30.05.11
21:34
Здравейте на всички., имам един доста сериозен проблем.
След счупване на ръката ..операция и поставяне на пирон ,се обездвижих за 2 години. Ръката е раздвижена, но мускулатурата на тялото беше съсипана. Ситуацията беше усложнена защото доктора ме държа в гипс месец и половина ,и понеже болката беше голяма аз спях седнал. Цялата ми мускулатура атрофира в корема също. В последствие трябваше да се операрирам, а след операцията напълнях още повече и стигнах 140кг при ръст 193см и 23години. Поради тази травма доктора ми забрани да вдигам по тежки неща от 7 кг една година, а това доведе до застояване предимно в къщи. Понеже достигнах 140кг неможах да си намеря постоянна работа и 2-рата година. Хубавото в случая е ,че повече от тези килограми не качвам ,а лошото ,че се изморявам лесно и съм обездвижен ,а трябва да сваля поне 20-30кг за да мога да работя пълноценно и да се възтановя.
Въпроса ми е към вас защото нямам финансова възможност да се обърна към специалист. А и голяма част от вас предполагам ,са сваляли килограми. Надявам ,се да дадете съвет как да възтановя мускулатурата си и да отслабна.
А сега по същество:
1.) Как да започна с раздвижването така,че като започна да бягам да не ми стане лошо или как и на какви интервали да бягам за да привикна с бягането и полека да го увеличавам. За сега повече от 2мин бягане са невъзможни за мен.
2.) На каква диета да заложа в моя случай ,гледах за НВД но незнам дали е подходяща при моя случай.
3.) Дали колоезденето е по- подходящо за начало от бягане.
4.) Като за начало си поставам за цел да сваля едно 20кг средно по 4кг на месец ,не бързам а и не искам да стресирам организма.
5.) Разполагам с дъмбели, колело, терен за бягане(асфалт, предпланински релеф,смесен и пясък), чудя се колко коремни преси биха били подходящи.
6.) 140кг, 23години, 193см. Освен гореизброените незнам колко калории трябва да поемам на ден.
Ситуацията е сериозна и знам ,че трябва да отслабна защото тялото ми не се чувства добре (Изморява се лесно от нищо работа,а предполагам скоро биха се появили и други проблеми ако не взема мерки) Напълнях защото се хранех малко над нормалното но не съм тренирал въобще.
Благодаря много на отзовалите се.
Темата беше редактирана от Yomo Yomo на 15.08.11 18:20.
Проблемът при теб е обездвижването. Така, че кардиота от сорта на HIIT, Miss, Серийни спринтове няма да свършат работа.
Дали колелото или бягането е по-добре за горене на мазнини ... сигурно няма да ни стигнат 2 години да решим. Съветвам те (тъй като каза, че тичането ти е трудно) да започнеш с колелото.
Коремноте преси не свалят килограмите/мазнините. Все пак ги прави, но не това е целта.
За момента не бързай с дъмбели - ОФП, гимнастика ... за начало е най-добрия вариант. Не си тренирал отдавна, атрофирал си ... дъмбелите може и да навредят. Ако не можеш да устоиш на дъмбелите - хубава разгрявка преди това и малки килограми в серията.
При сваляне калориите трябва да са на минус - повече изразходени, отколкото получени (с неголяма разлика). Мисля, че имаше хубава статия в изданието за това. Ще я потърся и ще ти я пратя на ПМ.
Съгласен съм с горните съвети,лично аз за раздвижване,рехабилитация бих ти предложил йога.
30.05.11
23:13
започни с малко и постепенно увеличавай. по-добре някокя седмица да я караш леко, отколкото да се претовариш.
по-добре колело и бързо ходене, отколкото тичане.
ограничи въглехидратите но нека да стане постепенно.
асфалта е подходяща настилка за колело, другите за ходене. по добре да ходиш докато се изкачваш и да слизаш с градския транспорт.
Ок мерси много ,днес карах колело ,за сега е добре и полека минавам към по малко въглехидрати. Ще пиша след седмица 2 какво е станало и евентуално ако имам въпроси.
От 5 дни вече бягам.
Първия ден неможах да изкарам 5 мин и ми се зави свят.
На 2-рия ден имах стягане в сърдечната област но не се отказах и изкарах 10мин.
НА 3-тия ден вече правех 20мин бягане
на 4 и 5-ти вече съм на 30 минути бягане с малки почивки от рода на 10 дължини и после 2 дължини почивка.
Все още не съм спрял напълно хляба и сладкото а на около 70 % и го правя постепенно. Предполагам ,че след 5-6 дни ще съм ги спрял напълно.
До сега правех по едно бягане на ден сега мисля да ги направя 2 в комбинация с колело.
Мислех си за нещо от рода на:
8:00-8:30 бягане
10-11 каране на колело
и вечер 20:00: 20:40 примерно пак бягане.
Макар ,че съм 140кг организма ми привиква много бързо с спорта и се адаптира успешно без да ми е много тежко. Но усещам ,че иска още та затова се чудя да мина ли към горнате схема? Или да не прибързвам.
Благодаря за вниманието.
Мнението беше редактирано от Yomo Yomo на 06.06.11 23:47.
