09.08.11
12:40
здр. от няколко дни ми излизат доста странни пъпки по цялото тяло. те са около 5 мм в диаметър и представляват зачервено петно с връхче в средата. не сърбят много. около 20-тина са и някой са вече закърнели, други са нови. вече от около половин година ям по 5-6 цели яйца на ден и не знам дали реакцията не е към тях. толкова много съм чела, че са алергени, че се наплаших и затова реших да питам ако някой е имал подобен проблем. до сега алергии към храна не съм имала.
миналия понеделник ме ужили пчела и пих алергозан и ми биха инжекция с урбазон, не знам дали не е това проблема. ще се радвам ако споделите личен опит.
09.08.11
12:59
щом ги ядеш от половин година и не е имало такъв проблем най-вероятно не е това причината , но все пак ги спри за няколко дни или поне яж само белтъците , да видиш дали ще има промяна
и аз мисля за няколко дни да ги спра и после пак да си ги ям по 2-3. оф, сега и баща ми почна да мрънка че не било полезно по толкова яйца да се ядат и като го попитах защо не можа да отговори, ама си мърмори.
09.08.11
16:14
Все пак си има изследвания , които показват че това е отживяло разбиране , но все пак не е хубаво да се прекалява , поне според мен
Отживяло? За първи път чувам това твърдение! Би било добре да се подкрепи с факти /изследвания/.
Натравяне с яйца (не от салмонела) е нещо, което се случва често и хич не ми излежда като отживелица.
@roberta: Аз лично се чудя как изобщо не ти е станало до сега нещо от толкова много цели яйца. То не е холестерол (в желтъка), то не е желязо (пак в желтъка). За половин година си изяла близо 1000 яйца :)
Поради особености на моят хранителен режим и меню ядях всеки ден /вечер/ средно по 1-3 цели яйца. Т.е. 2 пъти седмично по 3 яйца и в още 3-5 дена по 1 вечер. Този ми режим, в дългосрочен план ми се отрази с високо ниво на холестерол (нищо че съм 1.70 и 70 кг). Под високо ниво, имам предвид точно на горната граница, където все още се счита за ОК. Взех мерки, като спрях да ям яйца (максимум 1бр на седмица) и общият ми холестерол падна с повече от половин единица (вече е в съвсем приемливи граници).
Нямам представа защо си решила да ядеш толкова много цели яйца, при условие, че се препоръчва да не консумираш желтъка или по-точно силно да го ограничиш? Ако е заради желязото (например анемия) количеството е твърде голямо.
На твое място бих отишъл до някоя близка лаборатория и да си пусна за изследване:
“Холестерол профил” или известен още като “общ липиден профил” - на цена около 10-15лв според това къде го правиш.
Както и “Желязо (Fe)” на цена около 5лв.
Това ще те ориентира до каква степен си прекалила с яйцата. Имай предвид, че нормализирането на холестерола е бавен процес и не става за седмица-две. Освен това натрупването на желязо може да бъде много опасно - ти като жена все пак губиш по малко от него, но не чак с такива темпове. На твое място наистина бих си пуснал тези изследвания възможно най-рано или най-малкото бих посетила спешно личен лекар за консултация.
10.08.11
06:29
Аз пък от година ям по над 10 яйца на ден, ям по много наситени мазнини, а холестерола мие в златната среда... Има десетки други фактори, които влияат върху него. Доказано е, че холестерола в храната не влияе върху количеството в кръвта.
Хора разберете, че целите яйца не за всеки организъм за лоши. ;)
Може да се получат обриви и по-скоро е не от самите яйца, а от това как е гледана кокошката, снасяла ги. Като знам с какви анаболи и антибиотици ги блъскат е съвсем нормално. Пробвай да смениш фирмата. Аз също съм се обривал по раменете, но беше леко и просто ги спрях. ;)
10.08.11
08:02
Яйцата са изключително полезни. Не бягайте от тях.
Revisiting dietary cholesterol recommendations: does the evidence support a limit of 300 mg/d?
eggs and dietary cholesterol dispelling the myth - първия резултат - PDF файла.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.08.11 08:05.
perlsite, колко ти е бил холестерола преди да почнеш да консумираш яйца? аз отдавна мисля да си направя изследване на холестерола точно заради яйцата - за да знам дали има проблем или не. всъщност не очаквам да е повишен просто защото не консумирам много мазнини. ям по толкова яйца защото са лесни за приготвяне - сутринта с овесени ядки, а на обяд сварени от предния ден, а и ми е вкусно. ще ги спра за няколко дни и пак ще пробвам да ги ям - ако пак ми излезнат пъпки значи е от тях. възможно е обрива да е и от ужилването - още в началото ми бяха казали, че има вероятност да се обрина.
Аз съм правила алергична реакция от яйца, но беше изразена по-различно, отколкото е при теб. По ръцете и пристите имах червени петна с много ситни пъпчици и ужасни сърбежи. Когато спрях яйцата всичко утихна за няколко дни. Строго индивидуално е предполагам. По принцип за жени консумацията е до 3 жълтъка за 2 дни. На мъжете не им оказват такова влияние . Познавам такива индивиди, които могат да изконсумират 10 цели яйца на ден и нищо да им няма.
10.08.11
12:40
и аз имам алергия от яйца... ( така мисля ) след като спрях да ги ям и ги заместих с месо ( под спрях разбирайте не всеки ден по 10-15 ами през няколко дена по 5-6 ) пъпките избледняха с времето... както каза Димзата не всеки организъм се влияе от яйцата :)
казано от roberta на 10.08.11, 10:18:
perlsite, колко ти е бил холестерола преди да почнеш да консумираш яйца?
Общият холестерол СЛЕД като консумирах яйца беше 4.91 (5 е максимума), а след като минаха 4-5 месеца без да консумирам яйца беше спаднал до 4.37. Съответно: Триглицериди 0.55, HDL - 1.50 и LDL 2.62
roberta на бланката с резултатите ги има граничните/нормалните нива на това което си пуснеш като тест.
Ако имаш натравяне от развалени яйца (бактериална причина), ще се случи едно или повече от:
- повишена температура;
- често посещаване на WC поради стомашно-чревни причини.
Появата на пъпки, според мен е поради неспособността на организма (черен дроб и бъбреци) да метаболизира и изхвърли определени микроелементи, като желязо например.
Разбира се има и много други причини за поява на пъпки, които нямат директна връзка с яйцата, като промяна в нивата на хормоните (които пак зависят от холестерола тъй или иначе) ;)
Мнението беше редактирано от perlsite на 10.08.11 14:53.