19.08.11
10:45
Здравейте, пиша тази тема с надежда за полезни съвети от ваша страна. Тренирам активно от около 2 години и половина, като тренировките са ми 3 дни в седмицата, понеделник(рамо, крака), сряда(гръб и трицепс) и петък (гърди и бицепс). За ези две години не съм променял мн упражнения като само съм вдигал килограмите на тежестите и съм постигнал добър ефект за тялото ми. Но напоследък имам следният проблем, когато започна да тренирам не усещам това натоварване, което се усещаше преди и напомпаване на цялото тяло а усещам само и единствено умора, която се появява още след първото упражнение. И имам чувството че тренировките вече само ме изтощават вместо да ми дават тонус и да ме изграждат. Питането ми е следното: на какво може да се дължи това? Дали да променя програмата си? И вообще дайте ми съвет как да се преборя с това, защото определено искам да продължа да тренирам и да постигна по-добри резултати. Благодаря предварително на всички съфорумци! :)
19.08.11
10:57
Не писано правило е на всеки 2-3 месеца да се сменят тренировъчните (и не само) програми.Тялото започва да се адаптира към този вид натоварване и се стига до застой.Промени като изцяло програмата си(за 2 месеца) търси разнообразие.Можеш да промениш всичко-седмичният сплит,упражненията,интензитета(различни тренировъчни методи)
19.08.11
11:07
а пък моята интерпретация на писаните правила е следната:
- всяка седмица можеш да променяш повторенията и сериите(примерно 3х10, 3х12, 4х8)
- когато е възможно можеш да сменяш тежестта
- на 3 седмици можеш да сменяш упражненията които правиш с подобни(полулег с щанга за полулег с дъмбели, френско с крив лост за трицепс на скрипец) ИЛИ да промениш почивките(примерно да редуваш 45, 90 и 120 секунди които се мерят на око) ИЛИ да промениш подредбата.
- на всеки 3 месеца можеш да промениш седмичното разпределение.
- на всеки 6 месеца можеш тотално да смениш схемата/системата на трениране.
19.08.11
11:20
Благодаря Ви за отговорите ще се опитам да сменя упражненията и подредбата през седмицата. Като за начало мисля да направя една пълна почивка от 2-3 седмици и после започвам на ново. Добре е да натрупам и малко маса понеже нещо съм започнал да я губя. Самоче хранителния режим ми е голям проблем да си направя удачно меню и да го спазвам.
19.08.11
12:03
Винаги трябва да разнобразяваш с нови упражнение да видиш как се усещат върху мускула,отделно да сменяш реда на упражненията,при такъв голям стаж трябва да си на четиридневен или петдневен сплит.Аз винаги променям нещо по програмата си на всеки 2 седмици,не ми харесва монотонността и също така ми е по-забавно в залата.
20.08.11
10:51
като изключим тренировъчния фактор ( те момчетата ти казаха смяна на брой серии, повторения, почивки, упражнения, програми и т.н. ) храната може да е проблем за застоя ти... в началото почти всеки начинаещ ( вкл. и аз ) с ‘’лоша’’ храна постига резултати след това като стигне до момент като твоя търси причината в тренировките а не в храната... ти сам каза, че имаш лош хранителен режим :) опитай се да влезеш в някакви рамки отностно храненето не е казано да е много строг :)
Много неща не са ти наясно. Отваряж сайта и всеки ден четеш. Като за начало почни да четеш хранене, после тренировки, а накрая добавки, защото неможеш да различиш анаболен стероид от протеин. Протеин на прах = 1 пържола.. примерно . Храна на прах е протеина, сам по себе си не вдига силата, а даже е полезен за някой неща.
казано от Rikoo на 20.08.11, 11:59:
неможеш да различиш анаболен стероид от протеин.
И къде стана въпрос за анаболни стероиди.....май си объркал темата :)
Мнението беше редактирано от VaN на 20.08.11 12:58.
29.08.11
17:26
Да тук май има някаква грешка за стероидите, но няма значение. Благодаря за съветите, ще се опитам да влеза в някакъв хранителен режим защото със сигурност и неправилното ми хранене влошава тренировките ми. Бих искал да ви попитам за мнение относно това дали бихте ми препоръчали да си взема боксова круша и какъв би бил нейния ефект в тренировките ми при положение че не съм професионален боксиор и дали вообще има смисъл от нея в това положение? Просто от одавна имам желание да си купя, но нз какъв ще е точно ефектът и. Благодаря за отговорите!