13.05.05
19:16
Интересно ми е горе-долу какви тренировъчни програми използвате. Ако са тайна (защото някои тук са професионални атлети), кажете в общи линии.
15.05.05
20:44
Много е трудно да докажа , че нашият начин на трениране е правилен. Знам че години сте чели и са ви говорили за претренирването и кортизола колко е пагубен за мускулите. Програмата по която тренират ПОВЕЧЕТО( не всички) български пауърлифтери е точно това: ПРЕТРЕНИРАНЕ! Трудно се разбира това защото този метод е свързан с ужасно много болка и определено много травми. Тези който го опитват се разочароват бързо и прекратяват метода , поради първоначалния спад на постиженията(предадаптивен). Наистина трябва да си малко мазохист за да се подлагаш на това :? Навремето българите взеха връх във вдигането на тежести именно защото “претренирваха”.
Когато става дума за сила, кортизола не е във вреда. Напротив! Дори помага. Човешкият организьм е най-съвършенната машина :!: :idea: Може да се адаптира към почти всичко. Има два вариянта да се адаптира или да загине :!: Значи или ще свикне да кляка всеки ден по 7-10 опита на 95-98% от макса или ......ще умре :!:
Никой нее умрял от клякане :lol:
Зверската действителност и си напълно прав! Който иска да успява трябва да тренира зверски!!!
по-здрави
15.05.05
21:10
Тя несамо прилича, тя е същата. :wink:
15.05.05
21:17
ИМА!
Има и блъснати от кола, подхлъзнали се в банята, дърводелци с по малко пръсти и шофьори с проблеми в бъбреците :roll: Всеки сам си поема риска на това с което се занимава :!: Аз съм поел своя :wink:
Продължвам с въпросите:
Доколкото знам при българската система при вдигането на тежести се използват следните упражнения:
изтласкване, изхварляне, клек, преден клек, изтласкване с непълен клек, изхвърляне с непълен клек, и може би само втората част на изтласкването.
В трибоя ползвате ли някакви други упражнения, близки до основните? Например няколко вида тяга или различни стойки на клек или лежанка?
[quote author=“sa6o88”]ИМА!
Има и блъснати от кола, подхлъзнали се в банята, дърводелци с по малко пръсти и шофьори с проблеми в бъбреците :roll: Всеки сам си поема риска на това с което се занимава :!: Аз съм поел своя :wink:
Така е и напълно подкрепям!!! И Сашо да ги разбиеш на европейското братле!
по-здрави
15.05.05
21:43
При щангите е малко по различно там има нужда от спомагателни, но те са намалено до най-блиските до основните упражнения. например махнат е клека на гръб и е заменен от клек на гърди и т.н.
При личен разговор със Старшията ,той беше против използването на каквито и да са спомагателни в трибоя. Но въпреки това някой от нас още правят: лег с вериги, тяга от трупчета и върху трупчета, полу клек и клек на гърди. Аз лично съм се ограничил само на основните упражнения. Мисля че ако състезателят има още сила(след смазващата тренировка) по добре да прави още серии от основните , вместо да си губи времето със спомагателни 8)
Ха, значи и вие ползвате лег с вериги? Аз лично съм го пробвал един път (то от един път не знм дали има резултат, а като съм и без екипировка не вярям много да помогне).
Една примерна програма можете ли да напишете, нещо най-основно. Пък ако ми напишеш свойата програма, ще е най-добре, просто да добия по-ясна представа.
01.06.05
14:26
А как ще коемнтирате тренировките в стил “westside barbell club” - те са доста противоположни като замисъл, състезателните движения се тренират сравнително леко, като се набляга на техниката и бързната на изпълнение, а се изпълняват тежки спомагателни движения при които е стига до максимални единици и двойки ... това е съвсем кратко резюме и може би не много пълно, но с едно изречение толкоз можах да обобщя.
Повече тук: http://www.westside-barbell.com/
01.06.05
15:05
Аз не съм трибоец, но лично моето мнение е, че системата не е добра за реално силови максимални постижения - тренировката на изолирани мускули с тежести според мен ги отучва да работят като лост... Хвърлял съм и преди едно око на тази “така нашумяла система”, но ми се струва, че не точно за нашият тип трибой става въпрос.
Както и да е, да се изкажат специалистите :)
Дам, вижте картинката на оня, дето кляка. Той е 150 кила и кляка с такъв разкрач, все едно ще го е**т :lol: При такива разкрачове верно ще му трябват преимуществено стабилизиращите мускули.
