03.06.05
17:49
Каква е разликата между тях?
Принципно и накратко казано, едните са от животински(наситените), а другите от растителен(ненаситените) произход. Ненаситените са т.н. добри мазнини, а наситените лоши. Човешкият организъм има нужда от мазнини и то предимно от ненаситени. Разбира се и наситените са необходими, но в много по-малки количества. В противен случай могат да бъдат опасни за здравето и теглото :lol: . Най-важните наситени мазнини за човека са омега 3;6;9 мастни киселини или рибената мазнина. Хорестеролът в малки количества е необходим за нормалното праизводство на тестостерон в организма и при много ниско въглехидратни диети помага за “смазване на ставите”.
В какъв смисъл те интересува разликата? Наситените са с по-стабилна химична структура у по-трудно се разграждат......
06.06.05
15:27
#3
Разликата е в броя връзки в химичната верига, както и вида на връзката. Полиненаситените лесно се разпадат до токсични съединения в следствие на нагряване. Маслата богати на такива мазнини не се използват за приготвяне на ястия изискващи топлинна обработка или се добавят след това. Салатните масла (някои) са богати на омега 6 и по-рядки омега 3, рибните масла на омега 3. Зехтина например е много беден на такива мазнини и затова добре понася термо обработка. Ако пържиш ползвай зехтин, кокосово масло или мас, да мас добре си прочел :)!