07.06.11
08:51
много ми харесва как постепенно си увеличил натоварването и си позволил на тялото си да се адаптира. продължавай със същия дух.
както започна да се движиш и постепенно увеличи, така продължавай и напред, като имай предвид че може скоростта с която свикваш да намалее(иначе след 100 дена, прибавяйки по 10 минути....няма да спираш да тичаш).
казано от ts.vassilev на 07.06.11, 08:51:
много ми харесва как постепенно си увеличил натоварването и си позволил на тялото си да се адаптира. продължавай със същия дух.
както започна да се движиш и постепенно увеличи, така продължавай и напред, като имай предвид че може скоростта с която свикваш да намалее(иначе след 100 дена, прибавяйки по 10 минути....няма да спираш да тичаш).
Дано ,преди никога не съм бягал освен в училище по физкултура и сега открих ,че ми е приятно а преди го мразех. Ще поддържам темата и ще пиша какво е положението за напред, мерси за съветите ако имам въпроси ще питам.
Килограмите вече са 130 иначе, казано за месец и половина свалих 10кг. Мога да бягам половин час без да спра, и сега идва момента за въпрса , имайки предвид многото килограми подходящи ли са интервалните тренировки? Колко горе-долу е максималното количество килограми което трябва да свалям за месец, понеже не искам да стресирам организма си , а миналия ден след 25мин бягане свалих килограм и половина.... което не е лошо но пък предполагам ,че не трябва да прекалявам. Питам ви защото изпитите минаха и сега имам повече време и възможности за бягане а свалям доста бързо ако бягам много . Хубавото е ,че вече бягам без да се налага да спирам :D
A Към L- карнитин ,кога да се насоча или да изчакам организма да намали горенето на мазнини, и към кой по-точно да се ориентирам. Не съм оставял организма си гладен в нито един момент ,не съм и прекалявал оказва се ,че НВД е наистина много ефикасна в комбинация с спорт.
Мнението беше редактирано от Yomo Yomo на 23.07.11 14:20.
23.07.11
15:15
браво за прогреса. явно сегашната ти програма работи, така че не виждам защо да я променяш. не съм сигурен че интервалните трнеировки в смисъла на високоинтензивни интервални тренировки ще са ти от полза. можеш да варираш темпото си в рамките на това което досега си правил, но като цяло аз не бих променил нищо докато това продължава да ти дава резултат.
килограм и половина за 25 минути са вода. преди и след тренировка трябва да тежиш едно и също, т.е. ако излезнеш 120.6кг от вкъщи, като се прибереш трябва да си възстановиш теглото с вода. нека да не е на един път.
казано от ts.vassilev на 23.07.11, 15:15:
браво за прогреса. явно сегашната ти програма работи, така че не виждам защо да я променяш. не съм сигурен че интервалните трнеировки в смисъла на високоинтензивни интервални тренировки ще са ти от полза. можеш да варираш темпото си в рамките на това което досега си правил, но като цяло аз не бих променил нищо докато това продължава да ти дава резултат.
килограм и половина за 25 минути са вода. преди и след тренировка трябва да тежиш едно и също, т.е. ако излезнеш 120.6кг от вкъщи, като се прибереш трябва да си възстановиш теглото с вода. нека да не е на един път.
Килограм и половина по-малко бях , 12 часа след тренировката когато вече се бях наял и напил с много вода. :D И не съм качил ,а аз много обичам да пия вода въпреки това си свалям кг по-малко.
Мнението беше редактирано от Yomo Yomo на 23.07.11 15:28.
23.07.11
15:37
Няма как да си смъкнал 1.5кг. мазнини/мускули за 12 часа. Физиологично е невъзможно. 98% от смъкнатото е вода и гликоген. Ако си изгубил и много натрий и после не си го възстановил също се е нарушил водния баланс в тялото. Или нещо кантара е бил повреден. :)
Може и кантара да е, не е от най скъпите , но важното е ,че програмата действа и килата намалят.
Това добре, вероятно след седмица заминавам на почивка за около месец , ако реша да взема Л карнитин какъв да бъде. Ацетил или обикновен ? Този л-карнитин на Биофит добър ли е , и има един на адифарм само,че той е ацетил ?
Мнението беше редактирано от Yomo Yomo на 23.07.11 19:02.
Здравейте отново , напреднах доста с бягането и искам да попитам нещо,понеже чета в другите теми ,че след 30-40мин бягане започва да се гори ММ, а моята основна цел е да изгоря сланинката, дали е ползено да премина на две тренировки по 20-25мин на ден ...и дали ще има положителен ефект за сваляне на мазнините. Въпроса е това ще спомогне ли за по бързо топене на мазнини или ще ми попречи унищожавайки мускулната ми маса. Към момента вече нямам проблем с бягането. Въпроса е да продължа ли да бягам 1 път на ден по 40-45мин или 2 пъти по 20-25мин. Усещам ,че организма ми на моменти иска да усили скоростта на бягане и по това съдя ,че мога да пробвам интервално кардио след месец ...
Мнението беше редактирано от Yomo Yomo на 15.08.11 18:22.
15.08.11
19:13
можеш да ги разделиш, а можеш и да не ги разделяш.