Но при нас има разрешени ширини на разкрача и на хвата, Аксел :) Ако хванеш щангата на лега до дисковете, и тогава ще трябват стабилизиращи мускули. На мен лично не ми е чудно, че тея момчета вдигат така.
02.06.05
09:30
Здрасти,
За ширината на хвата е ясно, обаче разрешена ширина на разкрача при клек аз не съм чувал, изискването е да слезеш под паралела или както е в правилника - тазобедрената става да бъде по-ниско от колянната. А с какъв разкрач ще го направиш зависи само от това колко си гъвкав в задните бедра и аддукторите. Погледни секцията “Elite members” на главната страница на сайта на Westside - там има своево рода класации на състезателите от този клуб и въпреки, че те не се състезават в IPF, резултатите са сериозни и състезате, които ги постигат не са един и двама, т.е. не е до генетика при няколко силни състезатели, а е до методика явно. Сега много хора ще кажат (убеден съм) - “Ама те като не са в IPF резултатите им са фалшиви”, нека не спорим по този въпрос, всеки има свое становище ... замислете се за друго - силата и постиженията при конкретни правила винаги са резултат от тренировките, значи щом момчетата от уестсайд побеждават момчетата от други клубове в състезания от WPC тяхната методика дава резултати...
Нека и други се включат по темата, ше ми е интересно да чуя повече мнения :)
02.06.05
12:27
Човек, тази федерация, която вкарваш, дигат с ужасен разкрач, с много широк хват на лега и кой знае с каква екипировка.
Да сравняваме тях и нашата федерация е все едно - вече го казах - да сравняваме кеч и класическа борба.
Какви са изводите:
Правят спомагателни мускули силово, а основните движения скоростно.
Е защо аджеба правят спомагателни движения силово?
Защото спомагателните мускули им трябват - те правят максимални хватове и разкрачи за да скъсят амплитудата, при което напрежението се изнася от основния към спомагателния мускул.
МОже ли това да го правят момчетата от нашата федерация?
Ами не, братле, не може. Абсурдно е. Ще загубят основното движение, а евентуално засилените спомагателни мускули с нищо няма да им допринесат, защото участието им е по - малко отколкото при тея .
Как тъй правят основните движения скоростно?
Еми много просто, те нямат реално силата за тези движения в нормален ритъм и амплитуда. Като направят максимален разкрач - и оп - съкратят амплитудата наполовина. Ако е възможно и мигновено да съкратят тоя малък път, идеално ще е. На тях скоростта им трябва.
Не, че при нашите момчета скоростта е от вреда.
Ама я се замисли, дали тея сиалчи биха правили упражнениято за скорост, ако имат примерно задължителна пауза на гърдите, без която опитът им не се признава?
Абе май няма да го правят така?
Е как да го сравним тогава. Големи им били постиженията. Ам ида дойдат в една сериозна федерация с академичност на правилника и да ги покажат? Не да махат ръце в Охайо и Туркменистан. Едно е да пружинират 10 см, друго е да вдигат 30.
Ако ти харесва и желаеш - вдигай по техните системи - никой няма нищо против, но за нашите силачи според мен те са неприложими.
И още нещо: аз не съм специалист по правилника на федерацията, но ако искаш да се обзаложим. Заповядай на състезание по силов трибой, направи тоя разкрач на патица, готова да снася и ако ти признаят опита, съм готов да ти удвоя това, което ти дадат. Какво ще ми дадеш, ако не ти го признаят?
Сашо, Цаца, обадете се и вие нещо :) Какво оставихте тука д асе ръчкат аматьорите :)
Be da ne e zaradi firefox-a da ne moje da mi izleze butoncheto za kirilitsa… :(
Дайте малко повече информация за системата на Абаджиев, как тренирате вие? Ако е тайна и трябва да дойда на място, разбирам, но еко не е , моля, насочете ме.
А Дзвер, отговора ти е много точен и има страшна логика!
редактирано от Мартин
02.06.05
17:34
Добре предавам се ... аз имах съвсем друго предвид, ама не ме разбрахте май. Добрата методика за силова тренировка си е добра, независимо дали се прилага в щангите, пауърлифтинга, състезанията за най-силен мъж. Иначе казано - не сравнявам резултатите в IPF и WPC, а сравнявам принципите на тренировка. И това със спомагателните мускулни групи като се замислиш не е логично, пример - и щангистите ни и пауърлифтърите изпълняват ОСНОВНИТЕ движения на тренировка, а не спомагателни, нали? А колкото и да ни се иска не можем да кажем, че щангите са по-близо до IPF, тколкото е WPC до IPF. Тогава кво излезе - при всички спортове тренирането на основните движения работи, само във WPC не... това е абсурд “братле”. Ако методиката е добра аз може да вдигам камъни от земята, а ти да вдигаш щанга над глава и и двамате ще прогресираме като я ползваме. Всичко опира до специализация, обем, интензивност, средни натоварвания и т.н., а не дали клякаш до паралела или 3 пръста под него.
