Високият инсулин преди лягане забавя хормонът на растежа?

11.08.11
14:04

Здравейте (wave). Във форума бях чел, че високите нива на инсулин пречело за отделяноето на растежния хормон? Затова не трябвало преди лягане да се яде сладки неща. Вярно ли е това, защото не разбирам много от тези неща? Благодаря за отговорите :)

Темата беше редактирана от ZEX Power на 11.08.11 18:47.

МЙ

11.08.11
14:08

казано от ZEX Power на 11.08.11, 14:04:

Здравейте (wave). Във форума бях чел, че високите нива на инсулин забавяли или хормонът на растежа? Затова не трябвало преди лягане да се яде сладки неща. Вярно ли е това, защото не разбирам много от тези неща? Благодаря за отговорите :)

Вярно е!!! Празни калории са това.

GG

11.08.11
14:19

Ето виж за какво иде реч,като цяло това е вярно,но е неправилно да се яде вечерно време бързи въглехидрати че трупаш телесни мазнини:)

ИНСУЛИН

Инсулинът е пептиден хормон, произвеждан от задстомашната жлеза, под влиянието на повишената концентрация на глюкоза и аминокиселини в кръвта – състояния които се наблюдават след хранене. Основните функции на инсулина са следните:

Усилва многократно усвояването на кръвната глюкоза от мускулите, черния дроб и мастната тъкан, като по този начин регулира концентрацията в кръвта. Навлязлата в мускулите и черния дроб глюкоза се превръща в гликоген, а тази в мастните клетки се превръща и складира като мазнини;
  Намалява разграждането на мазнините и увеличава тяхната синтеза в мастната тъкан и черния дроб;
  Усилва усвояването на аминокиселините от кръвта и използването им за синтез на различни белтъци, особено в мускулите.

Следователно инсулинът е един много противоречив хормон – нито потискането му, нито увеличената му секреция ще ви донесат някаква полза. Без инсулин аминокиселините няма да се усвоят пълноценно и ще изгарят за енергия. Инсулинът също оказва влияние върху повечето хормони в тялото. Когато нивото му се повиши, нивото на катоболните хормони (глюкагон и кортизол) спада. Освен това инсулинът стимулира производството на друг анаболен хормон – инсулиноподобния фактор на растежа-1 (ИФР-1).

От друга страна инсулинът намалява използването на мазнините като източник на енергия и увеличава синтезата им! Затова според някои инсулина ще ви направи по-мускулести, а според други – по-дебели. Къде е истината тогава?

Разбира се, истината е винаги някъде по средата и ключовата дума тук е контрол върху инсулина и това да насочите действието му върху мускулите, а не върху мастната тъкан.

из сайта на Любомир Иванов

11.08.11
15:10

Аз съм чел,че въпреки покачването на инсулина преди лягане,не пречело отделянето на растежен хормон...

Инсулина и кръвната глюкоза се покачват по време на нощен съм, като сутрин намалява, поради засилената секреция на катаболни хормони в малките часове на нощта. Пик в секрецията на хормон на растежа настъпва по време на фаза “дълбок сън”, която започва около 4 часа след заспиването.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC295490/?log$=activity
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2857143
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC297368/

Като цяло хормона на растежа е антагонист на инсулина, каквито са и глюкагона и ACTH. Въпреки това, заедно с инсулина са два изключително анаболни хормони.

Засилена секреция на хормон на растежа има в ситуации на липса на енергийни ресурси - хипогликемия, глад, гладуване, общо физическо изтощение и стрес.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 12.08.11 10:40.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1