09.08.11
18:31
Здравейте.
Преди месец и половина реших да започна опити да придобия сила да се набирам, но поради голямото лично тегло и липса на сила и опит все още правя негативни. Разбира се както си му е реда(от скоро) - отгоре спускам спускам спускам до deadhang и отвреме на време просто вися за да подобря захвата. Опитвам се да вместя повторенията в 3 серии по 10 като и между самите повторения има малка пауза, та това ми е малко неясно дали има значение при трупане на сила за самото упражнение или трябва да уплътня серията без много много почивка. Негативните набирания ми варират от 7 до 10 сек. и мога да се вдигна както стоя прав под лоста и да задържа десетина секунди в най-добрия случай. Та бих искал да знам прогреса ми досега по груби изчисления , дали ме доближава до целта - 1 deadhang набиране (прониран раменен хват). Още едно питане имам, а то е - как точно да разпределя опитите си за набиране през седмицата(не тренирам друго освен това и кофи в момента, а както се вижда не съм с голям стаж в залата)? Сега ходя 2 дни подред третия почивам, но мускулната треска и мазолите ме убиват. Ако е възможно да отговорите на въпросите ми и да ми дадете някои насоки на начинаещия. :) Благодаря предварително
И мазолите и мускулната треска минават и свикваш с тях,ако ли не взимаш си ръкавици.
Напиши си поне теглото и ръста,само не разбрах ти успяваш ли да правиш поне 1 набиране или не?
Добра алтернатива е скрипеца за момента.
Като начало започни с това упражнение...: http://www.youtube.com/watch?v=u6t8yCCGLHg&feature=player_embedded
Прави го около 2-3 месеца,качва доволно сила и те подготвя за набирането.
Относно набирането,в момента в който започнеш да правиш едно повторение(чисто) си закачи допълнителна тежест за колана(било 2.5 кг или 5 кг).Това е изпитан метод за напредък в набирането.Не знам колко са ти килограмите,но аз съм 120 кила и обикновено започвам тренировката за гръб с 5x10 набирания,което за мен си е доста прилично и много съм доволен,тъй като едно време не можех да направя нито едно набиране!
ПП:Когато започнах да се набирам по 1-2 пъти,използвах точно същия хват,който е на клипа(супиниран тесен),после постепенно започнах да правя набиране с широк прониран хват.А също ефективен е този с V образна ръкохватка или лост(неутрален хват)!
Мнението беше редактирано от Jikata на 09.08.11 23:02.
Едно цяло от вис не мога все още. 187см 92кг. Тежи си ми, но не се отказвам. Благодаря за помощта, ще опитам също със супиниран тесен :). А относно това колко често да го правя коментари и/или предложения има ли?
Кое колко често да правиш?Ако говориш за опитите за набиране,прави ги когато и където се сетиш ,по възможност по често.Аз примерно се опитвах да се набирам на всевъзможни места,от винкели,железа за тупане на килими, до циментови плочи, и т.нат.
Ето ти една статия точно за случай като твоя.
http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/programs_for_the_pullup_deficient
10.08.11
10:08
Ако искаш прогрес в сила и растеж на мускула прави набирания най-много 3-4 пъти седмично. Аз си вдигнах набиранията така: Обща бройка 100, целта е да се направи общо 100 набирания за най-малко време. С времето ако правиш 100 за 20 мин, съкращаваш времето на .. 17 мин и така. После вдигаш 150 набирания пак за около 20 мин и с времето спокойно ще си правиш набиранията без проблем. Опитай.
Честно казано така и правя, Jikata :) Където мога се напъвам да се набера и щом не се налага да е от вис успявам що годе, но на мен въпроса ми беше по скоро колко често да ходя и стриктно да си правя негативни.
Biad__, прочетох статията, макар да не е нещо което не съм прочел и на други места, все пак ще пробвам освен негативни малко засилка от бедрата за 1 пълно повторение.
Ачо разбирам идеята на това което си написал, но освен че не съм стигнал до 1 набиране като хората, все още негативните 3х10 опити си ме натоварват.