А за даването и аз мога да ти дам същото, което ти ще ми дадеш на мене - ако аз ида на състезание и да ми признаят клека, той пак ще си е 100 кила и няма да ми дадат нищо, така че ти и да го утроиш то пак си е нищо, та аз съм готов да заложа същото :!:
Виж какво AXL, има различни видове спортове има и различни видове тренировки. Това е раздел за трибой и тук се обсъждат тренировки за трибой! Най-добрите състезатели в България тренират по системите на Андон Николов, които са модифицирани на Абаджиев. В тези системи почти няма трениране на спомагателни мускули и почти само се правят 3те основни движения. Това е истината! И ако искаш да си силен в трибоя по, който се провеждат състезания на интернационалната федерация в България трябва да тренираш главно и само: клег, лег и тяга.
Сигорно знаеш какви успехи постигат хора като Иво Христов, Сашо88 и т.н. и няма смисъл просто да говорим, дали методиката им е правилна. Разбира се с времето може нещата да се променят ако допинга се измени по някакъв начин или упражненията. Примерно в Айран Мен залагат на културистичната издражливост, защото там трява да пренасяш камъни и т.н. и неможеш да сравняваш този спорт с нашият трибой, защото тук силата е голяма, но моментна.
по-здрави
02.06.05
18:04
АКсел.
методиката, която визираш ,е на вдигане на всяка цена.
Да, по нея веряотно се постигат резултати.
Но казах и пак ти казвам - не може да се сравнява с методиката на нашите силачи. Няма как да ги съпоставиш. Методиката на нашите силачи е поне на 50% ориентирана към това да се спазват правилата, които са задължителни. Други вдигат с по - малко правила и съответно вдигат повече. Това е.
Ако искаш да тренираш, тренирай по нея.
Ако питаш какво рискуваш - рискуваш тренирайки основно спомагателни мускули силата ти в реална ситуация да се окаже не чак толкова голяма, понеже основният мускул не е готов за нея, а не винаги ще можеш да натъмънисаш хват така, както ти е удобно или да изпружинираш тежестта. Това е.
02.06.05
21:55
Няма ограничения за разкрача в ИПФ. Най-горната част на бедрото трябва да слезе под горната част на коляното :!:
Методиката по която тренираме е с много максимални опити, максимални 2-ки и много серии всеки ден по 2 пъти(поне). Никога не падаме под 80% сутрин и под 90% от макса вечер.Всеки ден правим и 3-те движения. Несме против спомагателните, ако на някой му се тренира още, да прави :?
Американците незнам да са излизали с добра методика досега. От 5 години съм в тоя спорт и в мен се затварждава мнението че разчитат единствено на допинга и екипировката(много добре я владеят за разлика от нас). Не че другите невзимат...., но поне тренират здраво.
За състезания и състезатели от “Бързи, смели, сръчни” демек “силови спортове”(айранмен) няма да говоря :!:
АМериканската система копира много неща от някои руски идеи, което създателите и си признават откровено. Може би 90-95% се базира на руски научнi статии и книги, които преди не са прескачали желязната завеса. Затова за американска система е трудно да се говори, но ако се има предвид westside, то тя е доста взаимствана от руската. ЗА американска система може да се приеме линеарната периодизация, която търпи страшни критики в последните години заради липсата на логика в нея, а и по-добрите резултати с westside.
06.06.05
00:27
Кажете кво представлява тая сиатема westside :!: :?: Незнам езици и ми е трудно да прочета за нея. :?
Преминаване през няколко цикъла (минимум два, но не много на брой), като се започва с много обемни и слабо интензивни натоварвания и постепенно или изведнъж (посредством няколко цикъла или веднага) се преминава към по-висока интензивност и съответно намален обем. В последния цикъл, пиков или състезателен (понякога се тренират два отделни) се достига до нещо като максчета на 1-2 повторения.
