интензивност си.
09.08.11
09:41
Някои хора, които имат проблем с коленете на пътека се чувстват доста добре и си тичат нормално. За колелото с максимално вдигната седалка и със слабо натоварване/съпротивление и бърза скорост могат да се постигат също добри резултати за сърдечно-съдовата система.
09.08.11
09:46
Здраво сърце не се постига само с въртене на педалите или клекове. Всяко едно движение от ходене до набиране помага сърцето ти да бъде в кондиция. Липсата на движение и лошите хранителни навици са най-големите врагове на сърцето. Просто спортувай и прави тези упражнения, които ти позволяват коленете, дори и да не се включват в движението.
Какъв е смисъла от кардио като след една тежка серия клек имам чувството , че сърцето ще ми се пръсне 5 пъти по силно от едно монотнно кардио?
През цялата тренировка пулса е на макс..като цяло кардиото не ме кефи,(игнорирайте,че в момента тръгвам за кардио с колело :Д)
09.08.11
10:59
Замислял ли си се, че може би сърцето ти не е свикнало с подобно натоварване? От кога практикуваш кардио тренировки, с каква честота, продължителност и интензивност?
?Как да не е свикнало,тренирам с тежести от година и 1-2 месеца,не практикувам кардио.
Мисълта ми беше,че при тренировка с тежести се натоварва и сърдечно съдовата система anyway
казано от Miss Fight на 09.08.11, 10:59:
Замислял ли си се, че може би сърцето ти не е свикнало с подобно натоварване? От кога практикуваш кардио тренировки, с каква честота, продължителност и интензивност?
По-скоро е нормално когато направиш няколко повторения с тежка щанга на гърба или да отлепиш няколко пъти нещо тежичко от земята.. нормално е. Днеска след тягата пулса ми беше към 170, само за 5 повторения. Обичам т’ва упражнение мамка му ;Д
Има един професор, казва се Павел Добрев. Има и интервю с него: http://www.bb-team.org/articles/783_intervyu-s-profesor-pavel-dobrev#axzz1UcXaqw28 Та този човек е провел много експерименти върху възрастни хора и научно доказва, че тренировката с тежести укрепва и спомага за по-добра работа на сърцето. Аз лично имам неговата книга “Здраве, сила, дълголетие”. Там са дадени всички данни от изследването и наистина се вижда благотворния ефект от тренировката с тежести. Аз съм твърдо против кардиотренировките, с цел укрепване на сърцето. Поразровете се из интернет и ще се убедите колко от гурутата на джогинга са починали точно от сърдечен удар.
Сърцето е мускул и колкото по-голям е той, толкова е по-ефективен. Чрез тренировките с тежести, този мускул расте и може да изпомпва повече кръв с едно свиване. Така, с течение на годините тренировки пулсът се забавя и сърцето работи по-малко, по-ефективно.
Типичната културистична тренировка “за мускулна маса” НЕ може да активизира съществено сърдечно-съдовата и особено дихателната система! Тя развива най-вече анаеробните алактатни качества на организма! Даже ако се разровите, ще намерите примери, при щангисти, как обема на сърцето почти не се различава от този на нетрениращи. За развитие на кардио-респираторната система най-ефективни са цикличните натоварвания с висока пулсова честота и продължителност 20-30 мин. Ако някой все пак е решил да развива сърдено-съдовата си система с тренировки във фитнеса, може би най-подходящи за това са кръговите тренировки, като под кръгови нямам предвид общоприетата във форума кръгова тренировка за начинаещи...