09.08.11
18:00
Всеизвестен факт е, че водата в София като цяло не става за пиене :) Или поне в много квартали със стара водопроводна система. Други хора пък до толкова са свикнали със софийска вода, че дори не усещат колко е противна :) Аз съм един от хората, които ползват водата само за миене, а минералната за пиене :)
До скоро не се бях замислял изобщо за протеина в какво го разтварям. Все пак достатъчно ми бе да мисля за креатина и глутамина :)
И така докато не погледнах етикета на изворна вода Девин - 7.8 pH - едно хубаво число, което показва, че водата е леко алкална - нищо специално. Проблема е, че изворна вода Девин не е подходяща за ежедневна употреба и трябва да се сменя често с други (неизворни).
Друга вода, която консумирам често е марка Горна Баня, която е с ниска минерализация, НО с доста по-високо pH: 9.5!
Това ми се стори странно и се поразтърсих за стабилността на белтъците в различни по киселинност течности (кока кола например е с pH около 2.5-3!).
Според тази статия http://www.lk-processguide.com/proteinstability.php стабилността на белтъците се запазва в приемлива степен в границите на pH 3.0 до 9.5, извън които протеина в определена степен се поврежда.
И тъй като въпросната минерална вода (Горна Баня) е с pH 9.5 реших да пусна тази тема за да коментираме фактите.
Изобщо замисляте ли се в какво разтваряте протеина? Вярвате ли, че протеина няма да се повреди сериозно в следствие на по-силно алкална среда? С вода или мляко разтваряте протеина?
Мляко рядко пия заради изестна нетолерантност така, че за мен остава минералната вода като основна течност, с която да разтварям протеина.
Темата беше редактирана от perlsite на 09.08.11 18:03.
09.08.11
19:58
Хубаво е протеина,който приемаш да е с някакви мазнини за да може да го усвоиш в организма:)Мазнините играят много важна част в огранизма за обменните процеси,един вид транспортьор.Неусвоеният протеин се превръща в захар,в твоя случай по-добре да не пиеш протеин.Кефя се на хора които приемат по 15 яйца и е само белтък,после се чудят защо не действа хранителния им режим.
Колегата много хубаво ти каза за млякото + протеин за да се усвои по-добре и да се разгражда по-дълго време , колкото до водата с нея го пий сутрин след ставане ако искаш да го усвоиш бързо или евентуално след тренировка , иначе със мляко заради мазнините. ;) Всички като чуят мазнини и до там ... бол разлика от нещата :)
10.08.11
10:55
Надали бизнес за милиарди долари щеше да съществува, ако имаше такава опасност от нестабилност на протеина. За всички тези години, все някой с по-задълбочени знания е щял да пропищи.
Аз съм далеч от химията и въпросните процеси, на които се гради стабилността на протеина, но доколкото знам е важен и самия негов заряд и pH(не съм сигурен дали има такова). Та, колкото повече протеина се намира в изоелектричната си точка, толкова е по-стабилен. Т.е. аниони и катиони са в баланс. Ако не бъркам тази точка е някъде около 7-8 pH.
Мисълта ми е, че производителите на хранителни добавки най-вероятно променят заряда на протеина, за да е стабилен във водата с такова pH. Приемайки протеина вече киселинноста на стомаха променя нещата.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.08.11 10:55.
pH от 3.0 до 9.5 си е доста широка граница, а нормалната вода си е от порядъка на 7-8. Далеч съм от мисълта, че при 9.5 протеина става безполезен, но и статията не дава информация точно до каква степен протеина се поврежда.
Вчера докато преглеждах различните води в супермаркета, забелязах, че има и и такива с pH 9.87. Как да кажа..., замислям се вече каква минерална вода пия, не само по наличието на флоур, ами вече и по pH.
Все още не ми е ясно, до каква степен pH на минералната вода има значение за стабилността на протеина и как се отразява върху храносмилането.
10.08.11
15:07
Каквото и да е ph-то на водата, в стомаха така или иначе средата е киселинна и лесно става още по-киселинна при здрави хора в процеса на смилане на белтъците. Може да забави малко смилането, но няма да повлияе съществено.
Владо, за ниско pH съм съгласен, но за прекомерно високо не съм сигурен. Не случайно в статията пише, че трябва производственият процес за обработка на сурватката/мялкото да е съобразен с тези граници, а на пазара има води с pH около 10.
Както и да е, проблема си го реших (с липсата на изчерпателна информация), като си купувам Savina - трапезна вода с pH 7.2 - 7.4, деминерализирана.