Това е в общи линии, ако представлява интерес, мога и по-подробно :D
06.06.05
11:34
ДАй по - подробно
ТОва, което описва МАртин е линеарната периодизация, която няма нищо общо с весциде.
ПРи весциде се тренира основно 4 пъти седмично (всеки може да добави допълнителни тренировки за увеличаване на обема и капацитета както поиска) - максимално натоварване за клек/тяга, максимално натоварване за лежанка, динамично натоварване за клек/тяга, динамично натоварване за лежанка. ПРи максимално натоварване се достига до максимална 3-ка или 1-ца, в зависимост от желанието, при някое основно или спомагателно упражнение(например освен клек, тяга и лежанка, тяга от блокчета, клек от различни по височина кутии, лежанка с различен брой дъски като подложка,добро утро, добавят се вериги или лъщици за нагласяване на натоварването, при желание). ПРи динамичен ден за клек/тяга се правят 9-12 серии 3-ки на клек върху кутия с 50-65% от максимума с възможно най-голяма скорост, без да се използва инерция от отскачането върху кутията. СЛед това обикновено се правя 10 1-ци на тяга със около 70% от максимума, пак бързо. ПРи ден за лежанка се правят пак 9 3-ки с различен хват на 50-65% от максимума. Могат да се добавят лъщици при желание.
СЛед това в тренировката се правят спомагателни и допълнителни упражнения, които имат за цел да работят върху по-слаби мускулни групи или по-скоро комбинация от мускулни групи, които са слаби в определена част от движението (например долната част на вдигането от лежанка).
Ако погледнете тренировките на по-известните им трибойци, ще забележите, че не винаги тези неща се изпълняват абсолютно, просто зависи от формата, от целта, и от някои лични специфични фактори. Но това е в общи линии. Още, клекат се изпълнява само от кутия, защото смятат, че така се учи по-добра форма, и се развива долната част на тялото по-добре. Клякат нормално само на състезания и по резултатите им личи, че поне в техните федерации това не им пречи.
ДОпълнителните им тренировки много често се състоят от дърпане на специална шейна, на коато се качва тежест. Просто така поддържат нормална състезателна форма (много от тях са в тежка категория и им е трудно да са подвижни с тези килограми). Много от допълнителните им упражнения се правят на някои специални уреди (не машини),за които тук не сме чували, но имат ефект за тях.
Друго не мога да се сетя в момента, това е накратко и общо взето.
06.06.05
12:19
Това е някаква примерна уестсайдска седмична програма (за справка Луи Саймънс е основоположника на уестсайд барбел клъб), както и обяснение за повечето упражнения и основни принципи.
В общи линии правило е, че състезателните движения не се тренират тежко, при тях акцента е в/у техниката и скоростта на изпълнение(интензивността е грубо 50-70%), а се избира спомагателно упражнение, например зершер клек(това е клек, при който щангата се държи пред тялото и лоста е поставен в сгъвките на лактите, все едно държите приятелката си :Р) и това спомагателно упражнение се прави с максимална интензивност във всяка тежка тренировка за период от 3 до 5 седмици, след този брой седмици се избира друго упражнение, например преден клек или някакъв вариант на добро утро, който се прави тежко за следващите 3 до 5 седмици. Правят се и много спомагателни движения, специално за долната част на гърба и корема. Това е накратко, някой неща повтарям от предишния пост, но се опитах да го допълня. За съжаление материали за уестсайд има само на английски.
Програма -> http://deepsquatter.com/strength/archives/newdeep/louie2.htm
Опааа, сега видях, сбъркал съм “western linear” с “west side”.... сорка, моя е грешката :oops: в бързината (не, че ме оправдава) :)
Иначе евала, добре си го обяснил.
И да питам дали имаш някакъв feedback за динамичния ден, защото не съм убеден, че му схващам логиката.
Поздрави
Според ЗАцьорски (ако греша ме поправете) има 3 метода за увеличаване на силата - максимално натоварване, динамично натоварване и натоварване чрез повторения. Повторенията са малко като при културистите, маскималното натоварване е 1-те и 3-те и т.н., а динамичното е това, за което питаш. Силата като величина от физиката се измерва като ускорението по масата по 2-ия закон на Нютон. СЛедователно можеш да покажеш повече сила като увеличиш ускорението, с което вдигаш. С някакви изследвания Louis Simmons (създателя на westside в този му вид) е определил, че най-голяма сила упражняват aтлетите при вдигане на 50-65% от максимума бързо. ЗАтова решава да включи и такива дни в тренировката, за да може състезателя да свикне да вдига тежестта бързо, да може да упражни сила. Тройките се изпълняват колкото се може по-бързо. Очаква се така да се тренира нервната система към експлозивност. Въпреки че наистина паузата в техните федерации е по-малка от тази в ИПФ, тези повторения не целят да имитират вдигането по време на състезание, а да тренират взривността на движението. На мен лично тези динамични дни само ми докараха болки в ставите, но аз съм много лек в сравнение с повечето състезатели от westside barbell.
