26.07.11
11:17
Време за приготвяне: 45 мин
Необходими съставки:
-200гр. кафяв ориз
-500гр. телешка кайма
-250гр. гъби
-500гр. чушки
-300гр. царевица консерва
-300гр. боб консерва
-чили сос и подправки
-15 питки за дюнери
Начин на приготвяне:
-Оризът се вари в отделен съд. за 20-30 мин според котлона
-Всичките останали съставки се приготвят в тефлонов тиган без мазнина(каймата пуска малко)-за 20на минути(пак зависи от котлона). Към края се добвят соса и подправките.
-Питките се загравят за няколко минути в тава във фурната за да омекнат и да стават за завиване(иначе се късат).
-Поставя се от ориза и сместа в питката, която се завива във алуминиево фолио.
-Общо продуктите за 15 буритота ми струваха около 15 лв.Смятам че 1лв за прихапване на нещо подобно е по-добро от тестените закуски по улицата. Получиха се доста вкусни.
-Относно хранителния състав-до края на деня ще се опитам да го сметна, но имам нужда от малко помощ за питките-пишеше че са с 56% пшеничен състав. Другото царевично брашно ли е?
Сметнах състава без питките и излезе 2000ккал/156 белт/304/въгл/50 мазн-това разделено на 15 за всяко едно бурито. Тоест 135ккал/10белт/20въгл/3мазн за бурито + хранителния състав на питката, който е 127/3,7/21,7/3.
Хранителен състав на 1 бурито-260ккал/13,7белт/41,7въгл/6мазн.
Темата беше редактирана от Toma Tomov на 26.07.11 15:40.
26.07.11
12:13
Много въглехидрати, малко протеин. Но иначе не се и съмнявам, че е вкусно :)
26.07.11
12:27
Както казах буритото е за прихапване и не мисля, че има толкова много въглехидрати(аз самият ги избягвам, така че не бих направил такава рецепта ако имаше толкова много). Колкото до протеините-от съставките си личи, че няма как да има много протеин(освен в каймата). Иначе сметнах състава без питките и излезе 2000ккал/156 белт/304/въгл/50 мазн-това разделено на 15 за всяко едно бурито. Тоест 135ккал/10белт/20въгл/3мазн за бурито + хранителния състав на питка като за среден дюнер :D
26.07.11
15:38
Само да добавя,че открих в интернет питки подобни на моите с хранителен състав-127ккал/3,7б/21,7въгл/3мазн за бройка.
Доста интересна рецепта Тома ... някой път трябва и аз да го пробвам ! Мерси за инфото! :) И да ти е сладко :P
26.07.11
17:24
Моля. Днес хапнах по едно в 12:00 и в 15:00 и засищат доста добре за хранителния си състав и минах без обяд.
26.07.11
19:36
Тома, чак лигите ми плъзнаха по клавиетурата. :D Фенка съм на телешкото, царевицата, гъбкитее... Абе с три думи - ще се пробва. Даже мога да мина и без боб и ориз, малко свежи зеленчуци - усещам, че пак ще е трепач! Благодаря.
27.07.11
11:01
Моля. Мерси за инфото за Фантастико-от там взех питките и да ти кажа като гледам състава им и състава на царевичните питки даден в раздел състав на хранителни продукти-няма голяма разлика в калориите и въглехидратите. Иначе ако се извади ориза са си супер и за НВД особено до ранния следобяд. Аз не обичам зеленажи но наистина може да се вкара салата Айсберг и домати и краставици примерно.
29.07.11
16:17
Няма защо, радвам се, че не съм те подвела.
Е добре де като направя това количество за 15 питки ,всичките ли да ги напълня ? Няма ли да им стане нещо да седят в хладилника пркалено много време ?
15.08.11
09:21
На моите им нямаше нищо-изядох ги за около седмица(все пак са завити и във фолио). Но ако искаш може да направиш 1/2 от сместа и да си вземеш един пакет питки (по 8 са).
Всичко хубаво ама не разбрах,кое е здравословно,диетично,културистично в питките за дюнер?
15.08.11
10:22
За мен са по-добър вариант от хляба ;). Иначе трябва да има и царевични, които да са с по-малко въглени. Здравословното е в плънката-телешка кайма, кафяв ориз, зеленчуци за вкус. Никъде не съм писал, че са диетични. Все пак смятам че да изям на работа едно такова бурито е по-добре от всякакви сандвичи и банички ;).
Преди 30 мин. го направих :) . Хапнах веднага след това две и бяха много вкусни :)
15.08.11
17:14
Мерси за доверието Кирил. Тони, не казвам, че са по здравословни от хляба, а че са по-добър вариант-имам предвид че са тънки и леки и в тях можеш да завиеш сместа(много по удачен вариант ще е, а и мисля че има подобна рецепта в bb-team, да се направят домашни пълнозърнести питки или палачинки). В крайна сметка идеята ми беше да помогна с нещо за прихапване(което да замени закуски, пици на парче и дюнери)по време на работа.
Разбира се ,просто ти казах че ефекта с тези питки се губи,за мен рецептата с тези продукти би била завършена и ще стане перфектно,ако направиш питки в тиган от овесено брашно с булет блендърите,не знам как се казват в нашите магазини.
Мнението беше редактирано от Тони1 на 16.08.11 11:37.
16.08.11
16:04
И аз мислех за нещо подобно, което би ги направило идеална закуска дори при НВД, но вече съм свалил достатъчно и не ми се занимаваше :).