Мммм, нещо пак не ми се връзва. Чел съм статии на Луи Симонс, ама.. Защото Цацулин (примерно) го обяснява точно обратното - колкото по-бавно вдигаш, толкова повече сила. Което също не е точно така, защото ако направиш едно повторение за 20сек, каква сила можем да покажем. Ще поровя и аз да видя, къде е най-свястно обяснено.
А дали знаеш откъде мога да намеря нещо на Зациорски?
06.06.05
19:13
Интересно :!:
Като цяло има логика в тея системи. Но немога да си обясня някой неща :? Например “10 1-ци на тяга със около 70% от максимума”. Когато няма максимално вдигане,няма умора, няма стрес. Тогава организма защо му е нужно да се приспособява към тези тренировки :?: Щом не се приспособява ,значи няма прогрес :roll: Ако самата тренировка не ни подложи на огромен стрес, не ни изразходи всички резерви (атф,гликоген и т.н.)защо организма да се презапасява :?: :?: :?: Не идвали всичко пак до допинга, не разчитат ли те именно на стероидите :?: :?: :?:
ЦАцулин не се занимава много с трибой, освен да си пробутва пудовките и да дава път на руските системи. Няма никаква логика да вдигаш бавно. Но имай предвид, че ЦАцулин се цели в по-друга група от населението - средния американец, който иска да стане по-силен, да изглежда по-добре и да бъде по-здрав. НЕ става въпрос непременно за състезатели.
САшо, тези 10 единици на тягата са също бързи. ПРавят единици, защото тягата е по-натоварващо упражнение като цяло и единиците се изпълняват с максимална бързина. Те не служат за повишаване на максималната сила, а на взривността, затова са и в динамичния ден. КАто се научи организма той да вдига по-бързо, ще дойде и ново постижение, при което тези 70% ше се вдигнат - ето ти увеличаване на тежестта. Допинг взимат, но има хора по света, които не исползват допинг и пак са доволни от системата. ПРи тази система не е важно да се скапеш, а да знаеш за какво вдигаш и да го правиш. Има се за цел да се създаде практична система, която работи (непрекъснато се добавят или махат неща между другото).
А, забравих да кажа нещо важно около нея. Упражненията за основно вдигане (през деня за максимално натоварване) се сменят всяка 3-та седмица за начинаещи, и достигат до смяна всеки път при елитни спортисти. ТОва се прави с цел да се държи тялото в неведение и да му преши да се преадаптира. НЕ знам системата на Николов как работи покрай това, но много често като прави човек едно и също нещо, тялото се адаптира и не прогресира с добър темп. Колко е вярно това, до каква степен, не знам. БИх се съгласил, както биха се съгласили и културистите. ТОгава, може да попитате - как като ги сменят тези упражнения тренират формата (не силата, защото те все пак вярват в работата на мускулните групи като цяло). ТОва се прави в динамичния ден.
06.06.05
19:58
Рексер, братле, макар и да могат да имат връзка, има съществена разлика между скорост и ускорение, а имаш и обратно действаща сила на гравитацията. За нея също има значение движение, ускорение и разстояние.
Само го вмятам, за да кажа, че тази логика не е съвсем точна. Уравнението не е баш така и предимството на физиката не е съсредоточено в ръцете на по - бързия, той единствено намалява времето за натоварване на мускула, което никак не е малък плюс обаче.
Не зная обаче спред мен тази система не е за нашия трибой. Тия скоростни вдигания и спомагателни максове. Пак казвам: никой не отрича че за целите си системата може да работи, но на мен всичко ми изглежда с една цел: просто вдигни.
06.06.05
19:59
При културизма целта е да се подложи мускула на различен стрес,да не му се позволи да се адаптира към дадено упражнение и да порасне обема на мускула.
Когато говорим за сила, адаптацията е целта :!: :idea: Ако се адаптира организма да кляка с 200 кг всеки ден без проблем ,го подлагаме на ново натоварване 202,5 кг пак всеки ден. Много ме е яд че го няма Абаджията да ви барне с неговите генни репресори,хормонални реголации и митохондрии :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
Кво става със Старшията??Последно го видях по телевизията на
изборите в БФВТ??
ПЪрво, аз нямам претенции, че прадавам системата в нейната цялост и логика. ТОва е което знам, може би някои неща не съм ги обяснил добре. СЪщо нямам претенции, че това е най-добрата система. АЗ лично не работех достатъчно зраво при нея и нямах много добри резултати, затова ме интересува българската система.
D3BEP, ускорението е само степента на промяна на скоростта. ПРи бързи движения ти тренираш точно ускорение, не скорост. ПРобвай някой път да вдигнеш някаква щанга максимално бързо от лежанка например - ще видиш, че скоростта не е една през цялото движение, в смисъл има увеличаване на скоростта в края на движението, което означава, че има положително ускорение. СИлата на гравитацията практически не участва при движенията (участва, но винаги пасивно, само чрез намаляване на ускорението)защото винаги вдигаме в една и съща посока - нагоре (приблизително). КАто масата остане същата, разликата в силата, която ти упражняваш е твоето ускорение - 10 (ускорението на гравитацията). И това е непрекъснато, така че не разбирам какво толкова участва гравитацията, след като всички живеем и вдигаме на тази планета.
Уравнението е, че силата е степента на промяна на момента при извършеното действие. Момента е масата по скоростта. Опростявам уравнението за нашите цели и за това, което ни интересува. Разбира се човешкия организъм е много по-сложен, за да се използва това уравнение абсолютно точно, но при приблизителни анализи няма проблем.
Сашо, как трябва да се подходи ако спортиста постигне застой в движенията. НАпример клякаш 200 килограма и не можеш да свикмеш и да клякаш с 202.5 Все пак състезателите имат и спадове на спортната форма, спад на постиженията, застой. КАк се измъкват от тях при българската система? ТОва не е въпрос-критика, просто ми е любопитно. Защото точно избягването на застоя е причината за въртенето на упражненията. ЗАщото идеята е преадаптацията - организма се адаптира, но не иска да продължи натоварването - просто си седи. КАкво трябва дасе промени?
07.06.05
13:10
Рекс, говориш едни работи, дето :) ...
Сори, не те нападам, но...
Просот даде една обосновка, и хората я четат, а според мен я четат и недотам запознати младежи и тотално всичко се обърка...
Сорка, хич не съм съгласен с теб.
Ако това е обосновката на академичния ум, измислил тази тренировка, имай предвид, че заблуждава.
СИлата на гравитацията практически не участва при движенията участва, но винаги пасивно
С това изречение горкият Нютон ,на който се позоваваш, се обръща в гроба. Направо се мята.
Ами той го е съчинил. Другото име на закона е ЗАКОН ЗА ВСЕОБЩОТО ПРИВЛИЧАНЕ?
Електромагнитните сили на взаимодействие са универсални в нашата вселена. Най - универсална от тях е гравитацията. Няма място, където тя да не участва или да участва пасивно. Даже и в черните дупки.
Да няма значение гравитазцията ил ида участва косвено, знаеш ли какво означава?
Означава, че няма значение дали си сложил на лежанката 100 или 500. Важното е скоростта. Абсурд, батка... Не знам въобще как може да вярваш в тия работи.
Твърдението ти, че всяка сила, приложена на земята е с ускорение, равно на земното, е пак толкова абсурдно. Една кола вдигаща за 4 сек. от 0 до 200 и едан за същото време от 0 до 50 сила с едно ускорение ли прилагат? Мога да ти дам формула сам да им изчислиш ускорението. Ако движението им е равноускорително.
Равноускорително ли е движението на лежанката?
Не. Даже то е равнозакъснително. Отдолу обикновено се тръгва по - бързо и винаги, задължително се забавя около т.нар. мъртва точка. Така ли е или не е така? Искам да ти сложа максимум тежест и да ми покажеш как преодоляваш мъртвата точка равноускорително. Ще черпя, ак ого направиш.
В края на движението има ускорение. Ускорение на щангата, защото лакътя се изправя и двете кости се изпъват с минимум усилия на мускула. Затова. Но мъртвата точка вече е прескочена и този завършек хич не е показател за равноускорително движение.
На практика нищо не пречи ти да вдигаш щангата например 3 пъти по - бързо от Сашо и да го правиш равнозакъснително. Ниаккъв проблем няма и най-вероятно движението ти е много по - близо до това определение.
А като си почнал с механиката, F=mXa е вторият закон на Нютон, първият знаеш ли го?
По памет: мисля че беше:
Всяко тяло запазва праволинейното и равномерно движение или оства в покой, докато не взаимодейства с друго тяло или сила.
Приемам, че ти си равноускорително вдигащият, а Сашо - нормално вдигащият.
Значи, ако Сашо успее да вдига равномерно щангата, въобще няма нужда да прилага сила... Още повече, че гравитацията като сила действа само косвено, щангата сама ще си върви нагоре... Ще литне, батка...
Тези закони са от механиката не са пряко приложими в сложни системи като човешкото тяло. Те боравят със система в празното прострранство, в която има само едно взаимодействие, не знам защо ги буташ тук.
Движението на щангата е едно, но силата, която прилагаш ти, е опорно - двигателната ти функция. Там е въпросът как влагаш сила. Съмнявам се да умееш да съкращаваш мускулите си с тежест равноускорително.
Въобще, цялата хипотеза е бошлаф.
За да вдигнете 200 кг и двамата ще вложите една и съща подемна сила.
Ако ти влагаш значително по - голяма или по - качествена сила, би следвало да вдигнеш 250. Прост и лесен за разбиране механизъм. Преодоляваш по - голяма насрещна сила на гравитацията. Нищо сложно.
Вярно е, че силата има връзка със скоростта. Но със скоростта в случая ти компенсираш невъзможността на мускула ти да се съкрати по друг начин.
Аде да не го обръщаме на урок по физика. Нещата не са такива, каквито ги описваш.
За въпроса за свикването Сашо ще ти отговори; но ако мускулът не може да се адаптира към новата тежест в основното си движение, спомагателните е малко вероятно да му помогнат. Целта на спомагателните движения е по - скоро ако има изоставащ мускул в системата, да се компенсира проблема му, В системата за вдигане според мен най - слабият мускул е лимитиращият фактор. В една лежанка например - ако си стигнал лимита и намериш начин изолирано да увеличиш силата на трицепса(наблягам на изолирано, защото примерно лежанка с тесен хват увеличава силата на трицепса на лежанка, но действа и върху гърдите) а гърдите ти останат на старото ниво, пак толкова ще си вдигнеш. Или още по - фрапиращо - гърбът ти носи 300, хватът ти изпуска на 200. Това е. Слабото звено задържа системата, а не силното я тласка напред. Там може да е ролята на спомагателните упражнения - в догонването.
07.06.05
22:28
ЕХХЕЕЕЕЕЕ :lol:
КВО СТАВА ТУКА :?: :lol:
Та на въпроса.Пак казвам пауърлифтинга нее културизам :!:
При нас няма изоставащи или слаби мускулни групи :!: Има мъртви точки в отделните движения и слаба част на движението :!:
Относно застоя, когато няма за дълъг период никакъв прогрес, трябва да се промени нещо. Но тва незначе да се правят бедрени сгъвания или трицепс :lol: Ако прави 5подхода ,по 3повторения, 6пъти седмично на 200кг. и неможе да го направи с 202,5кг.Начина е да се увеличи натоварването без да се променят килограмите. Например при същата схема вместо 5 подхода да станат 6. Когато няма проблем с това натоварване ,отново намалява на 5 но вече с 202.5кг.
НО ТОВА Е САМО ТЕОРИЯ :!:
На практика не е така :!: Ако някой прави 30 3-ки за една седмица на 200кг и неможе да го направи с 202.5 по добре да се захване с тенис или голф :!: :!: :!: За нашия спорт се иска сърце :!: А да незабравяме че силата нее постоянна . Имаме слаби и силни дни. Дни в които имаме проблеми или работа. Затова ние тренираме според моментния си максимум. Когато тие най-зле и направиш добра тренировка, тя ще спомогне повече за прогреса ти ,отколкото отново добра тренировка но в хубав за теб ден.
D3BEP, наистина не се изразих правилно за гравитацията и съжалявам. Имах предвид само, че тя участва при всяко човешко действие и като вдигаме нагоре просто ограничава ускорението, с което можеш да вдигаш. Много тъпо съм го написал.
НЕ мога да разбера изречението ти, че всяка сила приложена на земята е с ускорение равно на земното. ПРосто не знам къде аз съм казал подобно нещо, или какво имаш точно предвид.
ПРи примера, които даваш (включващ 2-ия закон на Нютон), казваш, че ако САшо вдига с една скорост,то щангата ще литне. ПЪрво, аз никога не бях казал, че гравитацията не участва въобще. Просто не ми беше ясно защо я намеси ти, тъй като тя участва във всички човешки дейности. И второ, САшо вече и е дал ускорение веднъж, защото щангата е била в покой (примерно на гърдите му при паузата, като изключим кинетичната енергия, която се е събрала при спускането на щангата). Така че няма да литне. ПРосто не сме се разбрали тука.
“Преодоляваш по - голяма насрещна сила на гравитацията. Нищо сложно.
Вярно е, че силата има връзка със скоростта. Но със скоростта в случая ти компенсираш невъзможността на мускула ти да се съкрати по друг начин.”
Ами това е де, но силата няма пряка връзка със скоростта, а с ускорението. Последното ти изречение е много точно, защото показва, че колкото по-бързо вдигаш, толкова по-бързо ще минеш през слабата си точка и имаш възможност да повдигнеш тежестта, която бавно не би могъл. ПАк казвам, това не е моя логика, само се опитвам да обясня (а и на себе си) логиката на динамичния ден, предполагам неточно и непълно. Които го интересува повече трябва да чете статиите. А и не съм го казал аз за това как се повишава силата и 3-те метода на ЗАцьорски.
ЗА адаптирането, логиката ти е същата като тази на хората от westside.
САшо, точно за слаба част н движението говорим. КАто казвам изолирани упражнения, всички започнаха да си мислят за сгъвания на паралелен скрипец с един крак. Въобще бедрени сгъвания по начина, които ги познаваме няма, но това е друг въпрос. ТЕ тренират частта, където изостава движениято (например заключването при лежанката) със спомагатени упражнения (като лежанка с вериги или лежанка като се вдига само в най-горната част на движението), а допълнителните упражнения пак не са много изолиращи, въпреки,че си позволяват да правят френско понякога. ТОва е само за уточняване.
САшо, как работите вие върху мъртвите точки, ако изпълнявате допълнителна работа? И още, сега ще дам една примерна програма, която съчинявам по това, което съм чул. Можеш ли да я погледнеш и поправиш?
5Х2 на максимална възможна тежест (може би около месец ще се работи за определянето на тази тежест) за всяко движение, всеки ден. ПРимерно аз не мога двуразово да тренирам, това ли ще ми е тренировката? А ако примерно тренирам 6 дни в седмицата, но ги сменям така:
1-ви и 4-ти ден : 8-10 по 2-3 лежанка
2-ри и 5-ти пак така, но за тяга
3-ти и 6-ти пак така, но за клек.
Така, защото лежанката и тягата ми изостават. ТОзи вариант съвсем грешен ли е, дали ще работи за начинаещ като мен?
08.06.05
11:47
За ускорението, което всички ползват:
Подведох се по това изречение:
КАто масата остане същата, разликата в силата, която ти упражняваш е твоето ускорение - 10 (ускорението на гравитацията). И това е непрекъснато, така че не разбирам какво толкова участва гравитацията, след като всички живеем и вдигаме на тази планета.
Хм.
Тренировката, която си дал е много по - различна от това, което представяш.
Нали ще ми разрешиш да се изкажа :)
Според мен има два момента....
Не те виждам с 10 максимални двойки в движение за ден... Даже и сега да става, занапред и със зоб едва ли ще стане.
Тренирането на движенията на два пъти м се струва малк оредичко, а десетте двойки водещи до сериозна умора и опасност от травми...
Това, за което питам е за българската система :) Споменах, че westside нещо не работеше при мен и ми се ще да пробвам нещо друго.
Тогава колко 2-ки или 3-ки да правя на ден? И всеки ден ли да тренирам и трите упражнения? Защото, пак казвам, сам начинаещ, може да ми се отрази недобре такова обемно натоварване веднага. Ако понатрупам повече опит, още 1-2 годинки, да. Не знам де, чудя се. А и не мога да тренирам двуразово - нямам време, защото не съм спортист, а само любител - аматьор. КАк да си построя вдиганиaта? ПРимерно нещо такова?
ДЕн 1: Лежанка и клек
ДЕн 2: ТЯга и лежанка
ДЕн 3: клек и тяга
И повтарям това още 3 дни, на седмия почивам.
Така се тренират 4 пъти в седмицата движенията. 4-5 серии по 2-3 повторения? ПРосто налучквам.
08.06.05
15:36
Мисля, че 3 серии двойки на движение е добре. Даже за натурално трениращ може да излязат и много....
И от време на време пробваш максимуми...